Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege propus de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care vrea să schimbe regulile pentru votul moldovenilor din diaspora. Printre propuneri se numără interzicerea participării la alegeri cu pașapoarte expirate și obligativitatea înregistrării prealabile la misiunile diplomatice.
În cadrul ședinței de Guvern, secretarul general Artur Mija a criticat dur inițiativa:
„Drepturile nu sunt un favor și nu pot fi transformate în instrumente politice. Dreptul de a vota liber nu expiră, este egal pentru toți”.
Potrivit proiectului BCS, moldovenii din afara țării ar putea vota doar cu pașapoarte valabile și doar dacă sunt înregistrați în evidențele consulare ale statului în care se află. De asemenea, se propune ca voturile exprimate peste hotare să fie numărate separat și să conteze proporțional, în baza unui coeficient stabilit de Comisia Electorală Centrală și aprobat de Parlament.
Autorii proiectului susțin că aceste măsuri sunt necesare pentru a preveni influența disproporționată asupra rezultatelor alegerilor și pentru a echilibra drepturile diasporei cu interesul cetățenilor rezidenți, invocând inclusiv jurisprudența CEDO.
În replică, Artur Mija a afirmat că scopul real ar fi limitarea dreptului la vot al cetățenilor care votează diferit.
„Ni se cere să nu mai tratăm egal cetățenii noștri care și la mii de kilometri contribuie la dezvoltarea R. Moldova. Doar în 2023 au trimis 33,6 miliarde de lei. Au mers pentru părinții de acasă, pentru a asigura copiilor un trai mai bun”, a subliniat secretarul general al Guvernului.
Proiectul de lege propus de BCS va ajunge în Parlament, unde urmează să fie dezbătut.
TV8.md amintește că după alegerile din toamna 2024, rolul diasporei în viața politică a țării a devenit din nou subiect de dezbatere. Deși unii politicieni vor să limiteze implicarea cetățenilor de peste hotare în procesul electoral de acasă, de fapt aceasta are o contribuție economică semnificativă, echivalentă cu 7 PIB-uri în ultimii 25 de ani. Speculațiile lansate de unii politicieni, în acest sens au fost analizate în cadrul emisiunii „Alo, TV8. Avem un fals de raportat”.
„Suma de bani care a fost trimisă în 25 de ani de către cetățenii noștri, la valoarea zilei de astăzi, este 124 de miliarde de dolari. În acești ani, ei au trimis acasă banii echivalenți cu 124 de miliarde de dolari”, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.
Mai exact, potrivit lui Ioniță, contribuția diasporei pe parcursul celor 25 de ani, echivalează cu 7 PIB-uri ale țării. Adică diaspora a trimis în două decenii și jumătate tot atâția bani, cât a produs întreaga țară pe parcurs de 7 ani.
Mai mult, în perioada 2004-2017, banii care veneau de peste hotare erau mai mari decât toate salariile plătite în Republica Moldova, iar în perioada 2005-2014, banii pe care îi trimitea diaspora erau mai mari decât toate exporturile țării.
„Diaspora plătește taxe? Da, plătește. Atunci când vin dolari în țară și rămân în țară pentru consum, părinții, copii, cei care au primit bani pentru consum se duc la magazin și cumpără marfă. Procurând marfă el plătește TVA cam în medie la noi 15%. Accize. Se mai adaugă cam 5%. Și acel care îți vinde el mai plătește anumite impozite. Și el trebuie să plătească asigurări sociale, asigurări medicale pentru lucrătorii lui care îți produc marfa”, spune expertul.
Conform datelor Ministerului Afacerilor Externe, în 2021, diaspora moldovenească totaliza între 1,1 și 1,25 milioane de cetățeni, adică aproape jumătate din numărul celor care trăiesc în Moldova - 2,5 milioane. Prin urmare, diaspora reprezintă aproape fiecare al treilea cetățean al țării.