/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 848: Atacuri nocturne la Kiev și soldat decapitat. Ucraina ar putea semna un acord de securitate cu UE

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova

22 ianuarie 2023, ora 21:35

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) a elaborat o listă secretă a oamenilor și companiilor conectate la oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și a omului de afaceri rus Igor Ceaika. 

CUTIA NEAGRĂ PLUS a identificat persoanele și firmele vizate, felul în care au fost afectate de sancțiunile autorităților și care sunt marii absenți ce au scăpat din colimatorul SIS. Lista a fost elaborată în urma sancțiunilor aplicate de SUA în privința lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor și a fiului fostului procuror general al Rusiei, Igor Ceaika, în octombrie 2022. 

Pe 26 octombrie 2022, Departamentul Trezoreriei al SUA, OFAC, a impus sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Igor Ceaika. Scopul acestora este de a contracara „influența malignă a Rusiei și corupția sistemică în Republica Moldova”.

În aceeași zi, premierul Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au apreciat importanța sancțiunilor aplicate de autoritățile SUA față de Plahotniuc, Șor și Ceaika în lupta împotriva corupției.

„Aceasta deschide calea ca oligarhii corupți să ajungă în instanțele de judecată, ca averile lor să fie confiscate și întoarse cetățenilor păgubiți”, a spus prim-ministra R. Moldova. 

La cinci zile de la anunțul autorităților SUA, pe 31 octombrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale, CSE, condusă de prim-ministră, a decis să aplice propriile măsuri de precauție în privința persoanelor și companiilor afiliate cu Plahotniuc, Șor și Ceaika.

Decizia CSE are drept scop să asigure efectul acțiunilor prescrise de OFAC și să evite riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului. Responsabilitatea pentru elaborarea listei celor sancționați a fost pusă în seama Serviciului de Informații și Securitate. Așa-zisa „listă neagră” nu a fost făcută publică de autorități.

„Lista neagră” a rămas secretă

Cutia Neagră PLUS a obținut o copie a directivei emise pe 9 decembrie de Comisia Națională a Pieței Financiare, CNPF, cu toate anexele ce conțin numele persoanelor și companiilor vizate de decizia CSE.

CNPF a informat instituțiile responsabile că trebuie să se abțină de la executarea unor activități și tranzacții solicitate de persoanele din liste, inclusiv achitarea dividendelor, înstrăinarea de bunuri imobile, mobile și valori mobiliare, operarea de modificări în structura acționariatului companiilor și să sesizeze de urgență Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.  

Cea mai lungă listă remisă de CNPF este asociată cu numele lui Șor și cuprinde 99 de persoane fizice și 106 companii. În „lista neagră” au ajuns rude apropiate deputatului fugar, cei cinci deputați ai Partidului Șor din actuala legislatură și aleși locali ai formațiunii, vehiculele financiare implicate în schemele politicianului și diverse companii contractate de Ilan Șor pentru lucrări și servicii.

Parlamentarul Denis Ulanov consideră că autoritățile care au elaborat listele au comis o nedreptate pentru că deputații nu ar trebui să fie sancționați pentru opțiunile lor politice. 

„Includerea noastră, a deputaților, ca persoane afiliate Partidului Șor și a lui Ilan Șor îmi provoacă zâmbetul”, a spus el. „Este o formulare destul de ciudată. Nu e suficient că eu am fost timp de opt ani avocatul său în dosare penale. Acum sunt deputat al fracțiunii Șor și membru al partidului și activitatea mea sau a colegilor mei nu a subminat nicidecum valorile democratice ale R. Moldova.” 

Marea absentă din lista Șor

În același timp, lista SIS mai include foști deputați din legislatura precedentă: Igor Himici, Maria Albot și Vladimir Vitiuc. Ultimul a părăsit fracțiunea PDM în mai 2020 și a aderat la Partidul Șor. O absență importantă în listă este fosta deputată Violeta Ivanov. Aceasta a plecat din PDM, împreună cu Vitiuc, a fost candidata Partidului Șor la prezidențialele din toamna anului 2020.    

În aceeași listă a persoanelor fizice asociate cu Ilan Șor au mai intrat aleșii locali reprezentanți ai Partidului Șor: Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei și cel care a condus protestele recente din centrul Chișinăului, Tatiana Platon, vicepreședinta raionului Orhei, Veaceslav Lupov, primarul orașului Taraclia, Serghei Burgudji și Valeri Klimenko, consilieri în Consiliul Municipal Chișinău.

Vicepreședinta raionului Orhei, Tatiana Platon, a comentat apariția sa în lista persoanelor asociate lui Ilan Șor în cadrul unei emisiuni la un post TV din holdingul politicianului.

„Eu încerc să nu dau atât de mare importanță acestei liste pentru că nu mă simt vizată absolut deloc. Nu simt că am încălcat ceva”, a spus vicepreședinta raionului Orhei. „Eu […] nu văd care este legătura mea directă sau indirectă.”   

De asemenea, includerea avocaților lui Ilan Șor în lista remisă de CNPF a provocat critici dure din partea comunității respective. În urma deciziei CSE, instituțiile financiare și cele registratoare sunt obligate să urmărească activitatea lui Iulian Balan și a Cabinetului Avocatului Aureliu Colenco.

„Unii notari mi-au telefonat și mi-au spus că nu figurez eu ca persoană fizică, ci Cabinetul Avocatului Aureliu Colenco, care prestează servicii de avocatură”, a precizat Aureliu Colenco.  „Aș dori să menționez că CSE nu are asemenea atribuții, să facă liste, care exclud drepturile și libertățile fundamentale prevăzute de Constituție. Chiar articolul 47 din Codul de procedură penală spune că apărătorul nu poate să fie asociat de organele de stat cu clientul său. Noi intenționăm să ne adresăm cu o cerere penală față de Procuratura Generală. Ulterior, ne vom adresa și la instituțiile internaționale.” 

Trebuie spus că avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, nu se regăsește pe listă. 

Administratorii instituțiilor mass-media, sub supraveghere

Autoritățile supraveghează tranzacțiile administratorilor afacerilor din domeniul mass-media afiliate fugarului Ilan Șor. Este vorba de Dumitru Chitoroagă, directorul SRL Media Resurse, care deține două posturi de televiziune – TV6 și Orhei TV și de Arina Corșicova, managerul companiei Telesistem-TV.

Această societate deține licența pentru Accent TV și Primul în Moldova, afiliate anterior socialiștilor. În septembrie 2022, cele două posturi TV au ajuns în holdingul lui Șor.

Pe 19 decembrie, CSE a decis să suspende licențele celor patru posturi TV „pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, precum și a războiului din Ucraina”. 

În lista persoanelor juridice conectate la Șor a mai intrat o companie fondată de Arina Corșicova – Moda Prestij SRL. În același timp, o absentă importantă în listă este firma acesteia SRL Diafan, deținătoare a unui pachet de acțiuni la Banca Socială în perioada în care aceasta era gestionată de Ilan Șor.

Sunt prezente în listă toate firmele care au făcut parte oficial din grupul familiei Șor, chiar dacă unele companii au fost între timp vândute, cum ar fi SRL-urile DFM și Dufremol deţinătoare ale magazinelor duty-free din R. Moldova. 

SRL-uri implicate în frauda bancară

Lista SIS mai cuprinde o serie de SRL-uri implicate în frauda bancară, care s-au regăsit în raportul Kroll ca fiind afiliate lui Ilan Șor. Cinci companii dintre acestea au fost fondate de fostul primar de Orhei prin intermediul unor persoane interpuse și au luat credite în valoare de peste 13 miliarde de lei de la băncile falimentate.

În colimatorul instituțiilor statului au mai intrat companii mari, care au tangențe cu activitatea Aeroportului Internațional Chișinău. Este vorba de Avia Invest, concesionara aeroportului, SRL Air Moldova și Aeroport Handling, privatizate pe bănuți și prin scheme cercetate penal de procurori. Ilan Șor a infirmat de fiecare dată că acestea ar fi fost în proprietatea sa.

Air Moldova a fost cumpărată în 2018 de SRL Civil Aviation Group, fondat de operatorul aerian Blue Air Aviation SA din România şi doi cetățeni moldoveni – Serghei Melnik și Andrei Ianovici. Ambii sunt actualmente în lista elaborată de SIS.

În 2019, compania românească s-a retras din capitalul Civil Aviation Group, iar cota ei de 49% a fost preluată de un cetățean al Letoniei. Într-o investigație anterioară, Cutia Neagră a semnalat existența unui dosar penal în cazul privatizării Air Moldova. Procurorii bănuiesc că banii plătiți statului ar fi provenit dintr-o operațiune de spălare de bani de la compania de asigurări Moldasig.

Cutia Neagră a solicitat companiei Air Moldova un comentariu despre includerea firmei în lista persoanelor juridice asociate lui Ilan Șor, dar nu am primit niciun răspuns.

Lista mai cuprinde două firme cu rulaje de milioane care aparțin deputatului Denis Ulanov, administrate de soția parlamentarului. Ulanov a declarat că autoritățile au blocat abuziv activitatea companiilor și intenționează să se adreseze în instanță. 

„Compania LegalArt a fost înregistrată de mine și soția mea în 2007. Este o companie juridică, oferim servicii la sute de persoane și companii. Includerea acestei companii și a companiei Stevart în lista de sancțiuni este o acțiune fără precedent și atât de obraznică din partea celor care au întocmit lista”, a spus parlamentarul. „Companiei LegalArt îi sunt blocate conturile. Noi am reușit să achităm cu mare greu pentru benzină pentru angajații companiei. […] Soția mea, ca director, scrie scrisori la Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, la marele Serviciu de Securitate, și nu primește niciun răspuns. Ce se întâmplă? De ce îmi blochează plățile? De ce eu am fost inclus în această listă? Bine, eu sunt un agent, așa cum mă numesc ei acolo, dar ce legătură are compania care activează pe piața juridică de 15 ani?”

Genesis International reclamă abuzuri

Reclamă grave probleme în activitate și compania Genesis International, bine-cunoscută în domeniul construcției de drumuri. Atât firma, cât și proprietarii săi au fost incluși în lista persoanelor suspectate că ar fi afiliate lui Ilan Șor. Genesis International a câștigat licitații pe bandă rulantă pentru reparația drumurilor din raionul Orhei după ce Ilan Șor a ajuns primar în 2015. 

Fondatoare a companiei Genesis International este SRL Aspect-M aflată în proprietatea fostului deputat din legislatura 2001-2005, Vitalie Mrug și a fiului său, Vladlen. O altă cotă-parte din companie este deținută de  Roman Mrug. Ambele companii și cei trei co-proprietari au intrat în vizorul instituțiilor de stat. 

Într-un răspuns expediat la solicitarea Cutiei Negre, Vitalie Mrug a recunoscut că firma sa a avut o colaborare fructuoasă cu Ilan Șor, dar se declară indignat că este sancționat acum de autorități. 

„Noi nu am avut posibilitatea să contestăm decizia autorității care a elaborat pretinsele liste, dat fiind faptul că nu ni s-a comunicat în niciun mod includerea noastră în aceste liste, nici motivele includerii, nici organul care a elaborat aceste liste”, se menționează într-un răspuns al Genesis International pentru Cutia Neagră.

„Recent, companiile noastre și fondatorii s-au confruntat cu un șir de acțiuni din partea unor entități – bănci comerciale și companii de asigurări. Au avut blocări de sume de bani pe cardurile bancare deținute de persoanele fizice. Banca a început să solicite documente suplimentare ce confirmă tranzacții care, în opinia noastră, nu se abat de la activitățile obișnuite.”

„Unele transferuri efectuate de către Genesis International în beneficiul furnizorilor de bunuri și lucrări în cadrul activității operaționale au fost blocate pentru câteva zile de către banca beneficiară, nefiind înscrise în conturile curente ale acestora în termenele prevăzute de legislație. Banca a blocat suma intrată pe contul companiei Aspect-M, provenită din primirea veniturilor sub formă de dividende de la o entitate afiliată neinclusă în lista neagră.” 

„Această situație afectează grav imaginea și poziția pe piață a companiilor noastre. Acest fapt poate influența negativ posibilitatea Genesis International să participare la licitațiile publice pentru reparații de drumuri, care urmează să se desfășoare la începutul anului 2023. Iar acest factor poate cauza intrarea în incapacitate de plată, disponibilizarea personalului și înghețarea activității companiei noastre”, se mai menționează în răspunsul companiei.

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris anterior că peste 14 milioane de lei pentru reparația unor drumuri din orașul Orhei au intrat pe conturile Genesis Internațional de la Asociația Obștească „Pentru Orhei”, fondată de Ilan Șor.

De cealaltă parte, Vitalie Mrug nu vede nimic dubios în aceste finanțări.

„O parte din obiective au fost executate din bugetul orășenesc Orhei. Din cauza că fondurile bugetare nu erau suficiente pentru reparația drumurilor, domnul Ilan Șor, în calitate de primar, a înaintat companiei noastre propunerea să colaborăm cu asociații obștești create și finanțate în conformitate cu legislația. Din cunoștințele noastre, finanțarea acestor organizații provenea din donații și sponsorizări legale, inclusiv din partea întreprinderilor al căror beneficiar efectiv era Ilan Șor”, a spus omul de afaceri. 

„Toate lucrările executate au fost îndeplinite în strictă conformitate cu caietul de sarcini și au fost recepționate de beneficiar, faprt ce poate să fie demonstrat prin contracte și facturi. […] Aspectele legate de căutarea surselor de finanțare a unor activități ilegale, pretinse de a fi săvârșite de persoanele supuse sancțiunilor, urmează a fi investigate de către organele de stat abilitate”, a precizat el Vitalie Mrug în răspunsul oferit Cutiei Negre.

Exfactor-Grup a făcut lucrări la Aeroportul Internațional Chișinău

În lista persoanelor fizice afiliate lui Ilan Șor a fost inclus și Vladimir Tonu, proprietarul renumitei companii de construcții Exfactor-Grup. La alegerile parlamentare din 2019, Exfactor a fost unul dintre cei mai importanți sponsori ai campaniei electorale a Partidului Șor, contribuind cu circa 1,4 milioane de lei.

Exfactor-Grup a avut mai multe tranzacții cu Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. În 2018, compania lui Tonu a cumpărat Hotelul „Cosmos” de la SRL Infoton-Com, conectat la Şor. În proprietatea Exfactor au ajuns și 10 hectare de teren din apropierea Gării Auto de Nord, care au aparținut firmei Finpar Invest a lui Plahotniuc. 

Exfactor-Grup a fondat în 2018, împreună cu un cetățean american, SRL Gările Auto Moderne, care a obținut în concesiune de la stat, pentru 25 de ani, toate gările auto din R. Moldova. Administrator al acestei firme a fost o perioadă Vitalie Mrug, despre care v-am vorbit mai sus. În calitate de beneficiar al acestui contract de concesiune opinia publica l-a prezentat tot pe Ilan Șor. 

În pofida acestor achiziții, firma Exfactor-Grup nu a fost inclusă de SIS în „lista neagră”. Autoritățile au introdus în listă o altă companie a lui Tonu ce nu are în prezent activitate – Exfactor Grup Construct. Firma a fost fondată în 2014 doar pentru a efectua lucrări de construcție la Aeroportul Internațional Chișinău: a modernizat pista aeroportului și a construit parcarea multietajată. 

Contactat de reporterul Cutiei Negre, Vladimir Tonu a declarat că nu este afectat deocamdată de sancțiunile impuse de Comisia pentru Situații Excepționale, dar se arată indignat de faptul că s-a regăsit în lista SIS-ului ca fiind afiliat lui Șor.

 „În primul rând, eu nu am făcut tranzacții ca persoană fizică de când a apărut lista și nici nu am de gând să fac, pentru că nu am ce vinde. Ceea ce ține de compania ceea, ea a lucrat strict numai la Aeroportul Internațional Chișinău ca antreprenor de lucrări pe care noi le-am făcut cu soviste, cu bună înțelegere și am plătit impozite la stat”, a spus proprietarul „Exfactor Grup”, Vladimir Tonu, pentru Cutia Neagră.

„– Și compania asta nu are acum activitate? – Ea este moartă. Asta a fost o companie făcută special ca noi să nu încurcăm una cu alta. Și cred că cineva a găsit de cuviință că trebuie să ne pună și pe noi în listă și ne-a pus. – Compania cealaltă, Exfactor, de construcții, nu este afectată în niciun fel de sancțiuni? – Nu. Eu bănuiesc că am nimerit în listă că am făcut lucrări la aeroport. Bănuiesc, dar nu știu. Chestia asta e pusă pentru perioada cât e situație excepțională în țară. Urmează să vedem ce o să fie. Văd că toată lumea o critică foarte tare. Eu cred că și noi o să contestăm. Dacă vor prelungească starea de urgență și noi o să contestăm.”

Andronachi și Vîlcu, pe listele lui Șor și Plahotniuc

Două companii și două persoane fizice au fost incluse de SIS atât în lista persoanelor afiliate lui Ilan Șor, cât și în cea a persoanelor conectate la Vladimir Plahotniuc. Este vorba despre fostul deputat democrat Vladimir Andronachi și omul de afaceri Alexandru Vîlcu. Cei doi au primit mandate de arest în dosarul numit generic „blanchete pentru pașapoarte”. Cutia Neagră a scris recent despre legăturile lor cu schema de la ASP.

Vladimir Andronachi se află doar în lista persoanelor fizice. Niciuna dintre companiile sale nu este vizată de sancțiuni, nici chiar cunoscuta Victoria Leasing. Cutia Neagră a dezvăluit într-o investigație anterioară cum a obținut această firmă în 2019 un împrumut de 100 de milioane de lei de la Moldovatransgaz și l-a direcționat pe conturile Avia Invest. Banii au fost distribuiți ulterior către alte companii afiliate lui Ilan Șor.

Andronachi a fost omul de încredere al fostului lider democrat Vlad Plahotniuc și o figură-cheie în multe scheme ale oligarhului fugar. El a fost implicat în frauda bancară și în schemele Energokapital și Metalferos. În prezent, Andronachi se află în arest după ce a fost extrădat din Ucraina. 

Avocatul său nu ne-a putut oferi comentariu despre includerea clientului său în listele persoanelor afiliate lui Șor și Plahotniuc.

„Eu nu pot comenta subiectul dat pentru că nu cunosc poziția clientului pe acest subiect și pe această problemă. – Nu ați discutat dacă va contesta sau nu? – Nu, nu”, a spus Oleg Mîța.

Cel de-al doilea personaj afiliat atât lui Șor, cât și lui Plahotniuc este omul de afaceri Alexandru Vîlcu. Numai că firmele acestuia lipsesc din listă. Vîlcu a intrat în acționariatul companiei DFM SRL, proprietara magazinelor duty-free. Alexandru Vîlcu a cumpărat 30% din capitalul firmei de la Ilona Șor chiar pe 14 iunie 2019, ziua în care Partidul Democrat a pierdut puterea, iar Ilan Șor a fugit din Moldova.

Ceilalți doi acționari la DFM – Victor Iakovlev şi Andriy Minayev – la fel se regăsesc în lista SIS-ului. În decembrie 2019, Alexandru Vîlcu a renunțat la cota sa în DFM. De asemenea, Alexandru Vîlcu a ajuns în atenția publică după ce a cumpărat o cotă-parte de 25% în capitalul SRL Gările Auto Moderne, care a preluat gările auto de la stat prin intermediul unui parteneriat public-privat.

Alexandru Vîlcu a fugit anul trecut din R. Moldova. Autoritățile au emis un mandat de arest în lipsa sa în dosarul blanchetelor de pașapoarte. Contactat prin intermediul rețelelor de socializare, Vîlcu a catalogat includerea sa în lista persoanelor afiliate lui Șor și Plahotniuc drept o „prostie”.  

„Cum poți să comentezi o prostie? Eu nu am văzut lista oficial, doar prin canale Telegram. Ar trebui sa iasă atotputernicii și să o publice oficial undeva. Nu am idee de ce am fost introdus în lista lui Plahotniuc. Eu nu am avut tangență cu el. Am comunicat de vreo două ori prin 2004-2005”, a comentat Alexandru Vîlcu. „În lista lui Șor, cred că sunt din cauza că am încercat să cumpăr de la el afacerea ce ține de magazinele duty-free. Așa cred eu, dar noi avem centre serioase de analiză și ele poate știu ceva mai mult. Cred că toate astea vor duce la multe probleme de reputație și financiare pentru stat. Vă dați seama câte drepturi au fost încălcate printr-o decizie a Comisiei de situații excepționale în energetică și migrație.”

Ilan Șor a încercat să compromită candidatura Moldovei la UE

Cei doi agenți economici incluși în listele persoanelor asociate lui Plahotniuc și lui Șor sunt Anik Imobil și Real Concept Imobil. Prima firmă s-a perindat printre fondatorii SRL Alfa Engineering, proprietară a Hotelului Național. Cutia Neagră a descoperit că Anik Imobil a beneficiat de bani împrumutați în condiții suspecte de la Asito și Moldasig. 

La rândul său, Real Concept Imobil este compania care a cumpărat mai multe imobile de la Finpar Invest deținută de Plahotniuc: 10 hectare de teren din preajma Gării Auto de Nord, ajunse apoi la Exfactor,  Vila urbană din apropierea Parlamentului și renumita clădire Global Business Center, unde a fost centrul de comandă al lui Plahotniuc. 

Ilan Șor a fost acuzat de SUA că a colaborat cu cetățeni ruși pentru a crea o alianță politică menită să controleze Parlamentul Republicii Moldova și mai apoi să susțină adoptarea unei serii de acte legislative în interesul Rusiei. În iunie 2022, Șor a cooperat cu entități din Moscova pentru a compromite candidatura Moldovei la UE în timp ce votul pentru acordarea statutului de candidat era în curs de desfășurare, a argumentat SUA decizia de a-l sancționa pe Șor.

„Nici sancțiunile Marii Britanii, nici sancțiunile SUA nu arată o poziție a acestor țări în privința unor potențiale probleme cu caracter penal pe care le are Ilan Șor”, a spus Denis Ulanov. „Ilan Șor a nimerit acolo exclusiv pentru activitatea sa politică. Noi considerăm că poziția pe care noi o avem poartă un caracter pașnic, cu direcție socială, și nu propagă în niciun caz lichidarea R. Moldova, subminarea valorilor democratice și tot ce este scris acolo.” 

De la oamenii lui Șor, să trecem la cei ai lui Plahotniuc. În listele cu persoane afiliate lui Vladimir Plahotniuc au fost incluse 44 de persoane fizice și 40 de agenți economici. Deși dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale prevede că ar trebui să ajungă în liste toți administratorii pe care i-au avut companiile lui Plahotniuc din 2010 până în prezent, mai multe nume sonore lipsesc.

Andrian Candu își mută afacerile din Moldova

Au intrat sub supravegherea autorităților rudele apropiate ale oligarhului fugar, inclusiv fostul ministru al Economiei și speaker al Parlamentului Andrian Candu, finul de cununie al lui Plahotniuc. Acesta figurează în liste nu doar ca persoană fizică, ci împreună cu SRL Davead Consulting pe care a fondat-o în 2019. Firma cu pricina oferă servicii de consultanță în afaceri, PR și comunicare.

Andrian Candu a declarat pentru Cutia Neagră că este nevoit să sisteze activitatea companiei după ce a ajuns în lista cu pricina.

„Personal, nu sunt afectat deoarece nu am tranzacții personale. Nu am intenții să vând sau să cumpăr ceva în R. Moldova. Însă, cu adevărat, am fondat o societate acum câțiva ani și, plecând din politică, am considerat că ar fi bine să contribui cumva, inclusiv la economia Moldovei, creând locuri de muncă, plătind impozite”, a spus Candu. „Luând în considerare această listă, am considerat că este cazul să sistez toate activitățile în R. Moldova. Sigur, asta nu afectează echipa sau pe mine personal, luând în considerare că sunt și alte activități în alte țări. Asta este o pierdere pentru țară. – Dvs. mai țineți legătura cu dl Plahotniuc, poate ați discutat despre aceste sancțiuni impuse de SUA și Marea Britanie, eventual despre această listă din Moldova? - Nu. - Nu țineți legătura cu el sau nu ați discutat la subiect. - Nici una, nici alta.”

În lista persoanelor fizice afiliate lui Plahotniuc s-a pomenit și fostul deputat democrat Vladimir Cebotari. Companiile sale însă nu sunt vizate de decizia CSE. 

„Dacă studiem atent cele două decizii ale CSE, sunt listate anumite criterii care fac o persoană eligibilă de a fi considerată asociată cu cineva sau nu? Eu am citit foarte atent. Nu am găsit niciun element care să mă poată asocia cu vreunul din acele criterii”, a spus fostul deputat. „Eu m-am adresat deja către autorități cu solicitarea de a avea o discuție și a-mi comunica unde văd ei legătura dintre mine și acele criterii și mi-am expus deschiderea să comunicăm, să prezentăm unul altuia informații și date veridice care să permită a lua o decizie, inclusiv de a exclude din această listă. Mă vizează doar pe mine și e treba mea. Nu mai sunt un subiect de interes public așa că am dreptul.”

Lista  cuprinde și nume de persoane care au deținut funcții publice. De exemplu, Tamara Andrușca a fost angajată a lui Plahotniuc, iar din 2013 - membră a Curții de Conturi. Ulterior, a fost instalată în postul de director la CNAM. Nu a scăpat din vizorul autorităților nici Vitalie Iurcu, fost director al întreprinderii de stat Moldtelecom.

Vladimir Cebotari a intrat în listă fără firme

Un alt personaj cunoscut, reperat de autorități, este Sergiu Talpă, unul dintre acționarii SRL Bass Systems. Talpă a fost director și la Switchover AG din Elveţia, fondatoare a unei companii cu același nume din Moldova. Această companie și Bass Systems au beneficiat de sute de milioane de lei de la întreprinderea de stat Moldtelecom în perioada guvernării PDM. Cutia Neagră a relatat recent despre conexiunea lui Plahotniuc cu Bass Systems și banii pe care i-a încasat de la Moldtelecom. În toamna anului 2019, Bass Systems a fost vândută unei companii din Austria și nu este acum în vizorul autorităților.

Pe de altă parte, sub lupa autorităților a ajuns BB-Dializa partenera statului în serviciile de hemodializă. Cutia Neagră a dezvăluit legătura acestei companii cu Vladimir Plahotniuc, chiar dacă proprietarii din acte ai firmei au negat întotdeauna că ar avea afiliere cu Plahotniuc. 

În lista neagră se regăsesc mai multe persoane care au făcut afaceri în domeniul metalelor feroase, inclusiv foștii directori ai întreprinderii de stat Metalferos – Alexei Țîmbrovschi și Victor Chiriac. 

Totodată, lista cuprinde persoane și companii implicate în scheme de corupție la Calea Ferată. Unul dintre cei vizați este Veaceslav Baida, fostul administrator al firmei Gerex-Cons, numit într-un raport al SIS drept „coordonator al schemelor” la Calea Ferată în interesele lui Plahotniuc. 

Alți doi agenți economici din listă activează în domeniul expediției de mărfuri prin CFM. Una dintre companii este Transalliance Group, care are și în prezent contracte importante cu Calea Ferată din Moldova. Doar că, conform unei ordonanțe de percheziție emisă de procurori în 2021, Transalliance Group ar fi conectată la fostul director al CFM, Iurie Topală.

Cutia Neagră a reușit să discute la telefon cu o reprezentantă a companiei despre problemele apărute în activitatea firmei după ce s-a pomenit în listă. Aceasta a spus că aproape toți angajații, inclusiv managerii, sunt bolnavi și nu pot să fie contactați.

„Pur și simplu, pentru fiecare plată trimitem factură fiscală, documente confirmative. – Și care este opinia Dvs. despre această decizie? – Este o decizie nedreaptă. Avem contracte. Noi lucrăm ca toți oamenii obișnuiți”, a spus o angajată a companiei.

Compania de expediție Gradalogistic și managerul acesteia, Vitalie Belescu, se regăsesc la fel în lista persoanelor asociate cu Plahotniuc. Solicitat să vorbească despre impactul deciziei CSE, Belescu ne-a transmis prin intermediul secretarei sale că refuză să vorbească la acest subiect.

„Din păcate, juristul este în concediu, iar directorul nu vrea să vorbească despre acest subiect. – Domnul Belescu Vitalie, da? - Da, da. - Nu vrea să vorbească, el văd că e introdus în lista asta. – Da”, a confirmat secretara identitatea directorului.    

Cele mai cunoscute companii din imperiul lui Plahotniuc

În lista cu persoane juridice care au interdicții la tranzacții suspecte de fraudă se numără și cele mai cunoscute companii din imperiul lui Vladimir Plahotniuc: Codru Hospitality, Nobil-Club, Grand Oil, Casa Media Plus, una dintre cele mai mari agenții de publicitate din R. Moldova, compania de pază Argus și cunoscuta Finpar Invest.

Curios este faptul că SIS-ul i-a trecut cu vederea pe generalii Valentin Zubic și Valentin Mejinschi. Aceștia s-au succedat în funcția de directori ai companiei de pază Argus. Zubic a administrat și Finpar Invest.

De asemenea, a scăpat din colimatorul autorităților Ghenadie Sajin, unul dintre apropiații oligarhului. Sajin a condus compania Finpar Invest, iar în 2015 a fost numit director al Agenției pentru Supraveghere Tehnică, fosta Inspecție de Stat în Construcții.

Nu au scăpat de sancțiuni afacerile media conectate la Vladimir Plahotniuc, împreună cu administratorii companiilor. Este vorba despre Sergiu Latiș, administratorul GMG Production și al General Media Group, Oleg Cristal, fost director al Publika TV și fost consilier al lui Plahotniuc, și Petru Jelihovschi, director la General Media Group Corp, care deține licențele de emisie pentru Prime TV și Publika TV și licenţele posturilor de radio Publika FM şi Muz FM.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, Petru Jelihovschi a refuzat să vorbească. 

Nu am primit nicio reacție nici de la avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, despre sancțiunile aplicate de SUA clientului său și decizia Comisiei pentru Situații Excepționale.

Vladimir Plahotniuc a fost acuzat de autoritățile SUA că a folosit organele de drept împotriva oponenților săi politici în ajunul alegerilor din 2018. De asemenea, OFAC l-a recunoscut pe Plahotniuc drept responsabil sau complice la acte de deturnare a bunurilor statului, exproprierea bunurilor private pentru câștig personal, extracție a resurselor naturale și corupție sau mituire.

Nicolae Posturusu „nu are plăcere să vorbească”

Lista persoanelor fizice și juridice suspectate de afiliere cu omul de afaceri rus Igor Ceaika este scurtă. Interdicții la tranzacții suspecte de fraudă au doar ex-președintele Igor Dodon și Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă pe care o conduce, Fundația de binefacere „Din Suflet” fondată de soția acestuia, Galina Dodon, și o organizație neguvernamentală din Găgăuzia finanțată astăzi din surse europene.

Igor Ceaika a fost sancționat de SUA pe motiv că firmele sale au fost folosite în operaţiunile Kremlinului pe post de paravan pentru pomparea banilor în partidele politice moldoveneşti care colaborau cu Rusia. O parte din bani erau destinați inclusiv pentru mită și alte fraude.

Fiul fostului procuror general al Federației Ruse este partenerul de afaceri al familiei Dodon. În perioada în care Igor Dodon era șef de stat, fratele său, Alexandru, s-a asociat cu Ceaika în două companii fondate la Moscova: una de construcții și alta din domeniul gestionării deșeurilor. 

Rise Moldova a dezvăluit într-o investigație că Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă, fondată de Igor Dodon în vara anului 2021 a primit finanțări de la Moscova prin intermediul organizației „Delovaia Rossia”.

Pe conturile uniunii de la Chișinău au intrat peste 20 de milioane de ruble, echivalentul a 5 milioane de lei. Cea mai mare parte din bani a fost oferită de Igor Ceaika. Conform unui document publicat de Rise Moldova, în bugetul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse pentru anul 2022 a fost planificat un salariu și premii pentru Igor Dodon în sumă de peste 200.000 de lei pe lună.  

Igor Dodon nu a fost de găsit pentru comentarii. Nu ne-a răspuns la mesajele adresate pe rețelele sociale. Fără reacție a rămas și mesajul trimis Carmenei Sterpu, responsabilă de comunicare la Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă. A eșuat și încercarea de a lua legătura cu Dodon prin intermediul avocatului său. Acesta ne-a răspuns arogant la telefon și a închis telefonul.

„Nu am nicio plăcere să discut cu dvs. Vă doresc o zi bună, la revedere! - În calitatea dvs. de avocat al dlui Dodon, vreau să vă întreb ceva. - Încă o dată vă spun că nu am plăcere să discut cu dvs.”, a spus avocatul Nicolae Posturusu.

Asociația Obștească „Tineretul Găgăuziei” și Ceaika

În afară de familia Dodon, în lista creată de SIS cu persoane suspectate că ar fi afiliate cu Igor Ceaika se mai regăsește Asociația Obștească „Tineretul Găgăuziei”. Aceasta a fost fondată în 2006 și este condusă de Dmitri Furtună, care a făcut parte din echipa bașcanului Irina Vlah. În 2015, Furtună a fost numit șef-adjunct al Direcției cultură și turism în Executivul de la Comrat, iar apoi a fost șef interimar al Direcției tineret şi sport. În februarie 2017 a preluat conducerea organizației „Tineretul Găgăuziei”. 

În august 2017, în timpul unei manifestări fastuoase dedicate zilei autoproclamării republicii găgăuze, Igor Ceaika a fost invitat de onoare, alături de Igor Dodon și Irina Vlah, la un concert la care au cântat trupe de muzică din Rusia.

În ultimii 5 ani, acest ONG a implementat mai multe proiecte culturale și sociale în Găgăuzia, finanțate din bani europeni sau americani. Dmitri Furtună este și coordonatorul proiectului GAMCON din Găgăuzia, finanțat de UE, al cărui scop era formarea tinerilor în domeniul de leadership, precum și implementarea de proiecte sociale.

Cutia Neagră nu a reușit să identifice nicio legătură a ONG-ului Tineretul Găgăuziei cu Igor Ceaika. Iar conducătorul Asociației Dmitri Furtună a respins orice afiliere cu Ceaika și a declarat că nu a primit finanțări din Rusia.

„Nu am avut nicio legătură cu Ceaika? Prima dată de la dumneavoastră aud asta.  MUSCA Noi, lucrăm, obținem finanțare, realizăm proiecte din anul 2017, finanțate din Uniunea Europeană, din SUA, Slovacia, de asta eu nu înțeleg de ce așa s-a întâmplat. Nu înțeleg, poate este vreo greșeală.

Deși listele cu persoane și companii afiliate lui Plahotniuc, Șor și Ceaika au fost publicate de Cutia Neagră încă în decembrie 2022, după ce le-am obținut de la o instituție bancară, nicio instituție de stat nu a prezentat public cum exact acestea au fost întocmite.

Am solicitat oficial aceste liste de la Serviciul de Informații și Securitate, dar și de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, împuternicit să verifice tranzacțiile ce par dubioase ale persoanelor incluse în liste. Ambele instituții au refuzat să ofere listele, făcând trimitere la Legea privind protecția datelor cu caracter personal. 

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a refuzat să răspundă

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a refuzat să răspundă la toate întrebările adresate de Cutia Neagră ce vizează acțiunile întreprinse de instituție în raport cu agenții economici și persoanele fizice care s-au pomenit în listă. Serviciul a motivat că „este interzisă divulgarea informației care constituie secret comercial, bancar, fiscal și profesional”.

SIS a evitat să răspundă la o parte dintre întrebările adresate de Cutia Neagră și a făcut următoarele precizări:

„În baza Dispoziției CSE, entitățile raportoare aplică doar măsuri de precauție sporită și se abțin pe un termen de cinci zile de la executarea activităților și tranzacțiilor realizate de subiecți, nefiind interzise, blocate sau suspendate activitățile curente ale persoanelor fizice și juridice. Ulterior, în procesul de verificare a tranzacțiilor, în conformitate cu legislația, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor poate aplica măsuri preventive de până la 30 de zile, cu informarea organelor abilitate despre suspiciunile identificate”, se menționează în răspunsul SIS pentru Cutia Neagră.

„Aplicarea altor măsuri pentru o perioadă mai lungă poate fi realizată doar în cadrul unei cauze penale, prin decizia judecătorului. Criteriile și condițiile care au stat la baza întocmirii listei sunt prevăzute în Dispoziția CSE. Lista întocmită în urma Dispoziției CSE nu poartă un caracter exhaustiv. Entitățile responsabile sunt antrenate în monitorizarea continuă atât a circumstanțelor care argumentează necesitatea includerii sau excluderii subiecților cât și a eventualelor acțiuni de eludare, reieșind din datele acumulate sunt operate modificări. Ultima actualizare a listei a fost realizată la 9 ianuarie curent”, a subliniat SIS fără să precizeze despre ce modificări este vorba.

Litvinenco: Lista ar trebui făcută publică

La rândul său, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco consideră că lista celor sancționați nu ar trebui să constituie un secret.

„Noi am participat la formularea textului din dispoziția CSE. Mai departe, eu nu am văzut lista, nu am întocmit-o și chiar nu știu cine se regăsește în această listă. - Cum credeți, această listă putea să fie făcută publică? – Eu nu cred că lista respectivă este un secret de stat. - Ea nu a fost făcută publică. - Dar ați cerut-o în conformitate cu Legea privind accesul la informație și cineva a zis că nu? - Dar ne-a spus nouă cineva că există o astfel de listă. - Dacă vă uitați în dispoziția CSE, e clar de acolo că trebuie să existe o listă care s-ar întocmi pe baza acelei dispoziții”, a spus ministrul.

Deși Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a refuzat să spună câte și ce fel de tranzacții a blocat în baza prevederilor dispoziției CSE din octombrie, am reușit să obținem o parte din informații de la Agenția Servicii Publice, responsabilă de înregistrarea drepturilor de proprietate asupra bunurilor imobile, unităților de transport și înregistrarea drepturilor asupra cotelor-părți în capitalul social al persoanelor juridice. Instituția ne-a prezentat informațiile, dar fără a dezvălui numele persoanelor fizice sau juridice vizate.

ASP susține că a primit lista cu persoanele afiliate lui Șor, Plahotniuc și Ceaika pe 24 noiembrie 2022, iar peste o săptămână a făcut prima sesizare către Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, când unul dintre agenții economici aflați în listă a solicitat modificarea componenţei asociaţilor în capitalul social şi înscrierea datelor cu privire la beneficiarul efectiv al firmei. 

Pe parcursul lunii decembrie, ASP a mai blocat temporar două solicitări similare ale unor companii, o cerere de a schimba administratorul autorizat al unei persoane juridice și o încercare de a înregistra o componență nouă în consiliul unei societăţi pe acțiuni.

CNA, Procuratură și instanțele de judecată trebuie să își facă meseria

De asemenea, ASP s-a abținut să înregistreze cererea depusă de către un partid politic pe 6 decembrie pentru înregistrarea modificărilor în denumirea partidului, completarea statutului și schimbarea preşedintelui formațiunii. ASP nu a făcut publică denumirea partidului. Cel mai probabil este vorba de PDM, care a decis să-și schimbe denumirea în Partidul Social Democrat European în cadrul congresului desfășurat în noiembrie 2022. Președinte al formațiunii a fost ales Ion Sula, fost ministru al Agriculturii.

Din lista persoanelor fizice afiliate lui Șor, Plahotniuc și Ceaika, doar două au apelat la serviciile ASP în decembrie 2022. O persoană a solicitat, în baza unei procuri, să schimbe actele ce se referă la proprietatea unei mașini. Pe 14 decembrie, în urma sesizării ASP, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a dispus sistarea executării acestei cereri pe un termen de 30 de zile. 

O altă persoană a solicitat ASP eliberarea extraselor din Registrul bunurilor imobile şi a certificatelor de valoare pentru zece bunuri pe care le are în proprietate. Pe 15 decembrie, a dispus blocarea tranzacţiilor ce vizează nouă dintre bunurile imobile ale persoanei pe un termen de 30 de zile.

În opinia lui Sergiu Tofilat, analist al comunității WatchDog în domeniul energetic şi financiar-bancar, deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale, substituie actul de justiție și reprezintă „un lucru periculos”.

„CSE încearcă să execute prevederi care țin de SUA. Statele Unite au aplicat sancțiuni împotriva la cetățeni care sunt străini. Nici Plahotniuc, nici Șor nu au cetățenia Statelor Unite. Primul pas și cel mai important este că băncile comerciale, cu siguranță, nu vor deschide conturi și nu vor dori să deservească aceste persoane și nici companii pe care le controlează”, a spus Sergiu Tofilat.

„Dacă o bancă din Moldova îi deschide cont lui Șor sau lui Plahotniuc și banca este prinsă...  Statele Unite au constatat că, uite, o bancă din Moldova a făcut transferuri, a deservit o persoană aflată sub sancțiuni. Banca ceea este imediat deconectată și aruncată în afara sistemului internațional de transferuri. Deci, banca ceea dispare, ea este ștearsă și nimeni nu va mai lucra cu dânsa.”

„În ceea ce ține de proprietăți pe care aceștia le dețin, nu putem substitui și interzice tranzacții sau înregistrarea a careva patrimoniu la cetățenii noștri prin decizii politice. Noi avem instituțiile de drept – CNA, Procuratură, Serviciul Fiscal, instanțele de judecată - , ei trebuie să își facă meseria. Vrei să pui arest, interdicție, nicio problemă, anchetează, adă dovezi, du-te în judecată, și, în baza deciziei judecății, pune sechestru, pune interdicții, pune arest, confiscare, nu știu ce... Deci, substituirea actului justiției printr-o decizie politică în raport cu propriii cetățeni este un lucru extrem de periculos și absolut greșit”,a spus expertul.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum ajung milioane de euro de la UEFA în buzunarele oligarhului prorus Victor Gușan din Tiraspol
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Scheme de corupție cu milioane de lei pentru drumuri reparate doar pe foaie
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ Apa din havuzuri - periculoasă? Un copil de 2 ani a ajuns la spital după ce s-a jucat în apă
/VIDEO/ Apa din havuzuri - periculoasă? Un copil de 2 ani a ajuns la spital după ce s-a jucat în apă
Politicienii nu trebuie să dea ordine justiției: Dragalin explică de ce a absentat la audierile parlamentare în cazul Răducanu
Politicienii nu trebuie să dea ordine justiției: Dragalin explică de ce a absentat la audierile parlamentare în cazul Răducanu
Balene în zbor? Plombir și Snejka din Harkov au decolat de pe Aeroportul Chișinău spre o nouă casă
Balene în zbor? Plombir și Snejka din Harkov au decolat de pe Aeroportul Chișinău spre o nouă casă

Revolut părăsește Republica Moldova la exact un an de la lansare. Reacția ministrului Dumitru Alaiba

missing
20 iunie 2024, ora 14:35

Revolut părăsește piața Republicii Moldova. Se întâmplă exact la un an de când autoritățile anunțau cu mândrie că au atras sistemul de plăți și transferuri în Republica Moldova. Informația a fost afișată pe conturile utilizatorilor, care au distribuit-o pe rețelele sociale.

În mesaj, compania Revolut menționează că decizia intră în vigoare de astăzi și că a fost luată din motive strategice. De asemenea, firma promite că va reveni în Moldova cu o gamă mai largă de servicii. 

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, nu ne-a răspuns la apeluri, dar ne-a scris într-un mesaj că se poartă discuții și că va reveni cu detalii mai târziu. 

Revolut a intrat pe piața din Moldova în iunie anul trecut, cu o versiune adaptată denumită Revolut Lite. Firma își are originile din Marea Britanie, iar acum trei ani a obținut o finanțare de aproximativ 800 de milioane de dolari de la mai mulți investitori.

O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.

/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ „Au fost duși de companie la hotel”: Ce spune Marina Tauber despre oamenii întorși la Erevan și cine suportă cheltuielile
/VIDEO/ „Au fost duși de companie la hotel”: Ce spune Marina Tauber despre oamenii întorși la Erevan și cine suportă cheltuielile

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram