Republica Moldova va putea decide singură cum va investi cei aproape 2 miliarde de euro oferiți de UE în următorii trei ani. Totuși, transferul banilor va avea loc doar după ce autoritățile vor prezenta Comisiei Europene un plan clar în acest sens, a declarat astăzi, la Chișinău, președintele Delegației PE pentru relațiile cu Moldova, Siegfried Mureșan.
„Este cel mai mare pachet de sprijin economic acordat vreodată. Nu numai de Uniunea Europeană, ci de oricine acordat vreodată Republicii Moldova”, a accentuat europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Potrivit șefului Legislativului, banii vor fi investiți în proiecte concrete, printre care:
- șoseaua de centură a Chișinăului, noi poduri transfrontaliere peste râul Prut și conexiuni feroviare mai bun:
- dezvoltarea rețelei energetice, așa ca Moldova să fie conectată la rețeaua electrică a UE, reducând dependența de Federația Rusă:
- două spitale moderne în Bălți și Cahul;
- școli și grădinițe moderne
- finanțarea a mii de afaceri pentru a crea locuri de muncă.
„Ajutorul este dovada faptului că Uniunea Europeană crede în Republica Moldova și prietenii noștri din Parlamentul European, din Comisia Europeană se uită ce se întâmplă în Republica Moldova și înțeleg cât este de important de ne ajuta în procesul de integrare anume când trăim cu toții timpuri mai complicate”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
TV8.md amintește că pe 19 februarie, Parlamentul European și statele membre ale UE au convenit asupra unui nou plan de sprijin pentru Republica Moldova. Este vorba despre un nou mecanism de 1,9 miliarde de euro pentru accelerarea reformelor socio-economice, consolidarea rezilienței și avansarea integrării în UE.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, acest mecanism are scopul de a sprijini Moldova în fața provocărilor semnificative, în special pentru a atenua impactul profund al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității, economiei și mijloacelor de trai ale cetățenilor moldoveni, precum și pentru a consolida reziliența țării împotriva atacurilor hibride și a interferențelor străine malițioase care vizează procesele și instituțiile democratice.