Război în Ucraina, ziua 279: Alertă aeriană și reuniune NATO în România. Risc de o nouă pană uriașă de curent în R. Moldova

The Times scrie despre un posibil atac al Rusiei în Moldova. Ministerul Apărării: Nu sunt indicii de pericol

02 mai 2022, ora 10:07

Surse ucrainene ale cotidianului britanic The Times susțin că Rusia a elaborat planuri clare pentru invazia Moldovei, potrivit Antena3

Reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău au declarat pentru TV8.md că nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol.

„Cu referire la articolul publicației britanice The Times despre Moldova, comunicăm că toate instituțiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația. În acest moment, nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol. Aceste constatări sunt împărtășite nu doar de autoritățile moldovenești, dar și de principalii noștri parteneri internaționali”, a precizat Ala Diaconu pentru TV8.md.

„Noi credem că Kremlinul a decis deja să atace Moldova. Ceea ce vor aduce evenimentele din Moldova va fi decisiv pentru noi. Dacă rușii reușesc să preia controlul asupra țării, atunci noi (Ucraina - n.red.) vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar - aceasta va fi o amenințare la adresa integrității Ucrainei.

Dacă Rusia recunoaște independența Transnistriei, atunci aceasta va fi o amenințare directă și o încălcare a integrității teritoriale a Moldovei. Aceasta va fi o repetare a „scenariului Donbas”. Apoi vor furniza un număr mare de arme și apoi vor dori să le adauge în Rusia”, a spus una dintre sursele ucrainene, pentru The Times.

Interlocutorii publicației spun că serviciile speciale ruse iau în considerare posibilitatea de a stârni tulburări și revolte în țară. Acum în țară există nemulțumiri în rândul oamenilor din cauza creșterii prețurilor.

Informațiile ucrainene au remarcat o anumită activitate pe aerodromul din Tiraspol.

Interlocutorii jurnaliştilor sugerează că armata rusă intenţionează să efectueze o aterizare cu avioane de transport şi elicoptere în Transnistria. 

Se presupune că avioanele și elicopterele vor zbura de pe un aerodrom din Crimeea ocupată.

În același timp, autorii publicației notează că aceste afirmații sunt contrare analizei agențiilor de informații occidentale, că rușii nu au capacități suficiente pentru a zbura în siguranță deasupra apărării aeriene ucrainene din regiunea Odesa. 

În plus, pentru a furniza muniție și întări unitățile, rușii trebuie să creeze un „coridor” terestru din Hersonul capturat prin regiunile Nikolaev și Odesa, fiind atacați de forțele ucrainene.

Ei pot încerca să desfășoare o operațiune militară mai aproape de Ziua Victoriei, pe 9 mai. În această zi, președintele rus Vladimir Putin ar putea anunța recunoașterea de către Rusia a independenței Transnistriei. 

În plus, serviciile speciale ruse ar putea planifica debarcarea de trupe la Tiraspol în același timp cu organizarea de revolte și proteste la Chișinău.

Analiștii militari Jack Watling și Nick Reynolds de la Institutul Regal Comun pentru Cercetarea Apărării consideră că o astfel de operațiune a rușilor ar avea trei obiective:

  • retragerea unei părți din trupele ucrainene pe frontul de sud-vest;
  • stoparea cursului pro-european al actualei guvernări în Moldova;
  • ar speria Occidentul că sprijinirea Ucrainei cu arme și finanțe ar putea duce la o destabilizare suplimentară în regiune, în special în Balcani.
  •  

Totodată, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) nu consideră că forțele ruse au capacitatea de a conduce o operațiune atât de amplă și de complexă în această etapă a războiului.

“Forțele ruse pot încerca oricum să facă acest lucru, sau pot spera că, lăsând impresia că se pregătesc pentru o astfel de operațiune, vor atrage mai multe forțele ucrainene de pe alte fronturi în jurul Odesei”.

Anterior, într-un interviu acordat canalului de televiziune Al-Arabiya, Serghei Lavrov a fost întrebat dacă Moldova ar trebui să fie îngrijorată de ceva în legătură cu „operațiunea specială a Rusiei” din Ucraina. 

„Ar trebui să fie îngrijorați de viitorul lor, pentru că sunt târâți în NATO și nu cred că asta va ajuta la securitatea Republicii Moldova”, a răspuns ministrul rus de Externe.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
/VIDEO/ Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”

Criza din Republica Moldova, discutată de președintele României, Klaus Iohannis și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

29 noiembrie 2022, ora 13:28

Criza din Republica Moldova a fost discutată de către președintele României, Klaus Iohannis și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Președintele României a subliniat necesitatea continuării sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, ocazie cu care a evocat impactul substanţial al conflictului din Ucraina şi a prezentat măsurile de sprijin adoptate de România în domeniile critice, cu accent pe sectorul energetic.   

De asemenea, a fost abordat subiectul crizei energetice actuale, context în care a fost evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice în sectorul energetic, în special a celor din domeniul nuclear civil, care vor permite României să fie un furnizor de securitate energetică în regiune.

În cadrul discuțiilor au mai fost abordate subiecte privind continuarea sprijinului aliaților pentru Ucraina, context în care Secretarul de Stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente și multidimensionale ale României, atât prin acordarea de asistență directă, sprijin pentru refugiați, respectiv pentru tranzitul de cereale, dar și prin coordonarea eforturilor internaționale în sprijinul țării vecine.

Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram