/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Pericolul din telefon! Moldovenii sunt spionați cu o celebră aplicație de taxi?

09 octombrie 2023, ora 09:05

Spionii ruși au devenit un subiect frecvent în presa de la Chisinau. Sunt identificați, documentați și expulzați de autorități. Ce ne facem, însă, dacă suntem spionați nu de oameni, ci de companii sau aplicații rusești? Poate fi compania noastră preferată de taxi un spion abil din telefonul nostru? Răspunsul este DA!

Cutia Neagră Plus a investigat activitatea platformei rusești Yandex Go, cu cea mai mare rețea de taxi din Moldova,  și a depistat că aceasta poate deveni un pericol real la adresa securității naționale. 

Yandex Go este cea mai utilizată platformă de taxi din Republica Moldova. Lansată în 2017, platforma rusească a reușit foarte rapid să cucerească piața moldovenească. Astăzi, străzile Chișinăului sunt invadate de mii de taxiuri yandex. Conform estimărilor Asociației Transportatorilor Auto în Regim de Taxi, pe platforma Yandex Go sunt operate zilnic aproximativ 40 de mii de curse, ce reprezintă aproximativ jumătate din toate cursele de taxi din Chișinău. Principalul motiv pentru care oamenii aleg să călătorească cu Yandex este prețul mai mic, în comparație cu celelalte companii de taxi.

Pentru a putea comanda un taxi Yandex, este obligatoriu să descărcăm în telefonul nostru aplicația Yandex Go. Curios este că în momentul instalării, aplicația cere să îi oferim acces la poze, numere de telefon, documente și chiar microfon și camera telefonului mobil. Cum Yandex nu are înregistrată o filială-rezident pe teritoriul Republicii Moldova, compania nu se supune legii moldovenești cu privire la protecția datelor cu caracter personal. 

După invazia Ucrainei, majoritatea statelor europene au inclus Yandex în lista de sancțiuni. Nu și Republica Moldova, unde Yandex Go își continuă nestingherit activitatea.  

Experții în domeniul IT avertizează că această platformă de taxi este un pericol real pentru securitatea Republicii Moldova.

Expert în domeniul digitalizării, Victor Guzun, spune că Yandex reprezintă un pericol real la adresa securității Republicii Moldova. 

Este absolut clar! O companie, care este fondată în Federația Rusă și care are acces la datele mele personale, este apriori necredibilă, din punctul meu de vedere, al securității cibernetice și a accesării datelor mele personale. Dacă faceți download la aplicația Yandex, vedeți câte date personale utilizează și aceasta este scris clar în manualul lor de utilizare operațional. Eu mă tem să mă gândesc câte date nu sunt scrise în manualul lor operațional și în acel contract pe care nimeni nu-l citește. Noi suntem într-o agresiune militară deschisă la granițele Republicii Moldova. Este absolut clar că datele corespunzătoare, dacă vor fi solicitate de Federația Rusă, de serviciile secrete, va fi posibil de a le obține. Mi se pare absolut evident că Yandex nu trebuie să funcționeze în Republica Moldova și este absolut clar că Federația Rusă nu are intențiile cele mai pozitive față de țara noastră”, crede Guzun.

Și directoarea Institutului European de Studii Politice din Moldova (IESPM), Natalia Spînu, este de aceeași părere. “Întrebarea este cine deține aceste aplicațiii și unde se stochează acele date. Aflându-se aceste date în Federația Rusă, cred că sunt accesate. Și oficial au declarat deja că aceste companii trebuie să ofere datele guvernului. Noi toți știam că făceau asta, dar au anunțat deja și official, declară Spînu pentru Cutia Neagră Plus.   

Temerile experților nu sunt exagerate. Serviciile secrete ucrainene și din Țările Baltice au dezvăluit încă acum șase ani despre cum serviciile secrete ruse folosesc aplicația de taxi în scopuri de spionaj. Investigațiile și probele colectate de serviciile speciale din cele patru state au dus la interzicerea Yandex Go.

Ucraina a blocat încă din 2017 activitatea mai multor platforme de internet rusești, printre care VKontakte, Odnoklassniki, Yandex şi Mail.ru. Decizia a venit după ce în mai 2017 Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții în birourile filialelor Yandex din Kiev și Odesa. SBU a constatat că Yandex a oferit serviciilor secrete rusești informații despre datele personale ale utilizatorilor ucraineni.

Consiliului de Securitate al Ucrainei a comunicat că serviciile secrete ruse intenționau să folosească aceste informații pentru a organiza operațiuni subversive pe teritoriul Ucrainei. “Conducerea companiei (n.r. Yandex) a colectat, copiat și transferat în mod ilegal în Federația Rusă datele personale ale cetățenilor Ucrainei. Acestea nu sunt doar date personale, ci și date privind ocupația, locul de muncă, precum și domiciliul cetățenilor noștri; despre cum își petrec timpul liber, adresele de e-mail pe care le au ucrainenii; cum își cheltuiesc banii, sursele de venit și multe alte informații. Toate aceste informații au fost colectate și furnizate serviciilor secrete ale Federației Ruse în scopul planificării, organizării și desfășurării operațiunilor de recunoaștere, informare și sabotaj pe teritoriul statului nostrum”, declara în 2018 colonelul Serviciul de Securitate al Ucrainei, Iulia Laputina.

Fostul prim-viceministru al politicii informaționale al Ucrainei, Dmitri Zolotukhin, crede că decizia de a bloca platformele de internet rusești a avut un impact major asupra mersului războiului. “Dacă Federația Rusă ar fi continuat să aibă un asemenea instrument de presiune asupra spațiului informațional, prin folosirea acelor servere care se află sub controlul serviciilor secrete, consider că Federația Rusă ar fi avut un mare avantaj, atât prin colectarea informațiilor despre cei care folosesc aceste platforme sociale, dar și prin propagandă“, este de părere fostul oficial ucrainean.

Serviciul de taxi al Yandex a fost lansat în 2018 și în Lituania. La scurt timp după lansare, mai mulți oficiali lituanieni au îndemnat public cetățenii să nu folosească aplicația, solicitând instituțiilor de securitate să efectueze o investigație amănunțită. 

În urma investigației, autoritățile lituaniene au recomandat solicitanţilor de taxiuri, în special persoanelor care lucrează în instituții de stat, să nu mai folosească Yandex, pe motiv că aceasta ar colecta în mod ilegal datele utilizatorilor.

Edvinas Kerza, viceministrul Apărării Lituaniei, declara într-un interviu din 2018 că “atunci când programul nu este activ (nr. Yandex) totuși ceva face - trimite date, are acces la numerele de telefon, la sms-uri, microfon, camera foto. Practic la tot. Atunci s-a pus întrebarea: de ce o platformă de taxi, atunci când nu lucrează, are nevoie de acces la microfonul și camera dumneavoastră? Ei au mințit! Ei ne-au spus că toate datele vor rămâne pe teritoriul Uniunii Europene. Dar vedem că unele sunt trimise în Rusia”.

La o lună de la invazia Rusiei în Ucraina, activitatea Yandex Go a fost interzisă pe teritoriul tuturor statelor baltice. Autoritățile au constatat că datele personale ale cetățenilor erau trimise pentru procesare și stocare ulterioară pe serverele din Rusia.

Expertul IT Victor Guzun, stabilit în Estonia, unde timp de mai mulți ani a fost și ambasador al R.Moldova, ne-a explicat cu detalii cum a fost luată decizia de interzicere a Yandex Go în statele baltice. “A fost făcută o analiză, eu am citit această analiză pe îndelete, a serviciilor secrete lituaniene, despre gradul de penetrare a aplicației corespunzătoare în datele personale. Și a fost (n.r. decizia) în baza unei decizii argumentate a serviciilor secrete a statelor corespunzătoare. Deci sunt o mulțime de informații, dincolo de faptul - de unde dumneavoastră ați pornit și unde ați ajuns, care nimeresc în mâinile serviciilor secrete ale Federației Ruse. Și noi știm că datele corespunzătoare pot fi utilizate. Din aceste considerente, mai multe state, inclusiv Estonia, statul în care mă aflu, au interzis utilizarea acestei aplicații pe telefonul său”, ne-a spus acesta.

După ce a fost interzisă activitatea Yandex, mai mulți șoferi care lucrau pe această platformă au protestat.

În noiembrie 2022, postul de televiziune leton LTV1 a difuzat o investigație despre o companie soră a Yandex Go, Yandex maps, care ar fi încărcat în navigatorul său mai multe imagini cu infrastructura critică a Letoniei, cum ar fi nodurile feroviare, podurile, centralele hidroelectrice și turnurile de comunicații. Postul de televiziune a atras atenția că aceste hărți ar putea fi folosite la organizarea unor acțiuni subversive pe teritoriul Letoniei.

În timp ce serviciile secrete occidentale avertizau despre pericolele de securitate provocate de activitatea Yandex, în Republica Moldova compania rusească și-a găsit un ambasador chiar în persoana șefului statului. Sursele Cutiei Negre Plus ne-au spus că grupul Yandex s-a bucurat de un  suport puternic din partea fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. În 2019, oficialul a avut chiar și o întrevedere cu un grup de manageri ai companiei, unde s-a discutat despre extinderea activității Yandex în Republica Moldova. La acea întâlnire a asistat și Ion Chicu, pe atunci consilier al lui Igor Dodon.

Documentele ajunse în posesia Cutiei Negre Plus arată că oficialii moldoveni au fost sesizați despre pericolul Yandex imediat după invazia Rusiei asupra Ucrainei. Activitatea Yandex a ajuns și în atenția serviciilor secrete moldovenești. Într-un răspuns pentru Cutia Neagră Plus, Serviciul de Informații și Securitate menționează că:

SIS a remis informații privind evaluările   riscurilor asociate utilizării platformelor online de taxi către instituțiile statului, exprimate prin prejudiciile fiscale de proporții și utilizarea ilegală a datelor cu caracter personal ale cetățenilor Republici Moldova, și a recomandat implementarea de măsuri din partea instituțiilor cu atribuții în domeniu”. 

După această notă informativă a SIS, guvernul s-a pus pe treabă, ca să reglementeze activitatea platformelor de taxi. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, ne-a comunicat că “Guvernul și-a propus să reglementeze foarte clar activitatea operatorilor. Indiferent că este Yandex, dar și altele, care pot să apară în viitor. Noi am spus că un subiect esențial al activității acestora trebuie să rezidă prin înregistrarea acestora ca persoană juridică în Republica Moldova, astfel încât legile țării să fie aplicate pentru acești operatori.  

Începând cu 1 septembrie, serviciile secrete rusești vor avea acces nelimitat la toate datele clienților  Yandex. O hotărâre de guvern care obligă platformele de taxi să livreze informațiile clienților săi a fost semnată de premierul Mișustin încă din luna iulie. 

Reprezentanții Yandex ne-au asigurat că datele personale ale cetățenilor moldoveni nu pot fi accesate de serviciile secrete ruse: 

Legile rusești nu se aplică și utilizatorilor Yandex Go din Moldova, deoarece aceștia folosesc aplicația în afara Rusiei. De asemenea, dorim să vă atragem atenția asupra faptului că un server al companiei Yandex continuă să funcționeze în Finlanda, iar noi suntem într-un dialog continuu cu autoritățile europene”, se arată într-un răspuns al Yandex oferit Cutiei Negre Plus.

Recent, Parlamentul Republicii Moldova a organizat consultări publice cu privire la activitatea platformelor de taxi. Printre invitații la consultările publice s-a aflat și reprezentantul Yandex, Maxim Cozlov. Cozlov i-a asigurat pe legiuitorii moldoveni că datele moldovenilor nu au cum să fie accesate de serviciile secrete rusești. “Datele personale ale utilizatorilor și șoferilor moldoveni, tehnic nu pot ajunge în bazele de date ale serviciilor speciale din Rusia. La noi (n.r. Yandex) aceste date sunt separate”, a declarant directorul relații externe al Yandex Go la consultări.

Contrar asigurărilor date de companie, o investigație recentă a portalul rusesc Meduza a demonstrat că toate datele utilizatorilor Yandex, inclusiv cele din afara Rusiei, sunt stocate pe serverele din Federația Rusă. Meduza mai scrie că de la începutul războiului serverul din Finlanda a fost deconectat. 

Fostul demnitar ucrainean, Dmitri Zolotukhin, nu are nici un dubiu că Yandex colaborează cu serviciile secrete rusești. “Eu consider că pe teritoriul Federației Ruse nu există companii care să nu colaboreze cu serviciile secrete ruse. Dacă o companie care lucrează în Rusia nu colaborează cu serviciile secrete, atunci ea dispare. În special, se referă la companiile care furnizează servicii digitale. Oameni au nevoie să își salveze cumva bussinesul, viitorul, munca lor.  Din această cauză, ei trebuie să aleagă - fie colaborează întru-totul cu serviciile secrete FSB și GRU, fie lasă totul și pleacă. Dacă tu continui să te afli și să lucrezi în Federația Rusă, înseamnă că tu îndeplinești acele sarcini pe care ți le dă tovarășul maior din FSB sau o persoană specială din administrația președintelui”, crede Zolotukhin. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului spune că în cazul în care se va constata că datele personale ale moldovenilor sunt folosite, compania riscă chiar să fie interzisă. “În cazul în care cineva încalcă actele normative ale țării noastre, în cazul în care deciziile care au fost luate nu sunt respectate de către respectivele companii, atunci este foarte clar parcursul care urmează să fie luat. Înseamnă sancționarea conform cadrului legal, inclusiv interzicerea Yandex”, ne-a spus Daniel Vodă. 

De fiecare dată când compania a fost acuzată de spionaj, conducerea Yandex a negat că ar furniza datele clienților săi către FSB-ul rusesc. 

În 2020, în contextul unui scandal legat de un jurnalist de investigații de la Meduza, Ivan Golunov, Yandex a fost nevoit să recunoască că a livrat poliției date despre geo-locația jurnalistului. Golunov era suspectat de distribuirea substanțelor narcotice. Ofițerul de poliție care a instrumentat cazul jurnalistului a declarat că informațiile cu privire la geo-locația lui Golunov au fost obținute de la compania Yandex. La scurt timp serviciul de presă Yandex.Taxi a confirmat. 

Yandex Go este parte a concernului ruso-olandeză Yandex fondată în urmă cu 26 de ani în Amsterdam de trei oamenii de afaceri ruși - Elena Kolmanovskaya Arkadi Voloj și Ilia Segalovici. Imediat a devenit cea mai mare companie de tehnologie din Rusia și al doilea cel mai mare motor de căutare de pe internet în limba rusă. În timp, Yandex a ajuns să fie un instrument abil pe care guvernul rus îl folosește în războiul hibrid, pe care îl duce în fosta Uniune Sovietică. În vara lui 2022 Yandex a ajuns pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene. Ajunsă sub sancțiuni, Yandex a decis reorganizarea companiei. De reorganizare s-a ocupat Alexei Kudrin fostul președinte al Curții de Conturi din Federația Rusă și un apropiat a lui Vladimir Putin.

/EXCLUSIV/ Cutia Neagră PLUS: Cine e americanul căutat de FBI, care a vrut pașaport moldovenesc. Legătura cu Iron Man și Avengers
/EXCLUSIV/ Cutia Neagră PLUS: Încă doi ruși și-au cumpărat pașaport moldovenesc. Unul din ei - un fost director TV
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Baronii gazului ieftin sunt din anturajul lui Dodon și Plahotniuc. Cinci firme anonime câștigă milioane
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina: „Ce securitate va mai fi pentru România, R. Moldova?”
Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina: „Ce securitate va mai fi pentru România, R. Moldova?”
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului

Mesajele oficialilor țării, de Ziua Libertății Presei: „Să fii un jurnalist onest înseamnă să fii un jurnalist liber”

missing
03 mai 2024, ora 12:59

De Ziua Libertății Presei, oficialii țării au venit cu mesaje prin care le mulțumesc jurnaliștilor pentru că își fac munca onest și servesc interesul public.

„Să fii un jurnalist onest înseamnă să fii un jurnalist liber. Avem nevoie de cât mai mulți jurnaliști bine pregătiți, liberi să informeze cetățenii despre lucrurile importante pentru societate și curajoși în demascarea actelor de corupție, indiferent cine le comite. Presa liberă înseamnă garanția unei societăți democratice”, a punctat președinta Maia Sandu.

Premierul Dorin Recean susține că în această zi „este alături de cei care aduc adevărul în casele noastre”, adevăr care nu poate fi suprimat. „Unitatea noastră în apărarea acestei valori fundamentale este esențială pentru democrația în Republica Moldova. Încurajez toți cetățenii și instituțiile guvernamentale să continue să sprijine și să protejeze presa liberă și independentă”, a spus oficialul.

„O societate care respectă și protejează jurnaliștii este una care îmbrățișează adevărul și valorile europene. Iar atunci când democrația este amenințată de elementele unui război hibrid - dezinformarea și propaganda, ne bazăm pe o presă liberă și independentă, care să ne furnizeze informații veridice și imparțiale. De Ziua Internațională a Libertății Presei, suntem alături de cei care aduc adevărul în casele noastre”, transmite Dorin Recean, cu prilejul Zilei Internaționale a Libertății Presei.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că își începe ziua cu cititul presei și le-a mulțumit în mesajul său jurnaliștilor care „își fac misiunea cu corectitudine”.

„Mulțumiri tuturor reprezentanților presei care își fac misiunea cu corectitudine, în mod onorabil, cei care informează cetățenii Republicii Moldova și spun asta nu în calitate de Președinte al Parlamentului, spun asta în calitate de cetățean care își începe fiecare zi cu cititul presei. Ca și mine, sunt zeci de mii de oameni care fac același lucru și este foarte important ca acești oameni să fie informați corect. De aceea mizăm în continuare pe efortul Dvs de a informa corect, pe efortul de a combate minciunile și propaganda. Împreună vom reuși să înaintăm spre o lume liberă, pașnică, bogată – europeană!”, se arată în mesajul lui Igor Grosu.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei. Astfel, comunitatea internațională marchează cea de-a 31-a aniversare de la proclamarea Zilei de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Această zi reprezintă o oportunitate pentru a evidenţia principiile fundamentale ale libertăţii presei, pentru a evalua starea de libertate a presei în întreaga lume, pentru a apăra independenţa mass-mediei şi pentru a aduce un omagiu jurnaliștilor care şi-au pierdut viaţa în timp ce îşi exercitau profesia.

Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.

Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram