Pentru distrugerea ambroziei, anul trecut au fost cheltuite mijloace financiare în sumă de un milion de lei, iar peste 41 de hectare de ambrozie au fost eradicate atât prin metode chimice cât și tehnice. Informațiile au fost oferite de către Victoria Covali, șefa întreprinderii municipale „Spații Verzi”, în cadrul unei conferințe de presă.
Aceasta a precizat că autoritățile întreprind toate măsurile pentru a nimici ambrozia, însă eforturile sunt în zadar atât timp cât pe teritoriile private sau unii agenți economici refuză să o distrugă de pe propriul teren.
„Ambrozia este o plantă foarte agresivă și are o predictibilitate ecologică foarte mare. De aceea vreau să vă informez că aceasta este considerată invazivă și pe plan mondial. Astfel, în toate țările sunt aprobate programe concrete de eradicare a acestei plante. La nivel municipal, Asociația Spații Verzi întreprinde eforturi constante pentru eradicarea acestei specii de plante în conformitate cu metodologiile stabilite de organizațiile internaționale”, a declarat Victoria Covali.
Totodată, aceasta a precizat că sunt două metode prin care planta poate fi distrusă. Este vorba de metoda tehnică care constă în smulgerea sau cosirea plantei de câteva ori pe sezon sau metoda chimică care presupune folosirea anumitor preparate chimice.
„Anul trecut, a fost eradicată planta pe o suprafață de 41 de hectare, aplicând atât metoda chimică, cât și cea tehnică. Aceste metode depind atât de sezon cât și de condițiile climaterice. Dacă este un an ploios, cu climă umedă care favorizează apariția și creșterea ambroziei este nevoie de intervenție mai des. Pentru intervenții, anul trecut a fost cheltuită suma de un milion de lei, ceea ce include preparatele chimice cât și munca acelor oameni”, a precizat șefa de la Spații Verzi.
Victoria Covali a reiterat că în Republica Moldova există o hartă interactivă privind răspândirea speciei și zonele de risc.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md