Unii copii din Moldova sunt abandonați în primele lor zile de viață. În loc să fie întâmpinați cu multă dragoste și căldură, nou-născuții ajung să fie aruncați prin scările blocurilor reci ori pe dealuri. Mai rău decât atât sunt cazurile când pruncii sunt omorâți, puși în pungi și lăsați printre gunoaie. Cea mai recentă tragedie de acest fel a avut loc acum trei luni, în capitală, când cadavrul unui nou născut a fost găsit într-un tomberon. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul General al Poliției, în ultimii trei ani, au fost înregistrate patru cazuri de acest fel, fiind pornite dosare pentru pruncucidere.
Dar, ne întoarcem la situațiile când bebelușii sunt găsiți la timp, încă în viață. În perioada la care am făcut referință, în presă au fost semnalate câteva cazuri de abandon. Unul care a bulversat opinia publică și a stârnit un val mare de indignare a fost atunci când un copil, născut pe deal, a fost aruncat și lăsat în primejdie de părinții săi. Copilul a fost întors familiei, care mai avea atunci încă patru copii. După doi ani de la acel caz, am bătut la ușa casei lor, ca să vedem cum li s-a schimbat viața și cum sunt susținuți de autoritățile publice locale.
Scena sfâșietoare a fost filmată în iulie, 2020. Într-un crâng de mărăcini, înconjurat de spini, un bebeluș scâncea. Acel plâns l-a salvat de la moarte. Îngeri păzitori i-au fost doi soți care lucrau prin preajmă și au auzit sunetul ciudat. Nu părea de pasăre și nici de animal. Când l-au zărit așa micuț, gol, stând direct pe pământ și legat de cordonul ombilical alături au înmărmurit. Cel mic, inexplicabil, a început să plângă și mai strident, simțind, probabil, că salvarea este pe aproape.
Cu implicarea poliției și a autorităților locale, mama micuțului a fost găsită în scurt timp. E căsătorită și, împreună cu soțul, în acel moment, aveau acasă încă patru copii. Femeia a spus atunci că nu și-a dat seama ce face și a regretat enorm fapta. La prima etapă, bebelușul și mama lui au fost internați la spital, unde au fost îngrijiți corespunzător, apoi au stat câteva luni la un centru maternal. Aici a primit inclusiv consiliere psihologică, iar specialiștii au decis că este o mamă grijulie și iubitoare. Până s-au limpezit puțin apele, ceilalți copii au fost plasați, temporar, la o familie de asistenți parentali din raion. Între timp, comunitatea locală a pus mână de la mână pentru a ajuta familia. Locuința modestă a fost mobilată, astfel încât copiii și părinții lor să aibă condiții minime pentru a o lua de la capăt.
De când au revenit cu toții acasă, familia este monitorizată de autoritățile publice locale și beneficiază de toate pachetele de ajutor social, ne spune primarul. De obicei, vizitele sunt neanunțate. Am mers și noi, tot fără să prevenim, acasă la cei doi soți. Când am ajuns la poartă, în curte era doar băiețelul cel mic. Stătea singur, doar în ciorapi și încerca ceva să ne spună.

Am strigat și noi minute-n șir după mama copilului, dar nimeni nu dădea semne de viață. Așa că am intrat în curte și am bătut la geam, continuând să o chemăm.
I-am povestit acest moment primarului, la telefon. Anterior, ne-a dat asigurări că situația familiei este satisfăcătoare.
„Să spunem că dânsa, că ei consumă alcool, este prematur. Îi vedem angajați. Ei lucrează. Ca zilieri. Îs harnici. Vin din satul vecin și-i iau”, a declarat primarul, Vasile Sinogaci.
Potrivit primarului, care spune că s-a implicat enorm de mult pentru a ajuta această familie, cei cinci copii sunt bine îngrijiți. Ori de câte ori discută cu ei, nu se plâng de nimic. Merg la școală și au reușite bune, fiind elevi ascultători. În ziua filmării, doar unul dintre copii nu era la școală, pentru că se simțea nu prea bine.
„Deci, am depus toate eforturile ca să găsim măsura. Soluția optimă care este? Supraveghere permanentă”, a menționat primarul, Vasile Sinogaci.
Procesul penal, intentat acum doi ani, pe numele femeii încă nu este finalizat. După investigațiile anchetatorilor, urmează să se expună procurorii, apoi instanța de judecată.
„Nu este încheiat dosarul penal, cel care a fost intentat. Chiar mai deunăzi, i-a chemat anchetatorul la Ungheni, Nisporeni. Ei știu riscurile. Dar ea este o femeie curățică, harnică. Are și ea minusurile ei, cu alcoolul. Îmi pare rău”, a mai adăugat primarul.
L-am invitat pe primar să meargă și el să le facă o vizită. Ne-a spus că se va duce altă dată:
„Am sunat-o acum pe telefon și nu mi-a răspuns, dar las că mă duc cu asistenta socială, polițistul de sector”.
Am revenit, două zile mai târziu, la primar. Ne-a spus că a discutat cu soții, fiind convocată comisia multidisciplinară. Am reușit să luăm legătura și cu femeia, care ne-a explicat de ce s-a comportat așa în ziua când le-am trecut pragul.
Din păcate, acesta nu este singurul caz de abandon a copiilor în primele lor zile de viață. În ultimii ani, presa a scris despre alte situații în care pruncii erau aruncați prin curțile blocului. Acest bebeluș a fost lăsat, acoperit doar cu o pătură, în scara unui bloc, la sfârșit de ianuarie. Un an mai târziu, încă un nou-născut a fost găsit, în viață, în scara unui bloc de locuit din sectorul Buiucani.

În ambele cazuri, mamele au fost găsite și au motivat că nu-și dădeau seama ce au făcut. Am încercat să aflăm care este soarta acestor copii și unde se află acum. Am abordat Poliția capitalei, care ne-a redirecționat la Direcția protecția copilului. Am telefonat la mai multe numere, dar nimeni nu nea răspuns. Și tot de la direcție am vrut să aflăm câți copii au fost abandonați în ultimii trei ani, pe teritoriul municipiul Chișinău.
Pentru lăsarea în primejdie, cu bună-știință, legea prevede până la doi ani de închisoare. Iar dacă fapta s-a soldat cu deces, persoanele riscă până la patru ani de detenție. Sunt cazuri și când nou-născuții sunt găsiți morți, aruncați la gunoi. Cel mai recent caz a avut loc acum trei luni, în centrul capitalei. Un trecător a descoperit cadavrul unui bebeluș, înfășurat într-o pungă de plastic, lângă o pubelă și a sunat la poliție. Mama copilului a fost reținută și a pledat vinovată.
De ce unele femei își abandonează copiii la naștere?
„Mama după ce a născut se află-n stare emoțională. Noi îi spunem regresie. Este apropiată de psihoză. Ea are nevoie de mult suport din afară. Este nevoie de a fugi. Se poate întâmpla ca acea mamă pur și simplu fuge de bebelușul ei”, a vorbit psihologul Parascovia Topadă.
Pe lângă cauzele emoționale, femeile pot fi speriate de condițiile în care urmează să-și crească și să-și educe copilul. O altă cauză de abandon poate fi vârsta fragedă a femeilor care atunci când aduc pe lume copii. Psihologa susține că femeile care și-au abandonat micuții au nevoie de suport emoțional o bună perioadă.
Refuzul de a lua copilul din maternitate, consumul des de alcool ori de substanțe narcotice, comportamentul amoral, neachitarea pensiei alimentare, abuzul de drepturile părintești și alte cauze pot duce la decăderea persoanelor din drepturile părintești.
Părinții, prin lege, poartă răspundere pentru dezvoltarea fizică, intelectuală și spirituală a copiilor și sunt obligați să asigure frecventarea de către copil a școlii. Potrivit Codului Familiei, decăderea din drepturile părintești are loc numai pe cale judecătorească.
„Instanțele de judecată, prin lege, sunt chemate să pună în capul mesei, interesul superior al copilului”, a declarat avocata, Doina Ioana Străisteanu.
Și tot Codul Familiei descrie cum pot părinții să-și recape copiii. Astfel, aceștia pot fi restabiliți în drepturile părintești dacă au încetat împrejurările care au condus la decăderea lor din aceste drepturi și dacă acest lucru este în interesul copilului. După lichidarea orfelinatelor, statul oferă câteva alternative pentru copiii care sunt luați din familiile lor. Este vorba de un serviciu, în regim de urgență, unde minorii pot sta 45 de zile, până sunt căutate rudele. O altă soluție sunt serviciile de asistenți parentali, dar care nu există în toate raionale. Și centrele de plasament sunt o alternativă, însă ONG-urile din acest domeniu nu vor cu ochi buni acest serviciu.