Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”

/INVESTIGAȚIE/ Fostele clădiri ale BEM, vândute la jumătate de preț

missing
30 ianuarie 2022, ora 20:00

La 6 ani de la iniţierea procedurii de lichidare a celor trei bănci implicate în furtul miliardului - cea mai mare fraudă din istoria R. Moldova, Banca de Economii a reușit să recupereze doar 1,7 miliarde de lei. Celelalte două bănci au înregistrat performanțe și mai modeste. 835 mil recuperate de Banca Socială și doar 192 de  mil - de Unibank. 

Activele băncilor, estimate anterior că vor fi vândute cu zeci de milioane de lei, sunt înstrăinate astăzi la prețuri de 3-4 ori mai mici. Cutia Neagră PLUS a analizat cine au ajuns proprietarii celor mai valoroase imobile vândute la licitație. Am identificat oameni și firme din anturajul lui Vlad Plahotniuc și Vlad Andronachi, un angajat al Președinției din perioada lui Igor Dodon, dar și mai mulți aleși locali.

Chișinău, sectorul Botanica, str. Sarmisegetuza 35. Până în anul 2015, aici se afla unul dintre sediile Băncii de Economii. Oficiul de 203 m.p. a fost vândut în noiembrie 2016 unei companii ce aparține lui Arcadie Vicol, om de afaceri asociat de presă lui Vladimir Plahotniuc. Prețul plătit la licitație a fost de aproape 2,5 milioane de lei. Cu jumătate de an mai devreme, BEM vindea acest sediu cu un milion de lei mai scump, dar fără succes. Clădirea a fost scoasă la mezat de 13 ori până a ajuns pe mâinile firmei lui Vicol. Peste câteva luni de la tranzacția cu BEM, noul proprietar a vândut imobilul de pe strada Sarmisegetuza.

Firma „Arvi Invest” a fost fondată în 2015 de Arcadie Vicol, care era pe atunci vicedirector la întreprinderea Chișinău Gaz. Anterior acesta lucrase doi ani în calitate de vicedirector la Calea Ferată din Moldova. Iar din 2005 până în 2013 a deținut funcția de director comercial adjunct la întreprinderea de stat „Metalferos”.

Presa a scris că Vicol era apropiat de Plahotniuc și l-ar fi ajutat pe acesta să câștige zeci de milioane de lei prin diverse scheme de la Calea Ferată și Metalferos. Arcadie Vicol neagă categoric aceste acuzații. 

ARCADIE VICOL, fondator SRL Arvi Invest: „Noi putem să-i punem în rând pe toți oamenii care au lucrat la toate întreprinderile de stat și să-i numim că sunt oamenii fie ai lui Voronin, pe vremurile lui Voronin, fie ai lui Filat, fie ai lui Plahotniuc, fie ai lui Dodon pe vremurile lui Dodon...Oare eu ca specialist trebuia să aștept până ce vine guvernarea X sau Y și atunci să mă angajez la serviciu? …- Deci achizițiile pe care le-ați făcut de la BEM nu au nicio legătură cu faptul că activați în acel cerc. -Absolut nu. - Vă cunoșteați cu mulți oameni în perioada respectivă. - Eu sunt sigur că dvs îi cunoașteți pe jumătate din oamenii care au activat pe timpuri. Noi suntem o țară mică și toți ne cunoaștem. .. Noi informația pe care am obținut-o despre obiectele acestea le-am obținut din Monitorul Oficial. Se publica regulat”.

În decembrie 2016, la o lună de la prima tranzacție cu BEM, compania „Arvi Invest” a cumpărat de la bancă o altă clădire din centrul capitalei, pe strada Sciusev 55. Imobilul de 123 de metri pătrați a fost achiziționat cu aproape 3 milioane de lei. Vicol ne-a explicat de ce a vândut clădirea de la Botanica, la scurt timp după ce a cumpărat-o de la BEM și a ales un alt imobil al băncii pentru sediul firmei sale.

ARCADIE VICOL: „Noi avem depozit în regiunea aceea, unde e stația Revaca, stația feroviară. Ca locație a fost mai spre depozitul nostru și comunicarea, logistica între depozit și oficiu ar fi ok. Dar când am cumpărat imobilul, am analizat ce este înăuntru, am vorbit cu proiectanții, am înțeles că nu avem șanse să-l reconstruim așa cum vrem noi… - Aveați nevoie de al doilea sediu să-l cumpărați pentru că ați stabilit că celălalt nu vă trebuie sau din start aveați ideea să cumpărați mai multe active de la BEM? - Noi din start le-am căutat pe ambele și până la urmă ne-am oprit la ăsta…Prețul de astăzi nu este mai mare decât prețul cu care noi l-am cumpărat, plus investițiile pe care le-am făcut aici”.

„Arvi Invest” a reușit să câștige cele două licitații de peste 5 milioane de lei de la Banca de Economii, deși compania era nou-creată și a avut în 2016 un profit declarat de numai 373 de mii de lei. Arcadie Vicol susține totuși că firma avea atunci resurse pentru investițiile imobiliare pe care le-a făcut.

SINCRON VICOL: „Investițiile se fac din profitul companiei și din alte surse, din credite, din împrumuturi. - Din ce surse au fost achiziționate aceste sedii? - Din sursele companiei de care dispunea la momentul acela și compania a achitat prin transfer bancar tot absolut. Noi lucrăm cu băncile și cu creditele și cu alte diferite instrumente financiare”.

Compania „Arvi Invest” și-a luat avânt în anii 2018-2019, înregistrând profituri de zeci de milioane de lei. Firma a ajuns un mare furnizor de cărbune, reușind să câștige și câteva tendere pentru livrări de cărbune la instituții de stat.

Inițial, SRL-ul Arvi Invest și-a avut adresa juridică în apartamentul de 218 metri pătrați de pe strada George Călinescu, pe care familia Vicol i l-a vândut ulterior fostului deputat democrat Vladimir Andronachi. Acesta locuia aici cu familia înainte de a fugi din R. Moldova, iar oamenii legii au descins în acest apartament pentru a face percheziții în septembrie 2021.

Astăzi, Arvi Invest își are sediul în imobilul de pe strada Sciusev, cumpărat de la BEM, pe care l-a renovat în totalitate.

Apropiatul lui Plahotniuc, cumpărătorul altui imobil din centrul Chișinăului

În aprilie 2019, un alt om de afaceri, apropiat de Vladimir Plahotniuc, a cumpărat un fost sediu al BEM de pe bulevardul Ștefan cel Mare 6. Imobilul a fost achiziționat la licitație cu peste 9 milioane de lei de compania „Gerade Line”, fondată în 2015 de Nicolae Pelin. Despre acesta, presa a scris că a fost unul dintre businessmenii favoriți ai regimului Plahotniuc, având afaceri în domeniul colectării metalului. O investigație recentă la Jurnal TV a dezvăluit că firmele lui Pelin, care au fost cei mai mari furnizori la „Metalferos”, ar fi câștigat peste 700 de milioane de lei pentru gruparea Plahotniuc.

Imobilul Băncii de Economii situat pe bulevardul Ștefan cel Mare 6, cu o suprafață de 269 metri pătrați, a fost scos de mai multe ori la licitație, iar până l-a cumpărat Nicolae Pelin, prețul aproape că a fost înjumătățit. În septembrie 2016, BEM a scos imobilul la mezat cu aproape 17 milioane de lei, iar în 2019 l-a vândut cu 9 milioane. Astăzi, aici își are sediul o altă instituție bancară. 

În decembrie 2020, la solicitarea unui ofițer de urmărire penală, a fost pus sechestru pe imobilul cumpărat de la BEM. Nicolae Pelin este învinuit în dosarul Metalferos pentru complicitate la crearea și conducerea unei organizații criminale, spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari.

Achiziție cu bani împrumutați

Apar semne de întrebare vizavi de sursele financiare folosite pentru achiziția clădirii. Potrivit rapoartelor financiare, veniturile totale din vânzări înregistrate de SRL-ul Gerade Line, în perioada 2015-2019, nu sunt nici în jumătate față de suma plătită BEM-ului, iar profitul a fost și mai mic. 

„Activul situat pe bv Ștefan cel Mare 6 a fost expus la licitație de 29 de ori, iar primele 28 de licitații au fost declarate nule din cauza lipsei cererilor de participare. Prețul a fost micșorat treptat pe parcursul anilor. Conform ultimului raport de evaluare, întocmit în 2017, prețul activului a constituit 10,7 milioane lei. Referitor la mijloacele bănești pentru procurarea activului, acestea provin din venituri obținute din activități comerciale și împrumut. Banca Națională a colaborat cu instituții competente de stat pentru a verifica dacă asociatul SRL „Gerade Line”, precum și persoana juridică care a împrumutat mijloace bănești, au fost sau sunt implicați în tranzacții suspecte”, se spune într-un răspuns oferit pentru Cutia Neagră de Banca Națională a Moldovei, cea care gestionează procesul de lichidare a instituțiilor bancare falimentate. 

Nu am reușit să-l găsim pe Nicolae Pelin pentru comentarii. Reporterul Cutiei Negre a mers să-l caute la domiciliu, dar nimeni nu a deschis poarta.

Firma asociată cu Andronachi a ochit sediile BEM din raioane

O altă companie asociată cu numele lui Plahotniuc, dar și cu fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, SRL-ul Metropolitan Construct a pus ochiul pe sediile Băncii de Economii din Anenii Noi și Strășeni, pe ultimul reușind să-l cumpere cu 4 milioane de lei. Firma a activat întotdeauna în pierdere, iar pentru a cumpăra activul BEM a luat bani cu împrumut.

SRL  „Metropolitan Construct” a fost fondat în 2014 de offshore-ul cipriot „Katsiaco” şi era condus de Anatolie Blonschi, despre care presa a scris că ar fi omul de încredere al lui Andronachi. El administrează mai multe afaceri ale fostului deputat democrat. În mai 2018, Blonschi a preluat în totalitate acțiunile firmei „Metropolitan Construct” de la offshore-ul din Cipru. Katsiaco LTD este administrat de un birou de avocatură care a gestionat pe parcursul anilor mai multe firme conectate la Vladimir Plahotniuc.

Potrivit informațiilor Băncii de Economii, „Metropolitan Construct” a fost desemnată de două ori câștigătoare la licitațiile de vânzare a sediului BEM din Anenii Noi. În iunie 2017, clădirea urma să-i fie vândută cu 5,2 milioane de lei. Un an mai târziu, aceeași clădire a fost cât pe ce să-i fie vândută firmei aproapiate lui Andronachi cu un milion de lei mai ieftin. Tranzacția însă a fost anulată, deoarece firma nu a demonstrat proveniența banilor.

După licitația din iunie 2017 tranzacția nu a avut loc, deoarece s-au identificat greșeli la întocmirea planului cadastral al imobilului. În cazul licitației din iunie 2018, compania „Metropolitan Construct”  nu și-a onorat obligațiunile față de bancă cu privire la prezentarea documentelor confirmative aferente sursei de proveniență a mijloacelor bănești ce urmau a fi utilizate pentru achitarea activului adjudecat la licitație”, este explicația lichidatorului Băncii de Economii.

Imobilul din Anenii Noi a fost vândut abia anul trecut, unui alt agent economic, dar deja cu 3 milioane de lei.

Firmă ce activează în pierdere, cu investiții de 4 milioane în imobile

În mai 2017, SRL-ul „Metropolitan Construct” a fost desemnat câștigător și la licitația de vânzare a sediului BEM din centrul orașului Strășeni. Pentru 390 de metri pătrați din clădire, firma a plătit 4,3 milioane de lei. La acea licitație, compania a fost reprezentată de juristul Ruslan Berlinschi, despre care v-am povestit într-o altă investigație a Cutiei Negre că a fost asociat în mai multe afaceri cu familia Andronachi. Ruslan Berlinschi nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi detalii despre acea tranzacție cu BEM-ul din 2017.

Potrivit rapoartelor financiare, „Metropolitan Construct” a activat întotdeauna în pierdere. Nu am reușit să-l găsim pe proprietarul firmei, Anatolie Blonschi, pentru a clarifica din ce bani a  cumpărat activul BEM din Strășeni. Dar în nota pe care am primit-o de la Banca Națională se spune că agentul economic luase atunci un împrumut. BNM nu ne-a dezvăluit de la cine a luat bani „Metropolitan Construct”, dând asigurări că organele abilitate au verificat proveniența mijloacelor financiare împrumutate.

Imobilul din Strășeni, revândut unui președinte de partid

Anul trecut, SRL-ul asociat cu Andronachi a vândut imobilul din Strășeni, iar noul proprietar este o persoană cunoscută, un fost candidat la alegerile parlamentare și la ultimele alegeri locale din municipiul Bălți – Vladimir Dachi, președintele Partidului „NOI” .

VLADIMIR DACHI, președinte Partidul Politic „NOI”: „Mie mi-a spus cineva că se vinde această clădire. I-am zis secretarului să afle la ce preț. A doua zi ne-am întâlnit. Le-am spus să pregătească contractul, pe mine mă aranjează și sunt gata să cumpăr.  - Dvs cu „Metropolitan Construct” ați încheiat tranzacția? -Da, desigur. Noi am încheiat contractul. Eu am plătit totul pe cont, nicio problemă. Proprietarul acestei companii „Metropolitan” se află pe fostul bulevard Tineretului, nu știu cum se numește acum. Dacă mergi la vale, pe partea dreaptă, ultima clădire din sticlă. Iată acolo se află ei la ultimul etaj”.

Clădirea la care se referă Vladimir Dachi îi aparține familiei Andronachi și se află pe bulevardul Grigore Vieru 28. Acolo își au sediul mai multe firme asociate cu Andronachi. Imobilul a fost cumpărat anterior tot la o licitație organizată de Banca de Economii.

Revenind la fostul sediu al BEM din Strășeni, Vladimir Dachi ne-a spus că intenționează deja să-l vândă.

VLADIMIR DACHI: „La etapa inițială îmi trebuia acest imobil, dar acum voi rezolva problema cu acest teren, pentru că eu am făcut reparație în interior și o voi scoate la vânzare. Gata”.

În declarațiile de avere depuse la Comisia Electorală Centrală, când s-a înscris în cursele electorale, Vladimir  Dachi nu a indicat niciun venit, dar a făcut achiziții scumpe în ultimii ani în R. Moldova. În 2018 a cumpărat un apartament de 140 de metri pătrați și un loc de parcare, pentru care a plătit peste 200 de mii de euro, echivalentul a 4 milioane de lei.

VLADIMIR DACHI: „Tot ce am eu a fost cumpărat din resurse câștigate în Federația Rusă și le-am adus în Moldova… Eu sunt persoană publică și dacă Procuratura are întrebări la mine să se adreseze la Serviciul Fiscal al Federației Ruse. Eu aici nu m-am ocupat de afaceri. Eu aici investesc”.

Nu doar oamenii din anturajul lui Plahotniuc și Andronachi au cumpărat la prețuri sub cele de piață imobile de la băncile devalizate. Și apropiații fostului președinte Igor Dodon au făcut câteva achiziții. Fostul secretar general al Președinției, Nicolae Posturusu a ajuns proprietarul unui apartament cu 4 camere în centrul Chișinăului, cumpărat de la Banca Socială. Iar președintele raionului Dubăsari, socialistul Grigore Filipov a pus mâna pe sediul BEM din Coșnița, aflat chiar alături de Consiliul Raional.

Fostul secretar al Președinției, cu apartament cumpărat de la Banca Socială

Nicolae Posturusu a participat la licitația organizată de Banca Socială în aprilie 2019 și a cumpărat un apartament cu o suprafață de 131 de metri pătrați în inima capitalei. Blocul în care se află imobilul e situat lângă Parcul Catedralei, pe strada Alexandru cel Bun. Pentru apartamentul cu 4 camere și două locuri de parcare la subsol, Posturusu a plătit Băncii Sociale doar 1,2 milioane de lei, aproximativ 60 de mii de euro.

Prețul apartamentului a fost redus în jumătate, după ce Banca Socială a încercat timp de doi ani să-l vândă, fără succes. În 2017, același apartament fusese scos la mezat cu 3 milioane de lei.  La licitația din aprilie 2019, Nicolae Posturusu a fost singurul participant.

Posturusu afirmă că a aflat întâmplător de licitația Băncii Sociale și s-a grăbit să cumpere apartamentul propus la un preț destul de bun, deși imobilul mai avea nevoie de investiții mari în reparație.

NICOLAE POSTURUSU, ex-secretar al Președinției:Locuiesc în ograda în care se află apartamentul dat din anul 1990, părinților fiindu-le repartizat de la stat un apartament cu trei camere, care ulterior a fost privatizat de toți membrii familiei. În acea perioadă, căutam să procur un loc de parcare și am aflat de la paznicul parcării auto din casa de alături, că o bancă vinde două locuri de parcare împreună cu un apartament. Am găsit anunțul cu pricina pe site-ul 999.md, m-am prezentat la sediul băncii și am solicitat toată informația despre apartament. Am decis să particip la licitație, în contextul în care aveam nevoie de loc de parcare, iar apartamentul avea o suprafață mai mare decât cel deținut la moment și satisfăcea necesitățile familiei mele, nemaivorbind de prețul expus...Da! prețul a fost foarte avantajos și sînt foarte mulțumit. Mi-am rezolvat problema locurilor de parcare. Copiii mei vor avea camere separate...iar eu sînt mulțumit că voi locui în aceeași ogradă în care am crescut...Având în vedere că anunțurile privind desfășurarea celor 20 de licitații, începând cu anul 2017, au fost publicate în Monitorul Oficial, pe pagina web a băncii și pe site-ul 999.md, orice cetățean a avut libertatea și posibilitatea reală de a participa și de a procura acest bun imobil, exact la prețul achitat de mine, a declarat Posturusu, pentru Cutia Neagră Plus.

În anii precedenți, familia Posturusu nu a avut venituri atât de mari. În declarația de avere pentru anul 2018, Nicolae Posturusu a declarat aproape 255 de mii de lei din salarii, iar 429 de mii de lei i-a obținut din vânzarea unui apartament. Totodată, Posturusu a indicat o datorie de 600 de mii de lei - bani împrumutați în 2017, pe care urma să-i întoarcă într-un an.

Potrivit aceleiași declarații, în anul 2017 Nicolae Posturusu a făcut mai multe achiziții scumpe: două garaje și două mașini de marca Mercedes, iar în 2018 a obținut în folosință un autoturism de model „Land Rover Descovery”.

Nicolae Posturusu  ne-a spus că a luat și un credit în 2019 când a cumpărat apartamentul de la Banca Socială.

NICOLAE POSTURUSU: „Pentru confirmarea surselor de venit am prezentat: contractul de credit, contractul de vânzare a apartamentului pe care-l dețineam în proprietate și certificatele privind veniturile anuale de la locul de muncă, al meu și al soției, precum și declarațiile de venit din perioada în care am desfășurat activitatea de avocat. BNM a verificat sursele de venit precum și dacă acestea nu provin din surse obscure, precum și faptul că nu sunt afiliat cu banca, angajații, membrii comisiei de licitație, foști administratori ai băncii și lichidatorul”, a explicat Nicolae Posturusu.

Achiziția de 1,2 milioane de lei a președintelui Raionului Dubăsari

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, membru al Partidului Socialiștilor, a cumpărat în Iunie 2020 de la BEM sediul băncii din Coșnița, situat chiar lângă Consiliul Raional. Imobilul l-a costat tot peste un milion.

Despre Filipov, presa a scris că ar fi rudă cu Igor Dodon. Președintele raionului Dubăsari a fost de mai multe ori în atenția opiniei publice din cauza unor declarații scandaloase pe care le-a făcut ce vizează integritatea teritorială a R. Moldova.

La alegerile parlamentare din 2019, Filipov a fost acuzat că a organizat transportarea transnistrenilor la secțiile de votare din Criuleni și le-ar fi oferit câte 400 de lei pentru ca aceștia să voteze pentru Partidul Socialiștilor. Un video în care Filipov împărțea bani apăruse atunci în spațiul public, fiind depusă o sesizare la Poliție pentru coruperea alegătorilor, dar aceasta nu a mai avut finalitate.

Pentru 11 ari de teren și o clădire de 351 de metri pătrați cumparate de la BEM, familia Filipov a plătit 1,2 milioane de lei. Imobilele au fost înregistrate pe soția lui Grigore Filipov. În 2016, banca vindea aceste imobile la un preț de aproape trei ori mai mare – 3,1 milioane de lei, dar nu a găsit cumpărători.

Filiala BEM din localitatea Coșnița a fost expusă la licitație de 49 de ori, iar primele 48 de licitații au fost declarate nule din lipsa cererilor de participare. Prețul de expunere a activului a fost diminuat treptat pe parcursul anilor de la 3,1 milioane lei până la 860 mii lei. La licitația din 16 iunie 2020 au fost înregistrați doi participanți, iar bunul a fost adjudecat persoanei care a oferit cel mai mare preț  - 1,2 milioane lei”, a argumentat lichidatorul BEM.

Contractul de vânzare-cumpărare a fostului sediu BEM a fost perfectat abia în ianuarie 2021, imobilul fiind indicat în ultima declarație de avere a președintelui raionului Dubăsari. Pe de altă parte, pentru anii 2019-2020, Filipov a indicat venituri de numai 500 de mii de lei din salarii și pensii, împreună cu soția. Alte mijloace financiare, economii sau împrumuturi nu au fost declarate.

Echipa Cutiei Negre a mers la Coșnița pentru a discuta cu președintele raionului Dubăsari, dar acesta a refuzat să ne ofere un interviu și a părăsit grăbit biroul de serviciu și ne-a cerut să-i trimitem întrebările în scris, dar nu am primit deocamdată un răspuns.

La scurt timp după ce a semnat contractul de vânzare-cumpărare cu BEM-ul, familia Filipov a dat clădirea în chirie unei instituții bancare. Imobilul a fost renovat în totalitate, dar nu am reușit să aflăm de unde sunt banii investiți în reparație.

Activul BEM din Călărași, cumpărat de firma primarului

La aceeași licitație din iunie 2020, s-a ales cu o clădire în care anterior s-a aflat  sediul BEM și primarul or. Călărași. Imobilul de 287 de metri pătrați, cu 9 ari de teren și două garaje în curte a fost achiziționat de compania „Olbi Com” cu un milion și o sută de mii de lei. Firma nu a avut concurenți la licitație. Anterior, bunul fusese scos la mezat de 44 de ori, iar în septembrie 2016 banca cerea pe el aproape 4 milioane de lei (3,946.700 lei).

SRL-ul Olbi Com a fost fondat în 2016 de Ion Olari, ales în 2019 primar al orașului Călărași din partea Blocului ACUM. Firma este administrată de soția sa și este specializată în construcții. De la fondare, compania a câștigat constant licitații publice pentru reparația unor instituții de stat. Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, în ultimii 4 ani, firma primarului de Călărași a semnat contracte în valoare de peste 33 de milioane de lei.

Deși compania a avut venituri constante, Ion Olari afirmă că a fost accesat un credit pentru a cumpăra sediul BEM și nu s-au investit bani până astăzi în renovarea clădirii.

ION OLARI, primar Călărași: „Acest bun imobil s-a procurat cu intenția de a se crea oficiul companiei și în spate avem depozite pe care compania le utilizează, depozite pentru diferite utilaje,scule. Un alt scop a fost renovarea, dar reieșind din faptul că a fost procurat în bază de credit, în jur de 80% au fost pe bază de credit, iar 20% din veniturile proprii pe care le-a acumulat compania. La moment, vrem să închidem creditul, ca ulterior să dezvoltăm. …Prețul la care a fost la licitație la faza inițială era foarte scump și nu corespundea realității, anume pentru imobilele din orașul Călărași. - La prețul la care l-a achiziționat „Olbi Com”, un milion și o sută de mii, cum vi se pare? Nu regretați acum, la distanță de un an, că ați investit? - Să fiu sincer, cu creșterea prețurilor este și acest moment. Având în vedere care sunt prețurile acum la materialele de construcție, este o problemă, dar compania are ca perspectivă să se dezvolte și să aibă propriul oficiu”.

La Biroul de Statistică, SRL-ul Olbi Com a declarat profituri de peste 2 milioane de lei pentru perioada anilor 2018-2020. În ultima declarație de avere, Ion Olari a indicat dividende de 190 de mii de lei încasate de la această firmă.

În afară de fostul sediu al BEM-ului, cumpărat cu peste un milion de lei, primarul orașului Călărași a făcut o achiziție scumpă și în anul 2019. A cumpărat un apartament de 99 metri pătrați și un garaj cu aproape 78 de mii de euro, echivalentul unui milion și jumătate de lei.

ION OLARI, primar Călărași: „Dacă o să ridicați bilanțul contabil o să vedeți că sunt calculate dividendele și în baza dividendelor s-a procurat și respectivul apartament despre care discutați dvs”.

Consilierul Partidului Șor i-a donat fiului un imobil cumpărat de la BEM

Un imobil de 193 de metri pătrați, situat pe strada Costiujeni a fost cumpărat de la BEM de Serghei Diacov, fostul candidat al Partidului Șor, la alegerile locale din octombrie 2019, pentru funcția de primar al orașului Codru. În prezent, Diacov este consilier local la Primăria Codru, unicul mandat care l-a obținut Partidul Șor. Omul de afaceri Serghei Diacov a migrat pe parcursul anilor dintr-un partid în altul. A deținut două mandate de consilier, fiind ales pe lista Partidului Liberal Democrat. După plecarea formațiunii de la guvernare, Diacov a făcut parte din echipa Partidului Democrat. Iar când a pierdut puterea și această formațiune, a migrat la Partidul Șor.

Serghei Diacov a fost implicat și într-un scandal ce vizează repartizarea terenurilor pentru procurori în orașul Codru. Potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă, Diacov a perfectat vize de reședință în casa sa și într-un spațiu comercial care îi aparține pentru soțiile foștilor șefi ai Procuraturii Centru a municipiului Chișinău, Nicolae Geru și Andrei Dulghieru. Ulterior, aceștia au primit gratuit de la Primăria Codru terenuri pentru construcții, care valorau câteva zeci de mii de euro. 

În aprilie 2019, Serghei Diacov a cumpărat la licitație fostul sediu al BEM-ului de pe strada Costiujeni cu 1,4 milioane de lei. Imobilul a fost scos la mezat timp de 3 ani și nu-și găsea cumpărător. Între timp prețul a fost redus în jumătate. În februarie 2016, BEM îl propunea la licitație cu 3,5 milioane de lei.

În septembrie 2019, cu o lună înainte de alegerile locale, unde spera să obțină mandatul de primar al orașului Codru, Diacov a donat imobilul cumpărat de la BEM, fiului său în vârstă de 12 ani și ulterior a indicat în declarațiile de avere că imobilul a fost obținut prin contract de donație. La cost alesul local a scris 926 de mii de lei, valoarea estimată în actele cadastrale, deși cumpărase imobilul de la BEM cu 1,4 milioane de lei.

În prezent, Poșta Moldovei închiriază imobilul de la Diacov și-i plătește acestuia  câte 9 mii de lei pe lună pentru locațiune. Prețul  a fost dedus din suma indicată de Diacov în ultima declarație de avere.

Preț derizoriu, plătit pentru o fostă stație PECO

Tot în 2019, Serghei Diacov a mai cumpărat de la BEM un bun imobil, o fostă stație PECO din localitatea Varnița, care fusese gajată la bancă și a ajuns proprietatea instituției după ce agentul economic nu a întors datoria.

Diacov a plătit pe un teren de 15 ari și o construcție de 153 de metri pătrați un preț derizoriu - 133 de mii de lei. În 2016, imobilele erau scoase la mezat cu un preț de 18 ori mai mare - 2,4 milioane de lei, dar nu s-au găsit cumpărători.

Serghei Diacov a refuzat să vorbească la telefon cu reporterul Cutiei Negre și ne-a cerut să-i trimitem toate întrebările în scris. Vom publica răspunsurile imediat ce vor fi recepționate pe adresa electronică a redacției.

Sediul BEM din Basarabeasca, achiziția unui consilier al Partidului Nostru

Consilierul orașului Basarabeasca, ales pe lista Partidului Nostru, Egor Nichita, care a fost și candidatul formațiunii la funcția de primar al orașului a cumpărat  în decembrie 2019 de la BEM 8 ari de teren și o construcție cu două etaje de 244 metri pătrați cu 375 mii lei. Anterior bunul imobil fusese scos la vânzare de 47 de ori, iar prețul a fost micșorat între timp de aproape 4 ori. În 2016, banca vindea fostul sediu din Basarabeasca cu 1,2 milioane de lei.

Egor Nichita susține că a pus ochiul pe activul BEM-ului mai demult, dar prețul inițial propus la licitații era prea mare. A așteptat să se ieftinească, l-a cumpărat la preț bun și acum dă imobilul în chirie.

EGOR NICHITA, consilier orașul Basarabeasca: „Basarabeasca e un oraș foarte mic și știam despre clădirea asta. Urmăream mai demult, dar a fost un preț foarte mare. Într-un moment dat am văzut că s-a ajuns la un preț bun și m-am dus la Chișinău, m-am înregistrat la licitație, am fost eu unicul participant și am procurat clădirea. Acum acolo sunt birouri pe care le dau în chirie. Am făcut o investiție și acum am un venit. Nu este mare, dar oricum este. Nu regret că am cumpărat-o. Locul este bun și prețul a fost bun. Eu cred că totul este înainte. Basarabeasca va renaște și va fi un oraș mai modern și investițiile se merită”.   

Anul trecut, un alt activ al BEM-ului din Basarabeasca a ajuns în proprietatea familiei Nichita. Tatăl consilierului local, Ilie Nichita, a cumpărat în noiembrie 2021 o clădire de 480 metri pătrați, cu ogradă pe 7 ari de teren, la un preț foarte mic - 162 de mii de lei. Imobilul a fost propus la licitație de 64 de ori, între timp prețul fiind redus de 10 ori. În februarie 2016 banca scotea această clădire la mezat cu 1,6 milioane de lei.

Egor Nichita declară că nu are nicio legătură cu tranzacția făcută de tatăl său, care a cumpărat singur bunul BEM și are propriile planuri pentru acest imobil.

Egor Nichita: „Clădirea dată are nevoie de investiții și deja la primăvară o să fie clar ce va face cu ea. Acum stă în starea în care a cumpărat-o de la BEM”

Donații de la părinți

În declaratia de avere petru 2020, Egor Nichita a indicat o donație de 200 de mii de lei de la tatăl său Ilie Nichita și alte 200 de mii de lei de la soacra sa Elena Gudumac. Consilierul din Basarabeasca și-a cumpărat în 2020 trei mașini în valoare totală de 640 de mii de lei. Pentru anul 2019, Egor Nichita declarase venituri totale împreună cu soția de 230 de mii lei și o altă donație de 200 de mii lei tot de la soacră.

Egor Nichita: „Părinții ne-au ajutat. Socrii mei sunt peste hotare de 27 de ani și ne-au făcut donații. Dar și eu câștig. Nu sunt copil. Am 35 de ani.

Cine a cumpărat cele mai scumpe imobile de la BEM

Fostul sediu al BEM de peste o mie de metri pătrați, situat în inima capitalei, pe strada Pușkin 33,  a fost cumpărat în februarie 2018 de compania de construcții „Astercon” cu 27,8 milioane de lei. Anterior bunul fusese scos la licitații de 19 ori. În 2016, banca cerea pe el cu 10 milioane de lei mai mult. (38,2 milioane). La scurt timp de la achiziție, compania „Astercon” a dat  imobilul în locațiune firmei  „Trabo-Plus” care deține rețelele „Andys” și „La Plăcinte”.

Sediul central al Băncii de Economii de pe strada Columna 115 a fost vândut în iunie 2018 cu 25,6 milioane de lei SRL-ului „Club Hotel Richmond", care aparține familiei Boiarschi, coproprietara cunoscutului magazin de materiale de construcții „Supraten”. Imobilul BEM a fost scos la mezat de 23 de ori. Din 2016, banca a cedat la preț 15 milioane de lei.  (in 2016 era la licitatie cu 41,2 milioane lei).

Licitații suspendate pentru vânzarea sediului BEM de la Ciocana

Banca de Economii mai are de vândut un singur activ de milioane - sediul de pe bulevardul Mircea cel Bătrân 23. Clădirea de 1200 de metri pătrați  a fost propusă în 2016 la licitație cu 25 de milioane de lei, dar nu și-a găsit cumpărător. Până în iulie 2018 a fost scoasă la mezat de 24 de ori, iar ultima dată aproape la jumătate de preț - cu 13,8 milioane lei. De atunci, imobilul nu a mai fost expus la licitații, iar astăzi aici este sediul Băncii de Economii, aflată în proces de lichidare.

În clădirea din sectorul Ciocana al capitalei activează în prezent 36 de persoane implicate în procesul de lichidare a Băncii de Economii. Tot aici se păstrează bunurile pe care le mai are banca și le scoate periodic la vânzare, dar și o parte din arhiva băncii. În viitorul apropiat, în acest imobil urmează a fi adusă  toată documentația, care se păstrează la moment în alte încăperi pe care la închiriază banca. Abia atunci când procesul de lichidare a băncii va ajunge spre sfârșit, acest imobil va fi din nou evaluat și scos la licitații.

2,7 milioane de lei, recuperate până astăzi de cele trei bănci

Potrivit informațiilor oferite de autorități, cele trei bănci devalizate au încasat, de la inițierea procesului de lichidare până la 1 ianuarie curent,  doar 2,7 miliarde de lei din realizarea activelor, rambursarea creditelor și comercializarea bunurilor gajate de cei care nu au putut întoarce împrumuturile. Cea mai mare sumă - 1,7 miliarde de lei, a fost adunată de Banca de Economii. 835 de milioane de lei a recuperat Banca Socială, iar Unibank a încasat  192 de milioane de lei.

 

 

 

Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.

/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/METEO/ Vreme însorită la început de weekend. Ce temperaturi vom avea astăzi, 22 martie 2025
/METEO/ Vreme însorită la început de weekend. Ce temperaturi vom avea astăzi, 22 martie 2025
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”

/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră

missing
21 martie 2025, ora 23:06

Programul de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. 

Avizele de stat pentru construirea parcurilor fotovoltaice si eoliene au devenit marfă scumpă pe o piața neagră.

Cine sunt „Băieții deștepți din energie”, aflați duminică, ora 19:45, într-o nouă investigație Cutia Neagră PLUS. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc

Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost reținut în Marea Britanie și urmează să fie extrădat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. /Republica Moldova are un nou vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Despre candidatura Doinei Nistor s-a anunțat aseară târziu, iar azi dimineața, aceasta a și depus jurământul. /Feroviarii din Republica Moldova au ieșit, din nou, la protest, cerând achitarea restanțelor salariale. În fața acestora a ieșit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Putin spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, propus de Statele Unite, dar există „nuanțe”. Acesta vrea garanții că în timpul pauzei, Ucraina nu se va mobiliza, nu va antrena soldați și nu va primi arme. /Incendiu uriaș în centrul capitalei. Pompierii au luptat ore în șir cu focul după ce acoperișul unui restaurant de pe strada pietonală a fost cuprins de flăcări. /Dumitru Alaiba a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Alaiba făcut anunțul pe Facebook și a dat asigurări că rămâne alături de echipa de guvernare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tăcere la Moscova după ce la propunerea Washingtonului Kievul a aceptat un armistițiu de 30 de zile. Presa internțională scrie că este puțin probabil ca Putin să accepte pacea. /O fetiță de 10 ani din Ciadîr-Lunga a murit azi dimineață în timp ce mergea la școală după ce a fost lovită de o mașină. Din motive neclare, deocamdată, șoferul a pierdut controlul volanului. /Feroviarii, care nu și-au primit lefurile din vara anului trecut, vor protesta din nou, vineri, în capitală. CFM are la ei restanțe salariale de peste 191 de milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a dat undă verde planului de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Din cei 660 de eurodeputați prezenți în sala de ședință, 499 au votat pentru finanțare. /Republica Moldova și Franța au semnat ieri trei acorduri importante după întrevederea dintre Maia Sandu și Emmanuel Macron. Țările noastre s-au angajat să lupte împreună împotriva dezinformării rusești. /Moscova s-a confruntat, noaptea trecută, cu cel mai masiv atac ucrainean cu drone. Autoritățile ruse afirmă că au doborât aproape 340 de aparate de zbor în toată țara, fără să precizeze, însă, și numărul dronelor care și-au atins ținta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proteste violente la București. Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale i-a înfuriat pe simpatizanții acestuia. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au incendiat bănci și au răsturnat mașina jurnaliștilor de la Digi24. .Președinta Maia Sandu se va întâlni în această seara la Paris cu Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale, sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aspecte privind securitatea europeană. .Un microbuz de model Ford s-a izbit azi dimineață într-un stâlp pe care l-a smuls din pământ, după care s-a răsturnat. Șoferul de 24 de ani a adormit la volan din cauza oboselii, spune poliția. Din fericire, el a scăpat nevătămat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuroii cer aproape 11 ani de pușcărie pentru deputatul Alexandr Nesterovschi. Astăzi a fost ultima ședință iar în mai puțin de două săptămâni se va sentința. /Conducerea unei clinici private este cercetată penal pentru că ar face clandestin transplantruri. PCCOCS a descins cu percheziții la clinică, dar și la domiciliul bănuiților. /Ucraina și Statele Unite reiau discuțiile depsre încetarea războiului, după confruntarea lui Zelenski și Trump de la Casa Albă. Pentru început, liderul de la Kiev vrea un armistițiu în aer și pe mare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat astăzi pachetul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, anunță eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Următoarea etapă este votul final în plenul Parlamentului European, care va avea loc săptămâna viitoare. /Magistrații au cerut astăzi mandat de arest pentru 30 de zile pe numele proprietarei salonului de frumusețe, Irina Borodkina, unde a murit femeia de afaceri. Procurorii au cerut și prelungirea arestului cu încă 30 de zile a doctoriței Ecaterina Maniuc. /Cel puțin patru persoane au decedat, iar alte câteva zeci au fost rănite, după un nou atac al rușilor în orașul de baștină a președintelui Volodimir Zeleski.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Majorarea pensiilor cu zece la sută din întâi aprilie a fost aprobată, astăzi, de Guvern. În medie, pensiile vor crește cu 400 de lei pentru 650 de mii de pensionari. /În prezent, nu există un scenariu în care Rusia ar putea să ajungă militar pe teritoriul Moldovei, dă asigurări premierul Dorin Recean. Declarația vine după ce președintele Franței a spus că dacă Putin nu va fi oprit, armata rusă va merge sigur în Republica Moldova și chiar România. /O scrisoare pierdută, în Congresul SUA. Ucraina susţine că Volodimir Zelenski nu i-a trimis nimic lui Donald Trump, iar acesta s-a referit în discursul său din Congres la o postare a lui Zelenski pe reţelele de socializare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție are de astăzi șef nou. Adjunctul procurorului general, Marcel Dumbravan a fost desemnat șef intermar al instituției în locul Veronicăi Dragalin care a demisionat acum două săptămâni. /Ministerul infrastructurii are doi candidați la șefia Căilor Ferate ale Moldovei, dar nu divulgă cine sunt aceștia. Declarația a fost făcută de Vladimir Bolea la Cutia Neagră de la Tv8. /SUA a sistat ajutoarele militare către Ucraina, după confruntarea dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă, a confirmat un oficial din administrația președintelui american pentru Reuters.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova va primi 60 de milioane de euro de la UE pentru consolidarea capacităților de apărare. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Consiliului European, Antonio Costa, aflat într-o vizită la Chișinău. /Numărul infecțiilor respiratorii înregistrate în capitală continuă să crească, anunță autoritățile municipale. Spitalele lucrează la capacitate maximă, iar vizitele ar urma să fie interzise. /Evaziune fiscală în valoare de peste 5 milioane de lei. Oamenii legii au găsit în cadrul perchezițiilor efectuate la 3 agenți economici, bani cash în valoare de 200 de mii de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scriitorul Vladimir Beșleagă a fost înmormântat astăzi la cimitirul Central de pe strada Armenească. Să-l conducă pe ultimul drum au venit zeci de oameni printre care și președinta Maia Sandu. /Un fost judecător de la Comrat, cercetat în dosarul Laundromat, care a legalizat prin deciziile sale spălarea a 1,2 miliarde de dolari a scăpat nepedepsit după ce a expirat termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere penală. /Volodimir Zelenski a ajuns deja la Washington și urmează să se întâlnească cu Donald Trump. Cei doi lideri vor semna acordul privind exploatarea resurselor minerale din Ucraina și vor discuta despre negocierile de pace în țara vecină.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Începând cu 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu zece la sută. Proiectul a fost votat în prima lectură, inclusiv de către deputații din opoziție. Nu s-a trecut fără schimburi de replici între aleșii poporului. /Ion Șoltoianu, cunoscut pentru trecutul său criminal a fost, aseară, ținta unui atac armat produs în fața casei sale. Sportivul a scăpat nevătămat, iar poliția a pornit o anchetă. /Donald Trump, anunță impunerea de taxe vamale de 25 la sută asupra produselor importate din europa și atacă UE. Uniunea Europeană a răspuns acuzațiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Femeia de afaceri, Liubovi Babuțchi a murit din cauza unei o embolii, provocate de injectarea mai multor medicamente în fese, gât și bărbie a arătat expertiza medico-legală care a fost finalizată. /Scriitorul Vladimir Beșleagă va fi condus pe ultimul drum vineri. 28 februarie, a fost decretată zi de doliul național. /Canditatul la prezidențialele anulate din România, Călin Georgescu a fost ridicat azi de polițiști și escortat la audieri. Acestuia i se aduc un șir de acuzații, printre care și implicarea într-o organizație cu caracter fascist, scrie presa română.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A murit scriitorul, prozatorul și deputatul în primul parlament, Vladimir Beșleagă. Anunțul a fost făcut de Muzeul Național al Literaturii Române, care a transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele sociale. /Directorul colegiului de medicină din Chișinău a fost demis, anunță ministerul sănătății. Se întâmplă la câteva zile după ce oamenii legii au făcut percheziții în birourile de serviciu, la domiciliile și în automobilele a patru angajați ai instituției. /Se scumpesc serviciile comunale în regiunea transnistreană. Tarifele la unele servicii vor crește cu peste 100 de procente și vor intra în vigoare de la întâi martie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se împlinesc trei ani de când Rusia a invadat Ucraina. Peste 40 de mii de civili au fost uciși sau răniți în acest război sângeros, în timp ce milioane de ucraineni s-au refugiat în alte țări. /Procuratura Anticorupție anunță că după doi ani de ședințe la CSJ și-a prezentat toate probele acumulate împotriva lui Igor Dodon în dosarul kuliok. Mai departe este rândul apărării, care ar avea aproape 200 de martori de audiat. /Alegeri legislative anticipate din Germania. Conservatorii celebrează, iar extrema dreaptă obține un rezultat record.

/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/VIDEO/ Spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău, în plină reorganizare. De ce nu avem cafea mai ieftină?
/VIDEO/ Spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău, în plină reorganizare. De ce nu avem cafea mai ieftină?

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.