Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 871: Atac mortal, pierderi astronomice și falsul Rusiei. Albanese: "Țara lui Putin merită doar dispreț"

investigații

/VIDEO/ Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! Imobile și mașini de lux, cumpărate de Vlad Andronachi cu banii sustrași din BEM

18 martie 2024, ora 08:10

Investigația pe care v-o propunem astăzi nu este doar despre corupție, dar și despre lipsa de bun simț a unor foști demnitari de stat - deputați și miniștri. Istoria își are începutul în furtul miliardului și descrie circulația a 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii exact cu o zi înainte de introducerea administrării speciale. Vă spunem cum foștii deputați Vladimir Andronachi și Constantin Botnari și ex-ministrul Vasile Botnari, devenit ulterior șef al SIS, au cheltuit banii sustrași din BEM pe mașini unice în Moldova, imobile, tratamente cosmetice în una dintre cele mai prestigioase clinici din Elveția, pentru studiile copiilor la universități prestigioase din Europa și pur și simplu pentru shopping în cel mai luxos centru comercial din Londra. 

Povestea a început de la fostul conac Râșcanu-Derojinschi din centrul Chișinăului, cumpărat pe bănuți de la stat, printr-o schemă sofisticată. Compania „Universal Proiect”, afiliată fostului deputat democrat Vladimir Adronachi a inițiat reconstrucția acestui edificiu. 

Pe 24 noiembrie 2014, Consiliul de Administrare al Băncii de Economii, condus pe atunci de Ilan Șor, a decis să investească 119 milioane de lei într-un nou sediu al băncii, la parterul unui hotel ce urma să fie construit în curtea clădirii-monument. Banca a bătut palma cu firma lui Andronachi la distanță de zece zile după ce Guvernul aprobase acordarea garanțiilor de stat pentru salvarea celor trei bănci implicate în furtul miliardului. 

Cotractul de investiții a fost scris în defavoarea BEM-ului. Banca s-a obligat să-i transfere firmei lui Andronachi un avans de 60% din sumă, deși hotelul se afla încă la faza de proiectare. La două zile de la semnarea contractului, președintele interimar al BEM, Viorel Bîrcă, aproba deja transferul primei rate din avans de 32,8 milioane de lei către „Universal Proiect”. Exact a doua zi, Banca Națională a introdus administrare specială la BEM.

Banii BEM, transferați firmei „Sermastra Sales”, controlată de Andronachi

Banii încasați de „Universal Proiect” au fost convertiți în valută și scoși din țară. Un milion de dolari și aproape 800 de mii de euro au fost transferați către compania britanică „Sirmastra Sales”, controlată tot de Vladimir Andronachi. Firma avea deschis un cont la o bancă din Letonia, implicată în furtul miliardului și în Laundromat.

De la „Sirmastra Sales” banii au fost pulverizați către alte companii afiliate lui Andronachi, declara anterior șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin:

Banii au fost urmăriți prin probe concrete. Rulaje bancare, documente din poșta electornică, calculatoare, telefoane ridicate în cursul perchezițiilor, demonstrează cum au circulat banii și demonstrează că acești bani au fost spălați prin mai multe companii offshore, stabilite în jurisdicții cum ar fi Belize, Marea Britanie, Cipru și altele. Majoritatea fondurilor care au fost transferate din Banca de Economii au fost trimise către o companie care se cheamă „Black Sea Holding SA” a cărei beneficiar efectiv, în proporție de 75% era Nadejda Andronachi”.

După ce s-au învârtit într-un carusel de firme, o parte din banii sustrași din Banca de Economii s-au întors în R. Moldova. 

În iulie 2015, „Universal Proiect” a reziliat contractul semnat cu BEM, dar i-a restituit băncii doar 6,8 milioane de lei. Restul sumei avansului a fost calculat drept penalități în favoarea companiei lui Andronachi.

11 milioane de lei din banii scoși din BEM s-au întors în Moldova direct pe conturile unor companii afiliate lui Vladimir Andronachi. Firmele au folosit banii pentru achiziția unor imobile și mașini de lux.

5,8 milioane de lei din banii BEM, cheltuiți pentru trei mașini  

La 11 mai 2015, compania „Individual Auto”, administrată de Anatolie Blonschi, omul de încredere al lui Vlad Andronachi, a primit pe cont 300 de mii de euro de la offshore-ul  „Webwest Alliance” controlat de proaspătul deputat democrat. La rândul ei, firma primise banii de la off-shorul soției lui Andronachi „Black Sea Holding SA”. Transferurile au avut la bază contracte fictive de împrumut.  

Anatolie Blonschi a convertit toți banii în lei și i-a direcționat către doi dealeri auto din Chișinău de la care a cumpărat 3 mașini de lux: un „Porche Cayenne” și două suv-uri de marca „Land Rover”. Bolizii au costat 5,8 milioane de lei.

L-am luat la întrebări pe Anatolie Blonschi pe coridoarele Judecătoriei Buiucani, după una dintre ședințele din dosarul penal în care este judecat pentru spălare de bani, împreună cu Vlad Andronachi.

Reporter TV8: - Dl Blonschi, ne spuneți câteva detalii despre achizițiile pe care le-ați făcut prin „Individual Auto”?

Anatolie Blonschi: -  Nu ofer niciun comentariu.

Reporter TV8: - Mașinile erau pentru activitatea companiei sau personal pentru domnul Andronachi?

„BMW X5” din Rusia, cumpărat prin aceeași firmă „Individual Auto”

Interceptări ale discuțiilor telefonice ale lui Andronachi, ajunse acum doi ani în posesia Cutiei Negre, demonstrează că deputatul și-a cumpărat în aceeași perioadă și alte mașini, dar din afara țării. A folosit tot compania „Individual Auto”.

De exemplu, în septembrie 2015, Andronachi a pus ochiul pe un „BMW X5 M” scos la vânzare de un dealer auto din Sankt Petersburg. Asemenea mașini nu existau la acel moment în Chișinău. Andronachi văzuse mașina pe internet și a sunat la magazinul din Rusia să afle detalii.

V. Andronachi: – Cum poate fi rezervată mașina?

Consultant salon auto: -  Vlad, dvs de unde sunați, din Belarus?

V. Andronachi: - Din R. Moldova.

Cosultant salon auto: - Chiar? Din Moldova încă nu ne-a sunat nimeni.

V. Andronachi: - Mașina are tot habitaclul alb sau nu?

Consultant auto: - Da, un alb foarte frumos. Un habitaclu luxos. Eu acuș vă fotografiez și vă trimit. E o mașină foarte luxoasă.

V. Andronachi: - Bine, aștept.

Ulterior, Andronachi a coordonat procesul de import al BMW-ului din Rusia. Interceptările atestă că fostul deputat avea omul său de legătură la Serviciul Vamal, care îl ajuta să perfecteze actele pentru mașini.

V. Andronachi: - Mașina este în Sankt Peterspurg „MX5”. Are 1000 km la bord. Ea are dotări de 8,5 milioane de ruble, dar noi o cumpărăm cu șapte (n.r. milioane de ruble). O să primim și TVA pentru dânsa până la Anul Nou încă vreo 16 mii de euro. 

Valeriu: - Cumpărătorul cine este?

V. Andronachi: – Tu o plătești de pe „Individual Auto”, dar o aduci pentru „Diplomat”.

Valeriu: - Eu fac legătura cu persoana ceea care atunci am vorbit la Vamă, cu juristul cela, cu Andrian. Vorbesc cu dânsul.

V. Andronachi: – Spune-i să hotărască întrebarea așa cum te rog eu, că altfel nu o să fie posibil. Bine? Eu am zis că 100 de mii pentru mașina asta e bun preț. Din Germania nu o iei mai ieftin.

Peste câteva săptămâni, mașina cumpărată din Rusia a ajuns la Chișinău. Fiind plecat din țară în acel moment, Andronachi își suna amicii să-i întrebe detalii, arzând de nerăbdare să ajungă la volanul noului său BMW.

Dorel: - Am mers numai ce cu mașina ta.  

V. Andronachi: - Și?

Dorel: – Vadimka nu poate vorbi, ca să înțelegi, numai umblă și se linge pe bot.

V. Andronachi: – Dar e rigidă? Ții minte, acela alb nu era rigid ?

Dorel: – Nu era. Eu tot îi spun lui Vadim că pentru Vlad o să fie cam rigidă, dar el zice că anvelopele sunt „runflat” și trebuie să fie umflate piatră. Am pus-o în parcare, chiar pe mijloc. 

V. Andronachi: - E primul „MX5” în oraș.  Îți dai seama?  

Discuția nr.2

V. Andronachi: - Ce faci?

Dorel: – Iaca am fost și ți-am spălat mașina și merg în ea. Merge moale, merge bine mașina. Presiunea în roți încă nu am dat-o.  

V. Andronachi: – Îți place cum merge, da? Iată între Cayen-ul cela al meu și acesta?

Dorel:  – Merge un pic mai dur, se simte, dar mașina e mai manevrabilă, frate.

V. Andronachi: - Îi pun anvelope de iarnă deodată. Eu ies din iarnă cu dânsa și o dăm și gata.

Dorel:  – E frumos salonul ăsta. E alb, frate. Trebuie să o spălăm numai la spălătorie la „Veranda”. Acolo băieții spală bine, știi? Ce-i cu tine?  Aici trebuie să te îmbraci în haine noi ca să te urci în mașina asta. Tu când vii, azi?

V. Andronachi: – Da, la ora zece și jumătate. Eu nu am răbdare. Voi umblați și vă plimbați cu mașina mea.

În aceeași perioadă, Vladimir Andronachi i-a cumpărat o mașină nouă și unei femei. Așa reiese dintr-o altă discuție telefonică.

V. Andronachi: - A venit mașina ta nouă.

Femeie: – Chiar?

V. Andronachi: - Da. Poate treci pe la Vadim, la parcare și te uiți la mașină.

Discuție nr.2

Femeie: - E tare mașina. Eu acum fac un cerc cu dânsa. Ea este fără numere. Eu pot să mă duc cu ea?

V. Andronachi: – Nu. Ea e fără „Casco”, fără nimic. Luni eu voi face „Casco”. Ea ție îți place?

Femeie: – Tare îmi place. Eu aș fi vrut neagră, dar...

V. Andronachi: - Ție îți merge albă.

Femeie: – Culoarea e frumoasă, un alb imaculat, ca la „Porche”.

V. Andronachi: – Da, nu este alb de ăsta ieftin.  

Nici autoturismul de marca „Porche”, nici BMW-ul cumpărat din Rusia, pomenite în interceptări, nu s-au regăsit în declarațiile de avere depuse de Vladimir Andronachi din funcția de deputat. În 2015, acesta declara doar o mașină de marca „Land Rover” luată în comodat. 

Vladimir Andronachi a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre.

Imobile industriale - 4,6 milioane de lei

Pe lângă mașinile de lux, Andronachi și-a cumpărat și imobile cu banii scoși din Banca de Economii. La 12 martie 2015, o altă companie administrată de Anatolie Blonschi „Impecabil Grup”,  a primit pe cont 300 de mii de euro de la offshore-ul soției lui Andronachi. Toți banii au fost direcționați spre procurarea unor imobile pe șoseaua Balcani din Chișinău.

Cu 4,6 milioane de lei, „Impecabil Grup” a cumpărat un hectar și jumătate de teren și mai multe clădiri de la Întreprinderea de Arendă Baza de Transport Auto Nr. 1. Întreprinderea se afla în proces de lichidare și a scos activele la vânzare.

Imobilele cumpărate de „Impecabil Grup”, situate pe șoseaua Balcani 1, au fost vândute peste 5 zile 

Familia Andronachi desfășura afaceri pe această adresă cu mult înainte să pună mâna pe clădiri și teren. Potrivit unei decizii judecătorești, încă în anul 2012, la adresa șoseaua Balcani 1 activa compania „Vladecacom”, cofondator al căreia în acte era Tudor Andronachi, tatăl fostului deputat democrat. Firma a fost învinuită de evaziune fiscală de peste 4 milioane de lei. Judecătoria Buiucani a decis amendarea și lichidarea companiei „Vladecacom”.

Administratorul special al Bazei Auto, aflată în proces de lichidare, ne-a dezvăluit că imobilele de pe șos. Balcani 1 nu au fost vândute la o licitație, dar prin negocieri directe cu firma controlată de Andronachi.

Victor Lupea, lichidatorul întreprinderii: - A fost adunarea fondatorilor întreprinderii care a decis cum trebuie să vândă și la ce preț. S-au prezentat la adunare ofertele și au fost examinate, aprobate.

Reporter TV8: - Dar cine a selectat companiile invitate să propună oferte?

Victor Lupea: - Au fost mai multe anunțuri că se examinează posibilitatea de vânzare, cum de vândut și așa mai departe. Au fost desfășurate mai multe adunări ale fondatorilor, cu publicarea anunțurilor în Monitorul Oficial.

Reporter TV8: - Vă amintiți, au fost atunci mai multe oferte? Mai multe companii s-au arătat interesate de aceste imobile sau doar „Impecabil Grup”?

Victor Lupea: - Au fost două oferte. Ulterior una, să spunem așa, nu a fost luată în considerație și s-a vândut la „Impecabil”.

Reporter TV8: - Se știa că această companie are legătură cu deputatul Vladimir Andronachi?

Victor Lupea: - Nu!

Clădire cumpărată de la firma partenerului de afaceri

La 20 august 2015, în aceeași zi în care a cumpărat imobilele de la Baza Auto, compania „Impecabil Grup” a mai achiziționat o clădire de pe același teren de la SRL „Transfactor”, cu un milion de lei. Firma l-a avut printre fondatori pe avocatul Ruslan Berlinschi, un alt apropiat de-al lui Andronachi. 

sursa foto:zdg.md

Potrivit unei încheieri judecătorești, în anul 2007, Berlinschi a fost învinuit în cadrul unui dosar penal, iar procurorii aplicase sechestru pe bunurile acestuia, inclusiv 40% din capitalul social al firmei „Transfactor”. Instanța l-a achitat ulterior pe Berlinschi în acel dosar.

Ruslan Berlinschi este un vechi partener de afaceri cu Vladimir Andronachi și a fost protagonistul unei investigații la Cutia Neagră PLUS. În 2021, chiar înainte ca procurorii să descindă cu percheziții, Andronachi i-a transmis lui Berlinschi pachetele de acțiuni pe care le avea în diverse companii. Astfel, firmele au scăpat de sechestre.

Ruslan Berlinschi a fost avocatul Bazei de Transport Auto Nr.1 în mai multe litigii pe care întreprinderea le-a avut cu statul, pentru a obține dreptul de proprietate asupra imobilelor din șoseaua Balcani 1.

În prezent, Berlinschi este proprietarul a 19 ari de teren și o clădire - foste active ale Bazei Auto Nr.1, situate pe aceeași adresă șos. Balcani 1. Aici sunt înregistrate mai multe companii gestionate de avocat. La fața locului nu am găsit oficii ale firmelor. Câțiva muncitori ne-au declarat că nu-l cunosc pe Ruslan Berlinschi și nici de companiile acestuia nu au auzit.

L-am sunat pe Ruslan Berlinschi pentru reacție. Acesta  ne-a promis că revine mai târziu, dar nu ne-a mai contactat.

„Impecabil Grup” nu a fost mult timp proprietara imobilelor din șoseaua Balcani 1. Peste cinci zile de la achiziție, le-a vândut unui alt agent economic.  Anatolie Blonschi a refuzat să comenteze aceste tranzacții.

Andronachi, în căutare de apartament

În septembrie 2015, ex-deputatul Vladimir Andronachi căuta să-și cumpere un apartament de peste 200 de metri pătrați în centrul Chișinăului. Asta am aflat din aceleași interceptări ajunse în posesia Cutiei Negre.

Fostul deputat l-a sunat pe un agent imobiliar să-l întrebe ce oferte de apartamente are.

V. Andronachi: - Ceva apartamente bune în Centru, mari, 200 m2, este ceva în vânzare, dar în case bune?

Ion: - Facem așa, eu toate le fotografiez, îți scriu metrii și ți le trimit pe „Viber”.

V. Andronachi: -  Și prețurile.

Ion: - Gata, ne-am înțeles!

Ulterior, agentul imobiliar l-a sunat pe Andronachi să-i prezinte câteva oferte bune.

Ion: - Palatul Republicii, știi unde-i? Vizavi este casa ceea nouă.

V. Andronachi: - Aceea tărcată, urâtă?

Ion: - „Zolotoi dom” îi zice.

V. Andronachi: - Nu, nu-mi place.

Ion: - Acolo putem să luăm la un preț foarte interesant.

V. Andronachi: - Dar ce este acolo?

Ion: - Sunt apartamente bune, dar sunt mici, câte 126 de metri. Dar putem să luăm două, le unim și tocmai bine. Prețul de start este 800 de euro.

V. Andronachi: - Nu, nu-mi place. Iată care era ideea mea: de pildă vreo 150 de mii să dau pe 200 de metri bunișori, în Centru. Azi, crede-mă pe mine, eu sunt sigur că mulți ca și mine nu sunt, care sunt gata să cumpere așa metraj. E cam greu în țară. Mie îmi trebuie 200 de metri buni unde să-mi fac reparație și să-mi trăiesc viața ca lumea.

Ion: - Am înțeles.

Discuția nr.2

Ion: - „Coliseum”! Am fost acum într-un apartament, pur și simplu am rămas șocat, dar pozitiv. Are 200 de metri și 100 de metri terasa. Dar e așa, în pădure, se vede tot orașul în larg. E foarte înteresant. Liftul se ridică numai pe etajul ăsta și numai la apartamentul ăsta. Când vii, trebuie să mergi să-l vezi și apoi vorbim.

V. Andronachi: - Dar e cu reparație?

Ion : - Nu! E fără, așa cum trebuie. Eu doar am înțeles mesajul tău. Eu doar nu-ți propun toate prostiile. De ce să te deranjez?

V. Andronachi: - Și câți bani vrea?

Ion: - Prețul este 300 de mii pentru 300 de metri.. Dar eu ți-am spus că totul e discutabil.

Studii la „Cambridge” și tratament în Elveția din banii BEM

Din banii scoși din Banca de Economii de firma afiliată lui Andronachi nu s-a înfruptat doar fostul deputat democrat. Zeci de mii de euro au fost cheltuite pentru luxul familiilor altor demnitari de stat apropiați de Vladimir Plahotniuc. De exemplu, familia lui Vasile Botnari, care era pe atunci  ministru al Transporturilor, iar ulterior a ajuns director SIS, a beneficiat de peste 60 de mii de euro din banii BEM-ului.

La 12 decembrie 2014, după ce a primit pe conturi banii de la BEM, compania „Sirmastra Sales” a transferat aproape 14 mii de lire sterline, echivalentul a 330 de mii de lei, către Colegiul de Arte și Științe din cadrul Universității Cambridge din Marea Britanie. Transferul avea mențiunea „pentru studenta Anastasia Botnari”, fiica lui Vasile Botnari.

Vasile Botnari cu fiica sa Anastasia sursa foto:Facebook.com

Într-un interviu oferit în aceeași perioadă unei reviste dedicate părinților, Natalia Botnari, soția demnitarului, se lăuda că fiica lor a obținut o bursă la un colegiu din Marea Britanie și vrea să devină designer de interior. 

La finele anului 2014 și offshore-ul Nadejdei Andronachi a transferat peste 24 de mii de euro la contul Nataliei Botnari, deschis la o bancă din Letonia, cu precizarea „contract de chirie”. Iar în vara anului 2015, același offshore transferă alte trei mii de euro către o agenție imobiliară din Londra, cu mențiunea „chirie Botnari”. 

În septembrie 2015, offshore-ul virează către Clinica „La Prairie” din Elveția 19 500 de franci, echivalentul a peste 300 de mii de lei pentru „pacientul Botnari”. 

Clinique „La Paririe”; sursa foto: luxewellnessclub.com 

 

Această clinică este amplasată într-o locație exclusivistă, în munții elvețieni și oferă programe personalizate de diagnostic, proceduri de frumusețe și revitalizare. În această locație de lux și-a întremat sănătatea Natalia Botnari, iar offshore-ul lui Andronachi a plătit pentru serviciile clinicii elvețiene.

I-am întrebat pe soții Andronachi în ce condiții au făcut transferurile de zeci de mii de euro către familia lui Vasile Bontari, dar ambii au evitat să răspundă.

Reporter TV8: - Dna Andronachi, vreau să vă întreb despre transferurile care s-au făcut către familia Botnari.

Nadejda Andronachi: - Nu comentez.

Reporter TV8: - I-ați împrumutat banii familiei Botnari? Sunteți prieteni? În ce condiții firmele dvs au făcut transferuri către Natalia Botnari?

Nadejda Andronachi: - Eu nu răspund la întrebări. Mă iertați!

L-am sunat și pe Vasile Botnari pentru comentarii la subiect, dar acesta avea telefonul închis. La un alt număr, pe care îl avea anterior fostul șef de la SIS, a răspuns o femeie care ne-a declarat că numărul nu-i mai aparține lui Botnari.

Shopping la Londra

Zeci de mii de euro a primit pe contul său din Letonia și Vladimir Andronachi de la offshore-ul soției sale. Banii au fost cheltuiți la shopping de soții Andronachi, susțin oamenii legii.   

Șefa Procuraturii Anticorupție a declarat anterior că au fost și alte persoane din anturajul lui Plahotniuc, care au făcut shopping la Londra din banii Băncii de Economii.

Veronica Dragalin: „La 13 martie 2015, compania „Sirmastra”, care a primit banii de la Banca de Economii, a trimis 9000 de euro către o altă companie fondată în Belize. Patru zile mai târziu, soția persoanei apropiate lui Vladmir Andronachi și Vladimir Plahotniuc a folosit mai mult de 3000 de euro din această sumă la cumpărături la magazine de lux în Londra: 900 de euro la magazinul „Nike”, peste 1000 de euro la magazinul „Harrods”, unul dintre cele mai luxoase magazine din lume și multe alte cumpărături în Londra.

Cutia Neagră a aflat că cele 9000 de euro au fost cheltuite de Victoria Botnari, soția fostului deputat democrat Constantin Botnari, cunoscut drept purtătorul de borsetă al lui Plahotniuc.

Și fiica fostului parlamentar, Laurenția Botnari, care și-a făcut studiile în Marea Britanie, a primit pentru cheltuieli personale câteva mii de dolari de la offshore-ul Nadejdei Andronachi.

Familia lui Constantin Botnari s-a stabilit la Londra în anul 2019, după ce democrații au pierdut guvernarea. Fostul deputat este cercetat penal și anunțat în căutare de Interpol.

Avionul lui Plahotniuc

De la companiile lui Vladimir Andronachi s-au făcut transferuri și către offshore-urile controlate de Vladimir Plahotniuc, susțin procurorii. Aproape jumătate de milion de dolari au fost utilizați pentru achiziția unui avion. Banii au fost adăugați la alte 21 de milioane de dolari scoși din BEM prin intermediul unei firme afiliate lui Ilan Șor. Astăzi avionul cumpărat de Plahotniuc este înregistrat în Federația Rusă și se află în proprietate privată.

La 5 decembrie 2014, „Sirmastra Sales” a transferat  444 de mii de dolari din banii veniți de la „Universal Proiect” către o companie britanică, pe un cont bancar deschis în Letonia. De acolo, banii au migrat prin alte trei firme, conectate la Vladimir Plahotniuc și au ajuns pe contul unei companii din Cipru – „Seppota Services”.

Același offshore a primit încă 21 de milioane de dolari scoși din Banca de Economii prin intermediul firmei „Dracard”, afiliată lui Ilan Șor. „Seppota Services” a virat mai apoi banii către compania „Embraer”, pentru achiziția unui avion de model „Legacy 650”.

Avionul cumpărat pentru gruparea lui Plahotniuc face parte din categoria business și poate transporta la bord 14 pasageri. Pentru confortul acestora, avionul e dotat cu o mini-bucătărie, are un mic birou și o canapea, iar o parte dintre fotolii pot fi transformate în loc de dormit. Pasagerii au acces la telefon și internet prin satelit.

Interceptările făcute în septembrie 2015 demonstrează că la Chișinău exista un avion privat zborurile căruia erau coordonate de Vladimir Andronachi.

Elena: - Vlad, bună ziua!

V.Andronachi: - Bună ziua!

Elena: - Am vrut să întreb. Alexandru a întrebat deja despre zbor. El mai are o întrebare. Unde este acum avionul dvs?

V.Andronachi: - Eu acuș aflu și revin cu un sunet.

Discuție nr.2

Persoana X: - Bună ziua, Vlad! Vă ascult.

V. Andronachi: - Voiam să întreb unde se află acum avionul. Un client vrea să vadă.

Persoana X: - În Chișinău. 

V. Andronachi: - Dar ce orar are acum?

Persoana X: - Deocamdată nu avem nimic hotărât.

V. Andronachi: - Doar Kîrghistan?

Persoana X: - Deocamdată nu am discutat despre acest zbor.

Tot în 2015,  presa a scris că avionul lui Plahotniuc l-a adus la Chișinău pe președintele Kîrgistanului. Acesta a avut o întâlnire secretă cu oligarhul.

Avionul este acum la Moscova, în proprietate privată

Potrivit datelor consultate de reporterul Cutiei Negre pe site-uri specializate, avionul cumpărat de Plahotniuc a fost înregistrat în decembrie 2014, dar oficial se afla în flota unei companii din Austria.

Peste 5 luni, aeronava a ajuns la o companie offshore din Insulele Bermude, gestionată de cetățeni ruși, unde s-a reținut timp de 8 ani. O perioadă scurtă, s-a aflat în flota unei companii din Kazahstan.

În ianuarie 2024 avionul cumpărat din banii BEM-ului a fost înregistrat în Federația Rusă, în proprietate privată. Aeronava efectuează zboruri în fiecare zi. De la începutul lunii martie, a circulat de la Moscova spre Dubai și Cairo.

Holdingul din Rusia care a încasat bani din BEM și afacerea lui Andronachi cu cărbune

Familia Andronachi a avut și alte companii în paradisuri fiscale, nu doar cele despre care am pomenit mai sus, prin care au trecut banii obținuți din Banca de Economii. Unele aveau denumiri practic similare, pentru a încurca mai bine ițele. Firmele au fost folosite și în alte afaceri, de exemplu, export de cărbune de la companii rusești acuzate de extracții ilegale din Donbas.

În iunie 2015, firma britanică „Sirmastra Sales” a transferat 400 de mii de dolari din banii primiți de la „Universal Proiect” companiei „Black Sea Holding LP” din Belize. Offshore-ul are o denumire similară cu cealaltă companie a familiei Andronachi - „Black Sea Holding SA”, care a încasat majoritatea banilor scoși din BEM.

100 de mii de euro au fost trimise la o altă companie „Manos Aliance” stabilită în Marea Britanie a cărei beneficiar efectiv este Nadejda Andronachi”, a declarat anterior șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

„Manos Alliance” a fost fondată în 2010 și lichidată în anul 2017. Prin această firmă britanică, dar și prin offshore-ul din Belize „Webwest Alliance”, Vladimir Andronachi a făcut afaceri cu cărbune importat din Federația Rusă.

Potrivit datelor publicate pe un site specializat, care oferă statistici privind exporturile de cărbune, „Manos Alliance” a cumpărat din Rusia aproape 200 de mii de tone de cărbune. Iar „Webwest Allinace” a achiziționat aproape 140 de mii de tone de cărbune. 

Partenerul principal în tranzacții a fost un grup de companii cu denumire aproape identică - „Угольные Технологии”. Numele acestor firme rusești au fost vizate într-un scandal în Ucraina legat de extragerea ilegală a cărbunelui de pe teritoriul necontrolat de autoritățile ucrainene din Donbas.

La holdingul rusesc „Угольные Технологии” au ajuns și o parte din banii sustrași din Banca de Economii. În iunie 2015, offshore-ul „Black Sea Holding LP” a transferat 300 de mii de dolari către „Угольные Технологии”.

Toate aceste detalii despre modul în care Vladimir Andronachi și oamenii din anturajul său au cheltuit cele 26 de milioane de lei sustrase din Banca de Economii sunt examinate într-un dosar penal judecat cu ușile închise.

/VIDEO/ Dragoste de înălțime. Pasiunea plină de adrenalină a Angelei Gonța și a lui Sergiu Niculiță
/VIDEO/ Dragoste de înălțime. Pasiunea plină de adrenalină a Angelei Gonța și a lui Sergiu Niculiță
/PROMO/ Amalgamarea, o nouă provocare. De ce procesul se mișcă cu viteza melcului - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Amalgamarea, o nouă provocare. De ce procesul se mișcă cu viteza melcului - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Cutremurător: Momentul în care un cort se prăbușește peste zeci de oameni, la un festival din Slovacia
/VIDEO/ Cutremurător: Momentul în care un cort se prăbușește peste zeci de oameni, la un festival din Slovacia
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
Revoltător! Un copil de 5 ani a murit după ce a fost lăsat în mașină timp de 7 ore. Mama a plecat la muncă
Revoltător! Un copil de 5 ani a murit după ce a fost lăsat în mașină timp de 7 ore. Mama a plecat la muncă

/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova

missing
12 iulie 2024, ora 15:46

Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. 

În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante.

Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați duminică, la 19:45, la „Cutia Neagră PLUS”.

Abonează-te la noul canal de Youtube „Cutia Neagră cu Mariana Rață”

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Venituri de milioane. Cine sunt și unde lucrează funcționarii cel mai bine plătiți
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Yandex, umbra Kremlinului în Moldova. Ce scopuri urmărește compania apropiată lui Putin

Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.

/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/PROMO/ Amalgamarea, o nouă provocare. De ce procesul se mișcă cu viteza melcului - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Amalgamarea, o nouă provocare. De ce procesul se mișcă cu viteza melcului - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram