/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Ambasadorul Rusiei la Chișinău a fost convocat de urgență la Ministerul de Externe. I-a fost înaintată o notă de protest

missing
13 februarie 2019, ora 13:50

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat astăzi de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Acestuia i-a fost înaintată o notă de protest cu privire la refuzul autorităților ruse a de a comunica delegației Republicii Moldova aflată la Moscova locul unde se află piloții moldoveni, eliberați din captivitate din Afganistan. Informația a fost confirmată pentru TV8.md de serviciul de presă al MAEIE. 

I-a fost înmânată nota de protest privind tergiversarea accesului delegației moldovenești care se află la Moscova de pe 11 februarie 2019 la cetățenii noștri. Am cerut Federației Ruse să asigure accesul imediat accesul delegației moldovenești la cetățenii noștri” , a spus Alexandru Roitman, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

„Aceste acțiuni ale Federației Ruse contravin dreptului internațional, precum și acordurilor bilaterale, precum este Convenția Consulară, între Republica Moldova și Federația Rusă și Convenția diplomatică și consulară de la Viena. Ambasada noastră s-a adresat la organele competente ale Federației Ruse, dar, din păcate, nu am primit încă un răspuns”, a precizat reprezentantul ministerului.

Potrivit MAEIE, autoritățile ruse refuză să comunice membrilor delegației moldovenești locul unde se află în prezent piloții. MAEIE califică această atitudine a Federației Ruse drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale.

„Ambasadorului rus i-a fost transmisă îngrijorarea că acestă situaţie riscă să devină una dramatică cu interferențe politice inadmisibile, prin care anumite persoane politice din Moldova ar încerca să se folosească de aceasta în scopuri politice”, se menționează într-un comunicat al ministerului.

Reprezentanții MAEIE afirmă că în continuare vor sesiza și instituțiile internaționale în legătură cu interzicerea accesului autorităților Republicii Moldova la cetățenii săi.

Acum două zile, președintele Igor Dodon a anunțat despre faptul că cei doi piloți moldoveni, ținuți în prizonierat în Afganistan, au fost eliberați din captivitate. În aceeași zi, o delegație din Republica Moldova, cu reprezentanți ai Ministerului de Externe, a mers la Moscova pentru a lua legătura cu ei și a-i ajuta să se întoarcă în țară. Totuși, aseară, reprezentanții Ministerului de Externe au anunțat că nu au reușit încă să ia legătura cu ei și că aceștia nu s-ar afla în custodia Guvernului Federației Ruse, ci în a unui ONG.

Când a făcut anunțul despre eliberarea piloților, Igor Dodon a spus că va merge personal în Rusia să-i aducă acasă. Ulterior, acesta a fost acuzat de Andrian Candu, președintele Parlamentului, de faptul a tergiversat intenționat eliberarea piloților și că acesta este un gest electoral.

Tot ieri, Procuratura Generală a anunțat că a deschis un dosar penal pe acest caz. Însă, potrivit oamenilor legii, materialele din acest dosar au fost secretizare, iar cercul de persoane implicate este strict limitat. Reprezentanții Procuraturii susțin că detalii de pe acest caz vor fi oferite doar când va fi finalizată ancheta.

La același subiect:

/VIDEO/ Igor Dodon ar fi achitat talibanilor 2 mln de dolari, pentru eliberarea piloților, afirmă un concurent electoral. Ce spune Președinția

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram