Emisiunea – denumită Moscova. Kremlin. Putin – a debutat duminică, în timp ce protestele față de reforma pensiilor cuprinseseră întreaga țară.
Primul episod s-a concentrat pe latura paternă a lui Vladimir Putin, prezentat într-o pastișă sovietică de „mare iubitor de copii”, notează Euronews.
Un alt subiect disecat de invitații emisiunii a vizat „fizicul excepțional” al șefului de la Kremlin.
Nu a fost trecut cu vederea nici concediul lui Putin în stepa siberiană, unde a apărut în mai multe materiale purtând o pălărie de Indiana Jones în drumeții prin munți ori alături de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, într-o barcă, admirând flora locală de pe fluviul Enisei.
A fost prezent în studio și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, care a fost rugat să împartă câteva detalii picante telespectatorilor.
„Natura acolo este sălbatică, sunt urși. Dar bodyguarzii au fost înarmați într-o manieră adecvată, pentru orice eventualitate. Dacă un urs îl vede pe Putin, el se va comporta așa cum trebuie, doar nu este idiot”, a explicat Peskov în studio, într-o notă stângace de umor, adăugând că până și un animal sălbatic nu poate face abstracție de funcția lui Vladimir Putin.
Despre calitatea umană a lui Putin, referindu-se la iubirea lui pentru copii, Peskov a declamat: „Are o atitudine foarte umană, sinceră, față de copii. Așa ceva nu se poate simula. Dar Putin nu iubește doar copiii. El iubește, în general, oamenii. Este un om foarte uman”.
Emisiunea a fost moderată de Vladimir Soloviov, vedeta Rossiya-1 și unul dintre cei mai zeloși promotori ai Kremlinului, îmbrăcat în deja arhicunoscuta sa ținută: sacoul negru care imită o haină cazonă imperială.
Noua emisiune vine pe fondul unor sondaje recente de opinie, care indică o scădere drastică de încredere în Vladimir Putin, după suportul lui pentru planul guvernului rus de a majora vârsta de pensionare, subliniază Radio Europa Liberă.
Preşedintele rus a anunţat că vârsta de pensionare pentru femei ar crește de la 55 la 60, în loc de 63, aşa cum anunţase iniţial. Totuşi, pentru bărbaţi, rămâne aceeaşi creştere de 5 ani, până la vârsta de 65 de ani.
Sindicatele au avertizat că mulţi nu vor trăi suficient de mult pentru a obţine o pensie, mai ales acum odată cu majorarea vârstei de pensionare.
Potrivit Organizaţiei Mondiale de Sănătate, bărbaţii din Rusia au o speranţă de viaţă de 66 de ani. Asta ar însemna că după o viaţă muncită le-ar mai rămâne în medie, doar un an de pensie.