Modificări în structura Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Fosta membră a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, a fost exclusă din componența organului consultativ. În mai 2024, șefa statului declara la TV8 că va examina posibilitatea înlăturării lui Răducanu din CSS doar când va avea probe concrete privind afilierea acesteia cu Veaceslav Platon și Ilan Șor.
Au fost operate și alte modificări în CSS. Astfel, fostul șef al MAI a fost înlocuit de actuala ministră Daniella Misail-Nichitin, iar ex-ministrul Andrei Spînu cu noul ministru al Infrastructurii, Vladimir Bolea.
Totodată, a fost exclus ex-consilierul președintei în domeniul economic, Veaceslav Negruța.
Iar sintagma „procuror general interimar” din dreptul lui Ion Munteanu se substituie cu sintagma „procuror general”.
Decretul în acest sens, semnat de Maia Sandu, a intrat în vigoare pe 13 decembrie.
TV8.md amintește că potrivit Procuraturii Anticorupție, acum zece ani, judecători de la Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție și Curtea Constituțională luau mită de cel puțin trei mii de dolari pentru decizii ilegale, dar favorabile unor grupuri de interes. Cu toate acestea, nimeni nu are nici măcar statut de bănuit, întrucât dosarul a fost deschis pe fapt.
Infracțiunea este cercetată într-o cauză penală inițiată după analiza informațiilor din telefonul ridicat de la oligarhul fugar, Veaceslav Platon. Este vorba despre mesajele în care avocatul Aureliu Colenco l-ar asigura pe Platon că judecătoarea Tatiana Răducanu este sută la sută omul lor. În urma acestor dezvăluiri, Tatiana Răducanu a demisionat din funcția de membră a comisiei de evaluare externă.
TV8 l-a abordat atât pe Veaceslav Platon, cât și pe Aureliu Colenco. Ambii spun că nu țin minte să fi discutat despre Tatiana Răducanu. De cealaltă parte, în cererea sa de demisie expediată Parlamentului, Tatiana Răducanu susține că acuzațiile invocate în scrisoarea Procuraturii Anticorupție sunt false și nu corespund realității. PA a confirmat însă că scrisoarea care pune la îndoială integritatea Tatianei Răducanu este autentică. Într-un comunicat, instituția subliniază că nu urmărește discreditarea procesului de evaluare a judecătorilor și procurorilor și că a acționat pentru a preveni un risc pentru sistemul de justiție și cauzele penale de corupție la nivel înalt aflate în gestiunea sa.
De cealaltă parte, șefa statului, Maia Sandu a spus că așteaptă probe concrete în acuzațiile lansate de Veronica Dragalin, la adresa membrei Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu. Președinta a cerut explicații de ce telefonul cu mesaje a apărut așa târziu, deși discuțiile ar fi tocmai din 2014.