Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1040: Atac nocturn, frig în case și gaz din SUA! Aliev acuză Moscova, iar Rusia renunță la un moratoriu

/VIDEO/ Transferurile între cardurile tuturor băncilor din Moldova vor fi gratuite. BNM a lansat sistemul de plăți instant, MIA

missing
12 martie 2024, ora 18:27

De astăzi putem face transferuri gratuite între cardurile tuturor băncilor din Moldova. Banca Națională a Moldovei a lansat sistemul de plăți instant, MIA. Prin intermediul acestuia, vom putea transfera până la zece mii de lei lunar, fără comision, iar dacă depășim această sumă, vom plăti o taxă de cinci lei. Noul sistem nu ne mai cere numărul cardului pe care vrem să transferăm bani, fiind suficient doar numărul de telefon al beneficiarului. 

Potrivit reprezentanților BNM, pe lângă comisioane reduse, cu ajutorul noului sistem, banii vor putea fi transferați non-stop, doar cu ajutorul unui număr de telefon.

„Banii pot fi transferați de la o persoană la alta, în condiții de siguranță, dar și într-o manieră foarte facilă. Dacă nu ai nevoie de a introduce coduri IBAN foarte lungi, nu ai nevoie de a introduce tot felul de elemente care țin de beneficiarul plății, pur și simplu, cum se spune și în prezentare, mă poți suna, îmi poți transfera bani”, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

„Am decis să facem un experiment și să vedem cum funcționează noul sistem de plăți instant. Teoretic, de astăzi, în aplicațiile bancare, pe care le aveți instalate în telefon ar trebui să apară un nou serviciu și anume MIA plăți instant. Acesta poate fi activat din setări, accesând butonul „Activează”. În următorul pas, puteți trece direct la transfer. Pentru a-l efectua aveți nevoie doar de numărul de telefon al destinatarului. După ce introduceți numărul de telefon, trebuie să indicați suma pe care vreți să o transferați, 15 lei, în cazul de față. Accesând butonul „Transferă”, vedem că acesta este realizat cu succes”.

Precizăm că din câteva aplicații verificate de noi în timpul filmării materialului, o singură bancă avea deja noul sistem funcțional. Potrivit experților, una dintre cele mai mari provocări ale acestui serviciu sunt fraudele.

„Provocările țin, în primul rând, de fraude. În general, fraudele evoluează odată cu evoluția sistemelor. Deci, va trebui să se depună eforturi, în primul rând, de creștere a conștientizării sau creșterea înțelegerii oamenilor, care sunt elementele de securitate pe care trebuie să le respecte, atunci când vor face plăți prin Mia, dar și pentru instituțiile financiare și Banca Națională, în parteneriat, să creeze careva mecanisme de protecție”, a menționat directorul de program MSIRA, Eugen Ghilețchi.

Pentru a evita fraudele, pentru transferurile mai mari de zece mii de lei pe lună, va exista un comision de cinci lei. În același timp, în prima perioadă, nu vor putea fi făcute transferuri mai mari de 5 mii de lei pe zi.

„Până la 10 mii de lei lunar, este gratuit, după 10 mii lunar, dacă treci pragul respectiv, un transfer nu poate fi mai mult de 5 lei pentru diminuarea riscului de fraudă, la etapa inițială, s-au stabilit niște limite și anume, un transfer nu poate fi mai mare de cinci mii de lei, pe zi nu mai mult de 10 mii de lei, lunar nu mai mult de 30 de mii de lei, anume pentru a diminua riscul de fraudă”, a vorbit șeful departamentului sisteme de plăți, BNM, Victor Șușu.

Deși pare că băncile ar avea de pierdut în urma anulării comisioanelor, reprezentanții instituțiilor financiare spun că sistemul le va aduce mai multe beneficii.

„Noi trebuie să facilităm plățile. Clienții, aducând bani la bancă, tranzacționând vor aduce beneficii care vor fi net superioare, chiar dacă vom pierde o parte din comision. Deci, asta nu vă afectează? Nu, este un element bine asumat și este un element chiar de succes pentru proiect”, a declarat vicepreședintele de bancă, Mihail Iovu.

Potrivit datelor BNM, în ultimii doi ani, suma tranzacțiilor efectuate între carduri a crescut semnificativ. Este vorba de 14 milioane, în 2023, față de numai două milioane jumătate, în 2021. Aproximativ 97% din tranzacții se efectuau între clienții acelorași bănci, pentru a evita comisioanele. Toate cele zece bănci din Moldova și patru societăți de plată au aderat la acest sistem, pentru a oferi serviciul de plăți instant.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: /Alina Radu, directoare ZDG /Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.

Vacanță tragică în Egipt: Un turist a fost ucis de rechin. Zona din stațiunea celebră e închisă
Vacanță tragică în Egipt: Un turist a fost ucis de rechin. Zona din stațiunea celebră e închisă
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ Cel mai longeviv președinte al SUA a murit: Jimmy Carter avea 100 de ani
/VIDEO/ Cel mai longeviv președinte al SUA a murit: Jimmy Carter avea 100 de ani
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ „Năzbâtioșii” sărbătorilor, față în față cu bradul: Veterinarii recomandă să fim prudenți
/VIDEO/ „Năzbâtioșii” sărbătorilor, față în față cu bradul: Veterinarii recomandă să fim prudenți

/METEO/ Cer noros la început de săptămână: Cum va fi vremea astăzi, 30 decembrie 2024

missing
30 decembrie 2024, ora 05:00

Pe 30 decembrie vom avea parte de cer noros, iar vremea fără precipitații esențiale. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor ajunge la +5°C, iar noaptea vor coborî până la -2 grade.

La Nord, temperaturile maxime vor ajunge până la +3 grad, iar noaptea coboară până la -3 grade.

În Centru, termometrele vor indica până la +3 grade Celsius. Noaptea, valorile termice vor coborî până la -2 grade.

În Sudul țării, vom avea parte de +5 grade pe timp de zi, iar noaptea va fi minim -1 grad.

În Capitală, maximele se opresc la +5 grade, iar noaptea vom avea în jur de -1 grad.

În ianuarie, cetățenii vor primi compensații cu 200 de lei mai mari decât în decembrie. Autoritățile au recalculat ajutoarele la facturi, reieșind din noile tarife la gaz. /Nerespectarea regulilor de utilizare a sobelor a mai făcut două victime. Doi bărbați din Dubăsari și Dondușeni au murit carbonizați după ce casele le-au luat foc. /Captură impresionantă de droguri la Bălți. Oamenii legii au confiscat un kilogram de cocaină, două kilograme de amfetamină și 1700 de pastile de ecstasy
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Energia termică s-ar putea scumpi cu peste 40 la sută. Termoelectrica și CET Nord au cerut tarife mai mari din 2025. /Schema de la Biroul Interpol Moldova prin care zeci de străini cerecetați penal scăpau de căutare internațională ar fi fost pusă la cale de fostul ministrul al justiției și șef la SIS, Vitalie Pîrlog. Despre asta au scris jurnaliștii de la Bloomberg. /Un bărbat din capitală s-a ales cu arsuri ușoare după ce în apartamentul lui s-a produs o explozie. Suflul deflagrației a aruncat în aer geamurile locuinței.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de astăzi. Asta după ce Rusia a lansat un nou atac asupra sistemului energetic ucrainean cu rachete și drone. Autoritățile au confirmat că, deocamdată, nu există perturbări în sistemul energetic național, care este conectat cu cel al Ucrainei. /Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, conform calendarului gregorian. Crăciunul marchează nașterea lui Hristos. Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 7 ianuarie. /Accident aviatic în nordul Kazahstanului. Un avion cu 67 de oameni la bord s-a prăbușit, după ce s-ar fi lovit cu un stol de păsări. Momentul impactului cu solul a fost surprins de martori.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În cadrul unei ceremonii la care au fost chemați 500 de invitați, Maia Sandu și-a început astăzi, oficial, cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. /Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică mai scumpă din România, după ce rușii au atacat cu rachete centrala electrică din Podolsk, afectând și activitatea centralei de la Cuciurgan. /Mai mulți angajați de la Calea Ferată a Moldovei demisionează unul după altul. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile din vara. Cum răspunde Întreprinderea de Stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1039: Alertă pentru Moldova și atac DDoS în Italia! Putin amenință, iar Zelenski acuză un al doilea front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1039: Alertă pentru Moldova și atac DDoS în Italia! Putin amenință, iar Zelenski acuză un al doilea front
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ Istoria unei mame care a aflat că are cancer, când fiul ei lupta cu leucemia: „Durere și multe lacrimi”
/VIDEO/ Istoria unei mame care a aflat că are cancer, când fiul ei lupta cu leucemia: „Durere și multe lacrimi”
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok