Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Eduard Varzari, susține că a fost aplicat sechestru pe capitalul social al companiei „Avia Invest”. Acesta a confirmat că a fost deschisă o cauză penală. Declarațiile au fost făcute pentru Ziarul de Gardă după ce prim-ministra Maia Sandu a anunțat într-un interviu despre sechestru.

„Terenurile, dar însuși Aerportul Internațional Chișinău nu sunt proprietatea Avia Invest, ci a statului, asupra lor Avia Invest având doar drept de gestionare care derivă din contractul de concesionare, nu și drept de înstrăinare. Respectiv, aplicarea sechestrului asupra aeroportului sau terenurilor, ca bunuri imobile, este inutilă. Sechestrul a fost aplicat ca măsură asiguratorie asupra capitalului social pentru a preveni substituirea fondatorilor Avia Invest prin înstrăinare. Această acțiune  procesuală, ca acțiune de urmarire penală, poate fi realizată doar în cadrul unei urmăriri într-o cauză penală. Referitor la alte detalii despre cauza penală respectivă vom reveni ulterior, la moment fiind prematur de a expune în spațiul mediatic informații, care ar putea prejudicia mersul urmăririi penale. Or, urmărirea penală se efectuează potrivit unor metode și măsuri tactice în dependență de specificul investigației, fapt în legatură cu care Procuratura Anticorupție mizeaza pe întelegere din partea presei și a societății”, a precizat Eduard Varzari pentru ZdG.

Amintim că pe 19 august s-a aflat că compania „Avia Invest”, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, a fost cumpărată de firma „NR Investments Ltd”. Tranzacția a fost legalizată, anunța atunci printr-un comunicat de presă noul proprietar al unei cote părți de 95% din „Avia Invest”.

Anterior, presa a scris că o corporație rusă „AEON”, controlată de omul de afaceri  Roman Troțenko, poartă negocieri cu oamenii lui Ilan Șor pentru a prelua Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, deputații din Comisia de anchetă care analizează procedurile de privatizare au cerut conducătorilor Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să întreprindă măsurile necesare pentru a fi aplicat sechestru pe activele companiei „Avia Invest”, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău și să fie blocată tranzacția de vânzare a firmei investitorului din Europa.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!