/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România, explozii la Harkov și pregătirile summitului de pace! Putin și-a vizitat aliatul

/EXCLUSIV/ Bani de la Moscova pentru „Satul Moldovenesc”: Cine e apropiatul lui Șor care a transferat milioane sponsorului fictiv din Israel

missing
31 octombrie 2023, ora 13:09

Banii promiși primăriilor din R. Moldova de către sponsorul misterios din Israel al programului lansat de Ilan Șor „Satul Moldovenesc, Igal Shved, despre care Cutia Neagră PLUS a scris într-o investigație anterioară, provin din Federația Rusă. Resursele financiare au fost transferate către conturile bancare ale lui Igal Shved de către o persoană apropiată de Ilan Șor, care este cetățean al R. Moldova, se arată într-o sesizare a Serviciului de Informații și Securitate expediată Comisiei Electorale Centrale la 27 octombrie.  

SIS-ul a solicitat CEC-ului  să  analizeze acțiunile candidaților Partidului Șansa la funcțiile de primari ai municipiilor Bălți și Orhei, Victoria Șapa și Alexei Lungu, care ar încearca să corupă alegătorii folosindu-se de proiectele sociale și de infrastructură finanțate de Igal Shved prin intermediul Programului Satul Moldovenesc anunțat de Ilan Șor.

„Implementarea proiectelor au la bază fapte de corupere a alegătorilor cu mijloace financiare provenite din spălare de bani inițiate de liderul grupării criminale Șor, coordonate de cetățeanul Ilan Șor…În cazul accederii la funcția publică de nivel local prin utilizarea fondurilor externe cu o proveniență criminală, există riscuri eminente că grupul criminal Șor va apela la aceleași procedee subversive prin coruperea electoratului și la celelalte campanii electorale din țară - prezidențialele din 2024 și parlamentarele din 2025. …În scopul curmării intențiilor ostile ale exponenților grupării Șor, ce ar putea pune în pericol securitatea statului, vă remitem pentru luarea deciziei în conformitate cu Art. 102 Codul Electoral”, scrie SIS în sesizarea către CEC, la care a anexat și un CD cu materiale foto și video.

Sponsorul satelor moldovenești cu bani din Rusia

După cum am dezvăluit anterior în cadrul investigației Cutiei Negre PLUS, cetățeanul Israelului Igal Shved are conturi bancare deschise la „Euroasian Bank” din Kazahstan de unde urma să transfere bani primăriilor din R. Moldova care au aderat la Programul Satul Moldovenesc. Primăriile și-au deschis conturi bancare în valută pentru a putea încasa banii promiși de Shved prin contractele de sponsorizare semnate și aprobate în mare grabă de Consiliile locale.

Nota SIS transmisă CEC-ului dezvăluie că banii provin din Federația Rusă și au ajuns pe conturile lui Shved dintr-un alt cont deschis la aceeași bancă pe numele lui Victor Guțuleac, un apropiat al lui Ilan Șor.

95 milioane de ruble, transferate prin banca din Kazahstan

Cutia Neagră PLUS a reușit să afle mai multe detalii despre operațiunile bancare dubioase și moldoveanul care i-a transmis banii lui Igal Shved. Potrivit unor surse de încredere, Victor Guțuleac se află la Moscova și a efectuat operațiunile bancare de la distanță. La realizarea transferurilor de pe contul său din „Euroasian Bank” spre conturile lui Igal Shved de la aceeași instituție bancară a fost folosită o adresă IP din Moscova. În iunie 2023, Igal Shved a primit 95 de milioane de ruble de la Victor Guțuleac,  aproximativ echivalentul  unui milion de euro.

Primul transfer bancar de la contul lui Guțuleac către Igal Shved a fost realizat pe 6 iunie 2023 în valoare de  25 de milioane de ruble. Era chiar a doua zi după ce Consiliul Municipal Orhei aprobase primul contract de sponsorizare semnat de Igal Shved. După cum arătam în investigația Cutiei Negre PLUS, pe 5 iunie 2023, consilierii din Orhei au aprobat o donație de 5 milioane de lei din partea lui Shved care urmau a fi folosiți pentru achitarea indemnizațiile unice adresate familiilor la nașterea copiilor. Indemnizațiile sunt oferite în cadrul programului „Capital Matern” lansat de Ilan Șor în 2015. Familiile din Orhei primesc câte 7 mii de lei pentru nașterea primului copil și 10 mii de lei pentru al doilea copil.

Pe 16 iunie 2023 a urmat un nou transfer de 25 de milioane de ruble de pe contul lui Victor Guțuleac din „Euroasian Bank” către Igal Shved. Următoarele operațiuni bancare au fost efectuate pe 20 și 27 iunie când au fost transferate 15 milioane și, respectiv, 30 de milioane de ruble de către Victor Guțuleac.

Din cele 95 de milioane de ruble pe care le-a primit pe conturi de la moldoveanul Victor Guțuleac, sponsorul Programului Satul Moldovenesc Igal Shved a reușit să transfere în R. Moldova 400 de mii de euro. Operațiunile bancare au ajuns însă în vizorul autorităților, iar Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a solicitat blocarea tranzacțiilor, banii fiind puși sub sechestru, susțin sursele TV8.

Victor Guțuleac, fostul soț al unei ex-deputate a Partidului Șor

Victor Guțuleac are 39 de ani și este cetățean al R. Moldova, care mai deține și cetățenia Federației Ruse. A fost căsătorit anterior cu Maria Albot, fostă deputată din partea Partidului Șor, care a renunțat la fotoliul din Parlament în iulie 2019.

Maria Albot a fost colegă de clasă cu Ilan Șor la Liceul Logica. A lucrat de-a lungul anilor în calitate de jurist  în cadrul companiilor din grupul Șor - Dufremol și DFM și a condus fundația de caritate „Miron Șor” și Asociația Obștească „Pentru Orhei”, fondată de Ilan Șor după ce fusese ales primar la Orhei.

Numele Mariei Albot a fost inclus și în așa-numita „listă neagră” elaborată de SIS la solicitarea Comisiei pentru Situații Excepționale, care a decis să aplice măsuri de precauție în privința persoanelor și companiilor afiliate cu Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Igor Ceaika, după ce Departamentul Trezoreriei al SUA, OFAC, a impus sancțiuni împotriva acestora, în octombrie 2022.

Potrivit surselor TV8, Maria Albot ar fi bănuită în prezent de coordonarea activității Partidului Șansa și acțiunilor bașcanului din Găgăuzia Evghenia Guțul susținută de Ilan Șor și ar fi implicată în schema de finanțare ilegală a partidelor fondate de fugarul Șor. 

Maria Albot este căsătorită în prezent cu Sergiu Albot, care a fost șef la Banca Socială și vicepreședinte al Unibank, două instituții implicate în furtul miliardului. Numele Mariei Albot a figurat și în raportul Kroll în calitate de persoană care a cumpărat un pachet 4,98% din acțiunile Băncii Sociale. Anterior, Veaceslav Platon a declarat în cadrul unei emisiuni la TV8 că de partea tehnică a schemei ce a dus la frauda bancară s-ar fi ocupat Sergiu Albot. La scurt timp după lansarea acestor acuzații, Maria Albot și-a depus mandatul de deputat.

Guțuleac, omul lui Șor la Moscova

Potrivit acelorași surse Victor Guțuleac a legat o prietenie cu Ilan Șor încă din copilărie. Spre deosebire de fosta sa soție, nu a lucrat în companiile familiei Șor.  A deținut anterior mai multe funcții publice, fiind angajat al Centrului Anticorupție și Serviciului Vamal.  

Acum, Victor Guțuleac ar fi omul de legătură al lui Ilan Șor la Moscova,  responsabil de schemele de finanțare a partidelor afiliate acestuia. Guțuleac a părăsit R. Moldova în septembrie 2022. De la Moscova, acesta gestionează mai multe conturi bancare prin care ar efectua operațiuni în favoarea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor.

Numele lui Guțuleac ar figura și în dosarul penal inițiat pentru finanțarea ilegală a Partidului Șansa. Acesta ar fi realizat mai multe transferuri în sume mici din Federația Rusă către diferite persoane din R. Moldova, care au încasat banii la bancă și i-au transmis ulterior unor curieri. Ultimii, la rândul lor, au transmis banii reprezentanților grupării conduse de Ilan Șor, iar mijloacele bănești au fost folosite pentru finanțarea partidului.

Legătura lui Guțuleac cu ruși din anturajul lui Șor

Victor Guțuleac a fost vizat anterior și într-o altă cauză penală, după ce ar fi beneficiat de mijloace financiare transferate de cetățeana Federației Ruse Anastasia Dronova, aflată în anturajul rusului Andrei Goncearenko, beneficiarul din acte al SRL Avia Invest, care a avut în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău.

Anastasia Dronova a figurat într-o altă investigație a Cutiei Negre PLUS despre solicitanții de cetățenie prin investiții, program lansat de Guvernul democrat. Anastasia Dronova este soția omului de afaceri Ivan Karabanov, care a depus dosarul pentru a obține cetățenia R. Moldova în baza investițiilor.

Scriam atunci că Anastasia Dronova  se prezintă pe platforma Linkedin drept șefa Departamentului juridic al companiei „Gazprom Invest Yug”, iar anterior a lucrat în mari companii din industria petrolului. Aceasta mai administrează compania „Ligal Butic”, fondată de soțul său, o firmă care nu înregistrează profituri.

Dosarul depus de Ivan Karabanov în cadrul Programului cetățenie prin investiție a fost respins după ce Serviciul de Informații și Securitate i-a adat aviz negativ.

Reporterul Cutiei Negre a solicitat informații de la Procuratura Anticorupție privind implicarea lui Victor Guțuleac în dosarele de finanțare ilicită a partidelor de către gruparea condusă de Ilan Șor. Instituția a refuzat să ofere informația.

„Ținând cont de confidențialitatea urmăririi penale, acțiunile și măsurile care sunt în derulare, precum și respectarea prezumției de nevinovăție, Procuratura Anticorupție nu poate pune la dispoziția Dvs. această informație”, ne-a răspuns Procuratura Anticorupție. 

Totodată, contactată în repetate rânduri de TV8, fosta vice președintă a Partidului Șor Marina Tauber nu a răspuns la apelurile telefonice și nici la SMS pentru a comenta subiectul.

Ulterior, fugarul Ilan Șor a publicat o filmare pe rețelele sociale în care amenință cu judecata TV8 și a calificat investigația drept „un material jignitor în care denigrează pe cei care îmbunătățesc viața oamenilor în Republica Moldova”. Asta deși, acum două săptămâni, când am publicat investigația despre sponsorul Igal Shved, i-am solicitat comentarii lui Șor și pe Facebook, și pe e-mail, și prin intermediul Marinei Tauber, dar nu a reacționat în niciun fel.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Unica localitate ce a refuzat sponsorizarea din „Satul Moldovenesc”. Surpriză: E condusă de primar de la Șor
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Sponsorul din umbră al lui Șor. Stă în Israel, are rădăcini la Moscova și n-a fost niciodată în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Visul lui Șor! Istoria unei fraude electorale și un sponsor de paie din Israel cu rădăcini la Moscova

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ „Un viitor verde pentru țara noastră”: Elevii din școlile profesional tehnice vor fi instruiți în domeniul energiei regenerabile
/VIDEO/ „Un viitor verde pentru țara noastră”: Elevii din școlile profesional tehnice vor fi instruiți în domeniul energiei regenerabile
/PROMO/ Președinta Maia Sandu - invitata de astăzi la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Președinta Maia Sandu - invitata de astăzi la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Cât de des se plâng moldovenii de ineficiența poliței medicale? Șeful CNAM: „De multe ori, pacienții au dreptate”
/VIDEO/ Cât de des se plâng moldovenii de ineficiența poliței medicale? Șeful CNAM: „De multe ori, pacienții au dreptate”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 812: Explozii în Crimeea și situație dificilă pe front! Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 812: Explozii în Crimeea și situație dificilă pe front! Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme
/VIDEO/ Pasha Parfeni și soția sa, Iuliana, se despart, după 15 ani împreună. Artistul: „La un moment dat, ceva nu a mers bine”
/VIDEO/ Pasha Parfeni și soția sa, Iuliana, se despart, după 15 ani împreună. Artistul: „La un moment dat, ceva nu a mers bine”

Fostul ministru Nicu Popescu, despre scandalurile din justiție și reformarea sistemului: „E mare diferența dintre impas și eșec”

missing
16 mai 2024, ora 18:37

Scandalurile recente pe marginea reformării sistemului de justiție au ajuns și la urechile fostului ministru de Externe, Nicu Popescu. Într-o postare pe Facebook, Popescu admite că situația este cu adevărat complicată, însă susține că e mult prea devreme să se facă bilanțul.

„E mare diferența dintre impas și eșec. Situația din justiție este una anormală și problematică, iar rezolvarea acesteia va necesită timp și eforturi susținute – tot așa cum s-a întâmplat în majoritatea statelor în proces de aderare la UE, și chiar cu unele care se află deja în interiorul UE.

În UE toți știau și știu în continuare, că acest proces va fi unul lung și cu obstacole. Contează capacitatea și voința de a continua inclusiv atunci când rezultatele sunt insuficiente, iar obstacolele insurmontabile”, a scris ex-ministrul de Externe. 

Nicu Popescu a mai subliniat că problemele din sectorul justiției ne afectează atât în plan interne, cât și în plan extern. Totodată, fostul ministru spune că ar trebui să fim conștienți că reforma justiției nu este niciodată un proces simplu sau rapid, ori liniar.

Popescu a adus exemplul României, care a fost supusă monitorizării pentru reformele sale judiciare timp de 15 ani după ce a devenit membră a UE în 2007. 

„Procesul de reformare a justiției a durat aproape două decenii acolo. Și în alte țări, cum ar fi Albania, reformele judiciare sunt încă în curs de desfășurare după aproape un deceniu și progresează cu greu, dar înaintează. Slovacia, Ungaria, Polonia – deja fiind în UE - toate au experimentat dificultăți legate de reforma justiției în interacțiunea lor cu Comisia Europeană. Este important să înțelegem că nu puteam aștepta că Moldova să implementeze reforma într-un mod mai rapid și mai simplu decât aceste țări”, a mai menționat Nicu Popescu. 

Precizările lui Nicu Popescu vin în contextul în care reforma din sistemul justiției este dur criticată, iar marți, 14 mai, a luat amploare un nou scandal. Judecătoarea Tatiana Răducanu și-a anunțat plecarea din funcția de membru al celor două comisii ce evaluează integritatea judecătorilor și procurorilor, în urma unor acuzații de legături cu Veaceslav Platon și avocatul Aureliu Colenco, care apără interesele lui Ilan Șor. Scandalul a izbucnit după ce în presă a apărut o scrisoare în care șefa Procuraturii Anticorupție informează despre faptul că Tatiana Răducanu ar avea o relație cu persoane controversate.

PA a descoperit, într-un telefon, sute de mesaje din 2014, în care Platon și Colenco discută despre relația pe care o au cu Tatiana Răducanu. Într-un mesaj, Colenco îl convingea pe Platon că Răducanu „100% ar fi omul lor”. Procuratura Anticorupție susține că există suspiciuni că Veaceslav Platon și Ilan Șor și-ar fi dorit să infiltreze o persoană pe care o pot controla în comisiile de evaluare a judecătorilor și procurorilor. 

TV8 l-a abordat atât pe Veaceslav Platon, cât și pe Aureliu Colenco. Ambii spun că nu țin minte să fi discutat despre Tatiana Răducanu. 

„Eu nu țin minte ca eu să duc careva discuții cu doamna Răducanu în privința la careva lucruri, dar eu pot să vă spun așa că aceea că Platon influențează comisia Pre-Vetting, eu am auzit despre asta, dar asta nu este prin intermediul Tatianei Răducanu. Fiind în sistemul judecătoresc, am un deosebit respect față de persoana dată și e posibil să ne fi văzut în 2013, dar de zece ani nu ne-am văzut și discutat cu ea, dar spun că este o persoană foarte onestă”, a spus avocatul lui Șor.

„Referitor la mesaje pot spune că domnul Colenco niciodată nu scrie mesaje sms, avem doar discuții audio. - Dar în discuții audio ați vorbit despre Tatiana Răducanu?- A fost cu zece ani în urmă, în această perioadă am fost în așa furtuni am nimerit, sincer și pe unii oameni i-am uitat, poate au fost, poate nu, sincer vă spun, nu țin minte”, ne-a spus Platon.

De cealaltă parte, în cererea sa de demisie expediată Parlamentului, Tatiana Răducanu susține că acuzațiile invocate în scrisoarea Procuraturii Anticorupție sunt false și nu corespund realității. 

A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.

/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/PROMO/ Președinta Maia Sandu - invitata de astăzi la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Președinta Maia Sandu - invitata de astăzi la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram