Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1139: Minut de reculegere la Chișinău. Kievul trimite delegație în SUA, iar Macron cere acțiuni puternice

externe

Război în Ucraina, ziua 357: Rusia anunță un succes, iar NATO enumeră greșelile lui Putin. Zelenski: „Situație extrem de dificilă”

15 februarie 2023, ora 13:16

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 357. Ministerul rus al Apărării susține că trupele sale au spart liniile de apărare ale Kievului în regiunea Lugansk. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că situația în estul țării este extrem de dificilă și că trupele rusești câștigă teren în ultimele săptămâni. El spune că se duc lupte pentru fiecare bucățică de pământ ucrainean.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Vladimir Putin a făcut două greşeli strategice când a invadat Ucraina. Totodată, UE, inclusiv România, și-a reafirmat susținerea pentru Republica Moldova. Primăvara şi vara care urmează vor fi decisive în privința rezultatului războiului din Ucraina, afirmă şeful diplomaţiei europene, Joseph Borrell, care spune că Ucraina trebuie sprijinită militar chiar mai mult decât până acum: „Pentru a obţine pacea, trebuie să câştigi războiul”.

UPDATE Pe măsură ce Rusia începe o nouă ofensivă în estul Ucrainei, SUA și aliații săi sunt sceptici că Moscova a adunat destule trupe și resurse pentru a obține câștiguri semnificative, spun oficiali din SUA, Marea Britanie și Ucraina pentru CNN. În același timp, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina are „șanse foarte bune” de a lua inițiativa pe câmpul de luptă, relatează Reuters, potrivit HotNews.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România a fost şi continuă să fie alături de Republica Moldova şi condamnă ferm orice tentativă de destabilizare iniţiată din exteriorul ţării, potrivit Agerpres. „Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federaţiei Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică şi constituţională a Republicii Moldova, un stat suveran, care şi-a ales prin vot liber direcţia politică”, spune şeful statului astăzi.

UPDATE Un tribunal rus a condamnat-o pe jurnalista anti-război Maria Ponomarenko la şase ani de închisoare în temeiul aşa-numitei legi a Kremlinului privind ştirile false, pentru o postare pe reţelele de socializare despre atacul Moscovei asupra unui teatru din Mariupol, notează Mediafax.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

UPDATE Europarlamentarul român Siegfried Mureşan afirmă că Putin a pierdut războiul energetic pe care l-a declanşat împotriva Europei: „Noi vom reuşi să ieşim din iarnă fără gazul rusesc, iar Putin va duce Rusia spre faliment”.

UPDATE Alianţa Nord-Atlantică îşi va consolida poziţia în sensul descurajării militare şi apărării, ca reacţie la acţiunile "agresive" ale Rusiei, la ameninţările teroriste şi la "provocările" generate de China, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE Confiscarea averilor ruseşti în vederea folosirii acestora pentru reconstrucţia Ucrainei este neconstituţională în Elveţia, a estimat miercuri grupul de lucru condus de Consiliul Federal (guvernul de la Berna), însărcinat să examineze această chestiune în contextul îngheţării activelor ruseşti în Elveţia după lansarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, potrivit Agerpres. În urma sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ''furt''.

UPDATE NATO va intensifica sprijinul acordat Ucrainei, dar și țărilor aflate în situații de risc, precum Bosnia și Herțegovina, Georgia și Moldova. „Acest lucru reflectă realitatea că trăim într-o lume mai periculoasă. Cu comportamentul agresiv al Rusiei, cu amenințarea persistentă a terorismului și cu provocările postate de China. Aceasta va conduce schimbările de capabilități pentru anii următori. Și se va asigura că descurajarea și apărarea noastră rămân puternice și credibile”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

UPDATE Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a insistat miercuri pentru continuarea asistenţei militare pentru Ucraina, admiţând însă că, în pofida armamentului masiv furnizat de Occident pentru crearea condiţiilor de negocieri, Rusia nu pare să se pregătească de pace.

UPDATE Oficialii americani au declarat că analizează posibilitatea de a trimite Ucrainei peste 5.000 de puşti de asalt, 1,6 milioane de cartuşe pentru arme de calibru mic, un număr mic de rachete antitanc şi peste 7.000 de focoase de proximitate confiscate în ultimele luni în largul coastelor Yemenului de la contrabandişti suspectaţi că lucrează pentru Iran, scrie WSJ. Ambasada Ucrainei la Washington, D.C., nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii, iar Consiliul Naţional de Securitate a refuzat să comenteze pe această temă, precizează WSJ, potrivit AlephNews.

UPDATE O alertă aeriană a fost declanşată miercuri, în regiunea Kiev. Pe reţelele sociale au apărut mesaje conform cărora a fost observat un "obiect zburător necunoscut". Potrivit RBC, alerta respectivă, declanşată după ora 13:00, nu vizează şi capitala ucraineană, ci doar regiunea Kiev, scrie Rador.

UPDATE Rusia a înregistrat o pierdere importantă a puterii sale militare, printre care o bună parte a celor mai moderne echipamente ale sale. Pe de altă parte, Ucraina a intrat într-un proces de modernizare, în timp ce China s-a angajat într-o creştere inedită a cheltuielilor pentru apărare, estimează Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), potrivit Adevărul.

UPDATE Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a declarat, miercuri, că "Ucraina are o fereastră de oportunitate" pentru înclinarea balanței în favoarea sa pe frontul de luptă și a pledat cauza continuării asistenței militare pentru Kiev.

UPDATE Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum aproape un an de zile a schimbat strategia de securitate a tuturor țărilor de pe bătrânul continent. Acum, Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace avertizează că atacul Moscovei a scos la iveală vulnerabilitatea Europei în fața unui agresor de talia Rusiei.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice îşi accelerează producţia de muniţii care urmează să fie livrate Ucrainei în lupta ei împotriva invaziei Rusiei. Este nevoie, însă, de o şi mai mare viteză de producţie, a subliniat Jens Stoltenberg.

UPDATE Nu poate exista o pace durabilă în Ucraina dacă Moscova continuă să insiste că Ucraina nu este o națiune de sine stătătoare, a declarat într-un interviu pentru NPR secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Insider. „Vladimir Putin trebuie să renunțe la ideea că Ucraina nu ar fi o națiune de sine stătătoare și că de aceea ar trebui să fie ștearsă de pe hartă și subsumată Rusiei. El a eșuat deja în această privință. Totuși, el pare să creadă în continuare că este ceea ce încearcă să realizeze. Cât timp nu îi este corectată această viziune, este dificil de întrevăzut cum se pot face progrese în direcția unui acord de pace”, a spus Blinken. Oficialul american a mai spus că orice acord de pace presupune respectarea integrității teritoriale a Ucrainei, altminteri nu ar putea fi vorba despre o „pace dreaptă și durabilă”. „Dacă ratificăm confiscarea de teritoriu de către o altă țară, spunând că «este în regulă, poți să intri, să îl iei prin forță și să îl păstrezi», atunci am deschide o cutie a Pandorei în lume pentru viitori agresori care își vor zice: «Ei bine, vom face și noi așa și vom fi lăsați în pace”, a explicat Blinken, potrivit Adevărul.

UPDATE Olanda declarat miercuri că nu și-a schimbat poziția cu privire la posibila livrare a tancurilor Leopard 2 către Ucraina, în urma unui raport din presă conform căruia și-a retras sprijinul, relatează Reuters.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

UPDATE ​Acordul referitor la exporturile de cereale ucrainene, crucial pentru a stopa criza alimentară mondială, se află într-o situaţie „dificilă”, a avertizat miercuri ONU, relatează AFP și News.ro.

UPDATE Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a criticat în termeni extrem de duri decizia Poloniei de a concedia din cadrul ministerului său de Externe angajații care și-au făcut studiile la Moscova, relatează TASS.

UPDATE Fostul speechwriter al preşedintelui rus, Vladimir Putin, Abbas Galliamov consideră că "un posibil atac rusesc asupra Moldovei este un proiect cu o dominaţie puternică a minusurilor". După cum transmite Infotag, el a declarat pe canalul ucrainean "Прямий" de pe YouTube că tema Moldovei a fost discutată încă din primăvara anului trecut, "fiind o poveste de lungă durată". "Apoi această temă a dispărut din spaţiul informaţional pentru ceva timp, iar acum a reapărut. Este legat de faptul că, pomenindu-se într-o fundătură, autorităţile ruse elaborează diverse scenarii alternative pentru desfăşurarea evenimentelor. Figurează în ele şi Moldova. Din punct de vedere militar, este o trambulină convenabilă pentru un atac asupra Ucrainei. Moldova se încadrează şi în discursul oficial al Kremlinului - un guvern pro-occidental este la putere în Moldova şi trebuie să se lupte împotriva lui", apreciază politologul. El a subliniat că acum în jurul lui Putin se află "o mulţime de capete fierbinţi - Prigojini şi Patruşevi convenţionali". "Este posibil să fi discutat această variantă la un moment dat. Dar nu cred că vor invada realmente Moldova. Aceasta ar fi o prostie evidentă, deşi ei (autorităţile Federaţiei Ruse - "I.") au făcut deja o mulţime de lucruri stupide", a remarcat expertul.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel, miercuri, la intensificarea sprijinului european pentru Ucraina, la aproape un an de la invazia rusă, şi a anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi, în premieră, măsuri împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de forţele ruse în Ucraina, conform Baha. „Slăbim capacitatea Rusiei de a-şi menţine activă maşinăria de război. Am adoptat nouă pachete de sancţiuni. Economia Rusiei se contractă. Dar trebuie să menţinem presiunea” , a pledat şefa CE într-un discurs susţinut în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Ea a propus o a zecea tranşă de sancţiuni ale UE, în valoare de 11 miliarde de euro, care să cuprindă interdicţii de comerţ şi verificări asupra exporturilor de tehnologie către Rusia, inclusiv drone, elicoptere şi rachete, potrivit AlephNews.

UPDATE Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană vor continua să ofere asistenţă militară Ucrainei cât va fi necesar, pentru exercitarea dreptului la autoapărare, a afirmat marţi după-amiază secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, notează Mediafax.

UPDATE Jurnalistul ucrainean Dmitro Komarov a publicat o secvență video în care apare Centrul de Coordonare a Luptelor, un loc strict secret al armatei ucrainene.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

UPDAT De la începutul războiului, Rusia a trimis aproximativ 6.000 de copii din Ucraina în 43 de „tabere de reeducare politică” de pe teritoriul său și din Crimeea, cu scopul de a-i „educa patriotic și militar în spirit pro-rus” , potrivit unui raport întocmit de cercetătorii de la Universitatea Yale, informează The Guardian.

UPDATE Un incident serios a avut loc în seara zilei de 13 februarie în hotelul Royal Seginus din Antalya, Turcia. Echipele de fotbal FC Minaj (Ucraina) și Shinnik Yaroslavl (Rusia) au nimerit la cazare în aceeași unitate hotelieră, în timpul cantonamentului de iarnă.O bătaie între mai mulți componenți ai celor grupări sportive s-a produs în momentul în care un jucător ucrainean i-a luat apărarea unei femei de serviciu din hotel abuzată verbal de un jucător rus în stare de ebrietate, conform relatărilor din presă, notează Ziare.com.

UPDATE Marea Britanie îi antrenează pe soldații ucraineni să lupte într-un mod mai „occidental" și să folosească mai puțină muniție decât în modul tradițional de luptă sovietic, a afirmat miercuri secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, citat de Reuters.

UPDATE Finlanda ar trebui să adere la NATO în acelaşi timp cu Suedia, nu separat, a declarat ministrul apărării din Finlanda, Mikko Savola, care a adăugat că această variantă este în avantajul ambelor ţări, dar şi al Alianţei.

UPDATE Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat marţi după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles, că se aşteaptă ca Ucraina să lanseze o ofensivă în primăvară, notează NewsWeek.

UPDATE Rusia, Uzbekistan și Kazahstan sunt îngrijorate de volatilitatea piețelor energetice, a declarat Alexander Sternik, șeful celui de-al treilea departament pentru țările CSI din cadrul Ministerului rus de Externe.

UPDATE Oraşul ucrainean Bahmut, scena unor lupte înverşunate de mai multe luni, nu este pe punctul să cadă, în pofida recentelor progrese ruseşti, a apreciat marţi patronul grupului paramilitar privat Wagner, care a subliniat că acolo are loc un măcel, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

UPDATE Statele Unite au anunţat marţi că au semnat un contract de arme în valoare de peste jumătate de miliard de dolari pentru obuze de 155 mm care urmează să fie livrate Ucrainei, relatează AFP, citat de Agerpres.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

UPDATE Trupele ruse au spart apărarea forţelor militare ucrainene în regiunea Lugansk, a anunţat miercuri dimineaţa Ministerul Apărării Federaţiei Ruse, informează Reuters. „În timpul ofensivei, (...) trupele ucrainene s-au retras dezordonat pe o distanţă de până la trei kilometri de liniile pe care le ocupau anterior”, a anunţat ministerul rus pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Chiar şi a doua linie de apărare a inamicului, mai fortificată, nu a putut opri înaintarea armatei ruse”, adaugă ministerul de la Moscova. Reuters menţionează că nu a putut verifica această relatare din surse independente. Armata ucraineană a raportat înainte de aceasta bombardamente ruse tot mai intense de-a lungul liniei fontului, iar oficiali ucraineni au calificat situaţia drept dificilă, susţinând totodată că forţele militare ucrainene au reuşit să respingă atacurile ruse, notează Adevărul.

UPDATE CNN a transmis că Ministerul Apărării din Rusia a recrutat direct prizonieri care au fost desfășurați în Soledar, regiunea Donețk, în formațiunile Corpului 2 de armată al Republicii Populare Lugansk (LNR) în octombrie 2022. Condamnații s-au plâns la CNN de abuzuri îngrozitoare și au remarcat că au suferit pierderi grele după ce li s-a ordonat să asalteze pozițiile defensive ucrainene. CNN a obținut, de asemenea, o înregistrare de la un condamnat decedat, care se temea că Ministerul Rusiei îl va executa după ce a supraviețuit unui atac asupra Soledarului, deși acest soldat a fost ucis în acțiune câteva zile mai târziu. Acești condamnați au precizat că Ministerul Apărării din Rusia i-a recrutat după ce Wagner Group i-a trecut inițial cu vederea și chiar a acuzat forțele ruse că au tras intenționat împotriva condamnaților, potrivit Adevărul.

UPDATE Pierderea vânzărilor europene, de către Gazprom, ar putea înjumătăți veniturile din export ale companiei ruse, anul acesta, ceea ce ar însemna o reducere abruptă a veniturilor fiscale pentru stat, potrivit analiștilor şi datelor de export, conform Reuters.

UPDATE Studenta rusă Olesia Krivtsova riscă zece ani de închisoare, vinovată fiind în viziunea regimului de la Moscova că a postat pe Instagram un comentariu împotriva războiului dorit de preşedintele Vladimir Putin. Ea a fost arestată pentru un comentariu despre podul din Crimeea aruncat în aer de armata ucraineană şi care, potrivit Moscovei, a discreditat armata rusă şi a susţinut terorismul. Studenta de la Universitatea Arhanghelsk este acum în arest la domiciliu şi a fost scutită de închisoare doar pentru că avea 20 de ani, scrie BBC, explicând că Krivtsova poartă o brăţară electronică care permite Poliției să-i monitorizeze orice mişcare, scrie Realitatea.

UPDATE Premierul muntenegrean, Dritan Abazovic, a negat că ţara sa ar avea vreo legătură cu o presupusă implicare a cetățenilor săi în acţiuni subversive în Republica Moldova şi a anunţat că va solicita informaţii de la autorităţile moldovenești în acest sens, potrivit EFE și Agerpres.

UPDATE Forțele armate ucrainene susțin că au distrus, lângă Vuhledar, un lansator de rachete termobarice TOS-1A Solnțepiok al ocupanților ruși. Militarii susțin că filmarea a fost făcută pe 14 februarie.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

UPDATE Preşedintele Franţei Emmanuel Macron îl primeşte miercuri la Paris pe şeful diplomaţiei chineze Wang Yi pentru a discuta cu privire la războiul din Ucraina şi cooperarea în faţa crizei climatice, într-un moment în care tensiunile sunt din nou exacerbate între China şi Statele Unite, relatează AFP.

UPDATE În aprilie, Spania va implementa sistemele de apărare aeriană NASAMS în Estonia pentru o perioadă totală de patru luni. Acest lucru a fost anunţat de ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, în cadrul unei întâlniri cu omologul său estonian, Hanno Pevkur, care a avut loc la Bruxelles.

UPDATE Rusia adună avioane de luptă și elicoptere în apropierea graniței cu Ucraina, au spus oficialii de informații occidentali. Știrile despre evoluție au generat sugestii că forțele lui Vladimir Putin încearcă să transforme invazia într-o „luptă aeriană”, scrie sky.com, potrivit B1.

UPDATE Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD) a transmis marți, 14 februarie, că două avioane de luptă americane au interceptat patru avioane ruseşti în apropiere de Alaska, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a făcut două greşeli strategice când a invadat Ucraina: a subestimat puterea şi curajul poporului ucrainean, precum şi a forţelor armate ucrainene, şi a subestimat totodată hotărârea şi unitatea Alianţei Nord-Atlantice, relatează ziarul The Guardian, citat de News.ro.

UPDATE Rusia a decis să folosească din nou nave cu armament nuclear. „Armele nucleare tactice reprezintă o amenințare deosebit de gravă”, se arată într-un raport al serviciilor de informații norvegiene.

UPDATE Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis un mesaj puternic de susținere Republicii Moldova, după ce această țară și-a închis spațiul aerian din motive de securitate. Într-un mesaj publicat pe Twitter, oficialul european i-a transmis președintelui Republcii Moldova, Maia Sandu, că ”locul Moldovei este în familia europeană” și că ”în acest context geopolitic dificil” se poate baza pe solidaritatea Parlamentului European.

UPDATE Ucrainenii au doborât un bombardier rusesc Su-24 al grupului Wagner în zona Bahmut, aparatul suferind avarii care îl țin blocat la sol. Este același avion cu care liderul grupării paramilitare, Evgheni Prigojin, zburase cu câteva zile mai înainte, când l-a provocat pe Volodimir Zelenski la un duel aerian. Imagini cu aparatul Su-24 avariat au apărut pe rețelele sociale, în care se vede că avionul a fost lovit de proiectile în partea din spate, notează Digi24.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

UPDATE Americanii încearcă să convingă comunitatea internațională că rușii au pierdut deja războiul din Ucraina. În sprijinul celor spuse de el, generalul Milley a arătat că Rusia este izolată diplomatic și asta este, fără doar și poate, o lovitură de baros încasată de Moscova. „Rusia este acum o paria globală şi lumea continuă să fie inspirată de curajul şi rezilienţa Ucrainei. În faţa invaziei barbare a Rusiei, Ucraina rămâne rezilientă. Pentru Ucraina nu este un război de agresiune, ci un război de apărare”.

UPDATE Uniunea Europeană va înfiinţa un grup de lucru pentru a defini utilizarea bunurilor ruseşti confiscate pentru reconstrucţia Ucrainei, anunţă preşedinţia suedeză a UE. „Grupul va efectua analiza politică, financiară, juridică şi economică a utilizării activelor ruseşti îngheţate”, au precizat nordicii. O parte a sarcinii este să definească unde sunt activele vizate şi valoarea lor globală. Grupul de lucru va fi prezidat de Anders Ahnlid, directorul general al Consiliului Naţional al Comerţului Suedez, scrie Realitatea.

UPDATE Forțele rusești nu au în prezent capacitatea de a amenința cu o nouă ofensivă asupra Kievului, a declarat marți președintele Statului Major interarme al SUA, Mark Milley, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE Un rus care susține că are informații despre cele mai noi avioane de luptă ale Rusiei a cerut azil în SUA. El a ajuns la graniță în decembrie și a spus că a lucrat la cel mai avansat bombardier strategic rus, iar oficialii americani spun că povestea lui e credibilă, relatează Business Insider.

UPDATE Șefii armatei britanice care antrenează trupele pentru război insistă că acestea sunt pregătite de luptă în cazul în care va fi nevoie să susțină Ucraina. VJTF ar fi prima care ar lupta împotriva armatei lui Vladimir Putin în cazul în care alianța formată din 30 de țări ar pune trupe pe teren în Europa de Est, notează AlephNews.

UPDATE Un incendiu a izbucnit în apropierea Institutului de Cercetare a Instrumentelor de Precizie, care proiectează și produce canale de control radio pentru sistemele de armament pentru avioane ale Marinei și Forțelor Aeriene, notează NewsWeek.

UPDATE Germania a semnat contracte cu Rheinmetall pentru a relua producția de muniție pentru tunurile antiaeriene Gepard pe care le-a livrat Kievului, a declarat marți ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, conform Reuters.

UPDATE Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, plănuiește să-l lichideze pe șeful grupului de mercenari Wagner, care ar fi participat la o conspirație anti-Putin împreună cu generalul Serghei Surovikin și liderul cecen, Ramzan Kadîrov, scrie The Sun cu referire la declarația fondatorului proiectului pentru drepturile omului „Gulagu.net”, Vladimir Osecikin, notează Ziare.com.

UPDATE Forțele ucrainene ar fi aruncat în aer un pod în apropierea orașului Bahmut din estul țării, semn că ar putea plănui să se retragă din zonă, ceea ce ar da Rusiei un impuls simbolic semnificativ înainte de împlinirea unui an de la începutul războiului, scrie The Guardian.

UPDATE Rusia a relocat mii de copii ucraineni - cel puţin 6.000 - în zonele aflate sub control său în Ucraina, precum şi pe propriul său teritoriu, denunță un raport marţi al Observatorului conflictelor, un grup de cercetare independent, finanțat de Departamentul de Stat american, relatează AFP.

UPDATE Decizia închiderii temporare a spațiului aerian al Republicii Moldova a fost luată din cauza semnalării unui obiect zburător suspect, asemănător cu un balon meteorologic, a comunicat marţi seară Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chişinău.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, marţi, la Bruxelles, că invazia Rusiei în Ucraina a reprezentat un test pentru întreaga lume, un test care va dăinui peste veacuri, relatează BBC.

UPDATE "Nu mă simt jignit de Papa, este prea bătrân pentru a mă supăra pe el", a afirmat liderul cecen Ramzan Kadîrov, într-un interviu acordat televiziunii ruse, preluat de agenția "Ria Novosti", revenind la declarațiile Suveranului Pontif despre cruzimea arătată de către ceceni și buriați în conflictul din Ucraina, scrie Rador.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi o situaţie „extrem de dificilă” în est, în faţa trupelor ruse, care au câştigat teren în ultimele săptămâni, în special lângă Bahmut, relatează AFP „Situaţia din prima linie, în special în regiunile Doneţk şi Lugansk, rămâne extrem de dificilă. Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean”, a spus Zelenski în discursul său video rostit marţi seara, notează Cotidianul.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis, marţi seara, un apel apăsat pentru urgentarea ajutorului occidental pentru Ucraina, în ziua în care la Ramstein, în Germania, a avut loc o nouă reuniune a ţărilor aliate Kievului care au discutat despre sprijinul militar ce urmează să fie acordat în continuare. Liderul de la Kiev a anunţat că Ucraina, care face faţă unei ofensive relansate de ruşi în Donbas, pregăteşte, la rândul ei, o ofensivă şi se bazează pe sosirea cât mai rapidă a armamentului performant.Zelenski a spus că „tendințele de bază rămân neschimbate”, Ucraina a obținut noi promisiuni de ajutor militar, dar nu a menționat între ele avioanele mult dorite de Kiev. Totuși, a subliniat că unele decizii luate la Ramstein trebuie să rămână secrete, notează Ziare.com.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x
Război în Ucraina, ziua 355: Maia Sandu confirmă alerta Kievului. Ucraina anunță că noua ofensivă a Rusiei are mari probleme
Război în Ucraina, ziua 356: Alertă în România, iar Rusia neagă planul privind Moldova. Casa Albă: „Putin nu ia decizii bune”
/VIDEO/ Investițiile străine, cheie a progresului Moldovei? Vasile Tofan: „Suveranismul înseamnă izolare, nouă ne trebuie opusul”
/VIDEO/ Investițiile străine, cheie a progresului Moldovei? Vasile Tofan: „Suveranismul înseamnă izolare, nouă ne trebuie opusul”
/PROMO/ Interviu exclusiv cu celebrul jurnalist ucrainean, Dmitrii Gordon - de la 19:55, la „Новая неделя”
/PROMO/ Interviu exclusiv cu celebrul jurnalist ucrainean, Dmitrii Gordon - de la 19:55, la „Новая неделя”
/VIDEO/ Tragedie în Cluj: 3 moldoveni morți și 5 răniți, printre care un bebeluș. Cum s-a produs accidentul
/VIDEO/ Tragedie în Cluj: 3 moldoveni morți și 5 răniți, printre care un bebeluș. Cum s-a produs accidentul
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
Coadă la Casa Albă: Peste 50 de țări s-au adresat pentru a iniția discuții comerciale
Coadă la Casa Albă: Peste 50 de țări s-au adresat pentru a iniția discuții comerciale

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 549: Anchetă la Casa Albă și noi atacuri asupra Gazei. Gideon Saar a făcut o vizită rară în UAE

07 aprilie 2025, ora 09:00

Serviciile de apărare civilă din Fâşia Gaza au anunţat că cel puţin 44 de persoane au fost ucise duminică în noi atacuri aeriene ale Israelului. În răspuns, gruparea militantă palestiniană Hamas a anunţat că a lansat duminică un tir de rachete asupra oraşelor din sudul Israelului. Între timp, șeful diplomației israeliene, Gideon Saar, a făcut duminică o vizită rară în Emiratele Arabe Unite (EAU), unde a discutat despre situația din Fâșia Gaza cu omologul său. De asemenea, sute de palestinieni au protestat contra războiului într-o tabără de refugiați.

Totodată, Casa Albă a demarat o anchetă internă după producerea breșei de securitate din grupul Signal, iar concluziile preliminare au scos la iveală mai multe greșeli începute încă din timpul campaniei din 2024.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

video: yt/Associated Press

UPDATE Gruparea militantă palestiniană Hamas a anunţat că a lansat duminică un tir de rachete asupra oraşelor din sudul Israelului, ca răspuns la „masacrele" israeliene asupra civililor din Gaza, relatează Reuters, conform News.ro. Armata israeliană a declarat că au fost trase aproximativ zece proiectile, însă majoritatea au fost interceptate cu succes. Channel 12 din Israel a raportat o lovitură directă în oraşul Ashkelon. Serviciile de urgenţă israeliene au informat că tratează o persoană cu răni provocate de şrapnel, iar echipele se îndreaptă spre locurile unde au căzut rachete. Geamuri de maşini sparte şi resturi zăceau împrăştiate pe o stradă din oraş, arată înregistrările video difuzate de serviciile de urgenţă israeliene.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

video: x/theworldtruthe

UPDATE Serviciile de apărare civilă din Fâşia Gaza au anunţat că cel puţin 44 de persoane au fost ucise duminică în noi atacuri aeriene ale Israelului. Armata israeliană a raportat, la rândul său, aproximativ zece proiectile trase de pe teritoriul palestinian, relatează AFP, conform News.ro. 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

video: yt/Associated Press

UPDATE Șeful diplomației israeliene, Gideon Saar, a făcut duminică o vizită rară în Emiratele Arabe Unite (EAU), unde a discutat despre situația din Fâșia Gaza cu omologul său, Abdullah bin Zayed Al-Nahyan, a anunțat guvernul de la Abu Dhabi, notează AFP, conform Agerpres. Emiratele Arabe Unite și Israelul au stabilit oficial relații diplomatice în cadrul Acordurilor Avraam din 2020, dar vizitele reciproce la nivel înalt sunt rare de la începutul războiului din Fâșia Gaza. În cursul întâlnirii lor de la Abu Dhabi, cei doi miniștri au discutat „în special despre agravarea crizei umanitare din Fâșia Gaza'', a declarat Ministerul de Externe al EAU într-un comunicat. „Cele două părți au discutat despre eforturile regionale și internaționale care vizează reînnoirea unui acord de armistițiu, stabilirea unui încetări a focului și asigurarea eliberării ostaticilor'', s-a mai notat în text.

UPDATE Creşterea taxelor vamale anunţată de Donald Trump, tensiunile cu Iranul şi ofensiva israeliană din Gaza se află pe agenda discuţiilor de luni dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele american la Casa Albă, relatează AFP, conform News.ro. Netanyahu este primul lider străin care se întâlneşte cu Trump de când acesta din urmă a decis să impună taxe vamale suplimentare pentru un număr mare de produse importate de Statele Unite.

UPDATE Mike Waltz a inclus jurnalistul de la publicația The Atlantic în chat-ul de grup Signal privind planurile de atac ale SUA în Yemen, după ce, din greșeală, i-a salvat numărul cu câteva luni înainte sub contactul altei persoane pe care intenționa să o adauge, transmite Mediafax. Casa Albă a demarat o anchetă internă după producerea acestei breșe de securitate, iar concluziile preliminare au scos la iveală mai multe greșeli care au început în timpul campaniei 2024 și au trecut neobservate până când Waltz a creat chat-ul de grup luna trecută. În plus, dezvăluirile au declanșat o „analiză criminalistică” de către biroul de tehnologia informației al Casei Albe. Cercetările au constatat că telefonul lui Waltz salvase numărul lui redactorului-șef Goldberg, ca parte a unei serii improbabile de evenimente care a început când Goldberg a trimis un e-mail campaniei Trump în octombrie anul trecut.

UPDATE Câteva sute de palestinieni din tabăra de refugiați de la Jabalia, din nordul Fâșiei Gaza, au luat parte duminică la un protest pentru a cere încetarea războiului din teritoriul asediat, relatează luni dpa, conform Agerpres. Mulți au protestat împotriva organizației militante palestiniene Hamas, pe care o consideră răspunzătoare pentru deteriorarea situației umanitare din Fâșia Gaza, care a fost în mare măsură distrusă. Unii au arborat pancarte și au scandat „Hamas este terorism'', în timp ce alții și-au îndreptat mânia asupra Israelului, acuzat de bombardarea intenționată a zonelor rezidențiale.
Au fost proteste și împotriva blocării de către Israel a livrării de ajutoare, impusă la începutul lunii martie și care continuă.

UPDATE Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a redus duminică preţurile ţiţeiului pentru clienţii din Asia, destinat livrărilor din luna mai, la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni. Decizia vine la scurt timp după anunţul surprinzător, de joi, al grupului OPEC+, privind creşterea producţiei de petrol, transmite Reuters, conform News.ro.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 548: Călătorie soldată cu demisie și Netanyahu la Casa Albă. Israelul își recunoaște greșelile
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 547: Premierul Netanyahu susține că victoria în Gaza va fi în curând
/VIDEO/ Investițiile străine, cheie a progresului Moldovei? Vasile Tofan: „Suveranismul înseamnă izolare, nouă ne trebuie opusul”
/VIDEO/ Investițiile străine, cheie a progresului Moldovei? Vasile Tofan: „Suveranismul înseamnă izolare, nouă ne trebuie opusul”
/PROMO/ Interviu exclusiv cu celebrul jurnalist ucrainean, Dmitrii Gordon - de la 19:55, la „Новая неделя”
/PROMO/ Interviu exclusiv cu celebrul jurnalist ucrainean, Dmitrii Gordon - de la 19:55, la „Новая неделя”
/VIDEO/ Legea amnistiei: Olesea Stamate anunță că tatăl ei, avocatul Vladimir Kovali, a apărat 2 condamnați pe viață. Precizări la TV8
/VIDEO/ Legea amnistiei: Olesea Stamate anunță că tatăl ei, avocatul Vladimir Kovali, a apărat 2 condamnați pe viață. Precizări la TV8
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Alegerile prezidențiale din România, diferite în 2025? Nicușor Dan: „Oamenii nu se vor mai duce către simpatia lor politică”
/VIDEO/ Alegerile prezidențiale din România, diferite în 2025? Nicușor Dan: „Oamenii nu se vor mai duce către simpatia lor politică”
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok