Moldova se confruntă cu o opţiune decisivă în alegerile prezidenţiale de duminică şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, care se desfăşoară în umbra războiului din Ucraina vecină, scrie AFP.
Rusia intenţionează să implice direct Coreea de Nord în războiul împotriva Ucrainei în această toamnă şi iarnă, a declarat Volodimir Zelenski. Totodată, procurorul general al Ucrainei subliniază că Brazilia trebuie să îl aresteze pe Putin, dacă acesta participă la G20. Totodată, Germania dezvăluie planurile Kremlinului și avertizează că Rusia ar putea ataca NATO până în anul 2030.
UPDATE NATO nu se va lăsa intimidată de amenințările Rusiei, ci își va menține sprijinul ferm pentru Kiev, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, în prima sa vizită la sediul misiunii Alianței pentru Ucraina din Wiesbaden, care urmează să preia de la SUA coordonarea asistenței militare. „Mesajul (către președintele rus Vladimir Putin) este că vom continua, că vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că nu va obține ceea ce dorește, că Ucraina va învinge”, a declarat el potrivit HotNews.
UPDATE În cazul unui atac al Rusiei asupra Poloniei sau a statelor baltice, va exista un „răspuns imediat”. Aliații „vor lovi direct la Sankt Petersburg”, a declarat șeful Statului Major polonez, Raimund Andrzejczak, la Conferința pentru apărarea țărilor baltice din 11 octombrie. Potrivit lui Andrzejczak, dacă forțele ruse trec granița în Lituania, în „primul minut”, aliații vor viza toate activele strategice ale Rusiei pe o rază de 300 de kilometri. „Vom lovi direct la Sankt Petersburg”, a declarat Andrzejczak, potrivit New Voice of Ukraine, citat de HotNews.
UPDATE „Am discutat cu colegii noştri cum putem să ajutăm mai bine Ucraina în contextul în care atacurile Rusiei se vor intensifica înainte de sezonul rece şi facem acest lucru de o manieră coordonată în ceea ce priveşte sprijinul nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru Republica Moldova”, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, după ce a participat la Luxemburg la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).
UPDATE Brazilia este obligată să îl aresteze pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta participă la summitul G20 de la Rio de Janeiro de luna viitoare, a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, pentru Reuters, scrie Mediafax. Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, fiind acuzat, printre altele, pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. Brazilia este membră a CPI şi, în aceste condiţii, trebuie să îl aresteze pe Putin dacă intră în ţară.
UPDATE Rusia se pregătește pentru o „confruntare militară directă” cu NATO, a declarat șeful serviciului german de informații externe, Bruno Kahl, potrivit politico.eu. Disponibilitatea Moscovei de a utiliza măsuri hibride și ascunse a atins un „nivel nemaivăzut până acum”, a spus Bruno Kahl, șeful BND, serviciul de informații externe al Germaniei, avertizând totodată că „o confruntare militară directă cu NATO a devenit o opțiune pentru Moscova”. Scopul Kremlinului este de a împărți Occidentul pentru a împiedica capacitatea Europei de a se apăra, în timp ce întărește armata rusă în pregătirea unui potențial atac, a spus Kahl parlamentarilor.
UPDATE Şeful serviciilor de informaţii germane, Bruno Kahl, a avertizat pe 14 octombrie că Rusia ar putea atinge puterea militară necesară pentru a ataca NATO până în 2030, potrivit The Kyiv Independent. Obiectivele principale ale Rusiei, a declarat el, includ înlăturarea SUA din Europa, retragerea graniţelor NATO la nivelul anilor '90 şi crearea unei „sfere de influenţă ruseşti” pentru a susţine o „nouă ordine mondială.”
UPDATE Ungaria și compania rusă Gazprom negociază un acord pentru livrări suplimentare de gaze în 2025, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto pentru RIA. „Am semnat deja un acord (suplimentar) pentru ultimul trimestru al acestui an, care acoperă noi volume la un preț competitiv. În prezent, negociem un acord pentru anul viitor”, a spus Szijjarto pentru agenția rusă de știri.
UPDATE Contractul pentru gaze rusești este toxic și poate fi înlocuit. Aceasta este logica adoptată de mulți oficiali europeni, în timp ce acordul de miliarde de dolari privind alimentarea Uniunii Europene cu gaze rusești prin Ucraina se apropie de final. Dar, cu toate că majoritatea Europei are surse alternative, pentru unele țări, în special Austria, Slovacia și Ungaria, tăierea completă a fluxului de gaze din Rusia ar fi foarte costisitoare și ar putea tulbura și alte piețe de pe continent, relatează Politico, citat de digi24.ro.