Republica Moldova importă volume importante de gaze din Europa, urmare a scăderii bruște a prețurilor la bursele internaționale. Astăzi, de exemplu, prețul plătit de Energocom a fost comparabil cu cel pe care ar fi trebuit să-l plătim Gazpromului dacă nu am fi cedat întreg volumul de gaze regiunii transnistrene. Ieftinirea de la burse aduce o bilă albă guvernării, care anterior era criticată pentru faptul că oferă separatiștilor gaze ieftine și cumpără la prețuri majorate pentru consumatorii de pe malul drept.
Iarna blândă din Europa a redus cererea pentru gaze, tendință care a și generat reducerea prețurilor la bursele internaționale, până la cel mai jos nivel de la declanșarea războiului din Ucraina. După decizia Guvernului de a ceda gazul livrat de Gazprom regiunii transnistrene, Comisia pentru Situații Excepționale a delegat întreprinderea de stat Energocom să facă achiziții la burse.Tranzacțiile s-au activizat odată cu trendul de reducere a prețurilor.
Victor Bînzari a precizat că prețul mediu de achiziție a gazului cumpărat astăzi este de aproximativ 900 de euro pentru o mie de metri cubi. Pentru comparație, prețul de achiziție a gazului livrat de Gazprom în luna decembrie a fost de aproximativ o mie de dolari.
Din motive de securitate, statul nu divulgă mărimea stocurilor de gaze, dar Energocom spune că sunt zile în care achizițiile depășesc volumele consumate în dreapta Nistrului, astfel reușindu-se și suplinirea stocurilor păstrate în România și Ucraina.
În aceste condiții, Guvernul este sigur că trecem de iarnă fără să luăm din gazul contractat de la Gazprom pentru stânga Nistrului, a declarat pentru TV 8 vicepremierul Andrei Spînu.
Un ciclon cu temperaturi scăzute, însă, poate schimba radical lucrurile. Temperaturile de minus 15-20 de grade Celsius vor tripla consumul de gaz, iar cererea mare va majora brusc prețurile de la burse.
Totuși, analiștii economici cred că acum există mai multe argumente în favoare deciziei guvernării de a ceda Tiraspolului gazul venit din Rusia.
Un metru cub de gaze costă acum peste 29 de lei. În perioada rece a anului, însă, Guvernul oferă compensații, în funcție de gradul de vulnerabilitate a cetățenilor. Pentru majoritatea consumatorilor casnici, suportul depășește 50 la sută din suma trecută în factură.