Începând de astăzi, călătorii vor achita mai mulți bani pentru deplasarea cu transportul raional și interraional. Șoferii curselor regulate spun că au foarte puțini pasageri și cred că scumpirea carburanților a cauzat majorarea tarifelor la transport. De cealaltă parte, călătorii spun că e foarte greu de supraviețuit și încercă să circule mai rar cu transportul, pentru că îi bate la buzunar.
De astăzi, intră în vigoare Ordinul Ministerului Infrastructurii, privind noile tarife în transportul raional și interraional de pasageri. Prin urmare, tarifele pentru călătoriile interraionale, în funcție de gradul de confort, unu sau doi, sunt de 80 de bani și, respectiv, 70 de bani pentru fiecare km parcurs, iar biletele se scumpesc cu 20 și, respectiv, 10 bani per km. În cazul călătoriilor raionale, de asemenea, în funcție de gradul de confort, unu sau doi, s-au stabilit tarife de 90 și, respectiv, 80 de bani per km, față de 70 și, respectiv, 60 de bani cât era până acum. Cu toate acestea, șoferii sunt nemulțumiți și cer ieftinirea carburanților. În caz contrar, ei spun că vor plăti mai scump pentru motorină și vor avea mai puțini pasageri.
„ - Cu trei pasageri am venit încoace.
- Dar cât era înainte?
- Înainte era 92 de lei, iar acum 108 lei, cu 16 lei s-a scumpit, dar pasageri mai puțini.”
„ - E mai rău decât a fost.
- Oameni sunt atât de mulți ca înainte?
- Uitați-vă că nu am niciun om încă.
- Dar cu cât s-a scumpit la dumneavoastră?
- D-apoi, motorina e 22 și aici s-a scumpit cu patru lei.
- Ce rută aveți ?
- Mingir.”
„Motorina este scumpă. Ar fi bine ca prețul motorinei să fie micșorat, iar tarifele pentru călătorii să fie același, ca să fie bine pentru oameni, pentru că ei tot nu au bani.
- Cu cât s-a scumpit?
- Cu 10 bani per kilometru.
- Ce rută aveți?
- - Chișinău - Comrat.”
- „ - Ce rută este?
- - Cahul - Chișinău.
- - Și cu cât s-a scumpit?
- - Prețul este 110, era 95 acum 110.
- Deși călătoriile s-au scumpit, oamenii pe care i-am întâlnit la gările auto spun că sunt nevoiți să achite mai mult, pentru că nu au încotro. Totuși, unii călători spun că le este tot mai greu să supraviețuiască, deoarece scumpirile se țin lanț și nu doar în transport.
- „ - S-a scumpit cu 10 lei.
- - Dumeavoastră încotro mergeți?
- - La Ungheni.
- - Dar cât era înainte?
- - 64,20, cu 10 lei s-a scumpit.
- - Ce ziceți de aceste scumpiri?
- - Cum să vă zic, înțeleg și șoferii, înțeleg și scumpirea combustibililor, dar salariile noastre au rămas aceleași.”
- „ - Spre raionul Șoldănești.
- - S-a scumpit, cu cât l-ați cumpărat acum?
- - Cu 95 de lei, era 83 de lei și acum am cumpărat cu 95 de lei. - Și sunteți mulțumiți de acestă scumpire? - Nu, nu.
„Suntem mulțumiți că avem măcar transport, dar din partea banilor nu-s probleme.”
„- S-a scumpit tot, și drumul și tot s-a scumpit.
- Nu suntem mulțumiți cu nimic.
- Și circulați tot atât de des ca înainte sau mai puțin?
- Acum mai rar, pentru că nu este putință, n-avem cu ce.”
Amintim că, pe parcursul ultimelor luni, transportatorii au organizat mai multe proteste, solicitând majorarea tarifelor la călătorii. Ultima dată, ei au organizat o grevă de trei zile, iar numitorul comun la care s-a ajuns împreună cu Ministerul Infrastructurii era majorarea tarifelor la călătorie, de pe 1 martie. În Republica Moldova sunt peste 550 de rute raionale și peste 1000 interraionale. Anterior, într-un răspuns primit de TV8 de la Ministerul Infrastructurii, se arăta că, din totalul de peste 700 de microbuze din țară, supuse controlului în 2021, doar 40 au fost trecute în categoria unu de confort.