Prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut să fie verificat site-ul compensații.gov.md, astfel încât cetățenii să nu întâmpine impedimente când vor încerca să completeze cererea. Premierul a precizat că a primit mai multe mesaje din parte cetățenilor precum că nu primesc sms-ul pe numărul de telefon.
„Am văzut că sunt anumite preocupări ce țin de platforma compensații.gov. Oamenii se întreabă când vor avea acces la compensații, cine va beneficia și cât vor primi. La moment, colectăm datele, iar atunci când vom face calculele vom veni cu informații. Se va întâmpla la începutul lunii noiembrie... Sunt anumite persoane care susțin că nu primesc sms-ul pentru înregistrare. Eu am întrebat dacă este adevărat sau sunt troli care vreau să submineze activitatea ministerului”, a declarat Natalia Gavrilița.
Potrivit datelor înregistrate de către ministerul Muncii, până în prezent, peste 336 de mii de persoane s-au înregistrat pe platformă, dintre care peste 276 de cereri au fost transmise spre procesare.
Totodată, circa 60 de mii de solicitări urmează a fi completate până la sfârșit.
TV8.md reamintește că site-ul compensatii.gov.md a fost lansat pe 12 octombrie, astfel, cetățenii se pot înregistra în Registrul vulnerabilității energetice completând un formular. În baza formularului va fi stabilit gradul de vulnerabilitate. Potrivit Ministerului Muncii, de compensații pentru energie vor beneficia majoritatea cetățenilor.
Potrivit ministrului, primele compensații vor fi introduse în facturile din luna noiembrie, care vor apărea la începutul lunii decembrie. Astfel, consumatorii vor putea vedea direct în facturi gradul de vulnerabilitate și mărimea compensației.
Mărimea compensației va varia pentru fiecare gospodărie și va fi stabilită în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. Consumatorii casnici vor fi grupați în 5 categorii de vulnerabilitate energetică, de la foarte ridicată până la non - vulnerabil.
Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri aprobați de Guvern, și anume: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate ș.a.
Sistemul electronic este gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și va permite acumularea datelor necesare pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică:
consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată
consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată
consumatori cu vulnerabilitate energetică medie
consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută
consumatori non-vulnerabili.
Compensațiile vor fi transferate direct în contul furnizorilor și vor fi reflectate în facturile consumatorilor la energie: gaze, energie termică, energie electrică. Compensațiile vor fi acordate pentru lunile noiembrie - martie.
TV8.md reamintește că ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8 că veniturile introduse în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică, compensatii.gov.md, vor fi verificate.
„Este o procedură care funcționează și în cazul ajutorului social. Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2.000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acei indicatori proxi, de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei sau care au patru sau mai multe locuințe”, a subliniat Spatari.
Totodată, potrivit ministrului familiile care vor avea venituri mai mici, vor avea un grad mai mare de vulnerabilitate energetică și vor primi compensații mari. Totuși, la acordarea compensațiilor se va ține cont și de componența familiei
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md