Partidul Șansă a fost exclus din cursa electorală printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Un anunț în acest sens a fost făcut vineri, 3 noiembrie, de premierul R. Moldova Dorin Recean. Oficialul afirmă că Republica Moldova este ținta unui război hibrid, lansat de Federația Rusă, prin intermediul grupărilor criminale conduse de condamnatul penal Ilan Șor.
„Informez societatea cu privire la un fenomen extrem de toxic. Rusia vrea să ne rupă țara, să ne-o divizeze, să alimenteze separatismul și să ne arunce în haos. Federația Rusă nu poate intra astăzi cu tancuri în Moldova, așa cum a intrat în Ucraina, însă în schimb intră cu crima organizată, bani murdari care să corupă justiția, să corupă funcționari publici, să corupă politicul, să dezinformeze.
(...) Avem datoria să intervenim. Ignorarea unor asemenea atacuri este imorală și împotriva legii. Statul R. Moldova are rolul de a curma aceste acțiuni. (...) În ultima perioadă mai mulți indivizi au început să cumpere alegerile la propriu. Au o rețea naționala de organizatori, trezorerieri, oameni care discută cu poliția, etc., au la dispoziție dispozitive electronice criptate pentru comunicare si transfer de bani. Au construit așa sistemul pentru ca dacă urma sa-i blocam - urma sa creăm probleme pentru toți cetățenii noștri. Noi nu am făcut asta. Statul are obligația să curme aceste tentative.
(...)S-a dispus anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de partidul politic „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie”, afirmă Recean.
Potrivit premierului, suma care se folosește pentru aceste scopuri este fără precedent pentru R. Moldova și depășește de câteva ori costurile de campanie a tuturor partidelor politice din cel puțin două scrutine electorale.
Totodată, pentru monitorizarea și documentarea grupărilor criminale au fost mobilizați zilnic 5.000 de angajați ai statului.
Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat vineri dimineața în cadrul unei conferințe de presă că Republica Moldova este ținta unui război hibrid, lansat de Federația Rusă, prin intermediul grupărilor criminale conduse de condamnatul penal Ilan Șor.
Musteață a menționat că acțiunile s-au intensificat în a doua jumătate a anului trecut și că s-a încercat preluarea prin violență a puterii în stat. Până acum, potrivit SIS, peste un miliard de lei au fost transferați din Rusia în Moldova pentru destabilizări.
Potrivit lui Musteață, organizatorii sunt din persoane din Federația Rusă, conectați la administrația de la Kremlin, iar autorii în Moldova s-a stabilit a fi exponenții grupului criminal Șor, care activează sub acoperirea mai multor proiecte politice.
Printre acțiunile de destabilizare s-au numărat alertele false cu bombă, atacurile cibernetice, organizarea acțiunilor stradale, toate organizate de exponenții lui Șor.
Musteața a vorbit și despre planurile de preluare forțată a Guvernului cu implicarea a 500 de străini cu pregătire militară în perioada februarie-martie curent, iar o a treia etapă a scenariului este compromiterea proceselor electorale în contextul alegerilor locale din 5 noiembrie.
SIS a identificat activități de influențare și corupere a alegătorilor prin intermediul aceluiași grup criminal condus de Șor.
După declararea neconstituționalității partidului politic Șor, acesta a preluat o altă formațiune pe care a redenumit-o „Șansă” și a transferat infrastructura și a exponenților către noua formațiune.
Potrivit șefului SIS, investigațiile demonstrează cât de grav și de amploare este fenomenul de corupție politică în toate localitățile țării, iar la investigații sunt implicați mii de polițiști și ofițeri anticorupție pentru contracararea acestor acțiuni.