Medicii bat alarma. Datele statistice arată că în ultimii ani, nivelul vaccinării în Moldova a scăzut considerabil. Dacă acum două decenii, 95 la sută din copii erau imunizați, astăzi doar în unele regiuni ale țării, cifrele se apropie de 80 de procente. Cu alte cuvinte, fiecare al cincilea copil nu este imunizat, transmite 1TV.
Pe Bella am întâlnit-o pe holurile policlinicii în timp ce stătea la coadă, împreuna cu mama sa, pentru a se imuniza împotriva papilomavirusului. Vaccinul, introdus în 2017 în Programul Național de Vaccinare o va proteja, pe viitor, pe fetița în vârstă de 10 ani de 4 tipuri de cancer la colul uterin.
„Noi am administrat toate vaccinurile. Credem că așa este corect. Au fost situații când copiii vecinilor noștri s-au îmbolnăvit pentru că nu au fost vaccinați”, a menționat mama fetei, Olga.
Majoritatea părinților cred că vaccinarea este o obligație civică pe care o are fiecare dintre noi.
„Am o opinie pozitivă. I-am vaccinat întotdeauna pe toți cei trei copii. Nu întotdeauna la timp, dar cred că am eradicat multe boli datorită vaccinării. Aceeași polimielită sau rujeolă. Sunt pentru”.
„În calitate de părinte eu sunt pro vaccinare și consider ca este cea mai bună alegere pentru copii, pentru sănătatea lor”.
Părinții dau asigurări că se informează minuțios, împreună cu toată familia înainte de a decide dacă își vaccinează sau nu copiii.
„Eu am vaccinat copiii, dar am avut și argumente. Mama a documentat și a hotărât că totuși vaccinurile sunt importante, dar respect și opinia celor care au hotărât să se abțină”.
Există însă și un număr mare de părinți care au renunțat în totalitate la imunizarea copiilor de frica unor complicații sau din convingeri religioase. Datele statistice arată că de la an la an, numărul copiilor care sunt aduși de părinți la imunizare este în continuă scădere. Mai exact, fiecare al cincilea copil din Moldova nu este imunizat. În contextul Săptămânii Europene a Imunizării, specialiștii bat alarma și avertizează că pericolele care vin la pachet cu bolile împotriva cărora trebuie să ne imunizăm sunt mai grave decât presupusele consecințe ale introducerii vaccinului.
„Aceste mame sunt absolut neinformate și nedocumentate, categoric. Să vă aduc eu câteva exemple. Polimelita, deci copii care fac forma paralitică, după asta au două direcții. Fie deces, fie în scaun cu rotile pe viață. În ai mei 30 de ani de activitate, nu am văzut niciodată reacție la acest vaccin. Sunt niște picături administrate copilului în gură”, a subliniat șef Direcție, ANSP, Nicolae Furtună.
Schema de imunizare din Moldova include vaccinuri împotriva a 9 infecții care se administrează până la vârsta de 16 ani, plus 1 vaccin pentru adulți împotriva difteriei și tetanosului. În ultimii 50 de ani, vaccinurile au salvat cel puțin 154 de milioane de vieți, notează Organizația Mondială a Sănătății.