Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, a emis un decret privind instituirea stării de război, până pe data de 25 ianuarie 2019, în urma conflictului din Strâmtoarea Kerci. Inițiativa președintelui ucrainean trebuie să fie aprobată și de Parlament. 

„Pentru a pune în aplicare decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, din 26 noiembrie 2018, privind măsurile de urgență pentru asigurarea suveranității statului și independența Ucrainei și introducerea legii marțiale în Ucraina”, se menționează în decretul președintelui ucrainean, document citat de Korrespondent.net.

Decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare conține 12 puncte, unul dintre care este secret.

Decretul prezidențial va fi supus dezbaterilor în Legislativul ucrainean în cadrul unei ședințe extraordinare, planificate pentru ziua de azi, la ora 16:00.

Amintim că, ieri, 25 noiembrie, în Strâmtoarea Kerci s-a produs un conflict între grănicerii maritimi ruși și militari ucraineni. Partea rusă acuză militarii ucraineni că a încălcat legislația maritimă. Aceștia au folosit armele, rănind trei militari, și au reținut trei nave ucrainene.

La rândul ei, Ucraina califică incidentul drept o provocare. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, a cerut Radei Supreme să impună legea marțială. Legislativul ucrainean se va convoca în după-amiaza acestei zile într-o ședință extraordinară.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și-a exprimat îngrijorarea în privința tensiunilor din Marea Azov și strâmtoarea Kerci.

La același subiect:

/VIDEO/ Furie în stradă. Protestatari ucrainieni au dat FOC la cauciucuri în apropierea consulatului rus

Kievul anunță că Rusia a deschis focul asupra navelor ucrainene

OPINIE: Ucraina avea dreptul să traverseze Strâmtoarea Kerci, în baza unui acord semnat cu Rusia, în anul 2003

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!