În prezent, nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv în limite ce ar depăși valori maxime admise. Anunțul a fost făcut de Agenția de Mediu, în contextul situației tensionate de la centrala nucleară din Zaporojie.
Pe 10 august 2022, până la ora 8:00, valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală (Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova, Comrat) „constituie: minima: 0,10 μSv/h - la staţia Bălțata și maxima: 0,17 μSv/h - la staţia Comrat”, menționează Agenția de Mediu.
Iar valorile înregistrate la staţiile cu monitorizare automată (Briceni, Bălţi, Chişinău, Ştefan Vodă, Cahul) „constituie: minima: 0,10 μSv/h – la staţia Chișinău, la ora 6:40 și maxima: 0,17 μSv/h - la staţia Cahul, la ora 1:40”.
Limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova, stabilită de către Ministerul Sănătății, este de 0,25 microSievert/h.
Agenția de Mediu, responsabilă de informarea sistematică a autorităților publice, societății civile și populației cu privire la calitatea mediului, monitorizează zilnic evoluția radioactivității mediului.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la moment, nu există careva riscuri pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante. Administrarea preparatelor din iodură de potasiu, în scop profilactic, nu ar fi necesară, deoarece nu există niciun temei rezonabil.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md