Pe 11 aprilie, canalul de Telegram „Первый в Молдове” a publicat un mesaj potrivit căruia o femeie de 82 de ani, din satul Cremenciug, raionul Soroca, a decedat după ce polițiștii i-au aplicat o amendă de 25.000 de lei. Informația a fost însoțită de o secvență video în care Irina Bezbașennaia, reprezentantă a blocului politic Victorie, susținea că femeia nu a rezistat și a murit a doua zi după primirea procesului-verbal. Informația a fost răspândită rapid pe rețelele sociale, inclusiv unele cunoscute pentru promovarea dezinformării. Poliția spune că informația este falsă, iar femeia care a lansat acuzația s-a ales cu proces-verbal, scrie stopfals.md.
Deși în postarea de pe Telegram se menționa satul Cremenciug, video-ul difuzat făcea referire la satul Crișcăuți, care este o localitate din raionul Dondușeni și nu din Soroca. Informația a fost distribuită și de canale de Telegram bine cunoscute pentru răspândirea dezinformării și materialelor manipulatoare, inclusiv canale ca „Канал 5”, „Gagauznews – Новости для Гагаузии”, „GOVORIT.MD”, și „Salut Moldova”, printre altele.
Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției, a subliniat că informațiile publicate sunt false: „Poliția precizează că femeia care a decedat nu a fost vizată în documentarea instituțiilor de drept. Fiica acesteia, în discuțiile cu oamenii legii, a confirmat că femeia a decedat din cauza problemelor de sănătate (tensiune) și vârsta înaintată”.
Mai mult, primarul satului Cremenciug, Anatolie Pînzaru, a confirmat pentru Stopfals.md că femeia a decedat în noaptea de 9 spre 10 aprilie. „Era bătrână, avea probleme cu tensiunea. Ieri a fost îngropată. Soția mea, care este soră medicală, a vorbit cu ea miercuri seara. A rugat-o să-i cumpere niște vitamine, dar nu s-a plâns de vreo amendă sau că au fost polițiști la ea”, a afirmat Pînzaru, subliniind că femeia nu a făcut nicio mențiune despre vreo amendă aplicată de poliție.
De asemenea, Irina Bezbașennaia, care a lansat informația falsă, a fost citată de poliție pentru a explica motivele din spatele răspândirii acestor informații. „Irina Bezbașennaia a fost citată la Inspectoratul General al Poliției pentru audieri, pentru a înțelege scopul răspândirii informațiilor eronate în adresa instituțiilor de drept și denigratoare în raport cu o persoană care a decedat. Aceasta a refuzat să facă declarații. Oamenii legii i-au întocmit un proces-verbal pentru răspândirea dezinformării”, a precizat Diana Fetco.
Printre cei care au distribuit informațiile se numără fostul deputat PSRM Oleg Savva și consilierul bașcanei Evghenia Guțul, Mihail Vlah, care a postat și pe TikTok. Canalul Copceac News indică în descriere că femeia decedată este din „satul Chișcăuți, raionul Soroca”. De fapt, un asemenea sat nici nu există în Republica Moldova.
Conform cercetărilor realizate de Stopfals.md, canalele care au distribuit aceste știri false au fost implicate în trecut în răspândirea dezinformării, iar unele dintre ele, cum ar fi Gagauznews.md și Kp.md, au fost blocate la cererea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din cauza conținutului lor instigator la ură și război.