Criza de curent ne întoarce la vremuri demult uitate. Îngrijorați că s-ar putea recurge la deconectări de curent în masă, oamenii au decis să-își facă provizii de lumânări, lanterne, candele și gaz lampant. Ne-au confirmat și comercianții de la piața centrală, care spun că și prețurile acestor mărfuri a crescut brusc. Sunt însă și optimiști, care cred că vom trece și de această provocare, cum s-a întâmplat în timpul crizei energetice de la sfârșitul anilor 90.
„ - Când e noapte trebuie să văd.
- Când e noapte economisiți, da?
- Da”.
Comercianții de la Piața Centrală n-au avut de mult atâția cumpărători. Spun că în ultimele zile numărul celor care vin să cumpere lanterne, lumânări, candele, dar și gaz lampant, a crescut considerabil. A crescut și prețul acestor mărfuri- cu circa 20 la sută:
„ Se întreabă mai bine lanternele. Mă rog, toți se tem de energia electrică că poate fi sau nu și lanternele se întreabă mai bine decât anul trecut. Prețul e mai mare, dar oricum lumea procură:
„ - 35 de lei un litru.
- Și oamenii cumpără.
- Cumpără, se pregătesc să nu se stingă lumina. Câte o sticlă două mai cumpără oamenii. 2 - 5 litri, până la 6 litri, nu mai mult.
„ - Mai scumpe cumpără acei care desigur au salariul mai mare, dar așa se cumpără de 32 de bani, de 45 de bani și de 56 de bani. Și candele se cumpără. Candele se cumpără, pentru că moșneagul, băbuța aprinde candela și ea toată noaptea ține. 40 de lei cele mai ieftine, dar au fost și mai ieftine.
- Se cumpără într-un număr mare, da? ”
În speranța că economia de curent ne-ar salva de deconectările în masă, unii oameni spun că încercă să raționalizeze tot mai mult consumul de energie electrică și de gaze naturale:
În schimb, alții sunt mai liniștiți. În special, cei care își amintesc deconectările de la finele anilor 90, când curentul electric era livrat pe ore. Iar concluzia este că vom depăși criza energetică și de această dată, la fel cum a fost și atunci:
„ Eu sunt profesoară de limbă română și veneau elevii cu caietele numai lacrimi de lumânări, trebuia să așteptăm. Foarte greu ne-a fost, dar am supraviețuit. Nu economiseam noi, economisea statul, pentru că ne stingea lumina și două trei ore era lumină, iar în rest întuneric. Ne-am conformat și noi și așa am trăit.
- Credeți că o să trecem și peste aceasta?
- Cu siguranță”.
„ Ne deconecta pe ore. Țin minte că am fost la o gazetă și am depus o plângere că de noi plătim și suntem deconectați. Atunci era altă criză, dar acum trebuie să înțelegem ce se întâmplă în lume, ce se întâmplă în țară și să avem o mai mare responsabilitate”.
„ - În 1998?
- Da. Și cum ați depășit?
- Ca toată lumea, ne-am descurcat. Am economisit, am strâns cureaua, exact asta o să facem acum. Nu trebuie să panicăm, o să fie totul bine”.
Potrivit autorităților și a funcționarilor din domeniul energetic, Republica Moldova se confruntă cu un deficit serios de energie electrică. Se întâmplă după atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei, dar mai ales după ce centrala de la Cuciurgan și-a redus considerabil livrările de curent în partea dreaptă a Nistrului, din cauza micșorării volumelor de gaz de către Gazprom.