Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, a scăpat basma curată după controlul Autorității Naționale de Integritate. După cinci ani de verificări, inspectorul ANI a constatat lipsa încălcării regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către Sternioală. Actul emis de ANI a scos la iveală faptul că ex-magistratul a folosit de-a lungul anilor mai multe mașini de lux oferite de o companie conectată la fostul deputat democrat Vladimir Andronachi. Sternioală a primit și a făcut donații și a oferit împrumuturi de zeci de mii de euro, iar o bună parte din bani nu i-a putut justifica prin acte.
Autoritatea Națională de Integritate a inițiat controlul în cazul lui Sternioală la 4 noiembrie 2019, în baza unei sesizări din oficiu. În aceeași zi, Procuratura Anticorupție anunțase că judecătorul Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, este cercetat penal pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită. La domiciliul și în biroul magistratului au fost efectuate percheziții, iar Sternioală a fost arestat pentru 72 de ore. După ce a petrecut două zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție, Sternioală a fost lăsat să plece acasă.
Niciun bun în proprietate în 2012
Autoritatea Națională de Integritate a verificat veniturile și cheltuielile lui Sternioală pentru perioada ianuarie 2012 - noiembrie 2019. Inspectorul de integritate a stabilit că Sternioală nu avea inițial în proprietate niciun bun imobil sau mobil și declara doar un cont de credit la bancă de 150 de mii de lei.
În următorul an, judecătorul a declarat două mașini: una de model „Volkswagen Golf” cumpărată cu 100 de mii de lei și alta de model „Kia Sportage”, achiziționată cu aproape 400 de mii de lei. Prima mașină a fost înregistrată pe numele feciorului.
70 mii euro, adunați la nuntă
În anul 2014, ex-judecătorul Oleg Sternioală s-a căsătorit și a declarat că a adunat la nuntă 70 de mii de euro din donațiile făcute de invitați.
În explicațiile pe care le-a depus la ANI, Sternioală a scris că o parte din banii adunați la nuntă i-a dat cu împrumut soacrei sale, care intenționa să-și cumpere un imobil. Aceasta lucra de 15 ani peste hotare. Deoarece soacra nu a mai făcut achiziția pe care o planifica, banii i-au fost restituiți. Însă Sternioală nu a putut confirma prin acte rambursarea datoriei, motivând că banii nu au fost transferați prin bancă, ci aduși în țară cash de către soția sa, care a fost în vizită la mama ei sau de către soacra sa, atunci când a venit la Chișinău.
„Mărimile tranşelor de restituire a împrumutului au fost diferite, dar în limita sumelor ce pot fi introduse în țară fără a fi declarate la hotar. La decizia soacrei, restituirea nu a fost efectuată prin intermediul transferurilor bancare, pentru a evita cheltuieli suplimentare”, a explicat Sternioală la ANI.
Tot în 2014, familia Sternioală a obținut 167 de mii de lei din vânzarea unui apartament pe care soția magistratului îl avea până la căsătorie. Pe de altă parte, Sternioală a declarat un alt apartament de 89 de metri pătrați luat în folosință.
Investiții în două apartamente cu semne de întrebare
În declarația de avere depusă pentru anul 2014 au fost indicate și două datorii, în sumă de 75 de mii de euro, către două companii de construcții. Sternioală a recunoscut la ANI că de la SRL Silentagro a cumpărat un apartament pentru feciorul său, pentru care a plătit 486 de mii de lei. Chair dacă Sternioală a indicat un împrumut de la această firmă de 39 mii euro, pe de altă parte a declarat că banii investiți în apartamentul fiului au fost din economii. Fostul magistrat afirmă că, la începutul anului 2012, avea „la ciorap” aproape un milion de lei.
Povestea datoriei de 35 600 euro către compania „Cand-VAS” este una mult mai încurcată. Sternioală a declarat că socrul său a cumpărat un apartament de la această firmă, iar soția sa doar a efectuat depunerile bănești la contul companiei de construcții din banii transmiși de tatăl său care muncea peste hotare. Apartamentul a fost înregistrat pe cote-părți: jumătate pe numele familiei Sternioală și jumătate pe numele socrilor judecătorului.
„Darea în exploatare a bunului imobil a fost efectuată la data de 03 octombrie 2016, adică după încheierea căsătoriei noastre, deși eu nu am fost parte a contractului de investiții la momentul încheierii lui. Eu am devenit coproprietar al bunului imobil prin efectul legii și datorită circumstanțelor (înregistrarea căsătoriei). De fapt, însă, nu am nici o atribuție la acest bun imobil și nu am făcut nici o investiție în acest bun. În egală măsură, nici soția mea nu a suportat cheltuieli în vederea achiziționării acestui imobil, ea făcând doar depunerile bănești la cont din mijloacele acordate de către tatăl său, care se afla și la moment se află peste hotarele țării”,a argumentat Sternioală.
Nu este clar de ce cele 35 600 euro figurau ca datorie a familiei Sternioală către compania „Cand-VAS” în anul 2014, dacă fostul magistrat afirmă că investitor în apartament a fost de fapt socrul său.
Chiar în următorul an, Oleg Sternioală a reușit să restituie peste 42 de mii de euro din banii pe care îi datora celor două companii de construcții.
În 2015, Sternioală a avut un venit din salariu de 243 de mii de lei și 10 mii de euro obținuți prin donație de la părinții săi. În următorul an, soția magistratului a mai primit o donație de 10 mii de euro de la mama sa.
Casa de lux din orășelul Codru, primită moștenire
În anul 2016, după decesul tatălui său, Oleg Sternioală a obținut prin moștenire diferite cote părți în opt bunuri imobile, inclusiv 1/6 dintr-un teren de 6 ari și o casă de lux situată în orășelul Codru. Ziarul de Gardă a scris anterior că magistratul locuia în acest imobil încă din anul 2013 și pentru a-l tăinui l-a înscris pe numele părinților pensionari, care au trăit toată viața la Florești. În momentul anchiziției casei, tatăl judecătorului avea aproape 70 de ani.
La ANI, Oleg Sternioală a declarat că nu a investit niciun ban din resurse proprii în achiziția, construcția sau reparația acestei case și a suportat doar cheltuielile pentru întreținerea curentă a imobilului.
Casa din orășelul Codru a fost cumpărată în iulie 2013. Contractul de vânzare-cumpărare l-a semnat chiar fostul magistrat care l-a reprezentat prin procură pe tatăl său.
„Acest bun a fost procurat din surse financiare în exclusivitate ale părinților mei. Pentru procurarea bunului imobil de către tatăl meu au fost achitate mijloace bănești în mărime de 299 000 lei și taxele notariale adiacente. Respectivele mijloace financiare reprezintă o parte din veniturile care au fost acumulate de către părinții mei pe parcursul activității lor profesionale de mai bine de 35 de ani. Menționez că am devenit co-proprietar la respectivul bun imobil după decesul tatălui și nu am achitat anumite mijloace financiare pentru procurarea acestuia”, a explicat Sternioală la ANI.
Drept dovadă, Sternioală a anexat mai multe acte eliberate de Casa Națională de Asigurări Sociale care atestă veniturile părinților săi pensionari.
Mașini luate în folosință din parcarea lui Andronachi
Începând cu anul 2017, judecătorul Oleg Sternioală a început să ia în folosință mașini de lux. Câțiva ani s-a plimbat doar cu „Skoda Superb”, indicând în declarații că a folosit 4 autoturisme de acest model. Iar în anul 2019, Sternioală a declarat deja că are în posesie un BMW.
În explicația depusă la ANI, fostul judecător a scris că nu știe cine sunt proprietarii mașinilor pe care le-a folosit, motivând că le-a luat pe toate de la o companie auto care-și desfășoară activitatea la intersecţia străzilor Albişoara şi Petru Rareş.
„Nu cunosc cine sunt proprietarii mijloacelor de transport, deoarece aceste autoturisme îmi erau acordate în folosință de către cetățeanul „ X”, administratorul unei companii care are ca gen de activitate operațiuni cu mijloace de transport, aflată în mun. Chişinău, la intersecţia străzilor Albişoara şi P. Rareş. Ţin să menționez că am indicat în declarațiile de avere autoturismele care s-au aflat în posesia și folosința mea diferite perioade de timp, chiar și de 1 (una) zi, pentru a evita suspiciuni în transparență. Anumite acte privind posesia/folosința nu au fost întocmite anume rezultând din perioadele de timp nesemnificative de utilizare a mașinilor. Scopul pentru care au fost folosite autoturismele menționate au fost diferite - deplasarea în interiorul ţării, cât și peste hotare. În declarația pentru 2019 am indicat proprietarul „X” conform Certificatului de înmatriculare. Dar pe cetătățeanul „X” nu-l cunosc, nu am comunicat cu dlui niciodată, iar autoturismul de model BMW mi l-a acordat în folosință, pentru câteva zile, aceeaşi persoană”, a scris Sternioală în explicația transmisă la solicitarea ANI.
Cutia Neagră PLUS a arătat anterior într-o investigație că parcarea „Dream Auto”, situată la intersecția străzilor Albișoara și Pentru Rareș, unde se vând mașini de lux, la care se referă și Oleg Sternioală, are legătură directă cu fostul deputat democrat Vladimir Andronachi.
O parte din terenul parcării a fost obținut de la Primăria Chișinău de Nadejda Andronachi, soția fostului parlamentar. Iar o altă bucată de teren pe care se află clădirea administrativă a parcării, este în proprietatea părinților lui Sergiu Gușan, un om de încredere al lui Andronachi. Gușan este judecat astăzi, alături de Nadejda Andronachi într-un dosar penal legat de frauda de la Banca de Economii.
Despre aceeași parcare de mașini am scris într-o altă investigație în care arătam că Vladimir Andronachi a folosit aproape 6 milioane de lei scoși din Banca de Economii, pentru achiziția unor mașini de lux. Autoturismele ajungeau în parcarea situată pe strada Albișoara.
Ceasuri scumpe în declarația de avere
În anul 2019, Oleg Sternioală i-a donat mamei sale 20 de mii de euro.
„Mijloacele băneşti au fost obținute din surse legale: salariu, onorariu notarial al soției, indemniza pentru concediile medicale sau pentru nașterea copilului, venitul obținut la evenimente familiale, donații primite de către soție de părinții săi și care în cumul constituie economiile familiei”,a explicat Sternioală la ANI.
Tot în 2019, Sternioală a declarat două ceasuri de mână care ar costa 170 de mii de lei. Un ceas de marca „Hublot” l-a primit în dar de la prieteni cu ocazia zilei naştere. Iar un ceas de model „Raymond Well” magistratul i l-a dăruit soției sale cu ocazia aniversării căsătoriei. Banii pentru procurarea ceasului au fost din economiile familiei, a motivat Sternioală.
Fostul judecător a indicat în declarația de avere din 2019 că deține și bani în numerar, în valută euro, suma fiind blurată.
După ce a verificat veniturile și cheltuielile familiei Sternioală în perioada 2012-2019 și a analizat actele justificative și explicațiile prezentate de fostul judecător, inspectorul de integritate nu a stabilit careva omisiuni sau date eronate admise de Sternioală la completarea declarațiilor de avere. În rezultat, ANI a constatat lipsa încălcării regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către fostul judecător al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală.
Anchetă penală tărăgănată și litigiu cu CSM
În prezent, Oleg Sternioală este în proces de judecată cu Consiliul Superior al Magistraturii. Fostul judecător a contestat în instanță decizia CSM-ului prin care a fost eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale pe numele său pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită. Dosarul se află la CSJ, după ce Sternioală a obținut câștiga de cauză în primele două instanțe.
Totodată, Oleg Sternioală este cercetat penal pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită. Fostul judecător este acuzat că deține bunuri de aproape 14 milioane de lei, printre care și casa din orășelul Codru, înregistrată inițial pe numele părinților săi pensionari. În acel imobil au descins cu percheziții procurorii în noiembrie 2019.
La 5 ani distanță, Procuratura Anticorupție încă nu a trimis dosarul lui Sternioală pe masa judecătorilor. Procurorii au motivat că ancheta se tărăgănează din cauza investigațiilor financiare paralele care sunt efectuate cu mare întârziere.
Oleg Sternioală a demisionat din sistemul judecătoresc în decembrie 2019. Acesta a ridicat după demisie și o indemnizație de aproape 310 000 de lei. Acesta a respins toate acuzațiile care i se aduc și a declarat că dosarul penal i-a fost fabricat, pentru a-l înlătura din justiție.
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul „National Endowment for Democracy”, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiei publicate.