Război în Ucraina, ziua 398: Tancuri donate și explozii la Kiev! Rusia avertizează Armenia, iar Zelenski are o profeție alarmantă

Magistratul care l-a restabilit pe Clima în funcție sesizează ANI, după nota SIS. „O tentativă de intimidare”

16 ianuarie 2022, ora 12:50

Alexei Paniș, magistratul de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, care în 31 decembrie 2021 a emis o decizie prin care Vladislav Clima a fost restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, sesizează Autoritatea Națională de Integritate după ce SIS a făcut, la rândul său interpelări la CNA și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor sale în acest caz. Judecătorul Alexei Paniș califică nota informativă de la SIS drept o tentativă de intimidare a sa. 

„Intenționez să sesizez Autoritatea Națională de Integritate, în vederea aprecierii situației date prin prisma prevederilor care reglementează conflictul de interese și a declarării veniturilor pentru activitatea prestată de semnatarul notei în perioada emiterii decretului”, menționează Alexei Paniș într-o reacție pentru tv8.md.

În opinia magistratului de la Judecătoria Chișinău, cu sediul Râșcani, șeful secției Apărarea regimului constituțional din cadrul SIS, Eugen Rurac, cel care a semnat nota informativă adresată CNA și PG, ar avea un interes personal în ce privește speța dată. 

„Calific nota ex-consilierului de la Președinție, Eugeniu Rurac, în prezent șef al unei subdiviziuni SIS, ca o imixtiune și tentativă de intimidare. Înțeleg interesul personal al semnatarului notei în cauză în speța dată, din moment ce în perioada în care făcea parte din echipa de consiliere a președintelui țării a fost emis decretul anulat în 31.12.2021”, subliniază Alexei Paniș. 

Magistratul dă asigurări că s-a lăsat condus doar de lege. 

„În activitatea mea de judecător sunt ținut să respect Legea. Înțeleg că pentru politicieni agenda și promisiunile lor electorale pot părea mai importante. Dar cât timp Legea și Constituția nu prevăd altceva, voi emite hotărâri doar în numele Legii. Legalitatea este principiul constituțional de care m-am condus tot timpul, inclusiv atunci când am emis acte judecătorești în dosare de rezonanță socială, cum ar fi  cauzele „Laundromat”; cauza unui deputat, în care se contestase anularea actelor de identitate emise în lipsa acestuia; dar și altele. La fel în baza Legii, la 31.12.2021 am emis hotărârea de anulare a decretului emis de Președintele țării. Cred ferm că nimeni nu este mai presus de lege”, spune Paniș.

Mai mult, judecătorul subliniază că i-a fost repartizată o cerere de amânare a executării pronunțate în 31 decembrie 2021, asupra căreia urmează să se expună. 

„Țin să comunic pe aceasta cale tuturor subiecților interesați că nu voi accepta presiuni și alte forme de intimidare în legătură cu examinarea cererii date. Chiar dacă sunt un judecător tânăr, cred sincer în supremația Legii”, precizează Alexei Paniș.

Judecătorul consideră că astfel nu doar s-ar urmări intimidarea sa, ci ar fi un atac premeditat asupra independenței justiției. 

„ Magistrații din Republica Moldova nu sunt lăsați al treilea an consecutiv să se convoace în cadrul unei Adunări Generale pentru a-și desemna reprezentanții în CSM, în locul celor care au fost membri ai CSM în perioada statului capturat și cărora deja le-a expirat mandatul constituțional. Membrii „expirați” ai CSM și-au prorogat singuri mandatul, cu sfidarea Constituției și a normelor de integritate, care interzice luarea deciziilor în situație de conflict de interese”, mai precizează Alexei Paniș. 

Amintim că potrivit unei decizii luate vineri, 31 decembrie, de magistratul Judecătoriei Râșcani, Alexei Paniș, Vladislav Clima a fost repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. 

Asta după ce în 28 mai, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.

Ulterior, în data de 14 iulie, Clima a acționat-o în judecată pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Magistratul a solicitat Judecătoriei Chișinău să fie verificată legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel. Președinția a contestat decizia prin care a fost anulat decretul de demitere a lui Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Luni, 10 ianuarie, Clima s-a întors la muncă

Încă un accident cu implicarea transportului public în Chișinău: Un BMW a intrat într-un autobuz de pe ruta 23
/VIDEO/ Încă un accident cu implicarea transportului public în Chișinău: Un BMW a intrat într-un autobuz de pe ruta 23
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Serebrian, despre declarațiile lui Tauber privind posibile provocări în Transnistria: „Un fel de balon de săpun”
/VIDEO/ Serebrian, despre declarațiile lui Tauber privind posibile provocări în Transnistria: „Un fel de balon de săpun”
Război în Ucraina, ziua 397: Avertizare pentru Moldova, vizita lui Zelenski și oraș dispărut. Oligarhi: „Putin a îngropat Rusia”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 397: Avertizare pentru Moldova, vizita lui Zelenski și oraș dispărut. Oligarhi: „Putin a îngropat Rusia”
Atenție la vremea severă! Agenția de Mediu vine cu recomandări pentru a face față vântului și ploilor puternice
Atenție la vremea severă! Agenția de Mediu vine cu recomandări pentru a face față vântului și ploilor puternice

Bolea: Până la sfârșitul acestui an, 70 de acte ale UE din domeniul agroalimentar vor fi transpuse în legislația națională

28 martie 2023, ora 13:36

Până la sfârșitul anului 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să transpună în legislația națională 70 de acte ale Uniunii Europene. Despre asta a anunțat vicepremierul Vladimir Bolea în cadrul audierilor publice organizate de Comisia politică externă și integrare europeană, în comun cu Comisia agricultură și industrie alimentară. Participanții la ședință au discutat despre evoluțiile în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

În acest sens, Vladimir Bolea a reiterat angajamentul de a alinia sectorul agroalimentar la normele și standardele Uniunii Europene, este menționat într-un comunicat al Parlamentului.

Astfel, ministrul a menționat că o prioritate în acest sens este armonizarea legislației, iar pentru anul curent, au fost identificate 70 de regulamente și directive UE. Acesta a afirmat că 16 angajați din cadrul Ministerului sunt antrenați în acest proces.

Totodată, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare s-a referit și la progresele înregistrate în procesul de implementare a legislației comunitare. 

„În premieră, Republica Moldova a fost listată pentru exportul în Uniunea Europeană a cărnii procesate de pasăre și a ouălor de consum. De asemenea, au fost transpuse peste 20 de regulamente și directive UE în domeniul sănătății și bunăstării animalelor, a identificării și trasabilității animalelor, pe segmentului medicamentelor de uz veterinar și a subproduselor de origine animală, care nu sunt destinate consumului uman”, se mai arată în comunicat.

Potrivit raportului prezentat, au mai fost înregistrate rezultate pertinente pe segmentul armonizării legislației prin simplificarea procedurilor interne și excluderea necesității de prezentare a certificatelor fitosanitare cu destinația UE, pentru unele produse.

„Dincolo de cele nouă recomandări ale Uniunii Europene, ne dorim să înregistrăm și mai multe progrese. De aceea, ne dorim ca toate ministerele să fie proactive și să rămână focusate pe atingerea obiectivului de integrare europeană”,a menționat în cadrul ședinței președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană la 4 martie 2022. 

Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. 

În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare o dată ce vor fi îndeplinite toate condițiile.

Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
/VIDEO/ Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram