/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

O instituție publică, lichidată! Chicu: „Sper că angajații se vor regăsi în alte structuri ale statului, dacă o să-i satisfacă un salariu de trei ori mai mic”

missing
15 ianuarie 2020, ora 16:22

Centrul de Implementare a Reformelor, instituit de Guvern în 2017 pentru a se ocupa de reforma administrației publice, va fi lichidat. Proiectul Cancelariei de Stat a fost aprobat astăzi de membrii Cabinetului de miniștri.

Potrivit hotărârii, toate bunurile instituției urmează a fi transmise în gestiunea Cancelaria de Stat, iar personalul Centrului va fi disponibilizat. În nota informativă a documentului se spune că majoritatea angajaților aveau contracte de muncă încheiate pe perioadă determinată, până la 31 decembrie 2019.

„Asta nu înseamnă că nu se mai implementează reforme. Avem Cancelaria de Stat cu 200 de angajați, bine instruiți, care pot să facă reforme. Sper că mulți dintre angajați se vor regăsi în structurile statului, dacă o să-i satisfacă un salariu de trei ori mai mic”, a comentat ministrul Ion Chicu, care le-a mulțumit tuturor angajaților Centrului pentru munca pe care au depus-o până acum.

Ministrul Educației, Culturii și cercetării, Corneliu Popovici, a propus ca Centrul să prezinte un raport de activitate înainte de a fi lichidat.

„Cred că Centrul acesta trebuia să fie închis mai devreme, pentru că am fi avut și noi mai puțin de lucru pentru redresarea situației. S-au cheltuit bani grei, au fost salarii mari, dar produsele livrate de acest centru noi trebuie să le aducem la normalitate. Trebuie să fie și o evaluare ce a făcut acest Centru pe parcursul timpului. Țara trebuie să-și cunoască eroii”, a declarat Popovici.

Eu nu împărtășesc opinia domnului ministru. S-au implementat reforme: unele mai reușite, altele mai puțin reușite. Acest Centru a muncit mult, a analizat multe lucruri și pentru asta vreau să le mulțumesc tuturor angajaților”, a dat replica prim-ministrul.

Amintim că activitatea Centrului de Implementare a Reformelor a provocat discuții în Guvern încă în luna iunie. Fosta prim-ministră Maia Sandu s-a arătat indignată de faptul că instituția activează în continuare, în condițiile în care fosta guvernare a anunțat că procesul de reformare a administrației publice s-a încheiat.

Maia Sandu l-a criticat și pe fostul director al Centrului, Iurie Ciocan, care ridica lunar un salariu de 70 de mii de lei, în timp ce angajații altor instituții publice au salarii mizere.

Maia Sandu a cerut să fie inițiată o anchetă de serviciu la Centrul de Implementare a Reformelor, pentru că ar fi fost comise mai multe abuzuri în activitatea instituției și a lăsat să se înțeleagă faptul că vrea demisia lui Iurie Ciocan.

L-a scurt timp, funcționarul a demisionat, motivând că în momentul în care nu există înțelegere cu prim-ministrul nu poate fi nicio activitate. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram