Reabilitarea celor două blocuri energetice de la Termoelectrica a fost pusă pe pauză, cel puțin deocamdată. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, licitația și respectiv contractul a fost anulat. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 13 iunie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„Întreaga licitație a fost anulată și evident și contractul. În cadrul proiectului Băncii Mondiale, o parte a acestui proiect era reabilitarea blocului doi și trei de la Termoelectrica. Respectiv, această componentă din proiect a fost considerată anulată și respectiv, toate efectele post anulate”, a declarat vicepremierul.
Cât despre plângerea penală depusă de companie, Spînu spune că „este dreptul lor. Nu cunosc despre plângerea penală. Știu că a venit, dacă nu greșesc, o cerere prealabilă la unitatea de implementare, dar nu penală și urmează să se ofere un răspuns”, a afirmat Andrei Spînu.
Totuși, șansele că vor câștiga în judecată sunt mici, susține ministrul.
„Noi nu vedem motive, pentru că acest contract chiar dacă a fost semnat, nu era valabil. După prezentare, trebuia să fie prezentată garanția de bună execuție și orice cheltuială sau intenție de cheltuială pe acest contract, trebuia să fie aprobată.
Ei nu au primit de la nimeni garanții, mai mult decât atât, au fost informați de mai multe ori să nu facă mișcări în acest sens, ținând cont de decizia care a fost luată”, a subliniat viceprim-ministrul.
TV8.md reamintește că pe 13 mai, unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii a expediat companiilor „Horus” și „Silovîe Mașinî” notificare oficială privind rezilierea contractului pentru reabilitarea celor două blocuri energetice de la Termoelectrica.
Licitația privind reabilitarea celor două blocuri energetice de la Termoelectrica a provocat un adevărat scandal, după ce a fost câștigată de „Horus”, o companie moldovenească cu rădăcini în off-shore, care își propune să reabiliteze cele două blocuri de la Termoelectrica în parteneriat cu companie rusă „Silovîe Mașinî” aflată sub sancțiuni internaționale.
Consorțiul româno-american în domeniul energetic, care nu s-a calificat la condițiile prevăzute de caietul de sarcini, a anunțat că contestă rezultatele acesteia. Reprezentanții consorțiului sunt convinși că, alături de partenerul american, compania română Turboenergy Power deține tehnologii moderne, necesare pentru reabilitarea blocurilor energetice.
Mai mult, aceștia se declară nemulțumiți de condițiile care le-au fost înaintate pentru participarea la licitație și susțin că au prezentat un caiet de sarcini mai bun decât firma adversară. Mai mult, potrivit reprezentanților companiei, licitația ar fi fost trucată. Aceștia aduc drept argument faptul că „Silovîe mașinî”, compania rusă parteneră a firmei „Horus”, nu putea participa la licitație în situația în care se află sub sancțiuni internaționale.
În urma scandalului, în 11 aprilie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că „Silovîe Mașinî” nu va implementa proiectul de reabilitare al motoarelor de la Termoelectrica, iar licitația a fost întreruptă. Marți, 12 aprilie, Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) a înaintat solicitarea de rezoluțiune a contractului pentru modernizarea generării la CET Sursa-1 către Banca Mondială, finanțator al Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău (PIESACET 2).
La începutul lunii mai, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat un nou tender. De această dată, este vorba despre unul pentru achiziționarea lucrărilor de reparație a unui singur bloc energetic - numărul 3.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md