Schimbare de macaz în raport cu oamenii fugarului Ilan Șor. Aceștia au undă verde pentru înregistrarea în cursa pentru locale, după ce Curtea Constituțională a decis să suspendeze interdicția. Asta după ce deputații fostului partid Șor au formulat o nouă sesizare. Marți, magistrații vor relua dezbaterile ca să vadă cât de legală este neadmiterea în cursele electorale a celor care au fost parte anterior din partide scoase în afara legii.
Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale, susține că sentința Curții Constituționale ar putea veni după alegeri, întrucât magistrații s-ar putea pronunța și peste două luni, chiar dacă Înalta Curtea a spus că începe deja marți examinarea.
„Potrivit Codului Jurisdicției Constituționale, Curtea are la dispoziție două luni de zile când trebuie să declanșeze procedurile și să examineze dosarele. Sesizarea fiind depusă acum câteva zile Curtea va da o decizie peste două luni de zile, adică după alegeri. Este absolut evident că aceasta hotărâre nu va avea niciun impact.” expert în drept constituțional, Alexandru Tănase.
Altfel spus, s-ar putea ca fugarul Ilan Șor să-și susțină nestingherit exponenții care se pot înregistra ca și candidați independenți în cursă. Potrivit lui Tănase, Republica Moldova nu și-a respectat angajamentul luat atunci când țara noastră a primit statutul de țară candidat la UE, de a se consulta cu Comisia de la Veneția cu privire la modificările codului electoral.
„Observăm că această modificare s-a făcut rapid și este cu o dedicație clară pentru actuala campanie electorală și nu a fost consultată Comisia de la Veneția. Hotărârea privind neconstituționalitatea Partidului ȘOR este una cât se poate de clară. Curtea însăși a stabilit exact limitele de aplicare a acestei hotărâri. A stabilit cercul persoanelor, ce se întâmplă cu deputații, ce se întâmplă cu mandatele.. Curtea a răspuns la toate întrebările și absolut nicio prevedere, sau nicio aserțiune din textul hotărârii Curții Constituționale nu poate fi interpretată extensiv astfel încât a impune noi restricții care nu le-a spus Curtea Constituțională .”,expert în drept constituțional, Alexandru Tănase.
Iar Alexandru Arsene, doctor în drept constituțional, este de părere că problema este în faptul că nu s-a dus până la capăt procedura de radiere a partidului Șor, motiv pentru care excluderea devine problematică, iar de asta profită avocații fugarului.
„Eu aș sugera Curții Constituționale să adopte o adresă Parlamentului și Ministerului de Justiție care nu și-au dus până la capăt funcțiile în conformitate cu hotărârea Curții Constituționale din mai 2023 privind declararea unui partid neconstituțional.”doctor în drept constituțional, Alexandru Arsene.
De menționat că în urma deciziei de ieri a Curții Constituționale autoritățile nu mai pot pune în practică articolul 16 aliniatul 2 din Codul Electoral, votat în luna iulie de majoritatea parlamentară. Acesta prevede că...
„Nu pot fi alese persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.”, codul electoral, art.16.
Așa că, dis-de-dimineață oamenii lui Șor au luat cu asalt mai multe comisii de circumscripție. ca să nu rateze cursa electorală.
Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional la data de 19 iunie. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale, urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa formațiunea ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova. Este pentru prima dată când un partid politic este scos în afara legii în Republica Moldova.