Război în Ucraina, ziua 398: Tancuri donate și explozii la Kiev! Rusia avertizează Armenia, iar Zelenski are o profeție alarmantă

Asociația Judecătorilor consideră inacceptabilă sesizarea SIS în privința lui Paniș: Asemenea acțiuni amintesc de „Poliția Politică”

17 ianuarie 2022, ora 13:46

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova îi ia apărarea magistratului Alexei Paniș, care a emis decizia prin care Vladislav Clima a fost restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Într-un comunicat de presă, reprezentanții asociației cataloghează drept inacceptabilă sesizarea SIS la CNA și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor judecătorului de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. 

„S-a produs o încălcare gravă a independenței autorității judecătorești în ansamblul său. Asociația judecătorilor consideră inacceptabile sesizările publice făcute de către o subdiviziune a Serviciului de Informații și Securitate, or asemenea acțiuni amintesc de „Poliția Politică”. Prin urmare, tratăm această „notă” a Serviciului de Informații și Securitate ca un caz tipic de intervenție în independența puterii judecătorești”, se arată în comunicatul Asociației Judecătorilor.

Magistrații subliniază că hotărârile instanțelor judecătorești nu sunt luate în funcție de agenda politică. 

„Organele judiciare nu sunt la dispoziția niciunei autorități publice sau formațiuni politice, iar implicarea de această manieră într-o cauză concretă este intolerabilă prin prisma respectării statului de drept”, adaugă reprezentanții Asociației Judecătorilor.

De asemenea, judecătorii i-au îndemnat pe actorii politici de la noi să se abțină să ofere calificative hotărârilor judecătorești, invocând principiul separației puterilor în stat. 

„Ei trebuie să se abțină în calificarea acestora, or, potrivit principiilor internaționale privind independența judecătorească, remediul principal pentru corectarea eventuală a unei greșeli este exercitarea căilor de atac, iar casarea unei hotărâri de către instanțele superioare nu înseamnă, în mod automat, că judecătorul nu a acționat într-un mod profesionist. Prin aprecierea unor hotărâri judecătorești de către înalții demnitari se aduce o încălcare iminentă a principiului separației și echilibrului puterilor în stat”, se mai menționează în comunicatul de presă al Asociației Judecătorilor.

Amintim că potrivit unei decizii luate vineri, 31 decembrie 2021, de magistratul Judecătoriei Râșcani, Alexei Paniș, Vladislav Clima a fost repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. 

Asta după ce în 28 mai, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.

Ulterior, în data de 14 iulie, Clima a acționat-o în judecată pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Magistratul a solicitat Judecătoriei Chișinău să fie verificată legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel. Președinția a contestat decizia prin care a fost anulat decretul de demitere a lui Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Luni, 10 ianuarie, Clima s-a întors la muncă

În data de 14 ianuarie 2022, adică la două săptămâni după decizia Judecătoriei Râșcani pe cauza lui Clima, Serviciul de Informații și Securitate a sesizat Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor magistratului Alexei Paniș. 

În nota informativă, semnată de șeful secției Apărarea regimului constituțional din cadrul SI, Eugem Rurac și adresată CSM- ului, se invocă faptul că Alexei Paniș a a dispus cu caracter executoriu repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, „deși prin cererea de chemare în judecată în contencios administrativ, depusă de Vladislav Clima împotriva președintelui Republicii Moldova, s-a dispus doar anularea decretului privind revocarea decretului președintelui din septembrie 2020”, nu și repunerea lui Vladislav Clima în funcția administrativă de președinte de președinte al Curții de Apel Chișinău. 

La rândul său, Alexei Paniș a anunțat că sesizează Autoritatea Națională de Integritate după ce SIS a făcut, la rândul său interpelări la CNA și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor sale în acest caz. Judecătorul Alexei Paniș califică nota informativă de la SIS drept o tentativă de intimidare a sa. 

Încă un accident cu implicarea transportului public în Chișinău: Un BMW a intrat într-un autobuz de pe ruta 23
/VIDEO/ Încă un accident cu implicarea transportului public în Chișinău: Un BMW a intrat într-un autobuz de pe ruta 23
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Serebrian, despre declarațiile lui Tauber privind posibile provocări în Transnistria: „Un fel de balon de săpun”
/VIDEO/ Serebrian, despre declarațiile lui Tauber privind posibile provocări în Transnistria: „Un fel de balon de săpun”
Război în Ucraina, ziua 397: Avertizare pentru Moldova, vizita lui Zelenski și oraș dispărut. Oligarhi: „Putin a îngropat Rusia”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 397: Avertizare pentru Moldova, vizita lui Zelenski și oraș dispărut. Oligarhi: „Putin a îngropat Rusia”
Atenție la vremea severă! Agenția de Mediu vine cu recomandări pentru a face față vântului și ploilor puternice
Atenție la vremea severă! Agenția de Mediu vine cu recomandări pentru a face față vântului și ploilor puternice

Bolea: Până la sfârșitul acestui an, 70 de acte ale UE din domeniul agroalimentar vor fi transpuse în legislația națională

28 martie 2023, ora 13:36

Până la sfârșitul anului 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să transpună în legislația națională 70 de acte ale Uniunii Europene. Despre asta a anunțat vicepremierul Vladimir Bolea în cadrul audierilor publice organizate de Comisia politică externă și integrare europeană, în comun cu Comisia agricultură și industrie alimentară. Participanții la ședință au discutat despre evoluțiile în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

În acest sens, Vladimir Bolea a reiterat angajamentul de a alinia sectorul agroalimentar la normele și standardele Uniunii Europene, este menționat într-un comunicat al Parlamentului.

Astfel, ministrul a menționat că o prioritate în acest sens este armonizarea legislației, iar pentru anul curent, au fost identificate 70 de regulamente și directive UE. Acesta a afirmat că 16 angajați din cadrul Ministerului sunt antrenați în acest proces.

Totodată, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare s-a referit și la progresele înregistrate în procesul de implementare a legislației comunitare. 

„În premieră, Republica Moldova a fost listată pentru exportul în Uniunea Europeană a cărnii procesate de pasăre și a ouălor de consum. De asemenea, au fost transpuse peste 20 de regulamente și directive UE în domeniul sănătății și bunăstării animalelor, a identificării și trasabilității animalelor, pe segmentului medicamentelor de uz veterinar și a subproduselor de origine animală, care nu sunt destinate consumului uman”, se mai arată în comunicat.

Potrivit raportului prezentat, au mai fost înregistrate rezultate pertinente pe segmentul armonizării legislației prin simplificarea procedurilor interne și excluderea necesității de prezentare a certificatelor fitosanitare cu destinația UE, pentru unele produse.

„Dincolo de cele nouă recomandări ale Uniunii Europene, ne dorim să înregistrăm și mai multe progrese. De aceea, ne dorim ca toate ministerele să fie proactive și să rămână focusate pe atingerea obiectivului de integrare europeană”,a menționat în cadrul ședinței președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană la 4 martie 2022. 

Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. 

În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare o dată ce vor fi îndeplinite toate condițiile.

Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
/VIDEO/ Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram