Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală

externe

Război în Ucraina, ziua 380: Atenționare din SUA pentru Moldova și tensiune continuă la Bahmut. Kievul planifică o contraofensivă

10 martie 2023, ora 21:17

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 380. Ucraina nu cedează în lupta pentru Bahmut. Forțele armate ucrainene spun că au reușit să împiedice trupele rusești să încercuiască orașul, dar situația rămâne în continuare dificilă. În același timp, președintele ucrainean a cerut țărilor occidentale sancțiuni împotriva industriei nucleare rusești și a condamnat atacul de ieri asupra centralei de la Zaporojie. Zelenski susține că Rusia pune în pericol întregul continent european.

Ministrul Apărării de la Chișinău declară că nu există riscuri militare directe la adresa Republicii Moldova. Statele Unite, Franţa şi Uniunea Europeană au condamnat vehement, joi seară, bombardamentele efectuate de armata rusă asupra Ucrainei, denunțând acțiuni „brutale" şi „crime de război”, scrie Mediafax. Institutul pentru Studierea Războiului a raportat că cel mai mare atac cu rachete al Rusiei din ultimele săptămâni „probabil a servit doar obiectivelor de propagandă a statului rus”. Totodată, un oficial din Lituania anunță că Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina „la intensitatea actuală” încă doi ani. Papa Francisc crede că războiul din Ucraina este alimentat de interesele mai multor „imperii”, nu doar ale Rusiei. El şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a cere pacea.

UPDATE Actori ruși, unii ce au legătură cu serviciile secrete rusești, „încearcă să organizeze și să folosească protestele” din Republica Moldova ca „bază pentru a stimula o insurecție fabricată” contra Guvernului de la Chișinău. O spune coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, potrivit căruia Moscova și-ar dori a administrație „mai prietenoasă” la Chișinău. Totodată, într-un interviu pentru TV8, Kirby a subliniat că informațiile despre presupusele intenții ale Ucrainei de a invada Transnistria sunt „false și nefondate” și că astfel, unii oficiali ruși „încearcă să semene confuzie cu privire la stabilitatea Republicii Moldova”.

UPDATE Serghei Lavrov compară protestele din Georgia şi din Moldova şi este deranjat de reacţia diferită a occidentalilor. Ministrul rus de externe spune că protestele din Georgia amintesc de „Euromaidanul” din Ucraina şi, punându-le în oglindă cu protestele antiguvernamentale din Republica Moldova, subliniază reacția diferită a americanilor, sugerând că ar face parte dintr-un plan occidental anti-Rusia, teza propagandistică enunțată de Vladimir Putin în discursul de luna trecută din fața Adunării Federale. Reacțiile diferite din partea SUA faţă de evenimentele din Georgia şi cele din Moldova sunt ilare, spune Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea Pervîi Kanal, relatează News.ro.

UPDATE Așa-numitele autorități de la Tiraspol au transmis scrisori oficiale către Ambasada Ucrainei la Chișinău, ONU, dar și participanților la formatul de negocieri „5+2”, după dejucarea a unui presupus atac terorist.

UPDATE O presupusă tentativă de lovitură de stat, alerte false cu bombe, atacuri cibernetice, notificări fictive de recrutare, manifestații în masă: Republica Moldova declară că a avut din toate în anul care s-a scurs, relatează vineri agenția de presă Reuters într-o amplă analiză. "Am avut o puzderie de amenințări la adresa securităţii începând din 24 februarie anul trecut", a declarat ministrul de interne Ana Revenco, făcând o trecere în revistă a crizelor care, potrivit ei, au afectat ţara şi guvernul prooccidental de la Chișinău de la invazia Rusiei în Ucraina. Această mică ţară europeană, fostă republică sovietică, pare 'un creuzet geopolitic special', notează Reuters, potrivit Știripesurse.

UPDATE Belarus a acuzat vineri Polonia că ameninţă supravieţuirea populaţiei de zimbri prin construirea unui gard între cele două ţări, în mijlocul habitatului acestui animal, acuzaţii respinse de Varşovia, relatează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a declarat că ţara sa caută soluţii pentru a garanta securitatea spațiului său aerian şi negociază în acest sens cu producători de sisteme de apărare antiaeriană, relatează vineri agenția EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Rusia caută să destabilizeze și să atace Republica Moldova, avertizează consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, care prezintă trei pași făcuți de regimul de la Moscova în acest sens. „Rusia încearcă să atace Republica Moldova. Metodele sunt evidente”, denunță Podoliak pe contul său de Twitter. Oficialul ucrainean prezintă trei pași făcuți de regimul de la Moscova pentru pregătirea terenului în acest sens, și anume anunțul cu privire la „invadarea” Transnistriei de către forțele armate ale Kievului, apoi tentativa de a organiza o lovitură de stat în Republica Moldova și în cele din urmă lansarea acuzației precum că Ucraina ar pregăti un „atac terorist” în Transnistria, notează Adevărul.

UPDATE Directoratul Principal de Informații al Ucrainei (GUR) a declarat vineri că Rusia a stocat timp de o lună rachete pentru a efectua noul atac pe scară largă de joi, relatează Ukrainska Pravda, citat de Rador.

UPDATE În acest an Uniunea Europeană practic a epuizat posibilitățile de a introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat șeful serviciului de politică externă al UE, Josep Borrell, într-un interviu acordat portalului Euractiv și publicat astăzi. „Din punctul de vedere al sancțiunilor (față de Rusia) este puțin ce se mai poate întreprinde, însă putem spori în continuare ajutorul militar și financiar pentru Ucraina„, a afirmat Borrell. El a explicat că pe parcursul anului Uniunea Europeană a introdus treptat noi restricții, de aceea o asemenea situație de fapt nu trebuie să provoace uimire. După părerea sa, o atenție deosebită trebuie acordată acum acordării de ajutor financiar pentru Ucraina. După cum reamintește Tass, la sfârșitul lunii februarie țările membre UE au adoptat cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, notează Rador.

UPDATE Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a fost desemnat vineri, la Viena, de Consiliul Guvernatorilor al agenției nucleare a ONU, pentru un al doilea mandat de patru ani, transmite EFE, notează Adevărul.

UPDATE Rusia şi Statele Unite rămân în contact asupra New START, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care cele două puteri nucleare le pot desfăşura, în pofida faptului că Moscova şi-a suspendat participarea la acord, a dat asigurări, vineri, Serghei Riabkov, potrivit Adevărul.

UPDATE Rusia își extinde activitățile partidelor sale politice și intenționează să organizeze alegeri în septembrie 2023 în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Kremlinul crede că acest lucru va legaliza procesul de ocupare, notează Adevărul.

UPDATE Atacurile masive cu rachete şi drone ruseşti în care au fost ucise cel puţin nouă persoane, joi, în Ucraina, sunt „brutale” şi „nejustificate”, a denunţat Casa Albă, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Armata rusă a lovit din nou în noaptea de joi spre vineri regiunea Zaporojie şi centrul său administrativ cu acelaşi nume, în sudul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, lăsând mii de persoane fără curent electric, scrie EFE.

UPDATE Prim-ministrul Finlandei, cere se află într-o vizită oficială la Kiev, i-a însoțit pe Volodimir și Olena Zelenska la înmormântarea celebrului luptător ucrainean, cunoscut sub numele de „Da Vinci”, care a fost ucis în luptele de lângă Bahmut. Cel mai tânăr erou al Ucrainei a fost condus pe ultimul drum.
Dmitro Koțiubailo, supranumit Da Vinci, și-a pierdut viața în luptele pentru Bahmut. La doar 27 de ani era comandant de batalion, după ce în 2021 a fost decorat cu cea mai înaltă distincție – erou al Ucrainei. Locotenentul, vânat de ruși, a fost deplâns de toți - de la comandantul suprem al forțelor armate până la oamenii simpli, care au umplut Maidanul. Imaginile surprinse în centrul Kievului nu au nevoie de comentarii.

UPDATE Kremlinul a declarat vineri că vede riscuri de posibile „provocări” în Osetia de Sud și Abhazia, două regiuni separatiste din Georgia susținute de Rusia, după mai multe zile de proteste în Georgia din cauza unui proiect de lege privind „agenții străini”, potrivit The Guardian. Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Moscova urmărește situația „cu îngrijorare”. Acesta a acuzat Statele Unite că alimentează sentimentele antirusești în rândul protestatarilor. „Vedem de unde se adresează președintele Georgiei poporului său. Ea nu susține un discurs din Georgia, ci din America”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, acuzând „mâna vizibilă a cuiva” de a alimenta sentimentul „antirusesc”, notează Realitatea.

UPDATE Rusia plănuiește un atac la granița dintre Ucraina și Belarus. în viitorul apropiat. Propagandistul Vladimir Soloviov ar trebui să ajungă acolo și va fabrica o "imagine" pentru presa rusă, transmite Biroul de presă al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, notează NewsWeek.

UPDATE „Este o greșeală să credem că au terminat cu atacurile asupra populației, cu campania de atacuri cu rachete asupra infrastructurii electrice”, a observat Oleksîi Danilov, șeful securității naționale a Ucrainei, pentru Financial Times, notează Libertatea.

UPDATE Ucraina a decis să lupte în continuare în devastatul oraș Bahmut deoarece bătălia de acolo imobilizează cele mai bune unități ale Rusiei și le degradează înainte de contraofensiva pe care ucrainenii o au planificată pentru această primăvară, planificată în primăvara ucraineană, a declarat principalul consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de Reuters, potrivit HotNews.

UPDATE Potrivit CNN, oficiali ai SUA, NATO și ai guvernelor aliate au constatat în ultimul an mai multe situații în care forțele rusești au intrat în posesia unor piese de armament abandonate de ucraineni pe câmpul de luptă, inclusiv sisteme antitanc Javelin și sisteme antiaeriene Stinger. Rusia a trimis aceste arme pe calea aerului în Iran pentru a fi demontate și analizate, probabil pentru ca armata iraniană să încerce să realizeze o versiune proprie a lor. Moscova consideră că, dacă va continua să furnizeze Iranului arme occidentale capturate, va stimula Teheranul să își mențină sprijinul pentru invazia rusă din Ucraina, au precizat sursele citate de CNN, potrivit Antena3.

UPDATE Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak anunță că o contraofensivă a forțelor armate ale Kievului va avea loc peste două luni. „Nu ne grăbim și ne reorganizăm în timpul celor două luni. Îi vom obosi pe ruși la Bahmut, iar ulterior ne vom concentra în alt loc. Avem nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune”, a declarat oficialul într-un interviu pentru La Stampa.

UPDATE Președintele Vladimir Putin este convins că poate învinge în Ucraina printr-un război de uzură. „Ucraina contează mai mult pentru el decât pentru noi”, a declarat joi directorul CIA, William Burns, în fața parlamentarilor. În pofida moralului și a altor probleme cu care se confruntă forțele rusești din Ucraina, „Putin are o viziune pe termen lung”, a declarat Burns în cadrul unei audieri a Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților. „Cred că se dublează miza” , a declarat William Burns. „Cred că este convins că poate face ca timpul să lucreze pentru el”, potrivit AlephNews.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să se întâlnească la Paris cu premierul britanic Rishi Sunak, cu care va purta discuţii în această după-amiază. Cei doi lideri vor discuta despre o serie de chestiuni, inclusiv migraţia ilegală prin Canalul Mânecii, cu ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi invazia Ucrainei, notează Rador.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat vineri pe Xi Jinping cu ocazia celui de-al treilea mandat de lider al Chinei, salutând consolidarea legăturilor dintre cele două țări, transmite agenția AFP, potrivit G4media.

UPDATE Ungaria nu se amestecă în conflictul dintre Rusia și Ucraina, spune premierul Viktor Orban. Țara a fost supusă la presiuni pentru a nu-și schimba poziția față de război, dar guvernul nu a cedat, afirmă acesta, notează Spotmedia.

UPDATE Până spre finele anului trecut, România a sprijinit Ucraina umanitar și militar cu o sumă totală de 10,8 milioane de euro, conform Ministerului de Finanțe de la Kiev. 7,8 milioane de euro au fost sprijin umanitar iar 3 milioane de euro au reprezentat ajutorul militar, notează Realitatea.

UPDATE Forțele ruse au lansat joi 95 de rachete în Ucraina, potrivit raportului Statului Major. Rusia a tras rachete de croazieră, rachete de antiaeriene folosite în atacuri sol-sol, drone iraniene de atac unidirecțional și un număr neobișnuit de mare de rachete balistice hipersonice lansate din aer. Cel puțin 11 civili au murit, notează Spotmedia.

UPDATE Operațiunea ofensivă a Grupului Wagner din estul orașului Bahmut pare să fi intrat într-o pauză tactică temporară și rămâne neclar dacă luptătorii Wagner își vor păstra predominanța operațională în viitoarele ofensive rusești din oraș, spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare.

UPDATE „Rusia nu va înceta să încerce să destabilizeze situația din Republica Moldova”. O spune consilierul biroului prezidențial de la Kiev, Mihail Podoliak, după acuzațiile așa-numitelor autorități din regiunea transnistreană legate de organizarea unui presupus atac terorist de către partea ucraineană. Potrivit lui Podoliak, prin propagandă, se urmărește „intimidarea populației”.

UPDATE Războiul din Ucraina este condus de interesele mai multor „imperii” și nu doar de „imperiul rus”, a declarat Papa Francisc într-un interviu publicat vineri, potrivit The Guardian. Francisc a spus că războiul este alimentat de „interese imperiale, nu doar ale imperiului rus, ci și ale imperiilor din alte părți”. Suveranul pontif s-a adresat televiziunii elvețiene italiene RSI, într-un interviu care urmează să fie difuzat duminică. Nu este clar la ce ce anume s-a referit suveranul pontif, notează G4media.

UPDATE Nu există riscuri militare directe la adresa Republicii Moldova. Asigurările sunt date de ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi. Potrivit oficialului, scenariul implicării Republicii Moldova în război este tot mai puțin probabil, iar pentru a induce o stare de tensiune în societate, forțe interne și externe care servesc intereselor Rusiei, folosesc dezinformarea și propaganda. Ministrul spune că Republica Moldova dispune de sisteme antiaeriene foarte vechi, modernizarea cărora necesită investiții colosale, transmite IPN.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului confirmă faptul că mercenarii Wagner au capturat complet Dubovo-Vasilivka, la 6 km nord-vest de Bahmut, ceea ce indică o creștere a ritmului ofensivei rusești pe partea de nord a încercuirii orașului. În acest timp, forțele ucrainene își întăresc pozițiile în jurul liniilor critice de comunicații terestre, care sunt acum sub focul artileriei ruse, potrivit Biziday.

UPDATE De la izbucnirea răz­boiului din Ucraina, un număr de peste 3,69 milioane de ucraineni au intrat în România, puţin peste 120.700 de au aplicat pentru şedere, 1.510 dintre ei s-au înregistrat pentru locuri de muncă la ANOFM, iar 740 şi-au găsit un loc de muncă astfel, arată datele de la Inspectoratul General de Imigrări, Poliţia de Frontieră şi ANOFM, centralizate de Ziarul Financiar.

UPDATE A fost o vreme, nu cu mult timp în urmă, când cel mai proeminent prezentator de talk-show-uri de televiziune din Rusia, Vladimir Soloviov, se delecta avertizând cu privire la o apocalipsă nucleară care va lovi SUA sau Marea Britanie (dar nu și Rusia). La un an după invazie, starea de spirit pare schimbată pe platourile televiziunilor rusești și își fac loc discuțiile despre faptul dacă victoria este asigurată sau dacă Rusia poate într-adevăr să învingă NATO, scrie ziarista Julia Davis, pentru cepa.org, notează G4media.

UPDATE Experți intervievați de Financial Times nu înțeleg de ce a ales Rusia să folosească șase rachete hipersonice Kinjal în cadrul bombardamentului masiv care a lovit ieri noapte Ucraina, transmite BBC. Această utilizare a unor rachete atât de valoroase îi nedumerește pe analiști, dar aceștia oferă trei posibile explicații. În primul rând, poate că Rusia a vrut să depășească protecția unei ținte specifice, deși rachetele balistice Iskander M nu sunt deloc ușor de oprit. În al doilea rând, este posibil ca însăși rachetele Iskander să se fi epuizat. Și, în al treilea rând, Bronk notează că nu trebuie uitat că Rusia a ales de mai multe ori în mod ciudat armele pentru a lovi ținte din Ucraina, ceea ce se poate datora unui proces decizional prea centralizat, notează G4media.

UPDATE O nouă alertă aeriană în Ucraina. Potrivit presei, avertizarea valabilă pe întreg teritoriul țării vecine a fost emisă din cauza decolării din Belarus a unor avioane militare care pot transporta rachete hipersonice Kinjal, imposibil de interceptat de apărarea ucraineană. Presa notează că un complex american de apărare antiaeriană Patriot este desfășurat în Ucraina, dar, deocamdată, nu este funcțional.

UPDATE Preşedintele Zelenski a descris situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruşi, drept critică, informează Rador. Bombardamentele de joi au întrerupt temporar alimentarea cu energie a centralei, pentru a şasea oară.

UPDATE Lui Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Grupului Wagner care contribuie la invadarea Ucrainei, i-a fost întrerupt apelul telefonic cu Vladimir Putin. Dictatorul rus pare îngrijorat de influenţa "bucătarului" şi fondatorul grupului de mercenari, notează Mediafax. Putin este îngrijorat - se teme că Prigojin râvneşte la postul său de preşedinte al Federaţiei Ruse. „În ultimul an, Prigojin a devenit mai cunoscut şi şi-a asumat acest rol populist”, a declarat anterior analistul politic rus Olga Lautman pentru Express. 

UPDATE Autorităţile din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, au cerut joi seara ca ONU să ancheteze o tentativă de asasinat imputată Kievului împotriva mai multor responsabili şi despre care au spus că a fost dejucată în cursul zilei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Ucraina a comunicat faptul că la atacul din 9 martie Rusia a folosit avioane strategice TU-95, cu rază lungă de acțiune TU-22M3 și MiG-31K, dar și nave ale Flotei Mării Negre. În total, Moscova a lansat 81 de rachete, dintre care 34 de rachete de croazieră din cele 48 de acest tip, au fost doborâte de forțele ucrainene.Însă, Forțele Aeriene din Ucraina nu au mijloacele necesare pentru a distruge rachetele hipersonice care au lovit țara pe 9 martie, precum cele Kinzhal Kh-22, Kh-47 și rachetele ghidate S-300, notează Ziare.com.

UPDATE Consiliul Uniunii Europene, reunit la nivelul miniştrilor Dezvoltării, a semnalat joi intenţia menţinerii susţinerii pentru Ucraina, inclusiv pentru eforturile de reconstrucţie pe termen lung, conform site-ului Tagesschau.de, notează Mediafax.

UPDATE Invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina acum mai bine de un a produs multiple perturbări pe piețele financiare și energetice din întreaga lume, precum și alte amenințări colaterale. Astfel, a apărut pericolul apariției unui alt conflict: un război spațial declanșat de Rusia, care ar putea ataca sateliții americani ce sprijină logistic Ucraina, notează Ziare.com.

UPDATE Pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia, Vladimir Putin este hotărât să restabilească vechiul Pact de la Varșovia, după ce ar subjuga toată Europa de Est, inclusiv Polonia, Ungaria, România și fosta Germanie de Est, susține Grigori Yudin, de la Universitatea de științe sociale și economice din Moscova. Profesorul crede că ambițiile dictatorului rus depășesc chiar și reînființarea Uniunii Sovietice, notează Ziare.com.

UPDATE Zemfira, una dintre cele mai populare cântărețe din Rusia post-sovietică, care a fost trecută de autoritățile ruse pe lista agenților străini pe motiv că aceasta sprijină Ucraina, a lansat o nouă piesă intitulată „PODNHA”. Videoclipul postat pe canalul de YouTube al cântăreței începe cu o descriere citită de actrița din Rusia, Renata Litvinova, prin care este „atenționat” că Zemfira a fost declarată „agent străin”, scrie Meduza.

UPDATE Academia americană de film a respins pentru al doilea an consecutiv cererea lui Volodimir Zelenski de a apărea la transmisiunea decernării Oscarurilor. Agentul Mike Simpson a făcut o cerere către Academia de film pentru a-l include în program și pe președintele ucrainean, dar a fost refuzat, relatează news.ro. Academia de film nu a vrut să comenteze pe acest subiect. Cele mai recente sondaje arată că sprijinul americanilor pentru acordarea de asistență ucrainenilor a scăzut. 

UPDATE Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a promulgat joi o lege care permite aplicarea pedepsei cu moartea împotriva oficialilor și militarilor condamnați pentru înaltă trădare, a declarat biroul său, transmite Reuters, notează RFI.

UPDATE Oficialii americani au luat cunoștință de noi informații care indică faptul că un "grup pro-ucrainean" a fost responsabil pentru sabotarea gazoductului Nord Stream de anul trecut, a relatat marți New York Times, potrivit themoscowtimes.com. Într-un raport prudent, care nu a identificat sursa informațiilor sau grupul implicat, Times a declarat că oficialii americani nu au avut nicio dovadă care să-l implice pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski în atentatul asupra gazoductului. Însă atacul a fost în beneficiul Ucrainei, deoarece a lăsat Rusia în imposibilitatea de a câștiga milioane de euro din vânzarea de gaze naturale către Europa de Vest. În același timp, atacul a sporit presiunea prețurilor ridicate la energie asupra aliaților cheie ai Ucrainei din Europa de Vest, în special Germania, potrivit Știripesurse.

UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat joi că, în acest moment, nu observă semnale că Rusia ar vrea negocieri cu Ucraina, notând însă că Administraţia de la Kiev va trebui să decidă în ce condiţii ar accepta un acord de pace cu Moscova, notează Mediafax.

UPDATE Au fugit din calea războiului, fiind nevoiți să o ia de la capăt acolo unde s-au refugiat. Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței (ANOFM) de Muncă, până pe 9 martie, 1.004 cetățeni ucraineni au fost angajați pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care 732 de femei și 272 de bărbați. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în mun. Chișinău (760), UTA Găgăuzia (45), Bălți (36).

UPDATE Rusia plănuiește o provocare la granița dintre Ucraina și Belarus în viitorul apropiat, a anunțat joi, 9 martie, Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina "la intensitatea actuală" încă doi ani, a declarat joi şeful serviciului de informaţii militare lituaniene, Elegijus Paulavicius, transmite Reuters, relatează Agerpres.

UPDATE Ucraina va participa la programul Uniunii Europene de cumpărare în comun de gaze de pe pieţele globale şi are ca obiectiv să achiziţioneze 2 miliarde de metri cubi de combustibil înainte de iarna viitoare, a declarat joi şeful politicii energetice a UE, comisarul Kadri Simson, notează Spotmedia.

UPDATE Olena Zelenska a primit premiul Torch of Freedom Award 2023 în cadrul galei Forbes 3050 Summit International Women’s Day. Prima doamnă a Ucrainei a dedicat premiul tuturor femeilor ucrainence care își croiesc drumul spre libertate, potrivit AlephNews.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seara, după atacul masiv cu rachete al Rusiei care a avut loc în cursul zilei şi care a deconectat de la reţeaua electrică inclusiv centrala nucleară de la Zaporojie, că sunt necesare sancţiuni asupra industriei nucleare ruse, pentru ca „lumea să fie mai sigură”, iar Ucraina are nevoie de mai multe mijloace pentru apărarea antiaeriană, notează Știripesurse.

Război în Ucraina, ziua 378: NATO calmează Moldova, iar Rusia cere anchetă ONU. Stoltenberg admite că Bahmutul ar putea fi ocupat
Război în Ucraina, ziua 379: Alertă la Tiraspol, asalt la Bahmut și atac masiv cu rachete. SUA anunță cât ar putea dura conflictul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/VIDEO/ În rând după cauciucuri: Primii fulgi i-a adus la service-uri pe cei nepregătiți de iarnă
/VIDEO/ În rând după cauciucuri: Primii fulgi i-a adus la service-uri pe cei nepregătiți de iarnă
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală

„România și Bulgaria aparțin spațiului Schengen”. Mesajul Ursulei von der Leyen

missing
22 noiembrie 2024, ora 15:49

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat, vineri, „rezultatul pozitiv” al discuțiilor informale care s-au desfășurat astăzi, la Budapesta. Tema principală a fost aderarea integrală a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Pe pagina sa de X, Ursula von der Leyen a publicat un mesaj în care menționează că: „Bulgaria și România aparțin în totalitate spațiului Schengen. ”

Președinta Comisiei Europene menționează că eliminarea controlului intern la frontierele terestre este „ultima barieră. Decizia formală a Consiliului UE urmează”.

Pe final, Ursula a spus că ar vrea: „Să vedem în 2025 Schengen devenind mai puternic”.

Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.