Procuratura Generală anunță că s-a autosesizat după ce mai multe instituții de presă au scris că printre persoanele care se aflau în noaptea de sâmbătă spre duminică în localul din sectorul Râșcani, încălcând măsurile CNESP, erau mai mulți procurori.
„Materialele jurnalistice pe acest caz, au fost transmise conform competenței funcționale, Inspecției procurorilor din subordinea Procuraturii Generale pentru a verifica eventualitatea implicării unor angajați ai Procuraturii în cadrul acestui incident.Despre măsurile întreprinse și soluția dispusă de Inspecția procurorilor vom informa opinia publică la momentul luării deciziei pe acest caz”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.
„Mai mult ca atât, ținem să precizăm că, toate circumstanțele cazului sesizat în mass-media sunt investigate de către poliție conform competenței, în colaborare și cu suportul instituției Procuraturii.
Totodată, informăm opinia publică că, toate cazurile pretinse a fi ilegale vor fi supuse investigațiilor, cu respectarea principiului egalității persoanelor, indiferent dacă subiecții ce urmează a fi investigați sunt angajați ai Procuraturii”, se mai arată în comunicat PG.
Circa 100 de persoane au fost ținute cu forța, timp de aproximativ trei ore, într-un local din sectorul Râșcani. S-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică, când poliția a intervenit, pentru a face verificări în contextul restricțiilor impuse de COVID - 19. Atunci când oamenii legii s-au apropiat de club, administrația a stins luminile și a încuiat toate ușile.
Poliția ar fi intervenit în acea seară de două ori în localul cu pricina. Prima verificare a avut loc în jurul orei 22.30, iar oamenii legii s-au întors și după miezul nopții, când au constatat că clubul continua să activeze la o oră interzisă prin decizia Comisie Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Mai mult, în interior se aflau aproximativ 100 de persoane. Toate au fost ținute cu forța în interior, în încercarea de a lăsa polițiștilor impresia că localul, în realitate, nu ar activa.
„Poliția a stabilit că activitatea este desfășurată totuși și a încercat să convingă administrația să deschidă. Negocierile s-au întns destul de mult”, a spus Iurie Podarilov, șeful Inspectorastului General de Poliție.
Administratorii clubului au stat trei ore la negocieri cu oamenii legii, iar într-un final au deschis. Pe acest caz a fost pornit un proces contravențional. Administrația localulului, dar și clienții care se aflau acolo în plină pandemie într-un număr atât de mare ar putea dfi trași inclusiv la răspundere penală.
„Agentul economic poate fi sancționat inclusiv sub prisma legislației penale pentru privarea ilegală de libertate a cetățenilor. Clienții sunt verificați dacă nu cumva unii ar fi trebuit să se afle în izolare” a precizat Iurie Podarilov într-o conferință de presă.
Portalul Deschide.md scrie că printre cei care au fost ținuți cu forța în local sunt mai mulți procurori, judecători și ofițeri CNA. Informația nu a fost confirmastă și nici infirmată de Podarilov.