În apropierea Paștelui, când mesele sun pline de bucate, este esențial să alegem produse sigure, de calitate, și să le procurăm doar din surse autorizate, pentru a proteja sănătatea noastră și a celor dragi. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează consumatorii să fie vigilenți la achiziționarea produselor alimentare.
Potrivit unui comunicat ANSA, se recomandă evitarea piețelor neautorizate, verificarea etichetelor și păstrarea alimentelor în condiții adecvate, pentru a preveni toxiinfecțiile și risipa alimentară.
ANSA recomandă:
- Achiziționați alimente doar din unități înregistrate de ANSA;
- Atrageți o atenție deosebită integrității ambalajului și termenului de valabilitate al produselor alimentare;
- Verificați organoleptic produsele alimentare: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
- Toate produsele alimentare preambalate, inclusiv cele de patiserie (pasca, cozonacii) trebuie să fie, obligatoriu, etichetate. Mențiunile de pe eticheta produsului să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Aceasta trebuie să conțină denumirea produsului, ingredientele, numele producătorului/importatorului, contactele acestuia, alergenii prezenți și termenul de valabilitate;
- Atenție la carnea procurată, care este un produs perisabil! Carnea proaspătă este elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, caracteristic speciei, în urma apăsării cu degetul trebuie să revină la forma inițială. Carnea sigură pentru consum este cea care are aplicată ștampila (marca de sănătate) pe carcase sau semicarcase, trebuie să fie vizibilă, trebuie să fie însoțită de certificatul sanitar-veterinar;
Excepție face carnea de miel sau ied provenită din gospodării casnice. Proprietarii cu până la 50 de oi sau capre mature pot vinde carne provenită din sacrificare tradițională, dacă respectă condițiile igienice și dețin carnetul de sănătate al animalelor.
ANSA atenționează că valorificarea acestor produse este admisă doar fie direct din gospodărie, fie în locuri autorizate în acest scop (piețe agroalimentare, târguri, expoziții, iarmaroace).
La achiziționarea ouălor, verificați cu atenție coaja – aceasta trebuie să fie curată, tare, mată, fără pete sau miros, iar termenul de valabilitate să fie clar indicat.
După cumpărare, toate produsele alimentare trebuie păstrate în frigider, în condiții de igienă. Gătiți doar cantitatea necesară pentru a evita risipa alimentară în perioada sărbătorilor.
Evitați cumpărăturile din locuri neautorizate, unde nu sunt respectate condițiile sanitare și de siguranță.
Comercianții care vând produse alimentare din portbagajele mașinilor, pe străzi sau în alte locuri neautorizate, nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.
TV8.md amintește că și vopseaua pentru ouă trebuie să fie sigură pentru consum și cumpărată din locuri autorizate. De asemenea, ouăle încondeiate trebuie ținute la frigider nu mai mult de 7 zile.