/VIDEO/ „Sacoșa neagră” la Primăria Orhei: Banii erau însoțiți de liste cu simpatizanții „Șansă” și ai fostului Partid Șor
05 februarie 2024, ora 11:13
O sacoșă cu 600 de mii de lei împărțiți în plicuri a fost ridicată din biroul unei angajate a Primăriei Orhei. Aceasta a fost reținută. Potrivit surselor TV8, banii erau însoțiți de liste cu simpatizanții Partidului Șansă, dar și ai fostului Partid Șor, scos în afara legii. Totodată, a fost reținut un bărbat care avea rolul de curier. În timpul operațiunii, polițiștii au găsit în portbagajul mașinii alți 200 de mii de lei și o armă. Individul este originar din Găgăuzia, dar are și cetățenia Federației Ruse.
Descinderile au avut loc vineri seara în biroul funcționarei, dar imaginile au fost publicate astăzi. În urma perchezițiilor, oamenii legii au găsit în safeul din birou o sacoșă neagră cu peste 600 de mii de lei în plicuri. Fiecare plic conținea de la 20 până la 50 de mii de lei.
Potrivit surselor TV8, într-un dulap din birou au fost găsite și liste cu simpatizanții Partidului Șansă, dar și ai fostului Partid Șor, scos în afara legii. În aceeași seară, a fost reținut și un bărbat care a adus banii în instituția publică. Acesta a fost prins în apropierea localității Pănășești, la volanul unei mașini de lux. Potrivit polițiștilor, suspectul este originar din Găgăuzia, iar în momentul reținerii avea la el un pașaport care confirmă că deține și cetățenia Federației Ruse.
„Din portbagajul mașinii, lângă roata de rezervă, oamenii legii au ridicat o altă sacoșă neagră, care conținea peste 180.000 lei și 200 euro în plicuri. De asemenea, oamenii legii au ridicat din mașină un calculator portabil, un telefon mobil, cartele bancare și pașaportul emis de autoritățile din Rusia al bărbatului originar din autonomia Găgăuză, domiciliat în Chișinău”, a spus ofițerul de presă al IGP, Diana Fetco.
Cei doi suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar procurorii urmează să ceară astăzi plasarea lor în arest preventiv pentru 30 de zile. Am sunat-o pe Tatiana Cociu, primarul orașului Orhei, pentru o reacție, dar aceasta nu ne-a răspuns la telefon, iar Alexei Lungu, liderul Partidului Șansă, a declarat că nu comentează informațiile neoficiale.
Video Player is loading.
Skip this ad
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x
Chapters
descriptions off, selected
captions settings, opens captions settings dialog
captions off, selected
This is a modal window.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS.
Invitate: /Alina Radu, directoare ZDG /Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite.
Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
/VIDEO/ „Năzbâtioșii” sărbătorilor, față în față cu bradul: Veterinarii recomandă să fim prudenți
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1040: Atac nocturn, frig în case și gaz din SUA! Aliev acuză Moscova, iar Rusia renunță la un moratoriu
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ „Rețeaua Șor, cel mai mare rateu politic al guvernării”: Retrospectiva unei corupții electorale fără precedent
Vacanță tragică în Egipt: Un turist a fost ucis de rechin. Zona din stațiunea celebră e închisă
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ Cel mai longeviv președinte al SUA a murit: Jimmy Carter avea 100 de ani
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ „Năzbâtioșii” sărbătorilor, față în față cu bradul: Veterinarii recomandă să fim prudenți
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1040: Atac nocturn, frig în case și gaz din SUA! Aliev acuză Moscova, iar Rusia renunță la un moratoriu
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ „Rețeaua Șor, cel mai mare rateu politic al guvernării”: Retrospectiva unei corupții electorale fără precedent
Vacanță tragică în Egipt: Un turist a fost ucis de rechin. Zona din stațiunea celebră e închisă
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ Cel mai longeviv președinte al SUA a murit: Jimmy Carter avea 100 de ani
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ „Năzbâtioșii” sărbătorilor, față în față cu bradul: Veterinarii recomandă să fim prudenți
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1040: Atac nocturn, frig în case și gaz din SUA! Aliev acuză Moscova, iar Rusia renunță la un moratoriu
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ „Rețeaua Șor, cel mai mare rateu politic al guvernării”: Retrospectiva unei corupții electorale fără precedent
/VIDEO/ Demisiile scandaloase ale anului 2024: Miniștrii plecați din Guvern și trădarea de patrie din Parlament
30 decembrie 2024, ora 08:00
Guvernul Recean a trecut prin mai multe schimbări și scandaluri în acest an. Primul ministru care și-a dat demisia a fost Nicu Popescu. Pe parcurs mai mulți membri ai Cabinetului de miniștri au plecat sau au fost plecați. O figură importantă, care a ales să se despartă de fotoliul de ministru a fost Andrei Spînu. Iar cel mai recent scandal îl vizează pe Victor Parlicov, forțat să plece din funcția de ministru al Energiei. Criza energetică încă e în desfășurare și s-ar putea adânci imediat după Revelion. Nu a evitat scandalurile publice nici Parlamentul. Șeful direcției juridice a fost arestat pentru că ar fi colaborat cu serviciile speciale rusești.
„Am luat decizia de a-mi depune mandatul”...În conferința de presă, Nicu Popescu nu a menționat motivele ce au declanșat plecarea sa din funcția de vicepremier și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. După plecarea sa, Guvernul a separat în două ministerul și a creat o nouă funcție de vicepremier pentru integrare europeană, iar șefia a fost preluată de Cristina Gherasimov. Nici fotoliul de ministru al Afacerilor Externe nu a stat neocupat. Astfel, funcția i-a revenit lui Mihai Popșoi, deputat PAS.
Primăvara aduce o nouă mutare în Guvern. Dorin Recean a anunțat pe Facebook că o înlocuiește pe ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, cu deputatul PAS, Sergiu Lazarencu, de la care a cerut acțiuni mai ferme în domeniul protecției mediului.
O lună mai târziu, pleacă din funcție Igor Talmazan, șeful Serviciului Vamal, în urma unui scandal de corupție la aeroport. Printre suspecți, se afla fiul unui deputat socialist și fiica unei deputate PAS, care au negat faptele imputate. Parlamentara a fost exclusă din partidul PAS, iar în toamnă a aderat la Partidul Nostru.
Vara a început cu un scandal de proporții după ce s-a aflat că mai mulți funcționari moldoveni ar face parte dintr-o grupare criminală. Aceștia ar fi perceput milioane de dolari pentru a ajuta interlopi, dați în căutare internațională, să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova, conform șefei Procuraturii Anticorupție. Printre cei cercetați penal se numără șeful Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, care însă se declară nevinovat.
Un alt caz răsunător a fost cel al șefului Direcției Juridice din Parlament, Ion Creangă. El a fost arestat, fiind acuzat de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Creangă, spuneau procurorii, ar fi furnizat informații pentru ambasada Federației Ruse. Pe de altă parte, acesta s-a declarat nevinovat și a cerut să fie eliberat din arest.
În luna septembrie, procurorii au anunțat că și Igor Gorgan, fost șef al Marelui Stat Major, a fost pus sub acuzație pentru trădare de patrie. Acesta a figurat într-o investigație jurnalistică, ce sugera că ar fi fost informator al serviciilor secrete rusești.
Ne întoarcem la activitatea Guvernului Recean. După alegerile prezidențiale, perioadă în care au fost voci nemulțumite de activitatea mai multor miniștri, primul care și-a lăsat funcția a fost Andrei Spînu. Acesta a fost acuzat că ar fi stat în spatele mai multor scheme ilegale, printre care și licitațiile eșuate de la Aeroport. În apărarea sa, fostul ministru a spus că aproape zilnic a fost acuzat fără probe și că a fost supus „unei campanii nedrepte de defăimare”.
În seara zilei de 18 noiembrie, premierul Recean a anunțat câteva schimbări de miniștri. Astfel, Vladimir Bolea ajunge la șefia Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Daniela Misail-Nichitin preia conducerea Ministerului de Interne, iar Ludmila Catlabuga devine ministrul Agriculturii.
La nici o lună distanță de la aceste mutări, Guvernul mai trece printr-un scandal de proporții. De această dată, prim-ministrul a cerut demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, de rând cu directorul de la Energocom, Victor Bînzari, dar și Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz.
A urmat un schimb continuu de replici. În timp ce fostul ministru Parlicov a dat vina pe șeful de la Energocom, acesta, la rândul său, crede că anume Ministerul Energiei trebuie să-și asume acest eșec.
Portofoliul de ministru al Energiei a fost preluat temporar de prim-ministru. Pentru că exista riscul ca regiunea transnistreană să nu mai primească gaze de la Gazprom, de la 1 ianuarie, Guvernul a solicitat Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile.
Pronosticurile experților din domeniu arată că, în anul ce vine, vom mai avea majorări de tarife.
„Urmează, cel mai probabil, să avem o creștere a tarifelor la energia electrică în anul viitor și asta are impact atât asupra activității economice, cât și asupra veniturilor gospodăriilor, pentru că la noi, în prim plan, foarte mulți se discută despre gazele naturale, deși importanța lor în toată activitatea economică nu este atât de mare precum este energia electrică pentru că fiecare din noi o utilizează și ne va impacta. Dar să vedem dacă acest scenariu cel mai prost se va materializa, adică în sensul în care Gazprom-ul va opri definitiv livrările către malul stâng al Nistrului. Cel mai important este că noi în mare parte, cel puțin în primele luni, avem acoperit consumul nostru”, crede expertul economic, Stas Madan.
Între timp, pentru ca sezonul rece să nu adâncească și mai mult nivelul sărăciei în rândul populației vulnerabile, Guvernul a mobilizat fonduri de 1,5 miliarde de lei pentru compensații, care, în acest an, sunt sub formă monetară: cash sau pe carduri. Circa 700 de mii de gospodării au cerut ajutor de la stat, iar după majorarea tarifelor la gaz cu circa 3 lei se mai pot înscrie și alți consumatori casnici.
„Ceea ce avem noi la final de an, cu toată această situație energetică, cred că este o manifestare a modului cum guvernarea încearcă sau poate să comunice cu cetățenii. Guvernarea trebuie să fie mai proactivă în a comunica, pentru că în condițiile când tu ai un val masiv de dezinformare venit atât direct dinspre Federația Rusă, cât și din interiorul Republicii Moldova. Federația Rusă are niște actori politici aici, numai politici așa, un fel de cutii de rezonanță, care amplifică narativele venite de la Moscova. Tu trebuie să fii mai proactiv în a comunica.
Când știi că e posibil să ai o criză energetică, trebuie să comunici din timp. Comunicarea nu a fost cea mai bună. În plus, pe lângă faptul că nu mai știm ce a fost exact legată de tarifuri la gaze naturale, însă lumea este cu un gust amar privind aceste compensații. Așa și n-au înțeles... Cam toată lumea a fost nemulțumită. Mulți nu au primit, iar cei care au primit până la urmă tot au fost nemulțumiți. Guvernarea trebuia să fie neapărat mai proactivă”, consideră analistul politic, Ion Tăbîrță.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii Imagini arhivă TV8, montaj de Vlad Glinjan
/VIDEO/ „Rețeaua Șor, cel mai mare rateu politic al guvernării”: Retrospectiva unei corupții electorale fără precedent
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
În ianuarie, cetățenii vor primi compensații cu 200 de lei mai mari decât în decembrie. Autoritățile au recalculat ajutoarele la facturi, reieșind din noile tarife la gaz. /Nerespectarea regulilor de utilizare a sobelor a mai făcut două victime. Doi bărbați din Dubăsari și Dondușeni au murit carbonizați după ce casele le-au luat foc. /Captură impresionantă de droguri la Bălți. Oamenii legii au confiscat un kilogram de cocaină, două kilograme de amfetamină și 1700 de pastile de ecstasy
Știri cu Angela Gonța
Energia termică s-ar putea scumpi cu peste 40 la sută. Termoelectrica și CET Nord au cerut tarife mai mari din 2025. /Schema de la Biroul Interpol Moldova prin care zeci de străini cerecetați penal scăpau de căutare internațională ar fi fost pusă la cale de fostul ministrul al justiției și șef la SIS, Vitalie Pîrlog. Despre asta au scris jurnaliștii de la Bloomberg. /Un bărbat din capitală s-a ales cu arsuri ușoare după ce în apartamentul lui s-a produs o explozie. Suflul deflagrației a aruncat în aer geamurile locuinței.
Știri cu Angela Gonța
O rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de astăzi. Asta după ce Rusia a lansat un nou atac asupra sistemului energetic ucrainean cu rachete și drone. Autoritățile au confirmat că, deocamdată, nu există perturbări în sistemul energetic național, care este conectat cu cel al Ucrainei. /Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, conform calendarului gregorian. Crăciunul marchează nașterea lui Hristos. Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 7 ianuarie. /Accident aviatic în nordul Kazahstanului. Un avion cu 67 de oameni la bord s-a prăbușit, după ce s-ar fi lovit cu un stol de păsări. Momentul impactului cu solul a fost surprins de martori.
Știri cu Angela Gonța
În cadrul unei ceremonii la care au fost chemați 500 de invitați, Maia Sandu și-a început astăzi, oficial, cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. /Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică mai scumpă din România, după ce rușii au atacat cu rachete centrala electrică din Podolsk, afectând și activitatea centralei de la Cuciurgan. /Mai mulți angajați de la Calea Ferată a Moldovei demisionează unul după altul. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile din vara. Cum răspunde Întreprinderea de Stat.
Știri cu Angela Gonța
Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri.
???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie.
???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
/VIDEO/ Istoria unei mame care a aflat că are cancer, când fiul ei lupta cu leucemia: „Durere și multe lacrimi”
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Tânăra de 18 ani dispărută în Chișinău, găsită moartă. Poliția susține că este vorba de un suicid
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Celula de criză va fi activată la Guvern! Dorin Recean: „Pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1039: Alertă pentru Moldova și atac DDoS în Italia! Putin amenință, iar Zelenski acuză un al doilea front
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ Istoria unei mame care a aflat că are cancer, când fiul ei lupta cu leucemia: „Durere și multe lacrimi”
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Tânăra de 18 ani dispărută în Chișinău, găsită moartă. Poliția susține că este vorba de un suicid
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Celula de criză va fi activată la Guvern! Dorin Recean: „Pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1039: Alertă pentru Moldova și atac DDoS în Italia! Putin amenință, iar Zelenski acuză un al doilea front
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ Istoria unei mame care a aflat că are cancer, când fiul ei lupta cu leucemia: „Durere și multe lacrimi”
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Tânăra de 18 ani dispărută în Chișinău, găsită moartă. Poliția susține că este vorba de un suicid
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Celula de criză va fi activată la Guvern! Dorin Recean: „Pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”