Pe 12 septembrie expiră termenul solicitat de trei asociații de fermieri pentru premierul Natalia Gavrilița. Membrii Consiliului de Administrare al Asociației Moldova Fruct, al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova și al Asociației Forța Fermierilor au solicitat o întrevedere cu prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. Potrivit asociațiilor, unii fermieri riscă să falimenteze, dacă Guvernul nu va identifica soluții pentru susținerea fermierilor, afectați de secetă.
Cele trei asociații s-au întâlnit pe 5 septembrie într-o ședință cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea și directorul general ANRE, în vederea identificării compromisurilor de remediere a problemelor stringente din domeniul agricol. Potrivit agricultorilor, seceta severă din acest an a compromis recolta de porumb în proporții de 80-90 la sută, în timp ce recolta de floarea soarelui și de sfeclă de zahăr ar fi fost compromise în proporție de 60-70 la sută.
Astfel, asociațiile au propus să fie discutate revendicările comune, votate unanim în ședința din 5 septembrie, care urmează să fie legiferate prin decizia Comisiei Situației Excepționale. Ei solicită amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole), acordarea unor facilități fiscale producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor.
Totodată, agricultorii cer adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați în mărime de cel puțin 3.000 lei per hectar afectat, fie ca recompensă bănească, fie sub formă de motorină/fertilizanți și compensațiilor pomicultorilor de cel puțin 2 lei per kg de mere comercializate către întreprinderile de procesare sau la export pe piețe alternative.
Ministrul Finanțelor nu susține ideea acordării unor facilități fiscale pentru agricultori, întrucât bugetul de stat nu are alte venituri decât taxele și impozitele colectate. Dumitru Budianschi afirma anterior, că politica executivului este de a susține agenții economici prin programe țintite să asigure dezvoltarea afacerilor, nu prin facilități fiscale, care pun în pericol sustenabilitatea bugetului.
Agricultorii anunță că planifică să convoace pe 13 septembrie ședința comună a consiliilor Federației Fermierilor, Asociației Forța Fermierilor și Asociației Moldova Fruct în vederea discutării și aprobării acțiunilor următoare, în cazul în care Executivul nu va accepta solicitarea solicitarea lor de a se întâlni cu Natalia Gavrilița.
TV8.md reamintește că ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat luni, 5 septembrie, într-o conferință de presă, că Guvernul nu va institui stare de urgență în agricultură. În schimb, autoritățile au adoptat o serie de măsuri, pentru a-i ajuta pe fermieri să depășească multiplele crize, care le-au afectat afacerile în ultima perioadă.
Prima și cea mai importantă măsură luată de autorități, prevede rambursarea accizei la motorină, ceea ce constituie 2 lei și 95 de bani pentru un litru. Acciza la motorină va fi acoperită de stat în proporție de 100% în cazul producătorilor agricoli mici și mijlocii și de 30% - în cazul celor mari.
O altă măsură se referă la creditele bancare. Potrivit ministrului Bolea, țăranii vor putea accesa credite cu 7,1 procente anual. În plus, băncile sunt interesate să majoreze pachetul de creditare, a mai spus oficialul.
O altă veste bună pentru producătorii agricoli ține de domeniul fiscal. În urma unor înțelegeri între Ministerul Agriculturii cu Ministerul Finanțelor, Inspectoratele fiscale nu vor aplica amenzi la întârzierea plății impozitelor.