Război în Ucraina, ziua 402: Fără TikTok la NATO! Franța acuză Rusia de crime de război, iar Zelenski promite un nou Nurnberg

/VIDEO/ FBI extinde căutările fetiței moldovencei din SUA. Rudele presupun că minora a fost răpită

21 decembrie 2022, ora 19:54

FBI extinde căutările și cere ajutorul comunității internaționale pentru a o găsi pe Mădălina Cojocari, o fetiță de 11 ani, originară din Republica Moldova. Aceasta a fost văzută ultima oară aproape patru săptămâni în urmă, dar a fost dată dispărută abia la 15 decembrie. În timp ce autoritățile de la Chișinău conlucrează cu cele de la Washington, TV8 a reușit să discute cu bunelul și mătușa fetiței și vă prezintă detalii exclusive.

Duminica trecută toată presa americană a relatat despre dispariția misterioasă a fetei, iar zeci de agenți ai Biroul Federal de Investigații căutau urme de crimă în curtea în care locuia fetița dispărută. Mădălina stătea cu mama și tatăl ei vitreg. Anchetatorii americani nu exclud că minora ar fi putea fi victima unei crime. După câteva zile de investigații fără vreun rezultat, astăzi FBI a publicat imagini video cu fetița care coboră dintr-un autobuz școlar, care datează din 21 noiembrie. Acestea sunt ultimele imagini cu Mădălina. 

Mădălina este originară din Republica Moldova, dar stabilită împreună cu mama sa în SUA. În căutarea mai multor informații, l-am găsit pe bunicul fetiței, în satul Costești din raionul Râșcani. Acesta ne-a spus că ultima oară a vorbit cu Diana, mama fetei dispărute în luna octombrie, însă este bănuiește că nepoata sa a fost răpită.

„Ceva a fost la mijloc că ea totuși a fost furată, a fost luată de cineva. 
-De la autoritățile din america am aflat că a venit poliția au început săpăturile în jurul casei. -Da ei au vrut să constateze din toate punctele de vedere ca să vadă care poate fi pricina. Să vadă dacă nu sunt amprente, urme. De acest motiv a fost făcută și o analiză totală”.

Mama fetiței și concubinul său au fost reținuți sâmbătă, fiind acuzați că nu au alertat imediat poliția privind dispariția copilului, dar abia peste mai bine de trei săptămâni. În imaginile din ziua arestării, publicate de presa americană, se poate vedea că femeia avea o vânătaie în regiunea ochiului, iar tatăl acesteia confirmă că relația acesteia cu concubinul nu era tocmai bună. 

„-Acolo a fost ceva la mijloc între ambii soți, fiindcă așa am înțeles că el nu i-a dat voie să comunice, să se ducă să vină nicăieri și ea până la urmă a reușit să anunțe la școală, la profesori pentru că fata nu era la ore. Și după aceasta profesorii au anunțat autoritățile. Asta știu eu, mai mult de atât nu știu”.

Am încercat să discutăm și cu sora femeii arestate. Aceasta ne-a declarat că nu cunoaște mai multe informații despre dispariția nepoatei sale.

„- Nu pot să comentez deocamdată. Eu nu sunt acolo și nu cunosc informații. 
-Dar ați discutat cu sora d-voastră curând? 
-Da am discutat, suntem la curent. Așteptăm să lucreze poliția și să scoată cazul la iveală. 
-Dar mai multe detalii chiar nu cunosc. Nu știu, ea este departe, de mulți ani este plecată și nu cunosc. Păstrăm legătura doar așa la simplu, dar nu detailat. Nu cunosc”, a declarat mătușa Mădălinei, Romina Spînu.

Potrivit FBI, Mădălina a fost văzută pentru ultima dată în ziua de 21 noiembrie. Asta deși mama fetei le-a spus anchetatorilor că în seara de 23 noiembrie ea și concubinul său s-au certat, după care bărbatul ar fi plecat a doua zi în vizită la familia lui. Femeia susține că a crezut atunci că fetița a plecat fără să-i spună cu tatăl vitreg, însă bărbatul a revenit acasă peste câteva zile. FBI caută acum martori pentru a înțelege exact când și cum a dispărut copila. Aceștia au cerut și ajutorul oamenilor, pentru a o găsi mai repede.

/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei
/DOC/ Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei
O fetiță de un an și jumătate, în stare gravă la spital: A suferit arsuri după ce a vărsat o cană de ceai pe ea
O fetiță de un an și jumătate, în stare gravă la spital: A suferit arsuri după ce a vărsat o cană de ceai pe ea

/VIDEO/ Mitropolitul Lavrei Pecerska din Kiev, acuzat de incitare la ură religioasă și sprijinirea războiului Rusiei în Ucraina

01 aprilie 2023, ora 15:56

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) spune că a adunat „dovezi rezonabile” cu privire la suspiciunile sale despre acțiunile starețulului mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, mitropolitul Pavlo Lebid, care ar fi incitat la ură religioasă și a sprijinit războiul Rusiei în Ucraina. De asemenea, acesta ar fi chemat la audieri, scrie HotNews.

SBU a declarat că îl suspectează pe mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), controlată de ruși, că a încălcat Codul Penal al Ucrainei, în special pentru „incitarea la dușmănie religioasă, justificarea și negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

Informația vine în timp ce controversele cresc cu privire la decizia Mitropolitului și a altor membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), susținută de Rusia, de a rămâne în vechea mănăstire din Kiev, în ciuda faptului că guvernul ucrainean a făcut apeluri ca aceștia să părăsească clădirea.

Pe 10 martie, Ministerul ucrainean Culturii a publicat o declarație potrivit căreia călugării din ramura ucraineană a Bisericii Ortodoxe Ruse trebuie să părăsească Lavra Pecerska din Kiev, cea mai importantă mănăstire ortodoxă din Ucraina, însă Patriarhia Moscovei a refuzat.

„Noi nu suntem colaboratori”, a declarat Mitropolitul Pavlo Lebid, șeful Lavrei.

Din noiembrie, SBU a efectuat zeci de percheziții în bisericile Patriarhiei Moscovei. Pe fondul perchezițiilor în Ucraina, SBU a găsit propagandă rusă, literatură xenofobă, precum și pașapoarte rusești ale liderilor bisericii și documente cu mesaje ideologice pro-ruse.

Contractul de închiriere al bisericii controlate de ruși pe o parte din Lavra Pecerska din Kiev - numită Lavra Superioară - a expirat la 1 ianuarie, iar guvernul ucrainean a decis să nu prelungească contractul de închiriere.

Ulterior, autoritățile ucrainene au declarat că vor rezilia, de asemenea, contractul de închiriere pe termen nelimitat al bisericii afiliate la ruși pentru partea rămasă, Lavra inferioară, începând cu 29 martie, acuzând-o de încălcarea termenilor contractului de închiriere.

Biserica sprijinită de Rusia a susținut că rezilierea contractului de închiriere a fost ilegală.

Lebid, mesaje pro-Rusia și negarea statalității Ucrainei

Pe 2 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva lui Lebid, starețul Lavrei Pecerska și fost deputat din partea Partidului Regiunilor pro-rus.

Lebid a avut opinii pro-ruse consistente și a făcut apel la „unitate” cu Rusia. De asemenea, el a declarat că „Crimeea nu a fost niciodată ucraineană”.

În noiembrie, utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit un videoclip în care un preot al Patriarhiei Moscovei și enoriașii de la una dintre bisericile Lavrei cântau o rugăciune pentru „Mama Rusia”. Preotul a fost ulterior suspendat de biserica afiliată Moscovei.

Lavra Pecerska din Kiev, fondată în 1051, este una dintre primele mănăstiri din Rusia kieveană. A aparținut ramurii ucrainene a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol până în 1688, când a fost anexată de Biserica Ortodoxă Rusă.

Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
/VIDEO/ Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram