/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Atacuri cu drone în mai multe regiuni, inclusiv Kiev. Avertismentul Estoniei

externe

Război în Ucraina, ziua 380: Atenționare din SUA pentru Moldova și tensiune continuă la Bahmut. Kievul planifică o contraofensivă

10 martie 2023, ora 21:17

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 380. Ucraina nu cedează în lupta pentru Bahmut. Forțele armate ucrainene spun că au reușit să împiedice trupele rusești să încercuiască orașul, dar situația rămâne în continuare dificilă. În același timp, președintele ucrainean a cerut țărilor occidentale sancțiuni împotriva industriei nucleare rusești și a condamnat atacul de ieri asupra centralei de la Zaporojie. Zelenski susține că Rusia pune în pericol întregul continent european.

Ministrul Apărării de la Chișinău declară că nu există riscuri militare directe la adresa Republicii Moldova. Statele Unite, Franţa şi Uniunea Europeană au condamnat vehement, joi seară, bombardamentele efectuate de armata rusă asupra Ucrainei, denunțând acțiuni „brutale" şi „crime de război”, scrie Mediafax. Institutul pentru Studierea Războiului a raportat că cel mai mare atac cu rachete al Rusiei din ultimele săptămâni „probabil a servit doar obiectivelor de propagandă a statului rus”. Totodată, un oficial din Lituania anunță că Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina „la intensitatea actuală” încă doi ani. Papa Francisc crede că războiul din Ucraina este alimentat de interesele mai multor „imperii”, nu doar ale Rusiei. El şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a cere pacea.

UPDATE Actori ruși, unii ce au legătură cu serviciile secrete rusești, „încearcă să organizeze și să folosească protestele” din Republica Moldova ca „bază pentru a stimula o insurecție fabricată” contra Guvernului de la Chișinău. O spune coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, potrivit căruia Moscova și-ar dori a administrație „mai prietenoasă” la Chișinău. Totodată, într-un interviu pentru TV8, Kirby a subliniat că informațiile despre presupusele intenții ale Ucrainei de a invada Transnistria sunt „false și nefondate” și că astfel, unii oficiali ruși „încearcă să semene confuzie cu privire la stabilitatea Republicii Moldova”.

UPDATE Serghei Lavrov compară protestele din Georgia şi din Moldova şi este deranjat de reacţia diferită a occidentalilor. Ministrul rus de externe spune că protestele din Georgia amintesc de „Euromaidanul” din Ucraina şi, punându-le în oglindă cu protestele antiguvernamentale din Republica Moldova, subliniază reacția diferită a americanilor, sugerând că ar face parte dintr-un plan occidental anti-Rusia, teza propagandistică enunțată de Vladimir Putin în discursul de luna trecută din fața Adunării Federale. Reacțiile diferite din partea SUA faţă de evenimentele din Georgia şi cele din Moldova sunt ilare, spune Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea Pervîi Kanal, relatează News.ro.

UPDATE Așa-numitele autorități de la Tiraspol au transmis scrisori oficiale către Ambasada Ucrainei la Chișinău, ONU, dar și participanților la formatul de negocieri „5+2”, după dejucarea a unui presupus atac terorist.

UPDATE O presupusă tentativă de lovitură de stat, alerte false cu bombe, atacuri cibernetice, notificări fictive de recrutare, manifestații în masă: Republica Moldova declară că a avut din toate în anul care s-a scurs, relatează vineri agenția de presă Reuters într-o amplă analiză. "Am avut o puzderie de amenințări la adresa securităţii începând din 24 februarie anul trecut", a declarat ministrul de interne Ana Revenco, făcând o trecere în revistă a crizelor care, potrivit ei, au afectat ţara şi guvernul prooccidental de la Chișinău de la invazia Rusiei în Ucraina. Această mică ţară europeană, fostă republică sovietică, pare 'un creuzet geopolitic special', notează Reuters, potrivit Știripesurse.

UPDATE Belarus a acuzat vineri Polonia că ameninţă supravieţuirea populaţiei de zimbri prin construirea unui gard între cele două ţări, în mijlocul habitatului acestui animal, acuzaţii respinse de Varşovia, relatează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a declarat că ţara sa caută soluţii pentru a garanta securitatea spațiului său aerian şi negociază în acest sens cu producători de sisteme de apărare antiaeriană, relatează vineri agenția EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Rusia caută să destabilizeze și să atace Republica Moldova, avertizează consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, care prezintă trei pași făcuți de regimul de la Moscova în acest sens. „Rusia încearcă să atace Republica Moldova. Metodele sunt evidente”, denunță Podoliak pe contul său de Twitter. Oficialul ucrainean prezintă trei pași făcuți de regimul de la Moscova pentru pregătirea terenului în acest sens, și anume anunțul cu privire la „invadarea” Transnistriei de către forțele armate ale Kievului, apoi tentativa de a organiza o lovitură de stat în Republica Moldova și în cele din urmă lansarea acuzației precum că Ucraina ar pregăti un „atac terorist” în Transnistria, notează Adevărul.

UPDATE Directoratul Principal de Informații al Ucrainei (GUR) a declarat vineri că Rusia a stocat timp de o lună rachete pentru a efectua noul atac pe scară largă de joi, relatează Ukrainska Pravda, citat de Rador.

UPDATE În acest an Uniunea Europeană practic a epuizat posibilitățile de a introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat șeful serviciului de politică externă al UE, Josep Borrell, într-un interviu acordat portalului Euractiv și publicat astăzi. „Din punctul de vedere al sancțiunilor (față de Rusia) este puțin ce se mai poate întreprinde, însă putem spori în continuare ajutorul militar și financiar pentru Ucraina„, a afirmat Borrell. El a explicat că pe parcursul anului Uniunea Europeană a introdus treptat noi restricții, de aceea o asemenea situație de fapt nu trebuie să provoace uimire. După părerea sa, o atenție deosebită trebuie acordată acum acordării de ajutor financiar pentru Ucraina. După cum reamintește Tass, la sfârșitul lunii februarie țările membre UE au adoptat cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, notează Rador.

UPDATE Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a fost desemnat vineri, la Viena, de Consiliul Guvernatorilor al agenției nucleare a ONU, pentru un al doilea mandat de patru ani, transmite EFE, notează Adevărul.

UPDATE Rusia şi Statele Unite rămân în contact asupra New START, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care cele două puteri nucleare le pot desfăşura, în pofida faptului că Moscova şi-a suspendat participarea la acord, a dat asigurări, vineri, Serghei Riabkov, potrivit Adevărul.

UPDATE Rusia își extinde activitățile partidelor sale politice și intenționează să organizeze alegeri în septembrie 2023 în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Kremlinul crede că acest lucru va legaliza procesul de ocupare, notează Adevărul.

UPDATE Atacurile masive cu rachete şi drone ruseşti în care au fost ucise cel puţin nouă persoane, joi, în Ucraina, sunt „brutale” şi „nejustificate”, a denunţat Casa Albă, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Armata rusă a lovit din nou în noaptea de joi spre vineri regiunea Zaporojie şi centrul său administrativ cu acelaşi nume, în sudul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, lăsând mii de persoane fără curent electric, scrie EFE.

UPDATE Prim-ministrul Finlandei, cere se află într-o vizită oficială la Kiev, i-a însoțit pe Volodimir și Olena Zelenska la înmormântarea celebrului luptător ucrainean, cunoscut sub numele de „Da Vinci”, care a fost ucis în luptele de lângă Bahmut. Cel mai tânăr erou al Ucrainei a fost condus pe ultimul drum.
Dmitro Koțiubailo, supranumit Da Vinci, și-a pierdut viața în luptele pentru Bahmut. La doar 27 de ani era comandant de batalion, după ce în 2021 a fost decorat cu cea mai înaltă distincție – erou al Ucrainei. Locotenentul, vânat de ruși, a fost deplâns de toți - de la comandantul suprem al forțelor armate până la oamenii simpli, care au umplut Maidanul. Imaginile surprinse în centrul Kievului nu au nevoie de comentarii.

UPDATE Kremlinul a declarat vineri că vede riscuri de posibile „provocări” în Osetia de Sud și Abhazia, două regiuni separatiste din Georgia susținute de Rusia, după mai multe zile de proteste în Georgia din cauza unui proiect de lege privind „agenții străini”, potrivit The Guardian. Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Moscova urmărește situația „cu îngrijorare”. Acesta a acuzat Statele Unite că alimentează sentimentele antirusești în rândul protestatarilor. „Vedem de unde se adresează președintele Georgiei poporului său. Ea nu susține un discurs din Georgia, ci din America”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, acuzând „mâna vizibilă a cuiva” de a alimenta sentimentul „antirusesc”, notează Realitatea.

UPDATE Rusia plănuiește un atac la granița dintre Ucraina și Belarus. în viitorul apropiat. Propagandistul Vladimir Soloviov ar trebui să ajungă acolo și va fabrica o "imagine" pentru presa rusă, transmite Biroul de presă al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, notează NewsWeek.

UPDATE „Este o greșeală să credem că au terminat cu atacurile asupra populației, cu campania de atacuri cu rachete asupra infrastructurii electrice”, a observat Oleksîi Danilov, șeful securității naționale a Ucrainei, pentru Financial Times, notează Libertatea.

UPDATE Ucraina a decis să lupte în continuare în devastatul oraș Bahmut deoarece bătălia de acolo imobilizează cele mai bune unități ale Rusiei și le degradează înainte de contraofensiva pe care ucrainenii o au planificată pentru această primăvară, planificată în primăvara ucraineană, a declarat principalul consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de Reuters, potrivit HotNews.

UPDATE Potrivit CNN, oficiali ai SUA, NATO și ai guvernelor aliate au constatat în ultimul an mai multe situații în care forțele rusești au intrat în posesia unor piese de armament abandonate de ucraineni pe câmpul de luptă, inclusiv sisteme antitanc Javelin și sisteme antiaeriene Stinger. Rusia a trimis aceste arme pe calea aerului în Iran pentru a fi demontate și analizate, probabil pentru ca armata iraniană să încerce să realizeze o versiune proprie a lor. Moscova consideră că, dacă va continua să furnizeze Iranului arme occidentale capturate, va stimula Teheranul să își mențină sprijinul pentru invazia rusă din Ucraina, au precizat sursele citate de CNN, potrivit Antena3.

UPDATE Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak anunță că o contraofensivă a forțelor armate ale Kievului va avea loc peste două luni. „Nu ne grăbim și ne reorganizăm în timpul celor două luni. Îi vom obosi pe ruși la Bahmut, iar ulterior ne vom concentra în alt loc. Avem nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune”, a declarat oficialul într-un interviu pentru La Stampa.

UPDATE Președintele Vladimir Putin este convins că poate învinge în Ucraina printr-un război de uzură. „Ucraina contează mai mult pentru el decât pentru noi”, a declarat joi directorul CIA, William Burns, în fața parlamentarilor. În pofida moralului și a altor probleme cu care se confruntă forțele rusești din Ucraina, „Putin are o viziune pe termen lung”, a declarat Burns în cadrul unei audieri a Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților. „Cred că se dublează miza” , a declarat William Burns. „Cred că este convins că poate face ca timpul să lucreze pentru el”, potrivit AlephNews.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să se întâlnească la Paris cu premierul britanic Rishi Sunak, cu care va purta discuţii în această după-amiază. Cei doi lideri vor discuta despre o serie de chestiuni, inclusiv migraţia ilegală prin Canalul Mânecii, cu ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi invazia Ucrainei, notează Rador.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat vineri pe Xi Jinping cu ocazia celui de-al treilea mandat de lider al Chinei, salutând consolidarea legăturilor dintre cele două țări, transmite agenția AFP, potrivit G4media.

UPDATE Ungaria nu se amestecă în conflictul dintre Rusia și Ucraina, spune premierul Viktor Orban. Țara a fost supusă la presiuni pentru a nu-și schimba poziția față de război, dar guvernul nu a cedat, afirmă acesta, notează Spotmedia.

UPDATE Până spre finele anului trecut, România a sprijinit Ucraina umanitar și militar cu o sumă totală de 10,8 milioane de euro, conform Ministerului de Finanțe de la Kiev. 7,8 milioane de euro au fost sprijin umanitar iar 3 milioane de euro au reprezentat ajutorul militar, notează Realitatea.

UPDATE Forțele ruse au lansat joi 95 de rachete în Ucraina, potrivit raportului Statului Major. Rusia a tras rachete de croazieră, rachete de antiaeriene folosite în atacuri sol-sol, drone iraniene de atac unidirecțional și un număr neobișnuit de mare de rachete balistice hipersonice lansate din aer. Cel puțin 11 civili au murit, notează Spotmedia.

UPDATE Operațiunea ofensivă a Grupului Wagner din estul orașului Bahmut pare să fi intrat într-o pauză tactică temporară și rămâne neclar dacă luptătorii Wagner își vor păstra predominanța operațională în viitoarele ofensive rusești din oraș, spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare.

UPDATE „Rusia nu va înceta să încerce să destabilizeze situația din Republica Moldova”. O spune consilierul biroului prezidențial de la Kiev, Mihail Podoliak, după acuzațiile așa-numitelor autorități din regiunea transnistreană legate de organizarea unui presupus atac terorist de către partea ucraineană. Potrivit lui Podoliak, prin propagandă, se urmărește „intimidarea populației”.

UPDATE Războiul din Ucraina este condus de interesele mai multor „imperii” și nu doar de „imperiul rus”, a declarat Papa Francisc într-un interviu publicat vineri, potrivit The Guardian. Francisc a spus că războiul este alimentat de „interese imperiale, nu doar ale imperiului rus, ci și ale imperiilor din alte părți”. Suveranul pontif s-a adresat televiziunii elvețiene italiene RSI, într-un interviu care urmează să fie difuzat duminică. Nu este clar la ce ce anume s-a referit suveranul pontif, notează G4media.

UPDATE Nu există riscuri militare directe la adresa Republicii Moldova. Asigurările sunt date de ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi. Potrivit oficialului, scenariul implicării Republicii Moldova în război este tot mai puțin probabil, iar pentru a induce o stare de tensiune în societate, forțe interne și externe care servesc intereselor Rusiei, folosesc dezinformarea și propaganda. Ministrul spune că Republica Moldova dispune de sisteme antiaeriene foarte vechi, modernizarea cărora necesită investiții colosale, transmite IPN.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului confirmă faptul că mercenarii Wagner au capturat complet Dubovo-Vasilivka, la 6 km nord-vest de Bahmut, ceea ce indică o creștere a ritmului ofensivei rusești pe partea de nord a încercuirii orașului. În acest timp, forțele ucrainene își întăresc pozițiile în jurul liniilor critice de comunicații terestre, care sunt acum sub focul artileriei ruse, potrivit Biziday.

UPDATE De la izbucnirea răz­boiului din Ucraina, un număr de peste 3,69 milioane de ucraineni au intrat în România, puţin peste 120.700 de au aplicat pentru şedere, 1.510 dintre ei s-au înregistrat pentru locuri de muncă la ANOFM, iar 740 şi-au găsit un loc de muncă astfel, arată datele de la Inspectoratul General de Imigrări, Poliţia de Frontieră şi ANOFM, centralizate de Ziarul Financiar.

UPDATE A fost o vreme, nu cu mult timp în urmă, când cel mai proeminent prezentator de talk-show-uri de televiziune din Rusia, Vladimir Soloviov, se delecta avertizând cu privire la o apocalipsă nucleară care va lovi SUA sau Marea Britanie (dar nu și Rusia). La un an după invazie, starea de spirit pare schimbată pe platourile televiziunilor rusești și își fac loc discuțiile despre faptul dacă victoria este asigurată sau dacă Rusia poate într-adevăr să învingă NATO, scrie ziarista Julia Davis, pentru cepa.org, notează G4media.

UPDATE Experți intervievați de Financial Times nu înțeleg de ce a ales Rusia să folosească șase rachete hipersonice Kinjal în cadrul bombardamentului masiv care a lovit ieri noapte Ucraina, transmite BBC. Această utilizare a unor rachete atât de valoroase îi nedumerește pe analiști, dar aceștia oferă trei posibile explicații. În primul rând, poate că Rusia a vrut să depășească protecția unei ținte specifice, deși rachetele balistice Iskander M nu sunt deloc ușor de oprit. În al doilea rând, este posibil ca însăși rachetele Iskander să se fi epuizat. Și, în al treilea rând, Bronk notează că nu trebuie uitat că Rusia a ales de mai multe ori în mod ciudat armele pentru a lovi ținte din Ucraina, ceea ce se poate datora unui proces decizional prea centralizat, notează G4media.

UPDATE O nouă alertă aeriană în Ucraina. Potrivit presei, avertizarea valabilă pe întreg teritoriul țării vecine a fost emisă din cauza decolării din Belarus a unor avioane militare care pot transporta rachete hipersonice Kinjal, imposibil de interceptat de apărarea ucraineană. Presa notează că un complex american de apărare antiaeriană Patriot este desfășurat în Ucraina, dar, deocamdată, nu este funcțional.

UPDATE Preşedintele Zelenski a descris situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruşi, drept critică, informează Rador. Bombardamentele de joi au întrerupt temporar alimentarea cu energie a centralei, pentru a şasea oară.

UPDATE Lui Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Grupului Wagner care contribuie la invadarea Ucrainei, i-a fost întrerupt apelul telefonic cu Vladimir Putin. Dictatorul rus pare îngrijorat de influenţa "bucătarului" şi fondatorul grupului de mercenari, notează Mediafax. Putin este îngrijorat - se teme că Prigojin râvneşte la postul său de preşedinte al Federaţiei Ruse. „În ultimul an, Prigojin a devenit mai cunoscut şi şi-a asumat acest rol populist”, a declarat anterior analistul politic rus Olga Lautman pentru Express. 

UPDATE Autorităţile din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, au cerut joi seara ca ONU să ancheteze o tentativă de asasinat imputată Kievului împotriva mai multor responsabili şi despre care au spus că a fost dejucată în cursul zilei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Ucraina a comunicat faptul că la atacul din 9 martie Rusia a folosit avioane strategice TU-95, cu rază lungă de acțiune TU-22M3 și MiG-31K, dar și nave ale Flotei Mării Negre. În total, Moscova a lansat 81 de rachete, dintre care 34 de rachete de croazieră din cele 48 de acest tip, au fost doborâte de forțele ucrainene.Însă, Forțele Aeriene din Ucraina nu au mijloacele necesare pentru a distruge rachetele hipersonice care au lovit țara pe 9 martie, precum cele Kinzhal Kh-22, Kh-47 și rachetele ghidate S-300, notează Ziare.com.

UPDATE Consiliul Uniunii Europene, reunit la nivelul miniştrilor Dezvoltării, a semnalat joi intenţia menţinerii susţinerii pentru Ucraina, inclusiv pentru eforturile de reconstrucţie pe termen lung, conform site-ului Tagesschau.de, notează Mediafax.

UPDATE Invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina acum mai bine de un a produs multiple perturbări pe piețele financiare și energetice din întreaga lume, precum și alte amenințări colaterale. Astfel, a apărut pericolul apariției unui alt conflict: un război spațial declanșat de Rusia, care ar putea ataca sateliții americani ce sprijină logistic Ucraina, notează Ziare.com.

UPDATE Pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia, Vladimir Putin este hotărât să restabilească vechiul Pact de la Varșovia, după ce ar subjuga toată Europa de Est, inclusiv Polonia, Ungaria, România și fosta Germanie de Est, susține Grigori Yudin, de la Universitatea de științe sociale și economice din Moscova. Profesorul crede că ambițiile dictatorului rus depășesc chiar și reînființarea Uniunii Sovietice, notează Ziare.com.

UPDATE Zemfira, una dintre cele mai populare cântărețe din Rusia post-sovietică, care a fost trecută de autoritățile ruse pe lista agenților străini pe motiv că aceasta sprijină Ucraina, a lansat o nouă piesă intitulată „PODNHA”. Videoclipul postat pe canalul de YouTube al cântăreței începe cu o descriere citită de actrița din Rusia, Renata Litvinova, prin care este „atenționat” că Zemfira a fost declarată „agent străin”, scrie Meduza.

UPDATE Academia americană de film a respins pentru al doilea an consecutiv cererea lui Volodimir Zelenski de a apărea la transmisiunea decernării Oscarurilor. Agentul Mike Simpson a făcut o cerere către Academia de film pentru a-l include în program și pe președintele ucrainean, dar a fost refuzat, relatează news.ro. Academia de film nu a vrut să comenteze pe acest subiect. Cele mai recente sondaje arată că sprijinul americanilor pentru acordarea de asistență ucrainenilor a scăzut. 

UPDATE Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a promulgat joi o lege care permite aplicarea pedepsei cu moartea împotriva oficialilor și militarilor condamnați pentru înaltă trădare, a declarat biroul său, transmite Reuters, notează RFI.

UPDATE Oficialii americani au luat cunoștință de noi informații care indică faptul că un "grup pro-ucrainean" a fost responsabil pentru sabotarea gazoductului Nord Stream de anul trecut, a relatat marți New York Times, potrivit themoscowtimes.com. Într-un raport prudent, care nu a identificat sursa informațiilor sau grupul implicat, Times a declarat că oficialii americani nu au avut nicio dovadă care să-l implice pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski în atentatul asupra gazoductului. Însă atacul a fost în beneficiul Ucrainei, deoarece a lăsat Rusia în imposibilitatea de a câștiga milioane de euro din vânzarea de gaze naturale către Europa de Vest. În același timp, atacul a sporit presiunea prețurilor ridicate la energie asupra aliaților cheie ai Ucrainei din Europa de Vest, în special Germania, potrivit Știripesurse.

UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat joi că, în acest moment, nu observă semnale că Rusia ar vrea negocieri cu Ucraina, notând însă că Administraţia de la Kiev va trebui să decidă în ce condiţii ar accepta un acord de pace cu Moscova, notează Mediafax.

UPDATE Au fugit din calea războiului, fiind nevoiți să o ia de la capăt acolo unde s-au refugiat. Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței (ANOFM) de Muncă, până pe 9 martie, 1.004 cetățeni ucraineni au fost angajați pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care 732 de femei și 272 de bărbați. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în mun. Chișinău (760), UTA Găgăuzia (45), Bălți (36).

UPDATE Rusia plănuiește o provocare la granița dintre Ucraina și Belarus în viitorul apropiat, a anunțat joi, 9 martie, Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina "la intensitatea actuală" încă doi ani, a declarat joi şeful serviciului de informaţii militare lituaniene, Elegijus Paulavicius, transmite Reuters, relatează Agerpres.

UPDATE Ucraina va participa la programul Uniunii Europene de cumpărare în comun de gaze de pe pieţele globale şi are ca obiectiv să achiziţioneze 2 miliarde de metri cubi de combustibil înainte de iarna viitoare, a declarat joi şeful politicii energetice a UE, comisarul Kadri Simson, notează Spotmedia.

UPDATE Olena Zelenska a primit premiul Torch of Freedom Award 2023 în cadrul galei Forbes 3050 Summit International Women’s Day. Prima doamnă a Ucrainei a dedicat premiul tuturor femeilor ucrainence care își croiesc drumul spre libertate, potrivit AlephNews.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seara, după atacul masiv cu rachete al Rusiei care a avut loc în cursul zilei şi care a deconectat de la reţeaua electrică inclusiv centrala nucleară de la Zaporojie, că sunt necesare sancţiuni asupra industriei nucleare ruse, pentru ca „lumea să fie mai sigură”, iar Ucraina are nevoie de mai multe mijloace pentru apărarea antiaeriană, notează Știripesurse.

Război în Ucraina, ziua 378: NATO calmează Moldova, iar Rusia cere anchetă ONU. Stoltenberg admite că Bahmutul ar putea fi ocupat
Război în Ucraina, ziua 379: Alertă la Tiraspol, asalt la Bahmut și atac masiv cu rachete. SUA anunță cât ar putea dura conflictul
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei
Maia Sandu va dona premiul de 25.000 de euro, „Robert Blum pentru Democraţie 2024”, primit în Germania
Maia Sandu va dona premiul de 25.000 de euro, „Robert Blum pentru Democraţie 2024”, primit în Germania

Cum a aștept Ucraina Asaltul rușilor în Harkov? Dezvăluiri șocante de pe front

missing
19 mai 2024, ora 14:00

Soldații unei brigăzi ucrainene care luptă în Harkov au povestit pentru Sky News cum au fost relocați în secret pentru a ajuta la apărarea unei secțiuni de la granița cu Rusia, cu câteva zile înainte de începerea ofensivei ruse în regiunea de nord-est, și haosul bătăliei care a urmat, notează Libertatea.

Ofensiva rușilor în regiunea Harkov a început pe 10 mai, dar soldații ucraineni din Brigada 57 trăgeau deja în trupele ruse cu o zi înainte de incursiunea terestră, a declarat Sasha, comandantul unei unități de artilerie. 

„Loveam tancuri la graniță… era deja un adevărat război”, a spus Sasha, 26 de ani. Comandantul unei a doua unități de artilerie a confirmat, la rândul său, că brigada a fost mutată pentru a consolida apărarea în această direcție.

Trupele au apărat anterior orașul Kupiansk, tot în regiunea Harkov, până pe 5 mai, când au început să schimbe pozițiile pe front. „Am fost într-adevăr mutați aici mai devreme”, a spus Sasha. 

„Nu știu toată situația și de ce s-a întâmplat așa. Dar știu sigur că pentru a respinge mai bine (un atac), avem nevoie de mai mult timp de pregătire, de poziții mai bine pregătite”, a spus el. 

Declarațiile oferă o idee despre cum a încercat din timp Ucraina să întărească apărarea pentru a contracara un asalt rusesc de-a lungul graniței sale lungi, de nord-est. Dar mișcarea Kievului nu a fost suficientă pentru a preveni cel mai mare asalt în Ucraina la începutul războiului, remarcă Sky News.

O sursă militară ucraineană a declarat pentru Sky News că, în primele zile ale ofensivei de la Harkov, au existat momente în care s-a temut că „am pierdut prima linie”. Aceeași sursă a spus că situația s-a stabilizat de atunci, dar a avertizat că „nu știm cât de mult ar putea dura așa”. 

Haosul din primele zile ale ofensivei

 Asaltul rusesc de-a lungul frontierei de nord-est a început cu trei ore de foc de artilerie împotriva țintelor ucrainene înainte ca trupele terestre să treacă granița, a spus comandantul Sasha.

„Înaintea atacului, loveam deja ținte pe teritoriul Rusiei pentru că știam că se adună la graniță. Se adunau cu nebunie. Mi-ar fi plăcut ca ei să fie opriți la graniță”, a spus Sasha.

În schimb, a izbucnit o bătălie aprigă, în timp ce infanteria rusă, susținută de lovituri aeriene, a continuat să avanseze lansând atacuri cu drone și foc de artilerie. „În primele zile, rușii ne-au luat cu asalt pozițiile, coloane de 30 până la 50 de soldați. Sunt mândru că băieții mei au reușit să facă tot posibilul. Tot meritul celor care au rămas pe pozițiile lor de artilerie”, a spus Sasha.

Situația s-a „stabilizat” 

Comandantul a descris prima linie a frontului ca fiind inițial „fragilă”, dar a spus că acum există întăriri, iar Rusia a pierdut ocazia de a face progrese semnificative. 

„Până acum au avut o șansă. Chiar și în zona mea, unde știam că avem lacune prin care s-ar fi putut strecura. Acum nu mai avem astfel de lacune. Sunt mulțumit că am reușit să stabilizăm situația”, a mai spus Sasha.

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Surpriză! Piesa ce a câștigat Eurovision 2024, cântată în română. Dara: „Ce are talentul cu alegerile personale?”
/VIDEO/ Surpriză! Piesa ce a câștigat Eurovision 2024, cântată în română. Dara: „Ce are talentul cu alegerile personale?”
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram