Moldovenii din opt țări vor putea vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 2025. Un proiect de lege privind extinderea acestei posibilități în Japonia și Australia a fost adoptat astăzi cu votul a 57 de deputați.
Totodată, documentul votat conține mai multe propuneri, care au drept scop îmbunătățirea cadrului normativ și eficiența procesului electoral.
Astfel, potrivit unui comunicat al Parlamentului, se propune crearea unui consiliu electoral distinct pentru secțiile de votare în care este implementat votul prin corespondență.
De asemenea, pentru a asigura un interval suficient și pentru a evita erorile, se propune ca termenul de anulare a înregistrărilor și al identificării la distanță a alegătorilor cu înscrierea acestora în listele alegătorilor să fie finalizat cu cel puțin 30 de zile înainte de data alegerilor.
La fel, ar urma să fie stabilit un termen limită pentru modificările în listele electorale pentru votul prin corespondență cu cel puțin 20 de zile înainte de ziua alegerilor, dar nu mai târziu de expedierea plicurilor cu materiale către alegători.
În timpul dezbaterii proiectului, deputatul neafiliat, Vasile Bolea, a acuzat că PAS ar vrea să fraudeze alegerile prin extinderea listei țărilor unde e valabil votul prin corespondență:
„Domnul Grădinaru, spuneți vă rog, dar de unde așa o dragoste pentru țări exotice pentru noi? Au fost aceste cinci țări în proiect pilot, la vestul Republicii Moldova, mai departe de văzul lumii, acum o începeți de la estul îndepărtat.
Am atras atenția la geografia acelor țări care au fost incluse în acest text și am remarcat că, nu degeaba, acest sistem este implementat peste ocean, deoarece fusurile orare diferă. Atunci când se închid fusurile orare la noi, peste 1-2 ore maxim în Europa, peste ocean procesul electoral este în toi... Acum se dorește la o scară largă acest proces să fie extins, se alege Japonia și Australia, vă spun de ce, atunci când acolo se deschid secțiile de votare, moldovenii dorm, încă nu este dimineața. Se trezesc, vin la votare, se închid secțiile, iar în Statele Unite, în coasta de est se face această manipulare a alegerilor. S-a ales coasta extremă de est și de vest, pentru a se frauda aceste alegeri”.
La scurt timp, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a venit cu o replică:
„Nu este un moft al meu sau al colegilor deputați care au elaborat acest proiect de legi (...) Australia, asemenea și Japonia nu întrunea condițiile de 30 de votanți cel puțin pentru un stat în care poate fi extins votul prin corespondență, iar acum se încadrează, deoarece au participat 65 de votanți la scrutinul precedent.
Noi nu o să-i ținem pe oameni să stea în coadă oare în șir, noi nu o să le limităm numărul de buletine, ca oamenii să stea cu copii în ploaie și să constate că nu le ajung buletine, o să digitalizăm procesul ca coada să treacă cât mai rapid, ca oamenii să-și exercite cât mai repede dreptul la vot”.
Menționăm că 84 de moldoveni stabiliți în Japonia au votat la scrutinul prezidențial de anul trecut, iar în Australia nu au fost deschide secții de votare.
TV8.md amintește că la alegerile prezidențiale din 2024, cetățenii din Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda au avut posibilitatea să voteze prin corespondență. În turul doi de scrutin au votat prin corespondență 1.447 de moldoveni din trei țări.