Un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a decis joi, 24 aprilie anularea și suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Decizia magistratului Alexandru Vasile poate fi atacată în cinci zile de la pronunțare, scrie pe portalul instanței, iar apelul va fi judecat de Înalta Curte de Justiție și Casație, care, pe 17 ianuarie, a respins definitiv cererea lui Călin Georgescu vizând reluarea turului al alegerilor prezidențiale.
Un avocat a declarat pentru hotnews că o potențială argumentare a soluției date de judecător ar putea fi că art. 37-38 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, care reglementează prerogativa CCR de validare a sufragiului, nu menționează nimic cu privire la căile de atac împotriva hotărârii.
„Aceasta înseamnă că ar trebui să ne îndreptăm către regulile generale, adică cele din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, pentru a vedea cum poate fi atacată decizia CCR. Și atunci, în această optică, decizia CCR ar putea fi atacată în fața instanțelor de contencios administrativ ca orice alt act administrativ.
Criticii hotărârii Curții de Apel Ploiești ar putea invoca dispozițiile art. 147 alin. (4) din Constituție, conform cărora Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. Dar și acest text ar putea fi combătut. Pe de-o parte, interpretând sistematic întreg articolul 147 din Constituție, rezultă că textul se referă doar la deciziile de neconstituționalite, iar nu la toate categoriile de decizii emise de CCR. Pe de altă parte, alineatul (4) al art. 147 nu prevede că deciziile CCR sunt definitive, ci doar general obligatorii. Or, caracterul general obligatoriu se referă la întinderea efectelor deciziei, iar nu la căile de atac care ar putea fi exercitate împotriva ei”, afirmă avocatul.
Profesorul și expertul în drept constituțional Bogdan Dima a explicat, pentru publicul HotNews.ro, că decizia Curții de Apel Ploiești care a decis joi să suspende și să anuleze decizia CCR de anulare a alegerilor din 6 decembrie nu produce efecte juridice.
Hotărârea prin care Curtea de Apel Ploiești suspendă și anulează decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale este „o greșeală grosolană” și o „încălcare gravă” a Constituției, consideră fostul președinte al Consliului Superior al Magistraturii Horațius Dumbravă.
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a comentat joi decizia Curții de Apel Ploiești prin care instanța a dispus să suspende executarea și să anuleze Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut. Marinescu a explicat că alegerile programate în luna mai „merg mai departe pentru că actele administrative ale guvernului nu au fost suspendate sau anulate”.
„E imposibil din punct de vedere juridic de explicat o asemenea aberație. Este o soluție care decredibilizează justiția profesionistă din România”, a afirmat fostul ministru al Justiției Alina Gorghiu.
„Această decizie nu poate avea nicio consecință. Sigur, toată propaganda izolaționistă va spune Turul 2 înapoi, dar vor avea o mare dezamăgire când vor vedea că ea va fi respinsă înapoi”, a afirmat aceasta
Biroul Electoral a anunțat, ca urmare a deciziei Curții de Apel Ploiești privind anularea Hotărârii CCR prin care s-a decis anularea alegerilor prezidențiale din 2024, că activitatea birourilor electorale constituite pentru scrutinul prezidențial din mai va continua, în baza mai multor acte normative deja emise.