Război în Ucraina, ziua 398: Tancuri donate și explozii la Kiev! Rusia avertizează Armenia, iar Zelenski are o profeție alarmantă

Tiraspolul, scrisoare la ONU și OSCE: Acuză Chișinăul de „strangularea economică a Transnistriei”. Ce spune Biroul de Reintegrare

22 noiembrie 2022, ora 18:55

Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a trimis câte o scrisoare liderilor ONU, Antonio Guterres, și OSCE, Helga Maria Schmid, în care acuză Chișinăul de „strangulare economică a regiunii transnistrene și presiune energetică asupra populației”. Acesta cere comunității internaționale să ia măsuri urgente pentru a preveni „o catastrofă umanitară” în stânga Nistrului. De cealaltă parte, Biroul de Reintegrare, care a venit cu o reacție în acest sens, spune că „demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea, șantajând Republica Moldova”. Totodată, Biroul de Reintegrare consideră că acuzațiile Tiraspolului la adresa Chișinăului au scopul de „a tensiona situația politică din țară și din regiune, să inducă în eroare opinia publică și partenerii externi, pregătind eventual terenul pentru o nouă provocare”.

„De la proclamarea în urmă cu mai bine de 30 de ani, în conformitate cu principiile Cartei ONU și ale dreptului internațional, regiunea din stânga Nistrului, oamenii și (așa-zisa) conducerea ei pleacă din necesitatea soluționării conflictului înghețat de la Nistru exclusiv prin negocieri. Am apărat întotdeauna cu consecvență și ferm această poziție în toate formatele de comunicare internațională.

Cu toate acestea, suntem nevoiți să afirmăm cu regret că stadiul actual al relațiilor dintre regiunea transnistreană și Republica Moldova, ținând cont de situația internațională actuală, poate fi caracterizat ca o fază de criză profundă. Această criză se datorează refuzului efectiv al Chișinăului de a pune în aplicare toate acordurile semnate anterior, întăririi blocadei de transport și economice a Transnistriei, precum și încercărilor de a anula complet activitatea formatului de negociere recunoscut internațional „5+2”. Din a doua jumătate a anului 2019, partea moldovenească a ignorat complet obligațiile asumate anterior cuprinse în pachetul de acorduri Berlin Plus.

După alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova, procesul de reglementare moldo-transnistrean a fost practic suspendat. Partea moldovenească sabotează activ mecanismele de negociere existente, ignorând apelurile repetate ale (așa-zisei) conduceri transnistrene cu o propunere de intensificare a procesului de negociere.

Chișinăul oficial pune tot felul de obstacole în calea activității economice străine, limitează aprovizionarea cu bunuri esențiale, inclusiv medicamente și produse esențiale și pune presiune asupra entităților de afaceri din regiunea transnistreană. Din 28 februarie a acestui an, iar până în prezent, toate punctele de control de la granița dintre regiunea din stânga Nistrului și Ucraina au fost închise, ceea ce are un impact extrem de negativ asupra libertății de circulație a persoanelor și a mărfurilor.

În octombrie 2022, au fost reduse volumele livrărilor de gaze naturale către Moldova și regiunea transnistreană. În aceste condiții, conducerea Republicii Moldova, încălcând grav obligațiile contractuale, a luat calea retragerii ilegale a unei părți din gazele naturale furnizate destinate Transnistriei. Deci, în prezent, în locul celor 3,9 milioane de metri cubi de gaz pe zi, prevăzuți de contract, regiunea transnistreană nu primește mai mult de 2,3 milioane de metri cubi pe zi.

În legătură cu acțiunile ilegale ale Guvernului Republicii Moldova, din 21 octombrie 2022 a fost instituită starea de urgență în economie în regiunea transnistreană, transportul în comun a fost oprit, iar temperatura în incinta unităților sociale a fost coborâtă în ​​condiţiile începutului sezonului de încălzire. Furnizarea de energie electrică a Moldovei, care era cea mai importantă sursă de venit pentru bugetul transnistrean, a fost nevoită să se oprească.

Continuarea politicii moldovenești de strangulare economică a regiunii transnistrene și presiunea energetică asupra populației în condiții de instabilitate sporită în regiune va însemna prăbușirea economiei și distrugerea sferei sociale. Acest lucru va afecta și regiunea transnistreană, care găzduiește aproximativ jumătate de milion de oameni, la o catastrofă umanitară”, se arată în scrisoarea expediată de Krasnoselski, potrivit presei din regiune.

„Situația merită o atenție deosebită din partea OSCE și ONU și impune comunității internaționale să ia măsuri urgente pentru a preveni o catastrofă umanitară în regiunea transnistreană”, mai menționează pretinsul lider de la Tiraspol.

Potrivit Biroului de Reintegrare, criza energetică din ambele părți ale Nistrului a fost cauzată de „deciziile nejustificate ale Gazprom” și că partea rusă „se face responsabilă de criza energetică și social-economică din regiunea transnistreană”.

„Acuzațiile aduse de Tiraspol sunt transmise pe o adresă greșită. Criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv regiunea ei transnistreană, nu a fost cauzată de Chișinău, ci de deciziile nejustificate ale companiei ruse Gazprom, care a redus volumul de gaze naturale livrate companiei Moldovagaz. Astfel, partea rusă se face responsabilă de situația creată, inclusiv de criza energetică și social-economică din regiunea transnistreană. Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009.

Pe parcursul anilor, autoritățile de la Chișinău au atenționat în nenumărate rânduri administrația de la Tiraspol, dar și partea rusă, despre riscurile create de anomalia energetică și economică din stânga Nistrului, alimentată de subvenționarea camuflată a regiunii de către Gazprom.

Singura soluție pentru depășirea crizei este reluarea livrării gazelor naturale de către Gazprom în cantitățile prevăzute de contractul în vigoare.

Pe termen mediu este nevoie de legalizarea integrală a activităților economice în stânga Nistrului și aplicarea instrumentelor economiei de piață, inclusiv în sectorul energetic și cel al utilităților publice. Aceste măsuri ar face regiunea imună împotriva șocurilor externe induse de Federația Rusă și ar rezulta în creșterea economică a Republicii Moldova și consolidarea sectorului energetic al țării. Diversificarea surselor energetice pentru țara noastră, inclusiv pentru regiunea transnistreană, rămâne prioritară. Conștientizarea și acceptarea acestei necesități ar ajuta Tiraspolul să coopereze eficient cu Chișinăul pentru depășirea crizei și prevenirea crizelor energetice pe viitor.

Cât despre libertatea circulației, Biroul de Reintegrare subliniază că „Chișinăul a optat întotdeauna pentru ridicarea oricăror bariere în acest sens pe ambele maluri ale Nistrului. Anume măsurile restrictive ale Tiraspolului, inclusiv posturile neautorizate de control, reprezintă piedica principală în calea înfăptuirii acestui deziderat”.

„Nici acuzațiile legate de piedici aplicate importatorilor din regiunea transnistreană nu corespund realității. Pentru primele trei trimestre ale anului în curs, importul multor produse în regiune este chiar mai mare decât în perioada respectivă a anului 2021. Reamintim și faptul că operațiunile de import-export ale companiilor din regiunea transnistreană nu sunt taxate/impozitate”, menționează reprezentanții Biroului de Reintegrare. 

„În consecință, credem că aceste acuzații au doar un singur scop – să tensioneze situația politică din țară și din regiune, să inducă în eroare opinia publică și partenerii externi, pregătind eventual terenul pentru o nouă provocare, care ar putea pune în pericol stabilitatea fragilă pe care am reușit să o menținem până în prezent”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

TV8.md reamintește că Republica Moldova primește în noiembrie, 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi de la concernul rus Gazprom, „ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului”. Din acestea, 3,4 milioane de metri cubi pe zi sunt livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Malului stâng îi revin 2,3 milioane de metri cubi pe zi. Astfel, regiunea transnistreană primește cu peste 40% mai puțin gaz decât în luna octombrie.

Mai puțin gaz pentru regiunea transnistreană: Cum vor fi repartizate volumele de gaze rusești pentru ambele maluri ale Nistrului
Stare de urgență economică, decretată în regiunea transnistreană: De ce a fost luată această decizie
De ce Rusia a redus livrările de gaz către țara noastră? Nantoi: „E vorba de un război hibrid lansat împotriva Republicii Moldova”
Om rus de afaceri: „Simt că regiunea transnistreană va fi dezocupată în curând”. Cum crede că ar putea fi rezolvat conflictul
Încă un accident cu implicarea transportului public în Chișinău: Un BMW a intrat într-un autobuz de pe ruta 23
/VIDEO/ Încă un accident cu implicarea transportului public în Chișinău: Un BMW a intrat într-un autobuz de pe ruta 23
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Serebrian, despre declarațiile lui Tauber privind posibile provocări în Transnistria: „Un fel de balon de săpun”
/VIDEO/ Serebrian, despre declarațiile lui Tauber privind posibile provocări în Transnistria: „Un fel de balon de săpun”
Război în Ucraina, ziua 397: Avertizare pentru Moldova, vizita lui Zelenski și oraș dispărut. Oligarhi: „Putin a îngropat Rusia”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 397: Avertizare pentru Moldova, vizita lui Zelenski și oraș dispărut. Oligarhi: „Putin a îngropat Rusia”
Atenție la vremea severă! Agenția de Mediu vine cu recomandări pentru a face față vântului și ploilor puternice
Atenție la vremea severă! Agenția de Mediu vine cu recomandări pentru a face față vântului și ploilor puternice

Popescu, întrevedere cu ministra de stat pentru Europa și Climă a Germaniei: Aderarea R. Moldova la UE, pe agenda discuțiilor

28 martie 2023, ora 14:49

Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a avut o întrevedere la Berlin cu Anna Luehrmann, ministra de stat pentru Europa și Climă a Germaniei. Potrivit unui comunicat al MAEIE, oficialii au vorbit despre procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și progresele înregistrate de către autorități în vederea îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene și transpunerea acquis-ul comunitar în legislația națională.

„I-am mulțumit doamnei Luehrmann pentru sprijinul ferm al Germaniei și am reiterat determinarea țării noastre de a continua implementarea reformelor pentru a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană.

Ne-am referit și la situația din regiune, subliniind faptul că Republica Moldova își consolidează reziliența și reușește să contracareze încercările de destabilizare, inclusiv datorită suportului acordat de Germania”, a declarat oficialul moldovean.

 La rândul său, ministra de stat pentru Europa, Anna Luehrmann, a reafirmat angajamentul Germaniei de a oferi R. Moldova în continuare suport în implementarea agendei de reforme și în procesul de aderare la Uniunea Europeană, este menționat în comunicat.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, efectuează în perioada 27-29 martie, o vizită de lucru la Berlin, Germania. Oficialul urmează să aibă o întrevedere cu ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock.

TV8 amintește că Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană la 4 martie 2022. 

Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. 

În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare o dată ce vor fi îndeplinite toate condițiile.

Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
/VIDEO/ Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram