Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu șefa statului că Uniunea Europeană ar intenționa să ofere sprijin militar Republicii Moldova. Charles Michel a evitat să ofere mai multe detalii, însă a precizat că UE va începe cu acțiuni care vor spori logistica de apărare cibernetică a țării noastre.
„Referitor la sprijinul militar pentru Republica Moldova intenționăm să sporim logistica de apărare cibernetică, dar astăzi am discutat și despre cum putem să oferim mai mult sprijin militar Republicii Moldova, mai multe activități de consolidare a capacităților militare. Bineînţeles că eu acum nu voi vorbi despre detaliile acestei decizii, dar o chestie importantă pentru noi este să evităm escaladări”, a declarat președintele Consiliului European.
Totodată acesta a condamnat declarațiile unor oficiali precum că Rusia ar putea ajunge în Transnistria.
„Noi nu credem că este inteligent să se facă declarații provocatoare despre situația din Republica Moldova și Transnistria. Noi vrem să prevenim asemenea incidente și depunem toate eforturile pentru a menține stabilitatea pe cât este posibil”, a conchis Charles Michel.
Oficialul și-a exprimat susținerea privind aderearea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a reiterat faptul că statele europene vor susține țara noastră nu doar în domeniul financiar.
„Susținem reziliența, suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și reformele din domeniul justiției și toate celelalte reforme pornite în contextul cererii de aderare a Republicii Moldova la UE. Astăzi populația Republicii Moldova se confruntă cu consecințele grave ale războiului și în aceste momente dificile trebuie să ne ajutăm partenerii și prietenii să-și apere securitatea și valorile democratice. Să ne unim eforturile și să apărăm suveranitatea Republicii Moldova”, a mai spus Charles Michel.
Ulterior, autoritățile de resort au venit cu o precizare în care au indicat că asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal, iar activitățile pentru anul 2021 au inclus consolidarea capacităților medicale ale Armatei Naționale și sporirea capacităților geniștilor moldoveni cu un suport în valoare de 7 milioane euro.
Pentru următoarea perioadă au fost identificate 6 domenii de interes: logistică militară, mobilitate, comandă și control, apărarea cibernetică, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactice.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md