Cei 13 judecători care au fost respinși de șefa statului, Maia Sandu, pentru numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, se confruntă cu o criză de imagine, în jurul lor planând suspiciuni legate de integritate. Magistrații fie nu se bucură de o reputație ireproșabilă sau au fost vizați în cadrul unor dosare penale, fiind anchetați pentru diverse infracțiuni, fie au fost sancționați disciplinar, sau în declarațiile lor de avere și bunurile pe care le dețin, există discrepanțe.
Președinta Maia Sandu a înștiințat Consiliul Superior al Magistraturii a respins candidaturile celor 13, pentru că ar avea „imaginea afectată de carențe etice și deontologice”. Argumentul în acest sens al șefei statului este că „în momentul în care se acceptă numirea în funcția de judecător a persoanelor care, din start, nu corespund exigențelor înaintate unei astfel de funcții, reforma justiției rămâne doar o mimare”.
Potrivit președintei, judecătorii Victoria Hadîrcă, Silvia Slobodzean, Rodica Berdilo, Lodrina Ciubotari, Dragoș Crigan, Olga Ionașcu, Veaceslav Martînenco, Victoria Sanduța, Serafim Vasilache și Angela Vasilenco ar deține proprietăți imobiliare și bunuri mobile care relevă discrepanțe vădite între venitul oficial și cheltuieli. Mai mult, unii dintre ei declară donații suspecte, cu un caracter fictiv.
Candidaturile magistraților Rodica Berdilo, Silvia Slobodean, Lorina Ciubotaru, Marcel Gandrabur și Angela Vasilenco au fost respinse după ce în trecut au adoptat hotărâri dubioase, care ar trezi suspiciun de executare a unor ordine politice.
Iar magistrata Victoria Hadârcă și judecătorii Serafim Vasilache și Iurie Movilă au fost refuzați pentru că au fost vizați în cadrul unor dosare penale. Judecătoarea Olga Ionașcu a fost în trecut sancționată disciplinar de mai multe ori.
CSM, in componența nouă, poate propune repetat candidaturile magistraților respinși.
40 de magistrați au solicitat să fie numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Lista acestora a fost înaintată șefei statului, la mijlocul lunii aprilie, în contextul unor modificări la lege, operate de Parlament în data de 10 martie.
Potrivit modificărilor, a fost exclusă obligativitatea evaluării extraordinare a magistraților al căror mandat a expirat sau urma să expire până în data de 1 aprilie. Astfel, CSM urmează să trimită propunerile cu privire la numirea judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă către președintele R. Moldova.
Amintim că recent, Parlamentul a votat și un proiect de lege, numită pre-vetting, care presupune că activitatea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor urmează să fie evaluată, sub aspectul integrității financiare și etice.