Serviciul de Informații și Securitate a sesizat repetat, prin persoana lui Eugen Rurac, șeful secției Apărarea regimului constituțional din cadrul instituției, pe marginea acțiunilor magistratului de la Judecătoria Chișinău, cu sediul Râșcani, Alexei Paniș, care în 31 decembrie 2021 a emis o decizie prin care Vladislav Clima a fost restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Într-o nouă notă informativă, SIS invocă faptul că Paniș și Clima s-ar afla în conflict de interese.
Potrivit documentului, în perioada 20 aprilie 1999 – 9 aprilie 2019, Ștefan Paniș, tatăl magistratului Alexei Paniș, figura ca fondator la SRL Panclip, perioadă în care, Ion Clima – fratele lui Nicolae Clima, tatăl judecătorului Vladislav Clima, avea aceeași calitate de fondator.
Mai mult, Ștefan Paniș și Ion Clima ar fi deținut pe rând funcția de director al aceluiași SRL Endo - Grup, unde dețin cote de 80 și respectiv 10 %.
De asemenea, potrivit SIS, în perioada 27 iulie 2006 – 9 aprilie 2015, Ștefan Paniș și Ion Clima au deținut calitatea de fondatori cu cota a câte 20% în Cooperativa de producție Solnord-Agro, lichidată în 9 aprilie 2015.
„Domnul Rurac are o experiență bogată în intimidarea judecătorilor. Anume domnul Rurac în perioada statului capturat prezenta învinuirea în privința unei judecătoare. Anume domnul Rurac se lauda presei ca deținea probe ce confirma învinuirea. Cum s-a încheiat acel dosar toată lumea cunoaște. Cui a slujit atunci…cui slujește acum… Mâine la prima ora verific Monitorul Oficial, poate sunt reglementări noi la capitolul ce tine de conflictul de interese… Revenim la stat capturat domn Rurac?”, a menționat în replică Alexei Paniș.
Amintim că potrivit unei decizii luate vineri, 31 decembrie 2021, de magistratul Judecătoriei Râșcani, Alexei Paniș, Vladislav Clima a fost repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.
Asta după ce în 28 mai, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.
Ulterior, în data de 14 iulie, Clima a acționat-o în judecată pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Magistratul a solicitat Judecătoriei Chișinău să fie verificată legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel. Președinția a contestat decizia prin care a fost anulat decretul de demitere a lui Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Luni, 10 ianuarie, Clima s-a întors la muncă.
În data de 14 ianuarie 2022, adică la două săptămâni după decizia Judecătoriei Râșcani pe cauza lui Clima, Serviciul de Informații și Securitate a sesizat Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor magistratului Alexei Paniș.
În nota informativă, semnată de șeful secției Apărarea regimului constituțional din cadrul SI, Eugen Rurac și adresată CSM- ului, se invocă faptul că Alexei Paniș a a dispus cu caracter executoriu repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, „deși prin cererea de chemare în judecată în contencios administrativ, depusă de Vladislav Clima împotriva președintelui Republicii Moldova, s-a dispus doar anularea decretului privind revocarea decretului președintelui din septembrie 2020”, nu și repunerea lui Vladislav Clima în funcția administrativă de președinte de președinte al Curții de Apel Chișinău.
La rândul său, Alexei Paniș a anunțat că sesizează Autoritatea Națională de Integritate după ce SIS a făcut, la rândul său interpelări la CNA și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor sale în acest caz. Judecătorul Alexei Paniș califică nota informativă de la SIS drept o tentativă de intimidare a sa.
Cu o reacție a venit astăzi și Asociația Judecătorilor. Într-un comunicat de presă, reprezentanții asociației cataloghează drept inacceptabilă sesizarea SIS la CNA și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor judecătorului de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.
„S-a produs o încălcare gravă a independenței autorității judecătorești în ansamblul său. Asociația judecătorilor consideră inacceptabile sesizările publice făcute de către o subdiviziune a Serviciului de Informații și Securitate, or asemenea acțiuni amintesc de „Poliția Politică”. Prin urmare, tratăm această „notă” a Serviciului de Informații și Securitate ca un caz tipic de intervenție în independența puterii judecătorești”, se arată în comunicatul Asociației Judecătorilor.