TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
05 марта 2024, час 15:00
Телеканал ТV8 теперь доступен для просмотра через спутник. TV8 - единственный телеканал в Молдове, включенный в новую спутниковую платформу непосредственного вещания Svoboda, официально запущенную 5 марта организацией "Репортеры без границ" (фр. Reporters sans frontières; RSF).
TV8 может транслироваться для более чем 4,5 млн семей в Российской Федерации, около 800 тысяч в оккупированной Украине, а также в странах Балтии. Для просмотра не требуется дополнительного оборудования.
Пакет Svoboda призван обеспечить свободный доступ к независимым источникам новостей и достоверной информации в регионах, в которых изобилует дезинформация и пропаганда.
Помимо TV8, в пакет входят такие каналы: "Эхо", "Радио Сахарова", "Настоящее время", "Еврорадио", Ost/West 24, а также каналы с участием украинского журналиста Дмитрия Гордона, российской журналистки Ирины Шихман, каналы изданий IStories, Холод Media, "Новая газета Европа" и другие.
Зрители могут смотреть TV8 и другие каналы, входящие в пакет "Свобода", через спутник Hotbird компании Eutelsat в позиции 13E.
Сейчас каналы доступны в Европе, на Ближнем Востоке и в Северной Африке (MENA).
Официальное мероприятие по запуску спутникового пакета "Свобода" состоялось 5 марта в Брюсселе в Европейском парламенте, его провел член Европейского парламента Андрус Ансип при участии вице-президента Европейской комиссии Веры Журовой.
"Когда я узнал о спутниковом пакете "Свобода", я был рад и благодарен за то, что такой проект существует. Могу легко получить доступ к новым каналам на своей антенне. Мы получаем доступ к свободной и независимой, с плюрализмом мнений, а значит может формировать собственное мнение", - рассказывает Сергей, житель Москвы, который уже подключился к этому пакету.
"В условиях сокращения цифрового пространства в Российской Федерации спутниковый пакет "Свобода" - это свидетельство нашей неизменной приверженности праву на доступ к журналистике и попытка укрепить стойкость российского журналистского сообщества, находящегося в изгнании", - сказал генеральный секретарь организации "Репортеры без границ" Кристоф Делуар.
"Доступ к независимым и различным источникам новостей является основополагающим для функционирования демократических обществ. Спутниковый пакет "Свобода" соответствует приверженности Европейской комиссии плюрализму СМИ и свободе информации, и мы поощряем инициативы, которые способствуют реализации этих принципов", - подчеркнула вице-президент Европейской комиссии Вера Журова.
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite.
Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat.
Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
/ВИДЕО/ Россия впервые за почти три месяца нанесла массированный удар по Украине
/ВИДЕО/ Две российские ракеты могли попасть в воздушное пространство Молдовы при ударе по Украине
В МИД Молдовы осудили заявления российского посла: "Мы не потерпим дезинформации и пропаганды"
Осеннее настроение. Прогноз погоды в Молдове на 17 ноября
Молдавский дзюдоист стал чемпионом Европы среди молодежи
/ВИДЕО/ Долгие очереди и поборы в больницах. В Молдове выявили основные проблемы госмедицины
/PROMO/ Вторая серия "Учительской" на TV8: Актриса Алина Гриневич рассказала о съемках и атмосфере на площадке
/PROMO/ Как происходила "кража миллиарда": архивная запись откровенного разговора Платона и Шора
Глава Минздрава о смерти Андреи Кучук: "У нас все скорые оснащены достаточно"
/ВИДЕО/ Россия впервые за почти три месяца нанесла массированный удар по Украине
/ВИДЕО/ Две российские ракеты могли попасть в воздушное пространство Молдовы при ударе по Украине
В МИД Молдовы осудили заявления российского посла: "Мы не потерпим дезинформации и пропаганды"
Осеннее настроение. Прогноз погоды в Молдове на 17 ноября
Молдавский дзюдоист стал чемпионом Европы среди молодежи
/ВИДЕО/ Долгие очереди и поборы в больницах. В Молдове выявили основные проблемы госмедицины
/PROMO/ Вторая серия "Учительской" на TV8: Актриса Алина Гриневич рассказала о съемках и атмосфере на площадке
/PROMO/ Как происходила "кража миллиарда": архивная запись откровенного разговора Платона и Шора
Глава Минздрава о смерти Андреи Кучук: "У нас все скорые оснащены достаточно"
/ВИДЕО/ Россия впервые за почти три месяца нанесла массированный удар по Украине
/ВИДЕО/ Две российские ракеты могли попасть в воздушное пространство Молдовы при ударе по Украине
В МИД Молдовы осудили заявления российского посла: "Мы не потерпим дезинформации и пропаганды"
Осеннее настроение. Прогноз погоды в Молдове на 17 ноября
Молдавский дзюдоист стал чемпионом Европы среди молодежи
/ВИДЕО/ "Больше всего времени тратишь на ожидание": Молдавские журналисты о командировках в Украину
13 ноября 2024, час 15:35
С первых дней полномасштабного вторжения России в Украину Молдова стала надежным убежищем для тысяч временных переселенцев из соседней страны. Молдавские журналисты не остались в стороне. Они не только освещали трагедию в соседней стране, но и противостояли российской пропаганде.
Несмотря на то, что Украине удалось выстроить довольно эффективные кризисные коммуникации, наши корреспонденты сталкивались с трудностями при сборе информации в условиях военного времени. Бюрократия при получении аккредитаций, трудности со съемками своего материала, различные ограничения и долгое ожидание разрешений — это основные проблемы, которые мешают делать свою работу. О том, как готовить материалы в воющей стране, когда информация недоступна или сильно ограничена, мы в рамках проекта Cronici în Foc на TV8 поговорили с молдавскими корреспондентами, которые работали в Украине.
Виорика Тэтэру, журналист TV8, соавтор проекта «Drumul războiului»:
"Нам удалось собрать информацию для истории. Когда началась война мы себе сказали, что сейчас пишется история не только для Украины, но и для Республики Молдова".
"Мы не будем говорить о трудностях, с которыми сталкивались в Украине, а скорее о небольших препятствиях, которые хотелось бы устранить. Например, формальности, связанные с аккредитацией или подписанием заявлений, когда мы отправляемся с камерой в опасные зоны. Эти моменты мешали нам работать, замедляли, заставляя долго ждать. Мы тратили и время, и финансы, и энергию, в то время, когда могли бы снимать больше материалов из Украины".
Виорика рассказала, что подход Украины к предоставлению "единой информации" для всех, осложнял работу. К примеру, когда журналисты приезжают в какой-то украинский город и приходят обязательную регистрацию в медиа-хабе, им предлагают использовать только уже подготовленные заранее кадры, не разрешают снимать самостоятельно.
"В эти моменты мы чувствуем себя очень ограниченными и говорим, что это правило нужно изменить. Мы хотим показывать нашим телезрителям, читателям только то, что видим собственными глазами. Если я не вижу происходящее собственными глазами, то не могу об этом говорить.
Мы каждый раз говорим: «Давайте упростим нашу работу и будем сотрудничать, потому что всем нам нужна достоверная информация, всем нам нужно бороться с пропагандой»".
Она отмечает, что крупные международные телекомпании и медиа получают доступ к информации гораздо легче, чем небольшие СМИ из маленьких стран. Многие вопросы, связанные с возможностью вести съемки в зоне боевых действий, получать информацию о происходящем, решают на самом высоком, правительственном уровне. Журналистам из Молдовы, в данном случае корреспондентам Виорикэ Татэру и Андрею Каптаренко, чаще приходится полагаться на свои силы.
"Я прошу, чтобы нас не ставили на один уровень с ними, потому что мы часто работаем самостоятельно и практически сами финансируем весь проект. Мы не можем позволить себе ждать неделю одну подпись, находясь в Украине".
Андрей Каптаренко, журналист TV8, соавтор проекта «Drumul războiului»:
Мы решили остаться в Украине с самого начала войны и предоставить нашему зрителю, который нас знает и доверяет нашей работе, возможность узнать, что мы видим и что происходит в соседней стране. С самого начала мы начали эту борьбу с пропагандой и поняли, насколько она жесткая и тяжёлая.
Журналист рассказывает, что за все время работы с начала полномасштабной войны, попасть ближе к линии фронта, крайне сложная задача.
"Сложно добиваться разрешения пообщаться с украинским солдатами, что вполне, объяснимо, так как в Украине война. Проблема не столько в трудности доступа, сколько в том, что мы не привыкли к такому формату работы. Мы привыкли к свободе, что перед журналистами открыты все двери. Но со временем, нам удалось наладить общение с украинскими солдатами и сделать материал с линии фронта.
Мы считаем очень важным лично приезжать в Украину, чтобы привозить информацию, увиденную собственными глазами, делать собственные выводы и рассказывать об этом нашей аудитории".
Полина Купчa, репортер и основательница проекта «Oameni și kilometri»:
С самого начала войны все внимание было приковано к Украине. Меня расстраивало, что в Молдову информация с украинского фронта поступала очень скудно.
"В соседнюю страну приезжали фотографы и журналисты из Бразилии, Америки, Европы, а не мы, которые находимся рядом, живя на границе. Мне казалось правильным, что мы должны быть там, это правильно как для нас самих, так и для наших соседей, чтобы привозить достоверную информацию.
Новости с фронта приходили — фотографии, видео, различные истории, — но мне было интересно узнать, как живут люди за линией фронта. Я хотела узнать, каково это — каждую минуту или секунду ждать обстрела".
Полина в первую командировку отправилась в соседнюю к Молдове Одесскую область, в город Татарбунар, в молдавское село Борисовка.
"Из сложностей в Украине я столкнулась бюрократией. Я отправила запрос на аккредитацию в марте и даже не получила ответ о том, был ли он принят. Ожидание казалось мучительным. Я хотела как можно быстрее попасть в соседнюю страну. Из-за множества заявок, так как все внимание было приковано к Украине, я получила аккредитацию только в июле. В июне мы не выдержали и решили поехать без аккредитации. Я понимаю, что проверки необходимы, что это нормальный процесс в воюющей стране, но не думаю, что было много заявок от Республики Молдова".
По ее словам, большим медиа с мировым именем, вроде The New York Times, едва ли приходится ждать месяцами получение аккредитации. Но небольшое СМИ из Молдовы запросто могут игнорировать 4 месяца.
"В июне мы не выдержали и сказали, что так или иначе поедем в Украину, с аккредитацией или без нее. Лишь в июле нам прислали сообщение с вопросом, нужна ли нам еще аккредитация? Мне бы хотелось, чтобы для нас упросили доступ. Но я понимаю, что идет война, и не могу сильно обижаться.
По-прежнему необходимо рассказывать о том, что происходит в Украине. Даже если прошло два года и внимание мира ослабло, я считаю важным продолжать информировать, потому что трагедии не закончились, и неизвестно, когда это закончится. Людям нужна достоверная информация. Повторюсь, мы в одной лодке с нашими соседями и нужно понимать, что «нельзя спать на одном ухе и ничего не слышать другим»".
/PROMO/ "Хроники в огне": как молдавские журналисты освещали войну в Украине
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință
în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii
despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.
Știri cu Angela Gonța
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a separat moldovenii în două tabere. 50,4 dintre alegători au spus DA integrării în UE, numărul acestora fiind mai mare cu aproximativ 14 mii. /Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales în turul doi. Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26. Cei doi au promis că vor avea dezbateri electorale. /Oameni decedați în listele electorale, intimidări și secții de votare fără lumină, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate de observatori în ziua alegerilor. În ce măsură acest pot influența rezultatele finale, vă spunem la știri.
Москва отвергает, что упавшие в Молдове дроны — российские: «Доказательств нет»
МИД Молдовы об упавших дронах: «Требуем от России соблюдения статуса нейтралитета нашей страны»
/ВИДЕО/ Гросу выступает за отставку Драгалин? "У нее было много времени и безоговорочная
поддержка"
/ВИДЕО/ "Больше всего времени тратишь на ожидание": Молдавские журналисты о командировках в Украину
Депутат ПСРМ Албу о перестановках в правительстве: "Общество винит не министров, а PAS целиком"
/ФОТО/ Из бродяги в звезды. В историческом музее Кишинева проходит фотовыставка бездомных собак
/PROMO/ Вторая серия "Учительской" на TV8: Актриса Алина Гриневич рассказала о съемках и атмосфере на площадке
/ВИДЕО/ Риски компенсаций. Эксперты: Компании могут накопить долги в миллионы леев
/ВИДЕО/ Долгие очереди и поборы в больницах. В Молдове выявили основные проблемы госмедицины
Москва отвергает, что упавшие в Молдове дроны — российские: «Доказательств нет»
МИД Молдовы об упавших дронах: «Требуем от России соблюдения статуса нейтралитета нашей страны»
/ВИДЕО/ Гросу выступает за отставку Драгалин? "У нее было много времени и безоговорочная
поддержка"
/ВИДЕО/ "Больше всего времени тратишь на ожидание": Молдавские журналисты о командировках в Украину
Депутат ПСРМ Албу о перестановках в правительстве: "Общество винит не министров, а PAS целиком"
/ФОТО/ Из бродяги в звезды. В историческом музее Кишинева проходит фотовыставка бездомных собак
/PROMO/ Вторая серия "Учительской" на TV8: Актриса Алина Гриневич рассказала о съемках и атмосфере на площадке
/ВИДЕО/ Риски компенсаций. Эксперты: Компании могут накопить долги в миллионы леев
/ВИДЕО/ Долгие очереди и поборы в больницах. В Молдове выявили основные проблемы госмедицины
Москва отвергает, что упавшие в Молдове дроны — российские: «Доказательств нет»
МИД Молдовы об упавших дронах: «Требуем от России соблюдения статуса нейтралитета нашей страны»
/ВИДЕО/ Гросу выступает за отставку Драгалин? "У нее было много времени и безоговорочная
поддержка"
/ВИДЕО/ "Больше всего времени тратишь на ожидание": Молдавские журналисты о командировках в Украину
Депутат ПСРМ Албу о перестановках в правительстве: "Общество винит не министров, а PAS целиком"
Подпишитесь на новости по электронной почте
TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.