Delegația Republicii Moldova care a plecat ieri la Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni eliberați din prizonierat în Afganistan, nu au obținut deocamdată de la autoritățile ruse nici accesul la ei, nici informația privind locul unde sunt plasați, informează Ministerul de Externe de la Chișinău.

Singurele detalii obținute de către reprezentanții MAEIE în discuțiile avute cu câțiva oficiali de la Moscova sunt ca cei doi cetățenii moldoveni, Ionel Buruiană și Mihai Crihana, nu ar fi în custodia Guvernului Federației Ruse, dar în cea a unei organizații non-guvernamentale.

„Pentru moment, oficialii moldoveni continuă să depună eforturi pentru a se întâlni cu cetățenii eliberați din prizonierat și a demara procedurile necesare aducerii de urgenta a acestora în Republica Moldova. În aceste sens s-a luat legătura cu organizația indicata de către autoritățile ruse și membrii delegației sunt în așteptarea permisiunii de a ajunge la cetățenii noștri. Au fost făcute toate pregătirile logistice pentru ca aceștia să poată fi aduși acasă în orice moment”, se menționează într-un comunicat al MAEIE.

În componenta echipei MAEIE deplasata la Moscova se afla și un medic, care imediat ce se va permite accesul la cetățenii moldoveni, va evalua starea de sănătate a acestora și va acorda asistența necesară pentru ca ei să ajungă în cele mai bune condiții acasă, precizează MAEIE.

Despre eliberarea piloților moldoveni din prizonierat din Afganistan a anunțat ieri președintele Igor Dodon. Ieri, acesta a spus că va merge personal în Rusia să-i aducă acasă. Totuși, ulterior, o delegație a Ministerului Afacerilor de Externe și Integrării Europene (MAEIE) a mers la Moscova  și a solicitat autorităților ruse accesul la foștii ostatici.

Președintele Igor Dodon a fost acuzat, ulterior, de Andrian Candu, președintele Parlamentului, de faptul că eliberarea piloților în campanie electorală a fost un fapt premeditat.

De asemenea, Procuratura Generală a deschis un dosar penal cu privire la piloții moldoveni, ținuți ca ostatici în Afganistan. Însă, potrivit oamenilor legii, materialele din acest dosar au fost secretizare, iar cercul de persoane implicate este strict limitat. Reprezentanții Procuraturii susțin că detalii de pe acest caz vor fi oferite doar când va fi finalizată ancheta.