social

Șefa PA: Dacă Dodon e plasat în arest la domiciliu, există riscul distrugerii probelor. Va avea brățară de monitorizare?

26 мая 2022, час 22:11
Делиться:

În cazul plasării lui Igor Dodon în arest preventiv la domiciliu, există riscul ca probele împotriva sa să fie distruse, deoarece el poate comunica liber cu oricine. Totodată, nu se știe cu siguranță, dacă îi va fi aplicată brățara de monitorizare și dacă acesta va fi păzit de către cei de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Declarațiile au fost făcute de șefa interimară a Procuraturii Anticorupție (PA), Elena Cazacov, în cadrul ediției din 26 mai a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Hotărârea instanței de judecată de plasare a lui Dodon în arest preventiv la domiciliu este una neîntemeiată. Aceasta va fi atacată, contestată la Curtea de Apel. Reieșind din aceste circumstanțe, e clar că procuratura consideră că existau suficiente probe pentru aplicarea altei măsuri și unul din motivele care a fost invocat de către procurori la aplicarea acestei măsuri preventive este existența unor riscuri”, a spus Cazacov. 

Potrivit acesteia, aflându-se acasă, probele pot fi distruse.

„Clar că Procuratura Anticorupție este îngrijorată cu privire la existența riscurilor distrugerii probelor. Persoanele care se prezumă că au comis infracțiunile respective, sunt și unele din rudele acestuia și aflându-se la domiciliu, clar că au posibilitatea de a comunica, ceea ce va duce la distrugerea probelor. Având în vedere avansarea tehnologiilor din zilele de astăzi, clar că noi nu putem în niciun mod controla sau prevedea modalitatea în care el va putea sau dacă va face comunicări, legături cu alți participanți pe cauza penală”, a precizat șefa PA.

Singurul lucru pe care îl poate face Procuratura este „expedierea încheierii, care de fapt, cred că și a fost expediată pentru executare și executarea urmează să fie efectuată de organele corespunzătoare, că nu procurorii vor sta la poarta domnului Dodon ca să verifice executarea sau neexecutarea acestei încheieri”.

Cazacov a mai menționat că nu se știe dacă Igor Dodon va fi supravegheat la domiciliu de agenți MAI și nici dacă acesta va purta un dispozitiv de monitorizare.

„Instanța de judecată este obligată să expedieze încheierea pentru executare organelor Ministerului Afacerilor Interne”, dar nu se știe dacă astfel de măsuri au fost luate, a declarat Elena Cazacov.

Dacă brățara de monitorizare va fi aplicată, șefa PA subliniază că „noi sperăm că va fi, PA va face tot ce este posibil în acest sens pentru a putea monitoriza și verifica corectitudinea executării măsurii preventive aplicate”.

TV8.md reamintește că astăzi, 26 mai, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Hotărârea a fost luată de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Dodon este bănuit de corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și de îmbogățire ilicită.

Complicele lui Igor Dodon, care ar fi și cumnatul fostului șef de stat, cel care a vrut sa înghită recipisa a primit 30 de zile de arest preventiv la Penitenciarul nr. 13.

Ulterior, procurorii Petru Iarmaliuc și Eugenia Zubco au susținut că decizia magistraților privind plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu pentru 30 de zile este una ilegală și neîntemeiată și din acest motiv vor contesta hotărârea magistraților. Aceștia susțin că există multe riscuri printre care: distrugerea probelor, influențarea martorilor și a complicilor sau chiar riscul ca fostul șef de stat să fugă din țară.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram