Petru Ciobanu este un adolescent care s-a născut la București, dar s-a stabilit la Chișinău. De la vârsta de 13 ani adună obiecte de istorie din oraș, astfel reușind să creeze un adevărat muzeu al Chișinăului.
Tânărul spune că văzând cum sunt distruse obiectele de arhitectură din oraș a vrut să salveze măcar puține din cele rămase.
„Obiectivul meu a fost să aduc istoria cât mai aproape de sufletul oamenilor și să o povestesc așa încât să fie cât mai pe înțelesul tuturor, să leg cumva o personalitate de un obiect, o țiglă de pe casă de o istorie, astfel încât să fie interesant. Mai ales pentru tineri experiența cu muzeele poate fi nu chiar atât de plăcută, să le fie plictisitor. Astfel am ajuns să colectăm prin toate conacele din Chișinău. Cele mai interesante exponate de acest gen fiind chiar această gură de ventilație, se afla într-un conac care acum, din păcate, a ajuns o veritabilă ruină. Este vorba de conacul familiei Climescu, în care în perioada sovietică a locuit primul secretar al Uniunii Sovietice, Leonid Brejnev”, a declarat fondatorul muzeului.
Tânărul susține că a înțeles și schemele prin care patrimoniul arhitectural este distrus pentru a ajunge pe mâna celor care vor să se îmbogățească.
„Majoritatea acestor obiecte fac parte din patrimoniul național, dar acestea este și unul dintre motivele din care ele ajung așa. În general casele vechi sunt destul de spațioase au și un teren în curte și un investitor care cumpără acest apartament, apartamentele care au fost împărțite pe vremea sovieticilor și apoi date la proprietari, cumpără tot apoi distruge și o face, să zicem așa, într-un mod mai creativ. Se scoate acoperișul apoi se lasă câțiva ani să se distrugă pentru că este un monument de arhitectură. Este un obiect de arhitectură și nu au voie să-l fărâme cu buldozerele, dar după ce este afectat suficient de calamitățile naturale, mai distruge câțiva pereți și spune că monumentul s-a distrus singur. Aceasta este suveica prin care sunt spălate aceste acte murdare”, susține Petru Ciobanu.
La acest muzeul aflat în intersecția străzilor Eminescu și Columna poate avea acces oricine, este intrare liberă.
„Noi vrem să promovăm cultura, partiotismul, ideile noastre naționale, vrem să promovăm mai mult valorile limbii noastre și a culturii noastre și poate să aducem în lumină unele fapte ale istoriei care sunt mai puțin cunoscute. Istoria mică a fiecărui obiect, a fiecărei case... Probabil nimeni care a trecut pe lângă această casă din centrul orașului a arhitectului Nicolae Mertz nici nu și-a închipuit ce istorie și ce drame stau în spatele acestor pereți, este ceea ce ne creează cumva nouă o identitate națională. Îi îndemn pe oameni să studieze istoria, să studieze istoria amănunțit pentru că acest lucru ne rezolvă multe dintre probleme, istoria având foarte multe pârghii. Vă îndemn să fiți mai atenți la multe detalii despre noi, despre țara noastră, despre poporul nostru, despre identitatea noastră”, ne îndeamnă noul protagonist al proiectului OPTimiștii.