/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 853: Risc de război mondial, demitere la Kiev și explozii filmate pe plajă! CEDO condamnă Rusia

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Visul lui Șor! Istoria unei fraude electorale și un sponsor de paie din Israel cu rădăcini la Moscova

15 octombrie 2023, ora 23:05

Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

Pe 18 august 2023, cu două luni și jumătate până la alegerile locale generale, fugarul Ilan Șor aruncă marea momeală electorală. Promite să ofere 17 miliarde de lei pentru dezvoltarea localităților rurale într-un grandios program „Satul Moldovenesc”. Proiectul este lansat sub umbrela unei noi fundații „Visul Meu”. De-a lungul anilor, sponsorizarea prin intermediul fundațiilor a fost o tactică folosită pe larg de Ilan Șor.

„Alocăm 20 de milioane de lei pentru fiecare primărie pentru următorii trei ani. Deja anul acesta fiecare sat va primi cinci milioane de lei pentru reconstrucția drumurilor. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați o cerere din partea primarului vostru și personalul fondului va comunica. Scopul meu este ca în septembrie să primiți prima tranșă”, declara Ilan Șor într-o înregistrare video plasată pe 18 august, pe pagina sa de Facebook. 

În scurt timp, anunțul lui Ilan Șor a devenit viral. Procedura extrem de simplă de aplicare a atras zeci de primari, din diferite raioane. Timp de două săptămâni în care am documentat subiectul, numărul primăriilor care au aprobat aderarea la program a crescut de la șase la patruzeci.  

Sponsorul necunoscut al satelor moldovenești

În câteva zile de la aplicare, primăriile au și primit contracte de sponsorizare gata semnate. Dar nu de Ilan Șor și nici din numele fundației pe care a creat-o. Banii, zeci de milioane de lei, urmează să vină de la un generos sponsor din Israel (!). Nimeni nu îl cunoaște, nimeni nu știe cum arată, nimeni nu a discutat cu el vreodată. Bărbatul căruia îi spune Igal Shved este total necunoscut.

Cutia Neagră a identificat contracte semnate de misteriosul sponsor în valoare de peste 50 de milioane de lei. Primăriile care au primit pe poșta electronică asemenea documente semnate de Igal Shved și-au deschis rapid și conturi în valută pentru a putea încasa banii. Iar consilierii locali s-au grăbit, pe final de mandat, să aprobe finanțările.

Pe 29 septembrie, s-au convocat într-o ședință extraordinară și consilierii din comuna Bucuria, raionul Cahul, pentru a aproba afilierea la Programul „Satul Moldovenesc”. Primarul a declarat în fața aleșilor locali că a scris 9 puncte în proiectul pe care l-a trimis fundației „Visul Meu” pentru finanțare. I s-au promis 17 milioane de lei. Din acești bani, urmează a fi reparate drumurile, sala de sport și gardul gimnaziului din sat. Va fi schimbat acoperișul Casei de Cultură în care își are sediul și Primăria. Va fi renovată fațada și curtea instituției. Va fi construit un apeduct și va fi cumpărat un tractor pentru necesitățile comunei Bucuria.

Primul proiect sponsorizat și aprobat de consiliu, în valoare de 4,2 milioane de lei, prevede reparația drumurilor. Nu a fost indicat concret care ulițe din sat vor fi reparate.

Dmitri Dermenji, primar al comunei Bucuria

Dmitri Dermenji:„La Cancelaria de Stat i-am convins că aici nu este spălare de bani și nu va fi. Vor veni banii.  În conformitate cu regulamentul, se face contract cu orice companie de construcție și ei încep lucrul. Primii bani care vor veni imediat la deschiderea contului valutar sunt 10% din această sumă. Asta înseamnă peste 400 de mii. Ne rămâne să sperăm  și dă Doamne ca asta să se împlinească. Nu e important cine va câștiga pe 5 octombrie. Asta e altă întrebare. Important este ca timp de trei ani să se vadă că se face ceva”. 

Fără nicio dezbatere, proiectul prezentat de primar a trecut rapid de votul consilierilor. Aleșii locali nu s-au interesat nici cine este enigmaticul sponsor din Israel, nici de unde provin banii.  

Reporter TV8: - Ați votat contractul de sponsorizare aici, la masă, la ședință? L-ați văzut cineva?

Consilier:  - Nu.

Reporter TV8: - Dar cine l-a văzut?

Consilier:  - Nu știu. Noi nu am acceptat nimic.

Consilier: - Banii ăștia vin în sat. Noi trebuie să ne folosim. Dacă noi ne refuzăm, trebuie să fim proști.

Reporter TV8:  - Dacă ăștia-s bani murdari?

Consilier: – Dar câți bani s-au furat? Erau bani curați? Noi de asta nu ne refuzăm. Dacă a furat, să se împartă. Care prost poate să refuze dacă banii ăștia nu se duc la mine în buzunar sau la dânsul, dar se duc pentru toți? Când iau de la toți, dar când vin la toți, noi să ne refuzăm trebuie să fim proști.

Pentru a scăpa de gâlceavă, primarul s-a văzut nevoit să arate contractul de sponsorizare pe care l-a semnat mult mai devreme de această ședință a consiliului, încă pe 7 septembrie.  

Dmitri Dermenji: - Iată, contract de sponsorizare. Data de 7 septembrie 2023 că eu le-am trimis pe 5 septembrie.

Reporter TV8: -  Vedeți cine este parte a contractului? Igal Shved. Cine este persoana asta? De unde are banii?

Dmitri Dermenji: – Dar mie ce îmi pasă? Mie îmi este indiferent cine este el. Important să dea banii. De unde această persoană a luat acești bani, cred că Serviciul de Informații al Israelului tot lucrează asupra acestui fapt.

„Nu poate să fie atâția bani căzuți din pod”

Nu s-au lăsat convinși doar doi consilieri din Bucuria care s-au abținut de la vot.  

Viorica Mocanu: Eu nu cred în tot proiectul ăsta al lor. Nu sunt de acord. Nu poate să fie atâția bani căzuți din pod degeaba”.

După ce au plecat consilierii, primarul  a acceptat să ne povestească în detalii despre cum a aplicat la Programul „Satul Moldovenesc”.  

 Dmitri Dermenji: - Iată, e scris că așteptăm datele pe poșta electronică satulbogat@shormd.com 

Reporter TV8: - Acolo ați comunicat?

Dmitri Dermenji: - Da. Iată, prima mea reacție pe 5 septembrie 2023 și deodată, ei îmi trimit pe 7 septembrie contractul.

Reporter TV8: - Deodată semnat, repede, în două zile, da?

Dmitri Dermenji: - Dar ce-i acolo, a împins la computer și gata. 

„În documentul anexat puteți găsi contractul oficial de sponsorizare. Cu acesta veți putea deschide un cont în valută euro la trezorerie. Ceea ce am și făcut. Vă rugăm să faceți cunoștință cu contractul și să completați toate spațiile. În afară de asta, este necesar, în cel mai scurt timp să convocați ședința extraordinară a consiliului cu includerea întrebării privind realizarea proiectului fondului „Visul meu”. Vă mulțumim și sperăm la o colaborare fructuoasă. Gata”, a cititi Dmitri Dermenji din corespondența pe care a avut-o cu reprezentanții fondului „Visul Meu”.

La alegerile locale din 2019, Dmitri Dermenji a fost ales primar din partea Partidului Democrat. S-a înscris și în actuala cursă electorală ca reprezentant al Partidului Democrat Modern. Aceasta este noua denumire a partidului Pro Moldova, fondat de fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, finul de cununie al oligarhului Vladimir Plahotniuc. Deși în spațiul public se vorbește despre faptul că Șor și Plahotniuc ar face front comun la viitoarele alegeri, Dmitri Dermenji neagă faptul că ar avea ceva în comun cu echipa lui Șor.   

Dmitri Dermenji: - Când fugi de la un partid în alt partid, asta deja e…

Reporter TV8:  - Dar nu aveți pretenții  de la colegii de partid că veți implementa proiectele lui Ilan Șor?

Dmitri Dermenji: - Nu. Am ajuns la așa concluzie: Să fie din Bangladesh, din Jamaica, din Argentina sau din Anglia, din Spania sau dintr-o oarecare țară africană, banii să vină pe cont.

Reporter TV8: – Ați discutat la partid asta, da?

Dmitri Dermenji:  - Da.

700 mii lei pentru o fântână arteziană la Susleni

De la Cahul mergem la Orhei, un raion condus încă din 2015 de exponenții Partidului Șor. Aici am identificat 14 primării care au semnat contracte de sponsorizare cu necunoscutul cetățean al Israelului, Igal Shved.

Primărița satului Susleni din Orhei a primit încă pe 7 septembrie pe e-mail un contract semnat de Igal Shved în valoare de 700 de mii de lei pentru proiectul numit „Castel de apă”.

Svetlana Sochirca, primar al comunei Susleni

Svetlana Sochirca:  - Pentru tot acest proiect avem un deviz de 17 milioane. Noi am divizat acest proiect în trei devize. Unul este fântâna arteziană și două sunt rețelele de aprovizionare și am depus ca să schimbăm anul acesta măcar această fântână arteziană ca ulterior să putem să aplicăm și următoarele devize pe care le avem ca să finisăm proiectul. Cu siguranță că și dvs. primiți sponsorizări de la persoane care vor să vă ajute. Nu cred că asta este ceva interzis. Cred că fiecare Primărie ar fi bucuroasă când ar veni oamenii să facă careva donații, să facă lucruri bune pentru sat.

Reporter TV8: - Cunoașteți cine este donatorul, cine este această persoană?

Svetlana Sochircă: - Nu cunosc, dar sunt bucuroasă că cineva vine în ajutor pentru locuitorii R. Moldova ca să ne dea aceste surse. Nu este neapărat să cunoști persoana la ochi”. 

Consiliul local din Susleni a aprobat condițiile contractului de sponsorizare pentru construcția unei fântâni arteziene în ședința desfășurată pe 22 septembrie.

Tot atunci, consilierii au votat o decizie cu privire la modificarea bugetului pentru anul 2023 prin care au suplinit partea de venituri cu suma promisă de sponsor. În document, se face referire însă la contractul din 7 septembrie.

Întrebată de ce a semnat contractul înainte ca acesta să fie aprobat de Consiliul local, primărița din Susleni a evitat să răspundă.

Reporter TV8: -Când a fost semnat totuși acest contract, pe 7 septembrie? 

Svetlana Sochirca: - Haideți toate întrebările în scris.

Reporter TV8: -  Uitați-vă, aceasta este decizia Consiliului luată de pe actelocale.gov.md 

Svetlana Sochirca: - În scris îmi adresați aceste întrebări și eu în conformitate cu contractul, cu decizia o să vă dau răspuns în scris. 

Reporter TV8: - Ați semnat dvs contractul pe 7 septembrie? 

Svetlana Sochirca: - Contractul l-am semnat, dar trebuie să deschid actele să văd pe ce dată l-am semnat. 

Reporter TV8: - Putem merge acum în biroul dvs să deschideți actele?

Svetlana Sochirca:  - Actele nu sunt în biroul meu. Toate actele ulterior se transmit. Haideți așa, nu mă provocați. Îmi dați în scris întrebările și eu vă răspund. 

Primărița nu ne-a putut spune ce va face Primăria dacă banii promiși de Igal Shved nu vor ajunge în cont până la finele anului curent, în condițiile în care Consiliul a aprobat deja rectificarea bugetului.

Reporter TV8: - Când va veni prima tranșă din sponsorizare?

Svetlana Sochirca: - Nu pot să vă spun. Când o să primesc în scris răspunsul de la cei care donează o să vă spun.

Reporter TV8: - Dar promisiunea care a fost? Până când ar urma să vină?

Svetlana Sochirca: - Nu avem termen.

Reporter TV8:  - Dar ați făcut modificări în buget pentru anul 2023. În mod normal ar trebui să vină banii până la finele anului.

Svetlana Sochirca: - Da, ar trebui.

Sponsorizarea a început în vară chiar din municipiul Orhei

Misteriosul sponsor din Israel și-a început acțiunile de caritate în Moldova cu orașul Orhei. Primul contract de sponsorizare semnat de Igal Shved a fost aprobat de Consiliul Municipal Orhei încă la începutul acestei veri. Potrivit documentului, sponsorul urma să ofere 5 milioane de lei pentru indemnizațiile unice adresate familiilor la nașterea copiilor.

În 2015, Ilan Șor a lansat Programul „Capital matern” în cadrul căruia familiile din Orhei primesc câte 7 mii de lei pentru nașterea primului copil și 10 mii de lei pentru al doilea copil.

Consilierul independent din Orhei, Sergiu Aga, ne-a povestit cum a fost aprobat la ședința Consiliului Municipal din 5 iunie contractul de sponsorizare și declară că banii au ajuns la Primăria Orhei.

Sergiu Aga:  -Din câte îmi aduc aminte, ei puseseră la urmă, cu câteva minute înainte de ședință, decizia dată.

Reporter TV8: - Și v-au spus atunci cine este acest Igal Shved?

Sergiu Aga: - Dar ce, ei dau explicații? Un mare filantrop sau mai știu eu ce au zis ei atunci. Lucrurile sunt într-atât de încâlcite în administrația publică locală din Orhei, încât nu-i dai de capăt. Aici trebuie efectiv o echipă de audit puternică ca să vadă de unde sunt banii, care e proveniența lor. Asta probabil e treaba structurilor statului.

Reporter TV8: - Dar nu știți, au ajuns cele 5 milioane la Primăria Orhei?

Sergiu Aga: - Chiar azi m-am interesat la Primărie dacă au venit în realitate banii pe proiectul dat. Cel mai interesant este că mi s-a spus că banii au venit prin Banca Națională. Ei au început a distribui banii către familii tinere. Cinci milioane s-au dat. După care au venit ăștia de la structurile statului și au stopat. Le-au dat voie și iarăși au stopat. Și acum am înțeles că au luat toate dosarele pe care s-au dat bani. Undeva la 800 de mii de lei au fost distribuiți și dosarele au fost înghețate.

Recent, chiar Ilan Șor a lăsat să se înțeleagă că a avut probleme cu sponsorizarea proiectului.

Ilan Șor:„A fost o pauză tehnică pentru că au fost mari probleme cu guvernarea, dar noi continuăm proiectul nostru și vă doresc la copiii dvs. multă sănătate și multă baftă”,a declarat Ilan Șor într-o intervenție video la un eveniment din 6 octombrie când s-au împărțit indemnizații pentru 70 de familii.

Evenimente cu tentă electorală

La eveniment a participat și primarul interimar Alexei Lungu, președintele Partidului Șansa. Formațiunea este un satelit al Partidului Șor, fiind creată după ce ultimul a fost scos în afara legii.

Alexei Lungu: „Atâta timp cât în R. Moldova și în orașul nostru Orhei sunt copii și o să fie copii, asta înseamnă că țara noastră are un viitor. Și eu vă promit că proiectele pe care le-a lansat Ilan Șor, Partidul Șansă le va continua”.

Tot către Primăria municipiului Orhei, sponsorul din Israel trebuia să transfere bani pentru reparația grădiniței „Albinuța”. Contractul de sponsorizare a fost semnat în luna iulie. Tot atunci, Partidul Șor se lăuda deja cu demararea noului proiect și prezenta într-un spot video cum va arăta grădinița după renovare.

Deși autoritățile municipiului Orhei au anunțat că micuții vor putea reveni în grupe până la sfârșitul lunii septembrie, deocamdată, aici lucrările sunt în plină desfășurare și nu se cunoaște când vor fi finalizate. 

Grădinița „Albinuța” din Orhei în plină reparație

Directoarea grădiniței nu ne-a putut spune de ce sunt tărăgănate lucrările.

Elena Boțoroga: - Sunt deja o mare parte a lucrărilor și dvs le vedeți. Și în interior merg lucrările, și în afară, după cum ați observat. După solicitare, copilașii toți au fost încadrați în instituțiile din municipiul Orhei. Nu este o problemă stringentă și putem să așteptăm până la finele lunii octombrie. Concret date nu cunosc. Ceea ce știu, vă spun.

Reporter TV8:  – Dar de ce au întârziat lucrările planificate?

Elena Boțoroga:  – Sunt oameni responsabili, sunt condiții tehnice care nu depind direct de persoana mea ca să vă pot da răspuns la această întrebare.

Reporter TV8:  – Cunoașteți ceva despre cine finanțează lucrările de renovare?

Elena Boțoroga: - Nu cunosc.

Nu este clar dacă lucrările de reparație au fost executate din banii proveniți din contractul de sponsorizare. În dimineața zilei de 4 octombrie am mers la Primăria Orhei pentru a afla mai multe detalii despre aceste proiecte și donatorul incognito. Dar am dat de procurori. Oamenii legii tocmai desfășurau percheziții în biroul viceprimarei Cristina Cojocari în cadrul unei cauze penale de finanțare ilegală a partidelor. Nu am putut intra în birou, ușa fiind blocată din interior.

La ieșire, procurorii au refuzat să facă declarații. Cristina Cojocari, împreună cu avocatul său au încercat să părăsească clădirea Primăriei pe ieșirea de rezervă, dar s-au pomenit că ușa era încuiată. Viceprimarul nu a vrut să răspundă la întrebări, iar avocatul său a precizat că în urma perchezițiilor a fost ridicat doar telefonul mobil al Cristinei Cojocari și câteva bilețele.

Primarul interimar Alexei Lungu nu era la serviciu în ziua în care am realizat filmările. Încuiat era și biroul lui Pavel Verejanu, fostul primar de Orhei care a semnat contractele de sponsorizare cu Igal Shved. În septembrie, Verejanu a fost numit consilier al bașcanei din Găgăuzia. Contactat telefonic, Pavel Verejanu nu ne-a răspuns la apeluri pentru a oferi un comentariu.

Primar de la PAS, aplicant la proiectul lui Ilan Șor

În satul Donici, din raionul Orhei, primarul de la PAS, Serghei Guzun, așteaptă peste jumătate de milion de euro promiși prin contract de generosul sponsor al lui Ilan Șor. Igal Shved a promis să doneze banii pentru construcția traseului turistic de la Casa Muzeu Alexandru Donici până la Izvorul Stanca.

Alesul local nu vede nicio problemă în faptul că și-a aplicat semnătura pe un contract de sponsorizare dubios al unui personaj din Israel. Primăria avea proiectul tehnic pregătit pentru amenajarea traseului turistic. L-a depus anterior pentru finanțare și  în cadrul unor programe de stat, dar nu a fost acceptat. Astfel, primarul a decis să-și încerce norocul și în proiectul lui Ilan Șor.

Serghei Guzun, primar al comunei Donici

Serghei Guzun, primar Donici: - Noi suntem interesați unde vedem că este posibilitate să aplicăm proiecte, acolo aplicăm. Pe noi nu ne interesează de unde provine, cine finanțează. Cu atât mai mult ne-a interesat că sunt finanțări de peste hotare cu o contribuție „0” și am aplicat la proiectul respectiv. Am făcut Consiliu extraordinar. Toți au luat decizia unanim.

Reporter TV8: - A pus cineva întrebarea cine este persoana asta Igal Shved din Israel care pur și simplu vrea să doneze Primăriei 9 milioane?

Serghei Guzun:  - M-au întrebat, dar eu tot am spus că nu cunosc. Nu am date absolut deloc.  Am văzut pe internet că dumnealui este finanțator. Mai sunt și alte Primării din raion și din republică, am înțeles că sunt multe și de ce să nu aplicăm și noi? 

Serghei Guzun candidează pentru un nou mandat de primar, tot din partea PAS, dar nu-și face nici o grijă dacă va fi certat pentru afilierea sa la programul lansat de Ilan Șor.

Reporter TV8: - Dvs. la partid nu credeți că veți avea neplăceri că ați aplicat la un proiect al lui Ilan Șor? Ei luptă totuși cu Ilan Șor.

Serghei Guzun: – Las' să lupte, dar nu văd nimic de rău aici că am aplicat la proiectul respectiv că este finanțat de partidul ăsta. Absolut nu am nici o teamă.

Reporter TV8: – Ați avut discuții la partid?

Serghei Guzun: – Nu am avut, nici nu m-au întrebat. Dar eu fac ceva pe ascuns? Fac ceva pentru mine personal? Fac pentru comunitate, pentru locuitori.

Reporter TV8: – Dar actuala guvernare luptă cu spălarea banilor, cu banii murdari și cu Ilan Șor.

Serghei Guzun: – Dumnezeu cu dânșii. Lucrurile astea pe mine nu mă interesează. Pe mine mă interesează situația localităților pe care le administrez.

Unicul contract de sponsorizare refuzat de consilierii locali

Analizând aplicațiile de grant la Programul „Satul Moldovenesc”, am găsit și o surpriză. O primărie din raionul Orhei, condusă de un primar al Partidului Șor, a respins contractul de sponsorizare semnat de Igal Shved. Se ofereau 1,6 milioane de lei pentru reparația unui drum din comuna Seliște.

Primarul localității a refuzat să ofere comentarii la subiect. Dar am reușit să aflăm că la ședința Consiliului comunei Seliște din 27 septembrie voturile s-au împărțit în jumătate. Cinci consilieri ai Partidului Șor au votat pentru sponsorizare, iar cinci aleși locali, reprezentanți ai altor partide, au fost împotrivă. Doi consilieri s-au abținut de la vot, iar unul a lipsit de la ședință.

O consilieră PAS din Seliște care a pus la îndoială legalitatea banilor oferiți de sponsorul lui Șor ne-a povestit cum au decurs dezbaterile la acea ședință a consiliului local.

Tatiana Pănuța, consilieră: „Timp de patru ani, toată perioada dintre alegeri, noi am avut parte de diferite proiecte finanțate de Europa, care nu ne-au creat niciun dubiu. Au fost îndeplinite lucrările cu succes. Acum, înainte de alegeri, iată că s-a găsit un finanțator din Israel. Dar având practica Israelului deja, fiind fripți și copți, nu mai vreau să ne mai frigem în continuare. Dacă așa sunt de buni la suflet, poftim după alegeri. Dar să folosească finanțarea asta, în ghilimele, filantropică, nu mai vrem. De aceea am votat împotrivă. Au fost pur și simplu dezbateri. Am vrut să văd cine este persoana dată, care este interesul altruismului. Ca până la urmă să înțeleg că este doar o persoană de la Șor. Asta ni s-a explicat. Și am spus că eu, nu că mă abțin, dar sunt împotrivă la așa finanțări. O bucățică de brânză dacă este în capcană, cum nu ai da, dar e în capcană. 

Potențial de corupere a alegătorilor și transferuri blocate

Experții asociației Promo-LEX care monitorizează campaniile electorale din R. Moldova au calificat Programul „Satul Moldovenesc”, anunțat de Ilan Șor, ca fiind cu potențial de corupere a alegătorilor.

Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX: „Tranzacțiile financiare ar urma a fi efectuate sub paravanul fondului deschis de Ilan Șor „Visul Meu”. Noi nu am găsit înregistrat în Registrul de stat al unităților de drept privind organizațiile necomerciale un astfel de fond și acest lucru ridică dubii cu privire la legalitatea în care va fi implementat un eventual program de acest gen. În condițiile în care Ilan Șor se află în lista de sancțiuni, iar proprietățile sale sunt sechestrate nu este clar care ar fi sursa legală a acestor donații pe care le promite populației, deși cum spuneam anterior a făcut referință la partenerii internaționali ai fostului lider de partid”.

Contractele de sponsorizare a satelor moldovenești, semnate de cetățeanul Israelului Igal Shved, au ajuns în vizorul autorităților. Mai multe încercări de a transfera bani către Primării au fost blocate, susține deputatul PAS Andrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Andrian Cheptonar, deputat PAS: „Trebuie să mărturisesc că pentru faptul că este o anchetă în curs, nu au venit serviciile executive să informeze comisia. Dar eu, în calitate de deputat din raion am fost întrebat de un primar de la PAS care mi-a arătat acest act pentru prima dată de ofertă a unei finanțări și eu am întrebat deja serviciile responsabile din țară despre ce este aceasta. Am înțeles că există o ploaie de asemenea oferte către toată lumea. Tentativele de sume pentru a fi transferate au fost blocate de Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor pentru că sursa acestor bani nu este deloc clară. La prima vedere, toată această schemă pare a fi un alt Laundromat și respectiv au fost blocate aceste transferuri pentru a înțelege ce de fapt se întâmplă, care este originea banilor și este o anchetă în curs de desfășurare în acest moment. Trebuie să prezinți  tot felul de studii de fezabilitate, proiecte tehnice, nimeni nu dă bani pur și simplu pe o decizie de consiliu. Este o schemă extrem de dubioasă și este firească reacția autorităților de a bloca asemenea bani pentru a nu intra într-o nouă schemă de spălare a banilor”.

Finanțatorul din Israel cu rădăcini în Rusia

Cine este totuși Igal Shved, generosul sponsor din acte al satelor moldovenești? Am reușit să aflăm că Igal Shved este de fapt cetățeanul rus Șved Igor Alexandrovici, un bărbat de 61 de ani, din Moscova, care de mai mulți ani este stabilit cu traiul în Israel.

Shved a fost fondatorul unei companii din Marea Britanie specializată în vânzări cu amănuntul în magazine și piețe. 

Potrivit documentelor consultate, firma a avut un capital inițial de numai 100 de lire sterline și a fost dizolvată în mai 2022. În registrele din Londra, scrie că Igal Shved ar fi fost rezident al Franței.

Din câte am aflat, Shved ar avea afaceri și la Moscova. În registrele agenților economici din Rusia am identificat o persoană cu numele Șved Igor Alexandrovici, ca fiind fondatorul unei companii specializată în vânzări angro - STAIL GRUPP. Firma a fost creată în 2007, iar in ultimii ani, nu a depus rapoarte financiare. În 2020, compania avea datorii la plata impozitelor în sumă de 1,6 milioane de ruble.  

Igor Shved a fost fondator și la alte 3 companii din Moscova care au fost lichidate între anii 2016-2019.

Transferuri către Primării de la o bancă din Kazahstan

Potrivit unui contract de sponsorizare semnat de Igal Shved, care a ajuns în posesia Cutiei Negre, cetățeanul Israelului își păstrează banii într-un cont deschis la o bancă din Kazahstan de unde urmează să facă transferuri primăriilor din Moldova.

Datele de la Poliția de Frontieră arată că Igal Shved nu a intrat pe teritoriul Republicii Moldova niciodată în ultimii cinci ani.

Am încercat să aflăm de la Ilan Șor cine este misteriosul sponsor din Israel pe care l-a implicat în Programul „Satul Moldovenesc”. Politicianul fugar nu ne-a răspuns la mesajul pe care i l-am trimis pe Facebook.

Am contactat-o și pe deputata Marina Tauber, omul de încredere al lui Ilan Șor, dar a refuzat să ne dezvăluie cine este sponsorul din Israel.

Reporter TV8: - Dvs. cunoașteți cine este această persoană Igal Shved. De ce a decis să doneze milioane pentru satele R. Moldova?

Marina Tauber: - Eu cred că în situația aceasta, având în vedere că anume dl Șor a lansat acest proiect și cunoaște mai multe detalii inclusiv despre investitori și despre sponsori, este bine ca dvs. să formulați aceste întrebări și noi o să le transmitem domnului Șor.

Reporter TV8: - Dvs. nu cunoașteți cine este Igal Shved?

Marina Tauber: - Eu nu că nu cunosc, dar cred că în această situație comentariile trebuie să vină din partea domnului Ilan Șor.  

Nu am primit răspuns nici la întrebările expediate pe poșta electronică satulbogat@ilanshormd.com, acolo unde au aplicat proiecte primarii ademeniți de Ilan Șor cu Programul „Satul Moldovenesc”.  

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Pericolul din telefon! Moldovenii sunt spionați cu o celebră aplicație de taxi?
/EXCLUSIV/ Cutia Neagră PLUS: Imperiu loto și reputație dubioasă. Cine e americanul devenit moldovean prin decretul lui Dodon
/Cutia Neagră PLUS/ Amenințarea permanentă: Țintele și nălucile propagandei anti-NATO în Moldova 
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
Un copil de doar trei ani, lovit de un taxi la Durlești! În ce stare se află micuțul
Un copil de doar trei ani, lovit de un taxi la Durlești! În ce stare se află micuțul
/VIDEO/ Accident terifiant la o fabrică de cașcaval: Patru persoane, inclusiv directorul, au murit
/VIDEO/ Accident terifiant la o fabrică de cașcaval: Patru persoane, inclusiv directorul, au murit
/VIDEO/ Desenele cu sicrie din Paris - realizate de 3 moldoveni. Un executor, conectat la protestele Partidului Șor
/VIDEO/ Desenele cu sicrie din Paris - realizate de 3 moldoveni. Un executor, conectat la protestele Partidului Șor

Caz cutremurător la Comrat: Un băiat de 17 ani a murit în timp ce făcea sport. Ce s-a întâmplat

missing
foto simbol
25 iunie 2024, ora 17:15

Caz tragic la Comrat. Un adolescent de 17 ani a murit în timp ce făcea exerciții la o bară de tracțiuni. Potrivit poliției, totul s-a întâmplat în seara zilei de 24 de iunie.

Băiatul ar fi căzut în momentul în care făcea sport, pe un teren de joacă. Acesta a decedat din cauza rănilor suferite.

Pe caz a fost pornită o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Amintim că acum două zile, un bărbat de 39 de ani a murit pe un teren de fotbal. Acesta s-ar fi agățat de bara orizontală a porții terenului și pierzând echilibrul, a căzut la pământ. Ulterior, a fost lovit de poartă în regiunea capului.

Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?

/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram