După ce ieri, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a solicitat Guvernului rechemarea ambasadorului din Federația Rusă, șeful statului Igor Dodon s-a întâlnit cu Andrei Neguța. Acesta spune că a discutat cu diplomatul inițiativa MAEIE și a reiterat că nu o va susține. 

„Am avut o întrevedere cu Ambasadorul RM în Federația Rusă, Andrei Neguța, în legătură cu chemarea acasă a diplomatului de către MAEIE pentru consultări interne. Am discutat despre situația creată. În calitate de Președinte al țării, care conform Constituției este responsabil de politica externă si deține dreptul exclusiv de acreditare și rechemare a reprezentanților diplomatici ai Republicii Moldova – am declarat cu toată responsabilitatea că am deplină încredere în domnul Neguța și consider că dumnealui își îndeplinește datoria în interesul național al RM.

Consider decizia ministerului total neexplicabilă și irațională, deoarece dl Neguța își îndeplinește atribuțiile conform cerințelor înaintate și este unul din cei mai experimentați specialiști în domeniul diplomației externe. Din aceste considerente, chiar dacă Guvernul va aproba rechemarea ambasadorului moldovean la Moscova, nu voi semna decretul în acest sens”, a comentat Igor Dodon.

Ieri, MAEIE a venit cu inițiativa  față de Guvern de a rechema ambasadorul Republicii Moldova de la Moscova. Ulterior, șeful statului Igor Dodon a spus că nu va nu va semna un decret de rechemare a lui Andrei Neguța.

Vezi și:

Și bașcana Găgăuziei e împotriva rechemării ambasadorului moldovean de la Moscova: „Nu susțin inițiativa MAEIE”